Saunanlauteiden materiaali

Aloittaja arixmel, maaliskuu 05, 2004, 05:51

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

arixmel

Hei Kaikki, pitäs alkaa saunaa laittamaan, mutta mitas täällä käytetään saunanlauteiden materiaalina, en ole ainakaan itse vielä törmännyt kuuseen tai apassiin, kuten ne suomessa tehdään. sattuisko kenelläkään olemaan saunan piirustuksia, ja vaikka hyvän puukiukaan piirustuksia, vois sen joskus tallissa tinailla, vai mitas nuo täällä maksaa,,,taitavat olla rahdattu suomesta??
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Jouko

Arixmel,

:peukkuy Täältä löytyy varmasti helppiä saunan rakentamisessa!

Finnleo Sauna Australia 55 Mills Rd Braeside VIC 3
VIC
Braeside
(03) 9587 4494

Täältä löytyy lisää näitä saunan rakentajien osoitteita.

linkki saunanrakentajiin


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

hanskie

Tassa muutama perustieto, jotka on hyva tietaa. Kuitenkin kai suomalaiselle on turha sanoa kuinka se sauna tehdaan, silla jokainen tekee sen mieleisekseen. Itse kuitenkin luin nama vinkit ennekuin aloin bildaamaan. :peukkuy

httm://www.rakennustieto.fi/rakennustieto_net.htm


Mene  RT-ohjekortteihin
 sauna 2,3 ja 4
Hannu

Urul

arixmel :D

Ystäville  soitettiin  tänä aamuna ,heillä sähkömies  juuri parhaillaan asensi  kiuasta,että tänä iltana pääsevät saunomaan ja kyllä vaan,ihan "suomalaisesta kuusesta" heillä lauteet.
Pientä viivytystä oli heillä tuon kiukaan asennuksen kanssa aussisähkömiehen kyseenalaistaessa onko ihan turvallista ,kun heillä on ulkopuolella suihku ja entäs jos sieltä joku vahingossa ruiskasee vettä  saunaan .Ja vaikka miten ystävät yrittivät sanoa,että saunassa nimenomaan vettä heitetään kiukaalle ja on täysin turvallista ,niin ei auttanut.Uskoihan sähkömies lopulta suomalaisen saunanvalmistajan ja suomalaisen sähkömiehen vakuuttaessa :hahhaa

Itse tein saunanlauteet aussimännystä.

Täältä löysin ihan varteenotettavia neuvoja http://www.saunasite.com

Vielä tuosta puukiukaasta,kannattaa myös ottaa ensin selvää saako asuinalueellasi polttaa puita takassa/kiukaassa .Noissa voi olla rajoituksia alueittain.

hanskie

Hannu

datapair

Tervehdys!

Oliskohan minun tietoni vanhentuneet ja päivytystä vailla.

Minulla on sellainen käsitys, että haapa on se puu josta saa parhaat saunanlauteet, koska puu on huokoista eikä näinollen tule liian kuumaksi.

terveisin Tapio

riaapa

Tapio, kanssasi samaa mieltä on saunasiten expertti:

"Saunassa kevyet, huokoiset puut, kuten kuusi, haapa ja abche eivät kuumene polttavan kuumiksi ja sauna lämpiää nopeammin, koska seiniin ei sitoudu niin paljon lämpöä, kuin tiheisiin puihin.
Tiheät, raskaat puut kuten tiikki tai koivu puolesta kestävät kauemmin, mutta polttavat pyllyä, ovat märkinä liukkaita ja lämpiävät kauemmin. "

Riina.
Riina

arixmel

kiitoksia linkeista,
nyt ei muuta kuin miettimään että mihin kulmaan sen saunan asentaa, itse asiassa se tulee seuraavaan taloon mutta nyt on hyvä ostaa se talo kun pitää mielessä että sauna pitää mahtua
ari
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Urul

Tapio :D

Oikeassa olet ,ensisijaisesti lauteiden valmistukseen on Suomessa käytetty haapaa.Mutta kuusta myös ja kuusilautaa ne tännekin roudaavat.

Eipä tarvitse kenenkään takalistoansa polttaa,kun käyttää laudeliinaa. Meillä käytetään pellavaisia laudeliinoja :hahhaa

datapair

Urul!

Entäs se pihka, eikös sitä irtaannu kuumuudessa perauksiin?

Terveisin Tapio

hanskie

ja syodaan sitten Vasta.   :roue

Taalla on viime Juhannuksen aikoihin viimeksi kayty yleista keskustelua saunomisesta ja joku siella mainitsi: --Sauna olis, mutta vihta on turha toivo.

Kylla mina ainakin teen vihdan joka viikko tai ainakin joka toinen viikko. Tuossa takapihalla alkaa sademetsa ja siella on riittavasti nuoria Eukalyptyksen  varvikkoja. Niista teen samoin ohjein, kuin kotimaisen koivuisen ja tulee mainio vihta.  Haju/tuoksu on vain eugan eika koivun. Kokeilkaa!!!!   :XXXX
Hannu

Urul

LainaaAlkuperäinen postittaja hanskie
ja syodaan sitten Vasta.   :roue

Jatkaakseni tuota....Pöydällä on kaksi lasia olutta ja juodaan  kustakin mukista :hahhaa:hahhaa
Vihdasta puheenollen ,kokeilepa hanskie kamferi-puusta,ei häviä meinaan koivuvihdalle :D

Tapio :D Ystävien saunapakettiin kuulemma kuului jonkinlaista pihkanpoistoainetta :??

Urul

Olla suomalainen ja sanoa,ettei välitä saunomisesta on suurempi synti kuin kiroilla kirkossa.
Ruotsalainen sanonta ,että joku asia on suurempi synti kuin kirkossa kiroilu=tosi paha juttu.

arixmel

Laitampa paivityksen tahan aiheeseen,,,eli vielakin mietin mika on hyva vaihtoehto laude materiaaliksi,,,siis etsin jotain semmoista jota on kohtuu hintaan saatavilla ihan yleisesti, mantyakin kun on montaa lajia, juuri kuulin etta Huon manty (tasmaniasta) oli kova sana ennen vanhaan laivojen tekoon kun se oli luontaisesti vastustuskykyinen tuholaisille? . kuinkas Cypress ja hoop pine kumpikos hikoaa enemman saunassa? vai oisko niin etta olisi tuuri ja ne ei olisikaan niin pihkaisia kuin suomessa?

Kahtelen tassa Narangba timberin esitetta ja heilla on valikoimissaan, spotted gum, belian, yellow balau, red box, merbau/kwila, kapur, vitex, hoop pine, cypress, beech, blue gum, radiata pine...

onko kenellakaan kokemuksia noiden kaytosta,,,olikos jollain Cypress mannysta tehdyt...mites ne kaytannossa?
Merbau taitaa olla aika huokoista eli sinansa sopivaa mutta onko se liian huokoista (eikos siita tehda ikkunan raameja) ja se antaa varia mutta sen voi ilmeisesti ratkaista jattamalla lauteet pihalle (tein juuri aidan yellow balausta) ja se "hikoili" ensimmaiset 6 viikkoa
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

MH

Mäntyä ei kannata saunaan laittaa, se hikoaa pihkaa joka kerta kun lämmität. Ellet löydä oksatonta mäntyä jossa ongelmaa ei ole. Oksaton mänty on pintapuuta.

Kuusi olisi parempi vaihtoehto, siitä tulee pihka ulos ensimmäisellä kerralla sen jälkeen ei. Suomessa kun laitoin oman saunan oli vaihtoehtoina tervaleppä, haapa ja apassi.

Noista valitsin Haavan vaaleutensa takia. Apassi myös vaalea mutta imee vettä kuin pesusieni ja menee nopeasti nuhjuisen näköiseksi, tosin pinnan kevyesti hiomalla korjaantuu. Noiden saatavuutta täällä en osaa sanoa. Apassia varmaan saattaa löytyä. Nuo kaikki esimerkin puut ovat sellaisia jotka eivät kuumene liian kuumaksi lauteena.

arixmel

Hiukan viela tarkennan, tai siis selvennan ajatuksiani, oksaton manty on mielestasi hyva (olen samaa mielta perustelujesi kanssa) mietin tassa paikallisten mantyjen pihkaisuuden eroa suomalaiseen verrattuna,,,noin nappituntumalta nama tuntuu olevan hiukan eria kuin suomessa.

Noita "perinteisia" laude materiaaleja on saatavilla taaltakin mutta ne ovat ilmeisesti suomesta tuotuja, joten niissa on sita matkalisaa. Mutta olen ihan varma etta taalta loytyy myos paikallinen ja aivan yhta hyva korvaava tuote. Huonekaluja jotka mainostetaan tehdyn "baltic pine" puusta nakyy olevan paljon myynnissa ja ne nayttaisivat olevan aika oksatonta ja vaaleaa puuta, en ole ihan varma saako sita bunningsista suoraan hyllysta

Tallowood olisi ainakin nattia ja vaaleaa jos vaalean haluaa, hiukan ehka kovaa(lue tiheaa) joten voisi olla aika kuumaa kaytossa.

kun sitten sinne asti paasen niin kerron kuinka aijan kavi ja lupaan paivittaa mitka materiaalit valitsin...ai niin lauteet ajattelin ruuvata altapain galvanoidilla ruuveilla?

jatkan mietiskelya
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

MH

Minulla lauteiden istuinosista ei löydy ainuttakaan naulaa eikä ruuvia. "otsa" ja takalautaan on jyrsitty ura kuten huonekalujen liitokset tehty ja lauteet on kasattu kuumaa kestävällä liimalla. Ovat kokonaan pois nostettavissa ja siten helppo pitää puhtaana.

Minun saunan materiaalit tuli tuolta http://www.puuteosnurmi.fi/

Ei varmaan auta tänne mutta kuvagalleriassa on hyviä kuvia erilaisista vaihtoehdoista.

jounij

Suomalaiset käyttävät täällä usein sypressiä saunamateriaalina.


Toteaa
Jouni
Canberra

jounij

Äsken en ehtinyt kirjoittaa enempää... Piti sanomani, että sypressi ei myöskään kokemuksieni mukaan pihko. Se tosin on tummempaa kuin perinteiset saunamateriaalit, mutta sehän on vain makuasia, kummasta tykkää!


Lisää
Jouni
Canberra

Tony

Älä ainakaan missään tapauksessa merbausta tee lauteita, koska kyseessä on kovaa ja raskasta puuta, jota Suomessakin lähinnä parkettilattioissa käytetään. Sana "huokoinen" johtaa pahasti harhaan, tärkeämpää olisi löytää kevyttä puutavaraa josta ei lämmetessä valu pihkaa kuten haapa, kuusi ja terva- sekä harmaaleppä Suomessa. Tosin kuusessakin saattaa olla "pihkataskuja", joista valuu lämmetessä jonkin verran pihkaa. Kuutio 12% eli ulkokuivaa merbauta painaa n. 800kg ja vastaava määrä haapaa vain puolet siitä. Australiassa kannattaisi kysellä poppelia (poplar) , koska kyseinen puu on hyvin läheistä sukua haavalle, kuuluvat kummatkin samaan populus sukuun. Itse en puuseppänä pysty erottamaan poppelilankkua haavasta, niin samanlaisia ne ovat väriltään ja ominaisuuksiltaan. Vaaleiden puiden ongelmana on tietenkin likaantuminen, oli sitten kyseessä haapa, kuusi tai abachi.

:) Tony

arixmel

kiitoksia kaikille neuvoista,,,sypressia tai poplaria se taitaa sitten lauteet tulla, kumpaa nyt sitten (kait sypressia) sattuu eteen kun vasaraa ja nauloja ostetaan...taa on kylla hyva nama foorumit kun voi kayttaa ihmisten asiantuntemusta ja pitkaa kokemusta hyvakseen  :god: :peukkuy :peukkuy :peukkuy
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Oldis

Tervehdys täältä suomesta, lähemmin Imatralta. Tuota saunanlaude keskustelua kun lueskelin, niin ihmettelen jollei sieltä saa Apassia.

Abachi tai suomalaisittain apassi (Triplochiton scleroxylon) tunnetaan myös nimellä wawa, obeche tai ayou. Sitä on Suomessa käytetty erityisesti lauteissa. Abachi kasvaa Länsi- ja Keski-Afrikassa

Apassi pysyy kyllä vaaleana, kun saunan antaa kuivua hyvin saunomisen jälkeen, eli ei sammuta heti kiuasta vaan antaa sen olla vielä hetken päällä, ja jos saunassa on ikkuna niin sen voi laittaa auki. sauna kanattaa myös pestä parikertaa vuodessa.

Hyviä  löylyjä.
Joskus viel? ausseihin tulen.

arixmel

pirampa tata ketjua herreilla, vaikka vaan ittelle muistutksena
:pepsodent
Juttelin eilen Bunningsin (Albion) vanhemman puutavara hemmon kanssa joka tuntui tietavan puunsa ja han suositteli laudepuiksi Western Red Cedaria,,kuulemma hyvin lammonkestavaa ja koykaista tavaraa, ja han ymmarsi heti ongelman ettei viitti kovin pihkaista tahi tiheaa puuta siihen kayttaa,,
aamulla soittelin sitten omalle "hovi" hankkijalleni (narangba timbers brissylassa) ja kysaisin mita he suosittelee Saunaan,,,ja sain yllatyksekseni saman vastauksen, eli tutkailempa tuota vaihtoehtoa hetken aikaan.

You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

dinkum

Taisit löytää oikean saunan sisustusmateriaalin: http://www.canadawood.fi/tuija.htm

"Suomessa Red Cedaria on käytetty saunojen sisustuksiin ja lauteisiin"

Eikä taida lahota vaikka löylyvettä ruiskuu muuallekin kuin kiukaalle  :pepsodent, kun linkin mukaan pärjää sellaisenaan painekyllästetylle puulle, jolla ei ehkä kannata saunaa sisustaa.

Hannu "Outback Hill"
Dinkum Huckleberry
Turku

arixmel

You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Jouko

Kandee rakentaa ennen se sauna; nimittäin löysin googlettamalla varmistusta hämärään mielikuvaani uutisesta jossa kerrottiin miten ylellinen lämpö juuri  "tuolla alueella" voi vaikuttaa negatiivisesti perheenlisäys toiveisiin.  :pepsodent :pepsodent http://www.vapaalla.fi/article.php?articleid=734&catid=


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

dinkum

Lainaus käyttäjältä: arixmel - helmikuu 17, 2008, 10:21

tjaa heittais vasaran kaivoon ja ostais saunahousut  :pepsodent :pepsodent

http://ronghuada.en.alibaba.com/offerdetail/54516683/Sell_Sauna_Pants.html

Luithan myös tuotetiedot:

1) Power supply: AC 220-240V/50-60Hz

ja

Company Info: Country/Territory: China

Voi meinaan housut palaa: http://www.talentum.com/doc.ot?d_id=181875)

Ehkä kannattaa vielä harkita, vaikkei lisää lapsiakaan enää haluaisikaan  >:D



Hannu "Outback Hill"
Dinkum Huckleberry
Turku

Raiwå

 :)

Lainaus käyttäjältä: arixmel - helmikuu 17, 2008, 10:21

tjaa heittais vasaran kaivoon ja ostais saunahousut  :pepsodent :pepsodent

http://ronghuada.en.alibaba.com/offerdetail/54516683/Sell_Sauna_Pants.html

Olet siis varsalta selkää katkomassa ennenkuin se syntyikö? :)

Saunamateriaaleihin voin antaa seuraavat mielipiteet (perustuu tekoon ja kokemukseen molemmilla mantereilla)

Kun lähdet etsimään täältä laude/seinämateriaalia niin sinun kannattaa ensinnäkin ajatella mitä värejä haluat kayttää.
Toiseksi otetaan pieni niksipirkan jekku kokeillaksesi puun toimivuutta saunassa (pihkaako/öljyääkö)
Etsi sahalta se puu mitä haluaisit käyttää, ja ota siitä mallipala 100mmx100mm (mieluummin kaikkis epäilytävin sellanen) ja mene kotiin kapuloidesi kanssa, ja pyydä vaimolta hellankäyttölupa.
Kääri jokainen puunpala erikseen tinapaperiin, ja laita uuniin 150astetta ja jätä sinne tunniksi, jonka jälkeen annat niiden viilentyä tunnin ja tarkistat onko kääröihin erittynyt öljyä/pihkaa ja jos on, niin lemppaat pihalle ja kokeilet jäljelle jääneillä paloilla 2-3 kertaa sama temppu.

Itse olen testannut monia puulajeja, ja saanut positiiviset kokemukset monesta 'kielletystäkin' lajista.

Jos olet kovin näppärä sormistasi, niin voisit esim 3-4 eri puuväriä käyttämällä saada hienon kontrastin aikaiseksi

Laitan tähän viestin alalaitaan pari kuvaa yhdestä tekemästäni saunasta joka on tehty vuonna 2000 ja vielä tänä päivänäkin se on samannäköinen, ilman minkäänlaista värimuutosta. (se onkin sitten salaisuus miten se pidetään puhtaana ja pihkalta turvassa)

Olen jo yli 15v käyttänyt tiettyjä menetelmiä lauteiden ja muidenkin kosketuspintojen suojaamisessa, ja se on joskus jopa nostattanut karvoja pystyyn ihmisiltä kun ovat tajunneet miten se tehdään, mutta siitä joskus myöhemmin.

Sinulle suosittelisin aineiksi seuraavia puulajeja: Western red cedar ja Hoop pine.
Näitä puita käyttäessäsi et voi erehtyä ja varmasti ei tule pihka/öljyharmeja. Suomesta tuotetut puut voit unohtaa täältä saatavien lajien jopa paremmuuden vuoksi.
Kun menet valitsemaan puusi saunanlauteita varten, ota silmälasit mukaan ja valitse vaaleita ja tummia samasta lajista, sahan sedät antaa valita jos sanot että tarvitset kontrasteja värien suhteen, ja sitten vaan suunnittelemaan se oma pieni kehto sinne talon sydämmeen :)

Jos olet oikein seikkailuhaluinen  8) etsi käsiisi oikein tummaa puuta 'kuivaa' josta voit tehdä sitten koristeesineitä saunan seinille silmäniloksi.

Kiukaat saat paikallisena ihan kohtuuhintaisena jos otat yhteyttä http://www.laplandsaunas.com.au/home.html ja kerro Pekalle terveisiä Rainelta, niin saat ehkä alennustakin, tai sitten et :)

Toisaalta voisit olla laiska ja pyytää Pekan toimittamaan saunan valmiina pihaasi :) tai muutenvaan kaikki tavarat ostaa suoraan häneltä? Mutta sehän ei olisi hauskaa, kun ei saa itse räpeltää :)

Tässä aluksi hieman sekavaa räpellystä tekstin ääressä, mutta kysy lisää niin kerron lisää :)

Huastoo



:coolh
Ray Virta
Sydney


It requires wisdom to understand wisdom: the music is nothing if the audience is deaf.

arixmel

Raivo,
olet sina aika timpuri tai seppa tai leipuri tai no ainakin saunan tekija  :god:  :)

Hieno kontrasti syntynyt noista erivarisista laudepuista, pitaa ehottomasti pitaa mielessa kun puutavara kaupoille lahtee, ja pitaakin menna itse paikalle ja ostaa kasikopelolla toisin kuin "normaali" puuta ostaessa kun voi vain soittaa ja tilata. Vietimpa tuossa tunnin etsiessani sopivia paikkoja ja Finlayson nayttais oleva hyva puutavara paikka brisbanen seudulla jos hoop tahi WRC on hakusessa....

Kattelin noita laplandsaunan kiukaita ja itseasiassa heilla on halvimmat mita olen nahyt talla puolen palloa myytavan,,,paitsi ebayssa jossa joku hongkongin poika myy noin 500 AUD:lla ja ilman postikuluja tanne Australiaan. Mutta niiden kanssa voi olla vahan arpapelia kuten saunahousujenkin kanssa. Toisaalta ei minulla ole mitaan kokemuksia Narvinkaan kiukaista? :pepsodent :pepsodent
jakati jakati jakti
xcv
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

MH

Olen ollut sähkömiehenä liikkeessä jolle kuului noiden kotimaisten massatuotanto kiukaiden takuuasiat eli kaikkia näitä on tullut räpellettyä. Helo, Narvi , Finnleo ja oliko vielä joku muukin. Muutama sata kiuasta on tullut korjattua joten pieni tuntuma aiheesta on.

Käytännössä samaa tavaraa eri paketissa kaikki laadultaan samalla viivalla. Helpoin tapa rikkoa on latoa kivet liian tiivisti, jolloin vastukset palaa poikki. Eli pohjalle suurempia kiviä ja pinnalle pienet.

Silloin kun noita korjailtiin niin lähes 100% oli pikku kivet pohjalla ja isot päällä. No ku ne pienet oli helpompi saada sinne väleihin. Oli kuulluin selitys, kädestä pitäen sitten piti näyttää miten ne kivet sinne ladotaan.

Laadullisesti parhaat kiukaat on nämä:  http://www.muko.fi/sahkokiukaat.htm

Ei vain saa Australia:  http://www.muko.fi/edustajat.htm

dinkum

Yritin  :nuttu: esittää kommentissani, että Western red cedaria myydään myös Suomessa saunaan nimellä jättiläistuija. Täällä se vaan tuntuu olevan kallista perinteisiin puulaatuihin verrattuna, kun on tuontitavaraa.

http://www.tillman.fi/tuotteet/tuija/
http://www.puutukku.fi/index.phtml?s=98
http://www.lumilaude.fi/ukk/02.html

Hannu "Outback Hill"
Dinkum Huckleberry
Turku

arixmel

paasiaista
Nonniin ostin sitten laudevarkit kun oli muutakin puutavaraa tulossa,,,eli valintani osui kahteen puulajiin lauteiksi:
puhdas hoop pine 68 x 19 hintaan $5 metri ja WRC eli se tuija, samoilla mitoilla hintaan $6.8 metrilta.
Yllatykseni oli huima kun kokeilin nostaa tuota tuija nippua, eli minulle tuli semmoinen 30 senttia paksu ja saman verran levea ja yli kaksi metri pitka nippu ja se ei painanut mitaan,,,siis uskomattoman kevytta puuta, siita vois alkaa vaikka suunnitelemaan jotain lentavaa laitetta (olisko 380 kiloa kuutiossa kun mannyssa taitaa olla yli 500)

Noita materiaaleja pitas sitten sopivasti sekoitellen laittaa saunaan, ja seinathan tulee sitten normaalista cypressi paneelista $1.6 metrilta 130x12mm tavara

laittelen lisaa kun opin,,,ja jos vaikka kiukaan sais ostettua,,,tairampa kayda suomipaivilla jos siella ois joku esittelemassa omiaan  :)
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

jounij

Arixmel, lukaisepa yksityisviesteistä saunasi valmistumista koskeva viestini.


Kehottaa
Jouni
Canberra

arixmel

Tervehdys kaikille loskaisen :) syksyn vaeltajille.

Kun on tullut niin paljon viisaampia taman saunaaiheen puolesta kiusattua ja kun paasin eilen tyyppihyvaksymaan ja koeajolenkin aloittamaan ensimaisella ihan itte tehdylla saunalla niin jaanpa lopulliset mietteeni asiasta.

Kuten aiemmin mainitsin niin lauteisiin laitoin Western Red Cedaria ja vaaleampana puuna selkanojassa ja lauteiden valisissa "ritiloissa" kaytin oksatonta Hoop mantya. Lauteiden rungon rakensin Tasmanian Oakista (F17).

Seina panelointi on ihan standardi Cedaria lahikaupasta.

Kiukaana Harvian kopio Ebaysta :)
Kiuaskivina harmaasta poiketen loysin marmorista tehdyn esihistoriallisen riimukiven :) tehdessani kaivauksia takapihallani (jessuksen dinosauruksen luut pistaa nurmikon ihan kuhmuiseksi) ja siita naputtelemalla sain kivan nakoiset ja mukavat loylyt tuottavat kivet.

Ovet ostin Doors plussasta normaalit pasific maple reunaiset lasiovet, (toinen on yhdella saunan seinalla jota ei nay kuvassa) jotka kasittelin sitten merikayttoon tarkoitetulla lakalla yltympariinsa. Tuuletus on hoidettu myos taman lasiseinan avulla.

Tuuletus ikkunan tein Mummon vanhasta jaamistosta loytyneesta puurungosta (siina oli semmoista puolivuosisataa vanhaa hardwoodia, joka oli komeasti patinoitunut)

Valaistus on hoidettu perinteisella ulkokayttoon tarkoitetulla vesisuojatulla bunkkerivalolla (maksaa kympin bunningsissa) joka on perinteisesti lauteiden alla.  Lisaksi kaytin led spot valoja seka ledeista tehtyja tahtitaivas valoja.

Saunan kasittelysta matkalla opin sen verran etta sita ei tarvitse kasitella jos ei niin halua, vaan nopea harjaus ja kiukaan paallejattaminen saunomisen jalkeen on riittava.

Itse halusin kumminkin puupinnalle hiukan syvyytta ja seinille hiukan helppohoitoisuutta ja vaaleuden pitokykya.

Laudesuojien valmistusaineita tutkittuani huomasin etta se on mineraalioljya, tai parafiinioljya riippuen missa maassa asiasta puhutaan. Ikeassa myodaan samaa tavaraa leikkuulautojen kasittelyyn. No samaa tavaraa saa myos apteekista, mutta viela helpommin Colesista nimella Baby oil, pari taalaa pullo ja valmistusaineena on sama"mineraali oljy" eika muuta, ja lisaksi siita jaa mukava tuoksu kasiin sita levittaessa koska siihen on lisatty hiukan hajustetta :). Tarkoituksena talla on kyllastaa puutavara oljylla jotta hiki ja vesi ei paase sinne sisaan (WRC:ssa on kylla luonnostaan paljon oljya).

Seinien kasittelyyn kaytin Selleysin ULKO kayttoon tarkoitettua PVA liimaa veteen lantrattuna, en nyt muista noiden kemiallisten polykarbonaattien nimia mutta Saunasuojan ja normaalin erikeepperin ja ulkokaytto liiman valilla on eroja (kemiallinen nimi on vain hiukan eri). Tuo mainitsemani "erikeepperi" on ulkokayttoon tarkoitettua vedenpitavaa, myrkytonta ja kestaa lampoakin 110 asteeseen, ja minun seinissani ainakin nayttaa hyvalta,,,tai eihan sita edes huomaa, jos ei ole suojaamatonta puuta vieressa.

Mitas muuta,,,oma mielipide saunasta,,,hyva 10+  :peukkuy
pari kuvaa sanojen tueksi oops kaympas laittaa ne vaikka tuonne kuviin eli tossa teille linkki http://www.dundernews.com/kuvat/main.php?g2_itemId=5466
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

arixmel

Kun alkaa tuo Juhannus, eikun joulukin lahestymaan ja saunomis/uimistiheys kasvaa niin tuli mieleen saunajakkaran teko, aikani sen tekoa lykatessani muiden kiireiden tielta tulin sattumalta vastaan Ikeassa kauniiseen valmistuotteeseen.

Keittiojakkara on tehty kauniista valkoisesta koivusta kantavuus mainoksen mukaan sata kiloa (itse en paase kokeilemaan kuin 80 kiloon asti) ja kaytannossa tuntuu tosi tukevalta (jalat on leikattu/asennettu vinoon luomaan tukevuutta).
Hintaa on 25 taalaa ja siihen hintaan ei kannata itse enaa napertaa tai voisi olla hankala loytaa yhta kaunista materiaalia.

Kasittelyksi suosittelen kirkasta puunsuojaukseen sopivaa oljya (esim sita vauvaoljya) tai samaa tuotetta ikeasta ostettuna.

sallitakoon mainostaminen??? tassa linkki ikean sivuun
http://www.ikea.com/au/en/catalog/products/40093238
ja jos linkki hajoaa tai vanhenee tassa tuotteen nimi BEKVÄM
Step stool $24.99

Ari
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Milka

Arixmel,

:pepsodent :pepsodent :pepsodent Minulla on noita jakkaroita kaksikin kappaletta, toinen ruokakomerossa ja toinen ensuitessa. Kun en ole mitenkaan pitudella pilattu tarvitsen kaikki apuvalineet kayttoon  :pepsodent

Mutta mieleeni ei edes juolahtanut etta sama jakkarahan sopii hyvin myos saunaan... Kyllapa olet kekselias  :pepsodent