Työlupa Australiaan

Aloittaja v??peli, tammikuu 08, 2003, 21:46

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

headwind

Terve vääpeli,

Kannattaa aloittaa sen miettimisellä, missä viisumiluokassa voi tai kannattaa viisumia hakea.
Jos ajattelitte olla Australiassa pidemmän aikaa ja jos työpaikan aikoo hakea itse, kyseeseen tulee lähinnä pysyvä oleskelulupa-tyyppinen viisumi eli Permanent Resident Visa.

Viisumiluokista ja kunkin luokan vaatimuksista lisää Australian maahanmuuttoviraston (DIMIA) sivuilla http://www.immi.gov.au/. Sieltä kannattaa aloittaa.

Käytännössä jos haet viisumia australialaisen työtarjouksen perusteella (Employer sponsored migration), työnantaja joutuu osoittamaan DIMIA:lle, että vastaavaa henkilöä ei löydy Aus työmarkkinoilta. Se voi olla käytännössä hankalaa ellei työtehtävä ole jollain tavalla erikoinen.

Koulutukseen perustuvaa itsenäistä viisumia (Skilled Independent visa) hakiessa pitää täyttää perusvaatimukset, joista yksi on, että Sinun on saatava hyväksytty ammattitaitoarviointi (skills assessment) ammattiluokkaasi vastaavalta organisaatiolta Australiassa. Tämä lienee kohdallasi Australian Computer Society (ACS), http://www.acs.org.au/. ACS todennäköisesti vaatii työkokemusta hyväksyttävää ammattiataitoarvointia varten. Toinen skilled independent luokan perusvaatimus on, että hakijalla on oltava  viimeaikaista työkokemusta vähintäin 12kk viimeisen 18 k:n aikana. Näihin vaatimuksiin perustuen ilman työkokemusta skilled independent luokassa ei voi hakea.

Vastavalmistuneena ja ilman työkokemusta omaavalla on kuitenkin mahdollisuus saada viisumi, jos hakee ja saa opiskelupaikan Austaliasta.

Asian selvittämiseksi kannattaa tutkia DIMIAn sivut, käyttää uutisryhmiä (esim. britishexpats.com -> forums -> immigration) jne. On myös mahdollista nimittää ns. migration agent, jonka palvelut maksavat mutta joka arvioi mahdollisuutenne saada viisumin ja opastaa sen hakemisessa.

-headwind

Riku Aho

v??peli

Kiitos vastauksestasi headwind.

Eikö ole muuta vaihtoehtoa kuin tämä pysyvä oleskelulupa viisumi? Miten sen anominen, kauanko kannattaa varata aikaa ja kuinka korkeat maksut on?

Onko opiskeluviisumissa samat käsittelyajat kuin tuossa pysyvässäkin? Entä maksut?

Se working holidays vaihtoehto ois muuten ihan OK, mutta kun ei saa olla kuin 3 kk saman työnantajan leivissä ja viisumin voimassaoloaikakin sais olla pitempi kuin 12 kk.

Onko mahdollista anoa sitten paikanpäällä tuota pysyväis viisumia, esim jos tulee ensin tuolla working holidays viisumilla paikanpäälle?

Terv, AA

headwind

Employer sponsored viisumiluokassa oleskelulupa voi olla määräaikainenkin. Skilled independent-hakemuksen käsittelyaika on parhaillaan noin 50 viikkoa. Erään viisumiaikoja seuraavan www-sivuston (http://www.austimeline.com/index.jsp) mukaan jollakin tämän viisumin käsittely on kestänyt jopa 1.5 vuotta.

DIMIA:n sivuilla on linkki dokumenttiin jossa mainitaan kaikkien eri viisumien hinnat. Opiskeluviisumi pitäisi irroita nopeammin kuin vuodessa, olisiko ollut muutamassa kuukaudessa.

Tietääkseni viisumia voi hakea missä päin maailmaa tahansa, vaikka paikan päällä Australiassa (tästä en ole varma), mutta kunkin viisumiluokan perusvaatimukset on täytyttävä ennenkuin edes hakemusta hyväksytään.

Laillisiin töihin ei tietenkään voi mennä paikanpäällä ilman siihen oikeuttavaa viisumia. Jotkut työnantajat työpaikkailmoituksissaan mainitsevat, että paikan hakemisen edellytyksenä on permanent residency.

Ylläolevat asiat kuvastavat vain käsityksiäni asioiden tilasta, en takaa tietojen oikeellisuutta. DIMIA:n sivuilta löytyy vastaus useimpiin kysymyksiisi.

Jos seuraa päivän aussilehtiä, ja maahanmuuttajauutisia, eräät poliitikot Australiassa olisivat rajoittamassa maahanmuuttajien määrää jopa kolmanneksella, joka toteutuessaan automaattisesti nostaisi hyväksymispisterajoja ja maahanmuutto vaikeutuisi. Kaikki on tietysti mahdollista. Uskoo ja luottaa vain lujasti, että lopussa kaikki kay hyvin.

-headwind
Riku Aho

v??peli

Kiitos vastauksistasi headwind!

Eli jos haluan tuon Employer sponsored viisumin, niin mun pitää ensin etsiä sieltä työpaikka. Se työnantaja sitten ilmeisesti järkää nuo viisumi hommat omalta osaltaan? Ottavatka sikäläiset hyvin suomalaisia töihin, millainen maine suomalaisilla on Australian työmarkkinoilla?

Menee varmaan tohon skilled independent viisumin puolelle... eli pitää alkaa laittaan euroja sivuun, jos se tosiaan tulee maksaa useamman tuhat euroa kaikkineen..(?)

Tietääkö kukaan minkä verran ne migration agentin palvelut maksavat? Onko mitään hyötyä/järkeä?

-AA-

headwind

Employer sponsored-vaihtoehdossa haet työpaikkaa ja työnantaja alkaa järjestämään Sinulle viisumia yhdessä Sinun ja DIMIA:n kanssa.

Employer Sponsored Migration jakautuu 4 alaluokkaan:
- Employer Nomination Scheme (ENS)
- Regional Sponsored Nomination Scheme (RSNS)
- Labour Agreements (LA)
- Regional Headquarters Agreements (RHQ)

Perusvaatimuksina kaikkin luokkiin on, että
- työnantaja joutuu todistamaan että Aus työmarkkinoilta ei löydy vaatimukset täyttävää ehdokasta, joka on Aus permanent resident tai Aus kansalainen
- työnantaja "nimittää" (nominate) työnhakijan DIMIA:lle, joka hyväksyy/hylkää nimityksen
- hakijan täytyy osoittaa riittävä englannin kielen taito (esim. IELTS kielikokeella)

Kannattaa tutustua DIMIA:n julkaisuun Booklet 5: Employer Sponsored Migration (http://dima.cardgate.net/Employer_Sponsored_Migration/1131.pdf). Ulkomailta tässä luokassa hakevalle ES viisumi maksaa A$1670.

Migration agenttien palveluiden hinnoista saa käsityksen esim. seuraavasta britishexpats.com-viestitaulun keskustelusta: http://britishexpats.com/forum/showthread.php?s=&threadid=125523. Hinnat ovat n. A$2500...A$3500. Joillain agenteilla on periaate, että mitään ei tarvitse maksaa jos viisumia ei myönnetä, riippumatta kuinka paljon agentti on ehtinyt tehdä töitä.

Agentin hyödyllisyys riippuu hakijan taustoista, halusta tehdä paperitöitä, yms. yms. Agentin kautta saattaa myös saada helpommin tietoa viisumihakemuksen edistymisestä. Puolikin vuotta saattaa kulua, ettei DIMIA:sta kuulu mitään ja odottavan aika on pitkä. Eräs brittinainen haki viisumia alaikäisen lapsensa ja uuden miesystävän kanssa, eikä lapsen isä ollut halukas allekirjoittamaan DIMIA:n vaatimaa valaehtoista todistusta lapsen huoltajuudesta luopumisesta, joten tälle naiselle suositeltiin agenttia ja nimenomaan perheoikeuteen erikoistunutta sellaista.

-hw
 

Riku Aho

v??peli

Kiitos vastauksistasi, auttoivat paljon selventämään asioita.

Oletetaan, että minä löydän sieltä työpaikan ja saan sen Employer sponsored -viisumin. Kuinka sitten avovaimoni viisumin kanssa? Helpottaako minun viisumin saanti sitten hänen viisumin saantia? Hänelläkin pitäisi olla työlupa.

Kuinka hyvin työnantajat yleensä ottavat suomalaisia töihin? Siellä varmaan on ihan kohtalaisesti IT-alan työpaikkoja tarjolla. Onko siellä mitään aluetta/kaupunkia, johon olisi keskittynyt IT-alan yrityksiä, kuten Suomessa on Oulu?

-AA-

headwind

Viittaan DIMIA:n sivuihin ja tässä tapauksessa erityisesti Booklet 5:een. Jos sisällytät avovaimosi hakemukseen, niin myönnetty viisumi kaikkine oikeuksineen (oleskelu- ja työnteko-oikeus) kattaa myös hänet. Jotta DIMIA tunnustaa avoliiton (de facto marriage), piti muistaakseni todistaa yhdessäolon kestosta ja suhteen vakavuudesta jotain tms. IT-alan firmoja kannattaa hakea webistä ja päätellä siitä. Tilastojen mukaan hyvin suuri osa IT-työpaikoista sijaitsee NSW:ssä enkä hämmästyisi jos näistä suurin osa sijaitsisi NSW:n viidessä suurimmassa kaupungissa. Viisumiasioissa kannattanee harkita agentin mahdollisuutta ja asialle vihkiytyneiden newsgrouppien käyttöä.


-hw
Riku Aho

v??peli

Noissa General skilled independent ja employer sponsored luokissa on ilmeisesti sama homma, että viisumi kattaa myös puolison?

Eli tuleeko tuossa employer sponsored luokassa kuluja suurinpiirtein 1175+2xlääkärintodistukset+2xkielitodistuskulut? Ja General skilled independent luokassa tulisi 1745+2xlääkäri+2xkieli? Tuleeko lisämaksua, jos puoliso sisällytetään samaan hakemukseen?

Mitä tuo 2nd instalment tarkoittaa nuissa kahdessa em. luokassa? Pitääkö tuossa Employer  sposored luokassa maksaa se toinen osa VAIN jos itsellä tai puolisolla on riittämätön kielitaito? Entä General skilled independent luokassa se toinen maksu?

Terv, AA

[Editoitu 13/1/03 by vääpeli]

Milka

Australiassa on talla hetkella lama IT/T alalla ja tyonhakijoita on enemman kuin avoimia tyopaikkoja. En halua masentaa ketaan, mutta tyonantajan sponsoroimaa viisumia voi olla hankalahko saada, jos ei ole todellakin erikoisosaamista ja tyonantaja ei yksinkertaisesti voi loytaa tyontekijaa Australiassa jo asuvista.

Hyvia linkkeja taman alan tyonhakuun ovat: www.mycareer.com.au , www.monster.com.au ja www.seek.com.au

v??peli

LainaaAustraliassa on talla hetkella lama IT/T alalla ja tyonhakijoita on enemman kuin avoimia tyopaikkoja. En halua masentaa ketaan, mutta tyonantajan sponsoroimaa viisumia voi olla hankalahko saada, jos ei ole todellakin erikoisosaamista ja tyonantaja ei yksinkertaisesti voi loytaa tyontekijaa Australiassa jo asuvista.

Hyvia linkkeja taman alan tyonhakuun ovat: www.mycareer.com.au , www.monster.com.au ja www.seek.com.au

Osaamista on (toivottavasti) riittävästi. Kiitos linkeistä ja tiedoista!!

Btw, mihin luokkaan kuulun silloin jos saan tuon General Independent viisumin ja haen sitten siellä paikanpäällä töitä? Tarviiko työnantajan silloin todistaa ettei löydy sieltä työntekijää?

-AA-

[Editoitu 13/1/03 by vääpeli]

Milka

Jos saat general independent viisumin, saat automaattisesti oikeuden tyoskennella taalla ja silloin sinulla on samat oikeudet tyonhakuun kuin kansalaisilla ja muilla pysyvan oleskeluluvan omaavilla. Silloin tyonantajan ei tarvitse perustella sinun palkkaamista millaan tavalla.

v??peli

LainaaJos saat general independent viisumin, saat automaattisesti oikeuden tyoskennella taalla ja silloin sinulla on samat oikeudet tyonhakuun kuin kansalaisilla ja muilla pysyvan oleskeluluvan omaavilla. Silloin tyonantajan ei tarvitse perustella sinun palkkaamista millaan tavalla.

Joo, eli se varmaan helpottaa työpaikan saantia jossain määrin. Se vaan ois vissiin helpompi sitten hakea ja saada se Employer sponsored viisumi?

Mutta maailma ei kuitenkaan kaadu, jos sitä työpaikkaa ei etukäteen löydykään. Luulis olevan helpompi löytää sitten paikanpäällä kun pääsee haastatteluihin yms.

-AA-

v??peli

Voisiko joku asiasta tietoinen vasta näihin kysymyksiin. Kiitos!!

Noissa General skilled independent ja employer sponsored luokissa on ilmeisesti sama homma, että viisumi kattaa myös puolison?

Eli tuleeko tuossa employer sponsored luokassa kuluja suurinpiirtein 1175+2xlääkärintodistukset+2xkielitodistuskulut? Ja General skilled independent luokassa tulisi 1745+2xlääkäri+2xkieli? Tuleeko lisämaksua, jos puoliso sisällytetään samaan hakemukseen?

Mitä tuo 2nd instalment tarkoittaa nuissa kahdessa em. luokassa? Pitääkö tuossa Employer  sposored luokassa maksaa se toinen osa VAIN jos itsellä tai puolisolla on riittämätön kielitaito? Entä General skilled independent luokassa se toinen maksu?

Terv, AA

headwind

Molemmissa viisumiluokissa viisumi kattaa päähakijan ja hänen perheensä eli vaimon/avovaimon ja lapset. Viisumimaksu ei riipu siitä kuinka monta hakijaa siihen on sisällytetty.

Kustannuksista: mainitsemiesi kustannuksien lisäksi tulee kuluja rikosrekisteriotteesta, kopioiden oikeaksi todistamisesta (muistaakseni n. EUR 1.20 per sivu maistraatissa julkisella notaarilla), lääkärintarkastuksista joista yleensä vaadittaneen rintakehästä rötgenit ja perusteellinen lääkärintarkastus DIMIAn sivuilta löytyvien lomakkeiden 26A ja 160A mukaisesti. Nuo A-lomakkeet ovat vain Aus sisäiseen käyttöön mutta antavat hyvän viitteen siitä minkälainen lääkärintarkastus Suomessa tulee olemaan. Kustannuksia tulee myös jos joudut käännättämään suomenkielisiä dokumentteja englanniksi, sillä käännökset on suoritettava sertifioidulla kielenkääntäjällä. Skilled independent luokassa kustannuksia tulee myös ammattitaitoarvioinnista, insinööreillä n. EUR 250/hlö. Pelkästään notaarin oikeaksi todistamista jälkennöksistä tuli n. EUR 100 maksut.

Maksuista: mielstäni vain skilled independent luokassa on second instalment joka peritään jokaiselta yli 18 v viisumihakemuksessa olevalta henkilöltä, jolla kielitaito ei ole kokeiden mukaan riittävä. Tämä maksu oikeuttaa (mutta ei välttämättä kata sitä) englanninopetukseen Australiassa toiminnalisen kielitaidon saavuttamiseksi. Ks. Booklet 5.

-hw

Riku Aho

v??peli

Kiitos vastauksistasi headwind. Selvensit paljon asioita.

Millä tasolla pitää olla englanti hallinnassa, jos nyt esim. perinteisellä kouluasteikolla (4-10) arvioidaan? Onko tyyliin, että tulee toimeen? Ei varmaan nykyisin oo vaikeuksia ton englannin kanssa kun kaikki sitä Suomessa on lukenu...

-AA-

headwind

Booklet 6 sanoo: kielitaidon vähimmäisvaatimus on, että saa IELTS-kielikokeessa jokaisesta neljästä moduulista (puhuminen, lukeminen, kirjoittaminen ja kuullunymmärtäminen) vähintäin arvosanan 5. Tämä on Vocational English. Tällä saa skilled independent luokan pistetestissä 15 p. Jos saa kaikista osoiosta vähintäin arvosanan 6, kielitaito on "competent" ja pistetestissä saa 20 p. Maksimi IELTS kielikokeessa on arvosana 9 kustakin moduulista ja minimi on 1.

Kunkin arvosanan taitoarviontikriteerit löytyy IELTS-käsikirjasta jonka voi ladata täältä. http://www.ielts.org/handbook.htm. IELTS-kokeen tulos on voimassa muistaakseni 2 vuotta ja jos aikoo viisumia hakea, tästä kokeesta homma aloitetaan.

-hw
Riku Aho

jounij

LainaaJoo, eli se varmaan helpottaa työpaikan saantia jossain määrin. Se vaan ois vissiin helpompi sitten hakea ja saada se Employer sponsored viisumi?

Minä olen tuosta asiasta valitettavasti päinvastaista mieltä. Ilman näytettävissä olevaa työkokemusta on melko vaikeaa saada ketään työnantajaa vakuuttuneeksi siitä, että olet sen sponsoroinnin "arvoinen". Siitä kun koituu kustannuksia työnantajallekin. Minun työantajani on tosin kerran sponsoroinut meille duuniin yhden juuri yliopistosta valmistuneen tietojenkäsittelyn opiskelijan, mutta siinäkin tapauksessa painoi paljon kyseisen yliopiston (Australian National University täällä Canberrassa - eli tuo sponsoroitava hemmo oli jo valmiiksi paikan päällä) tietojenkäsittelyn professorin suositus.

Sponsoroidussa työpaikassa on lisäksi työntekijän kannalta se vika, että viisumi on sidottu kyseiseen työpaikkaan vähintään kahdeksi vuodeksi. Jos työympäristö ei miellytäkään, eroamisen myötä lakkaa myös viisumin voimassaolo.

Kyselit aiemmin suomalaisten maineesta meikäläisillä työmarkkinoilla. Suomalaisilla on hyvä maine rakennusalalla. Muun alan suomalaisista Australiassa olevista työntekijöistä vain harvat ovat edes kuulleet. "Missäs päin sinä rakentelet", on minultakin monasti kysytty ammatin kysymisen asemesta, kun suomalainen alkuperäni on käynyt ilmi. Eli maineeseen ei kannata paljoa perustaa työpaikkaa hakiessaan. Nokian kuuluisuus ja firman monille hiljalleen valkeamassa oleva alkuperä toki parantaa suomalaisten lähtökohtia koko ajan tässä suhteessa.

Sinuna minä hakisin suosiolla sellaista pysyvää riippumatonta viisumia. Vaikka käsittely saattaakin kestää kauan, ehtinet sillä välin hankkia Suomessa sitä paljon arvostettua työkokemusta. Opit samalla yhden Australiaan muuttajalle tärkeän ominaisuuden: kärsivällisyyden. Täällä ei pahemmin kiirehditä.


Joka tapauksessa toivotan menestystä yrityksellesi päästä Ossilaan.


Jouni Juntunen
Canberra


[Editoitu 23/1/03 by jounij]
Jouni
Canberra

Milka

Mina olen samaa mielta Jounin kanssa. Itse tyoskentelen IT alalla ja jokaista firmassani auki olevaa tyopaikkaa hakee n. 10-100 hakijaa, joilla on pysyva oleskelulupa ja ovat jo paikan paalla. Hakijamaara tietysti riippuu siita, miten  erikoistuneesta vakanssista on kyse. Firmani politiikkana onkin ettei ulkomailta tarvitse nykyisessa tyomarkkinatilanteessa sponsoroida ketaan.

Tottakai vastaukseni voi olla puolen vuoden kuluttua aivan erilainen riippuen mihin suuntaan Australian talous on kehittymassa.

Suosittelen siis itsenaisen viisumin hakemista. Luulisin etta koulutuksellasi ja pari vuoden tyokokemuksella IT alalta sinulla tulisi olla kohtalaisen hyvat mahdollisuudet saada viisumi, mutta aikaa se kylla ottaa.

outback girl

Pari kommenttia.

Kuten Suomessa, myös täällä kaikki pakkautuvat asumaan kaupunkeihin lähinnä itään ja muualla maassa on jopa pulaa työntekijöistä. Asun itse Luoteis-Australiassa ja täällä toimii kaikennäköisiä luonnonvaroja hyödyntäviä firmoja, jotka käyttävät puolestaan it-firmojen palveluja. Jos äärimmäiset olosuhteet eivät pelota, voi tänne ns. "rural areas" olla helpompi päästä, kuin kaupunkeihin, jonne kaikki haluavat.

Toisekseen, jos on vaikea saada työnantajasponsoria Suomesta käsin, voisithan tulla working holiday -viisumilla antamaan näyttöjä potentiaalisille työnantajille. Avovaimosi voisi hakea samaa viisumia ja siten hänkin voisi työskennellä täällä sen aikaa.

Kolmanneksi kuluista. Kun itse haen skill assessmenttia, käännösten todistajiksi kelpuutetaan "justice of peace, a barrister or solicitor, police, member of parliament, dentist ja pharmacist" eli tarkista, tuleeko sinun käyttää vain ja ainoastaan kallista notaaria, vai voitko pyytää todistukset naapurin poliisisedältä ja hammaslääkäriltäsi.

Ourback girl
p.s. täällä takamailla on mukavaa ja pärjää suomalaisella sisulla vaikka kesällä onkin 48 astetta. ainakaan ei tartte pelätä metsäpaloja kun ei ole metsiä, syklooneja kylläkin - täällä juuri jännitetään, muodostuuko sellainen yllemme.









 


jounij

Ai niin, yksi juttu vielä. Vaikka pysyvää oleskelulupaa anoisikin Australiasta käsin (mikä on siis mahdollista) sen on sitten mahdollisesti myönnettäessä kuitenkin käytävä noutamassa ulkomailta. Eli Fijin, Uuden Seelannin tms. matka tulee pakollakin tuossa vaiheessa eteen.


Jouni Juntunen
Canberra
Jouni
Canberra

v??peli

Kiitos kaikille vastauksista, on auttanut todella paljon!!

Olemme ajatelleet asiaa ja kyllä se alkaa kallistumaan tuohon pysyvän viisumin hankkimisen puolelle. Nyt vain pitää alkaa pikkuhiljaa hommaileen papereita kasaan.

Semmoista vielä, että olemme suunnitelleet muuttoa johonkin Sydneyn lähimaastoon, voisiko joku ystävällisesti neuvoa missä päin siellä olis vielä kohtuu hintaisia asuntoja (n. 2h+k)?? Mikä siellä on SE keskusta alue? Asunto sais olla mielellään mahdollisimman lähellä keskustaa tjs, mutta kuitenkin kohtuu hintainen. Mitkä siellä on hyviä alueita, mihin kannattas harkita muuttoa?

-AA-

v??peli

Hei kaikki!

Olen 23-vuotias opiskelija ja valmistun tänä keväänä AMK:sta tietojenkäsittelyn linjalta. Valmistumisen jälkeen olisi suunnitelmissa lähteä avovaimoni kanssa Australiaan töihin ja ehkä jäädä sinne pysyvästi. Voisitteko neuvoa seuraavassa asiassa, kun en löytänyt oikein tietoa.

Voiko saada viisumin ja työluvan Australiaan vaikka vielä ei olisikaan työpaikkaa sieltä? Vai pitääkö ensin Suomesta käsin etsiä työpaikka ja sitten hankkia viisumi? Tarkoituksena olisi lähteä paikanpäälle ja etsiä siellä sitten työpaikka. Tarkoitus olisi myös pysytellä paikanpäällä vähintään 2 vuotta... mahdollisesti sitten pysyvästi, jos siltä alkaa tuntua.

Mitä papereita (lääkärintodistukset yms.) pitää olla kun viisumia haetaan ja paljonko hakeminen maksaa?

Kiitos jo etukäteen vastauksistanne!

Terv, AA