Brisbane - elinkustannukset?

Aloittaja skysurf, maaliskuu 18, 2010, 23:33

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

skysurf

Moi,

Sain työtarjouksen ja nettopalkka olisi Brisbanessa euroissa suunnilleen sama mitä täällä Helsingissä. Kannattaako taloudellisesti? Paljonko suunnilleen elinkustannukset ovat Brisbanessa verrattuna Helsinkiin? Asuminen, ruoka, liikkuminen jne. ? Seuraavilla spekseillä:

- talo jossa 1 makuuhuone + 1 autopaikka, etäisyys keskustasta noin 30 minuuttia autolla, saako noin $200 viikkovuokralla?

- bensa taitaa olla edullisempaa, mutta miten on muute autoiluun liittyvät kustannukset?

- entäpä ruoka ja bisse?

Tänks!

Jouko

Jos pelkästään taloudellisten syiden vuoksi olisit tulossa niin ainakaan mun mielestä ei kannata. Vaikka elinkustannukset ovat täällä ehkä halvemmat kun Suomessa niin sun pitäs tienata hurjasti enemmän että muutto pelkästään taloudellisten syiden perusteella kannattaisi. Mutta jos haluaa elämäänsä uusia kokemuksia / ilmaston vaihdosta niin tässä tapauksessa vaaka saattaa henkilöstä riippuen kallistua muuton puolelle melko voimakkaasti.

Ruokatarvikkeiden hintoja voit tsekata vaikkapa täältä.
http://grocery.bestpricedirectory.com.au/grocery_c7157.html

Muiden vempainten hintoja täältä.
http://www.lasoo.com.au/

Tietokone hintoja
www.umart.com.au
www.gamedude.com.au

Tässä muutamia asunnonvälitys firmoja (real estate agents)
www.ljhooker.com.au
www.raineandhorne.com.au
www.firstnational.com.au
www.domain.com.au
www.realestate.com.au
www.century21.com.au

Pilkkua viilaa Jouko


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

Mesi

Kuulinpa tuossa, että suomalaisen pitäisi maksaa 5 ekaa vuotta veroa myös Suomeen, jos Ausseissa tekee töitä. Onko näin? Eihän tuossa ole mitään järkeä  >:(

Jos asuu vakituisesti maassa, niin eikös silloin pitäisi olla verot 15% mitä palkasta menee? Ruoka ja asuminen on halvempaa ja veroa menee vähemmän, joten lyhyellä matikalla rahaa pitäisi jäädä enemmän käyttöön kuin täällä?

Millä alalla skysurf olet? Kuulemani mukaan Ausseissa uralla etenee nopeammin kuin Suomessa, joten ylennyksiäkin saattaa olla tiedossa ja näinollen palkan nouseminen.

Sinuna en miettisi hetkeäkään lähteäkö vai jäädä!  ;)

Milka

Mesi,

Ei olekaan mitaan jarkea... ja sinulle ei ole annettu oikeaa tietoa.  :nuttu:

Australian ja Suomen valilla on kahdenkertaisen verotuksen ehkaiseva lainsaadanto, ei siis paasaantoisesti maksat verot vain yhteen maahan. Yleisena saantona sanoisin etta jos olet paikallisella sopimuksella toissa taalla Australialaisen firman palveluksessa maksat verot palkastasi tanne.

Suomen verottaja tosin haluaa sinun tayttavan veroilmoituksen myos Suomeen ainakin pari ensimmaista vuotta, mutta samoista tuloista sinua ei veroteta kahteen krtaan.  :XXXX

Mesi

^ No huh!!  :D Mie jo aattelinkin...No onneks oli väärää tietoa, kiitos oikaisusta  :)

Anssi

Lainaus käyttäjältä: Mesi - maaliskuu 19, 2010, 20:18
Jos asuu vakituisesti maassa, niin eikös silloin pitäisi olla verot 15% mitä palkasta menee? Ruoka ja asuminen on halvempaa ja veroa menee vähemmän, joten lyhyellä matikalla rahaa pitäisi jäädä enemmän käyttöön kuin täällä?

Australiassa on progressiivinen verotus kuten Suomessakin, joten veroprosentti riippuu siitä paljonko tienaa.

Ei muuten kovin ihmeellistä luukkua saa 30 minsan matkan päästä Helsingin keskustasta tuolla $800 eli alle 600 eurolla.

Mesi

30min Hesan keskustasta junalla = esim. Kauklahti, Suvela (tietty kuka siellä sit taas haluaa asua..). Kyllä sieltä jo yksiön tai jopa kaksion voi saada jos mäihä käy. Vantaan puolelta 600e:lla saa jo vaikka mitä  :D 15min junamatkan päästä Lepuskista saa jonkinlaisen kätysen yksiön tuolla hintaa.

skysurf

Kiitti. Ei oo tosiaan pelkät taloudelliset syyt kiikarissa :-) Lähinnä vaan elämän realiteetit mielessä haluan pohtia miten tuolla liksalla sitten pärjää siellä myös taloudellisesti ja pystyykö säästämään eläkepäiviä silmälläpitäen normaaliin tapaan.

Mesi

^ Niin ne eläkerahastot on siellä vissiin sitten luku sinänsä...

skysurf

Lainaus käyttäjältä: Mesi - maaliskuu 20, 2010, 03:36
^ Niin ne eläkerahastot on siellä vissiin sitten luku sinänsä...

Niin tarkotin tässä lähinnä omaa lisäeläkesäästämistä pakollisen superannuationin (9% palkasta) lisäksi. Käsittääkseni ausseissa pystyy tuon superannuationin sijoituskohteen valitsemaan vapaammin kuin esim. Suomessa?

Mesi

Lainaus käyttäjältä: skysurf - maaliskuu 21, 2010, 04:54
Lainaus käyttäjältä: Mesi - maaliskuu 20, 2010, 03:36
^ Niin ne eläkerahastot on siellä vissiin sitten luku sinänsä...

Niin tarkotin tässä lähinnä omaa lisäeläkesäästämistä pakollisen superannuationin (9% palkasta) lisäksi. Käsittääkseni ausseissa pystyy tuon superannuationin sijoituskohteen valitsemaan vapaammin kuin esim. Suomessa?

Joo tässä onkin yksi asia lisää mitä pitäisi ottaa selvää...Onko pakko laittaa superannuation eläkerahastoon vai voiko itse säästää eläkkeensä jonnekin hyvätuottoiseen paikkaan? Mitä eläkkeille käy, jos tulee takaisin Suomeen muutaman vuoden päästä jne...

Kottarainen

Sen saa itselleen jos lähtee pysyvästi maasta.

jounij

...mutta maassa työskennellessään on pakko kartuttaa erillistä elärahastoa, jonka varoihin ei voi itse kajota. Hyvin monissa rahastoissa on tosin mahdollisuus itse päättää tai ainakin vaikuttaa sijoituskohteen valintaan.


Lisää
Jouni
Canberra

Silppu

... tai sitten voi hallinnoida itse omia eläkerahojaan perustamalla oman rahaston. Edelleen rahaston omaisuuden voi sijoittaa vaikka huviveneeseen, jota vuokraa itsellensä ja näin samalla kartuttaa omaa rahastoaan. -Ovelaa, eikö totta?

jounij

...mutta oman rahaston lakisääteisistä tilinpäätöksistä ja -tarkastuksista aiheutuu noin $3000-$4000 vuotuiset kulut, eli ihan pikkusummalla ei kannata omaa eläkerahastoaan perustaa.


Huomauttaa
Jouni
Canberra

Mesi

Eli järkevin vaihtoehto on valita hyvä valmis rahasto ja antaa työnantajan maksella eläkkeet sinne? Olen kuullut, että joskus lama-aikaan joitain eläkerahastoja meni konkkaan ja osa ihmisistä menettivät eläkkeitään. Tyyliin ennen konkurssia heillä oli tiedossa hyvä eläke ja nyt se on vaan keskinkertainen. Eli kuinka luotettavia nämä eläkerahastot ovat?

Milka

Mesi,

En tieda yhtakaan elakerahastoa Australiassa joka olisi mennyt konkurssiin laman aikana.

Monien ihmisten elakesaastot kyllakin pienenivat jos rahat oli sijoitettu osakemarkkinoille (porssiin). Tosin nyt on viimeiset puoli vuotta porssikurssit olleet nousussa ja jos (ja tama on iso jos) sama meno jatkuu porssikurssit ja samalla osakemarkkinoille sijoitetut elakesaastot ovat parin vuoden kuluttua lamaa edeltavalla taholla. Jokainen taalla saa tosin valita miten elakerahastonsa sijoittaa esim. laittaako osakkeisiin, vai sijoitusasuntoihin vai pankkitilille jne. Valinnan varaa on todella paljon

Mesi

Ok. Tuo pankkitili lienee vähätuottoisin ja riskitön? Ja osakkeet sit varmaan päinvastoin?

Boomerang

Moi!

Noista eläkesäästöistä kommenttia - olin itse ausseissa hommissa ja maksoin superannuation osuutta CBUS:lle. Tarjolla oli 3 eri sijoitusvaihtoehtoa, silloin ei asialla ollut juuri merkitystä ja laitoin 100% kovimman tuoton lupaavaan salkkuun -- tuloksena oli tappiota noin AU$ 150 2 kuukaudessa. Vaihdoin varma tuottoiseen salkkuun heti kun huomasin, että salkkuni vuoti. :nuttu:

Saako kysyä miten sait hommattua työpaikan Suomesta käsin? Itsellä on työviisumi myönnetty ja mietin miten ruveta hakemaan paikkoja täältä pohjolasta käsin - kun ei ihan yhden tai kahden työhaastattelun takia lennellä Australiaan.

;) Lykkyä!

RUU

Lainaus käyttäjältä: Boomerang - maaliskuu 22, 2010, 03:41
mietin miten ruveta hakemaan paikkoja täältä pohjolasta käsin - kun ei ihan yhden tai kahden työhaastattelun takia lennellä Australiaan.
Aussit ovat tottuneet tarvittaessa haastattelemaan myos puhelimitse. Kysymyksethan ovat vakioita ja ne on helppo kayda lapi puhelimessakin.
Pitaa huomata, etta vaki liikkuu mantereen sisallakin ahkerasti. Ja kun maalla on kokoa enemman kuin Euroopalla, taalla on ihan sama maantieteellinen fakta vastassa: joka haastattelua varten ei kannata lennella edestakaisin.

Panosta aluksi siihen, etta CV ja tyohakemus ovat paikallisen mallin mukaisia ja iskevia.
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

jounij

Lainaus käyttäjältä: Boomerang - maaliskuu 22, 2010, 03:41
kovimman tuoton lupaavaan salkkuun ....
varma tuottoiseen salkkuun

Sanoilla "lupaava" ja "varma" tuppaa olemaan arkikielessä eri merkitys kuin sijoitustoiminnasta puhuttaessa.

Historiallisiin taloustilastoihin perustuvana nyrkkisääntönä - mutta ei siis "lupauksena" - voisi sanoa, että jos aiot pitää rahojasi kiinni samassa sijoituksessa vähintään 5 vuotta, niin osakkeet tuottavat enemmän. Jos taas aiot ottaa rahat pois superista muuttaessasi pois Australiasta (en tiedä miten tämä edes enää nykyään onnistuu, mutta kaipa se mahdollista on?) viittä vuotta lyhyemmän ajanjakson päästä, niin seilaat tuurilla ja mikä hyvänsä sijoitusmuoto saattaa olla toista parempi näin lyhyellä aikavälillä. Käteinen on yleensä turvallisin, mutta useimmiten - muttei siis aina - myös vähätuottoisin myös 5 vuotta lyhyemmillä ajanjaksoilla.

Monet rahastot pitävätkin osan rahoista käteisenä, osan joukkovelkakirjoissa ja osan osakkeissa, jolloin aikaansaadulla tasapainottelulla saadaan pidettyä riski kurissa ja tuotto kohtalaisena. Jos tällainen vaihtoehto kuulostaa itsellesi sopivalta, niin valitse joku eläkerahastosi "balanced funds" -nimikkeellä kutsutuista vaihtoehdoista.


Tuumailee
Jouni
Canberra

Jaaks

Lainaus käyttäjältä: KottarainenSen saa itselleen jos lähtee pysyvästi maasta.

Sen saat vain ja ainoastaan, jos olet Australiassa "Temporary" viisumilla.
Siita joudut kyllakin nykyaan todennakoisesti maksamaan melkoiset verot.
LainaaThis is called the Departing Australia Superannuation Payment (DASP).
Any super benefits paid out to eligible temporary residents may be subject to the DASP withholding tax – 35% for the taxed element of the taxable component and 45% for the untaxed element of the taxable component.

PR viisumilla olevat eivat saa superiaan ulos ennen elakeikaa vaikka muutaisivatkin pysyvasti Australiasta pois.

Superannuation information for temporary residents departing Australia

skysurf

Lainaus käyttäjältä: Boomerang - maaliskuu 22, 2010, 03:41
Moi!

Noista eläkesäästöistä kommenttia - olin itse ausseissa hommissa ja maksoin superannuation osuutta CBUS:lle. Tarjolla oli 3 eri sijoitusvaihtoehtoa, silloin ei asialla ollut juuri merkitystä ja laitoin 100% kovimman tuoton lupaavaan salkkuun -- tuloksena oli tappiota noin AU$ 150 2 kuukaudessa. Vaihdoin varma tuottoiseen salkkuun heti kun huomasin, että salkkuni vuoti. :nuttu:

Saako kysyä miten sait hommattua työpaikan Suomesta käsin? Itsellä on työviisumi myönnetty ja mietin miten ruveta hakemaan paikkoja täältä pohjolasta käsin - kun ei ihan yhden tai kahden työhaastattelun takia lennellä Australiaan.

;) Lykkyä!

Jees. No tuota, en halua olla näsäviisas tms. mutta koska työskentelen alalla niin sanotaanko näin että harva sijoitusinstrumentti, kiinteäkorkoisia bondeja lukuunottamatta, lupaa mitään tuottoa. Niissäkin on toki aina olemassa pieni vastapuoliriski. Toinen pointti on, että sen sijoitussalkun arvo heilahtelee takuuvarmasti sijoitusaikana ja sitä enemmän mitä korkeamman riskin sijoituskohde on kyseessä. Ei kannata jännittää käppyrän liikkeitä joka sekunti, silloin tekee sen virheen että kurssien laskettua ei jatka säännöllistä säästämistä silloin kun se olisi järkevintä. Historiallisia tuottoja voi aina hehkutella, mutta aika realistisesti kannattaa suhtautua tuotto-odotuksiin. Ensimmäisenä tavoitteena kannattaa pitää sitä, että tuotto on suurempi kuin inflaatio. Toki voi tavoitella vaikkapa 12% vuosituottoa, mutta silloin on hyväksyttävä se riski, että eläkepäivinä ei välttämättä ole kuin puolet siitä säästetystä pääomasta jäljellä. Ylirealistista tuotto-odotusta tärkempää on säännöllinen ja riittävä säästäminen. Jännitys elämään kannattaa hankkia muualta.

Duuni löytyi hakemalla + haastattelut puhelimitse. Ei mikään kevyt prosessi.

Kaitlin

Elinkustannuksista ja muista sen mitä itse tiedän kokemuksesta :)

Kokonaisvaltaisesti olemme laskeneet että vaikka olisi sama palkka niin periaatteessa jää enemmän käteen, mutta tosiaan nuo muuttokustannukset on sitten yksi juttu ja jos vähänkin enemmän ottaa tavaraa mukaan niin se maksaa. Meillä oli noin 3 kuution laatikko sen rahtaaminen pari vuotta sitten maksoi 600 euroa ja aussipäässä satamamaksut jotain 200 dollaria. Siihen laatikkoon mahtui kaikki pakollinen pikkutavara, lasten lelut jne. Mitään huonekaluja emme vieneet niitä löytää todella helposti käytettynäkin hyvässä kunnossa. Tietysti sitten viisumikuviot ovat asia erikseen. Se lentolippujen kanssa on se kallein, mutta jos ei ole perhettä niin ei sekään kovin paljon ole.

Mies sai työpaikan helposti 'etänä' jo ollessamme suomessa. Pari kertaa soittelivat ja haastattelivat puhelimitse sitten laittoivat työtarjouspaperit. On se siis mahdollista =) Itse olen harvemmin koneella joten jos haluat suoraan kysellä pistä yksityisviestiä.

K