New Points Test ja Designated language & Skills Assessment

Aloittaja annap, marraskuu 17, 2010, 22:28

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

annap

Hei!

Pitkän odotuksen jälkeen suunnitelmissa hakea viisumia heinäkuussa 2011, kun uusi points test astuu voimaan. Oltiin jo laskettu, että saadaan pisteet riittämään, kun aloin epäröimään tätä:

"Will the new points test change the evidence required to claim points for community language?
Yes. The new points test will recognise applicants who are accredited by the National Accreditation Authority for Translators and Interpreters (NAATI) in a designated language.
Points for designated language will no longer be able to be claimed on the basis of having obtained a qualification from a university where instruction was in that language."

Eli onko community language:sta mahdollista saada uudessakin points testissä 5 pistettä, jos puhuu äidinkielenään suomea, mutta ei kielenkääntäjä tms?

Kiitos jo etukäteen vastauksista!

T. Anna

annap

Poistin vahingossa vastaukseni, mutta taisin valitettavasti löytää tähän vastauksen:
"Under the current points test, it is possible to claim 5 points if:

   * You have completed a degree level qualification taught in a designated language; or
   * You are a NAATI-accredited translator or interpreter in a designated language

Points are available for designated language in the new points test, but only if holding a NAATI accreditation as a translator or interpreter.
Losers
People holding degrees taught in a designated language. They are no longer eligible for points for designated language on this basis. "

Eli 5 pistettä on sitten saatava jostain muusta..!  :nuttu:

*LISÄYS tämä siis lainattu sivulta http://www.acacia-au.com/new_points_test_announced.php

fatamorgana

^ No voi h***n kuustoista, jos moinen kielenkäyttö sallitaan!!  :nuttu: En ollut huomannut tota tarkennusta designated languagessa = 5 pistettä menetystä. Ei voi olla tottakaan... millä ihmeen perusteella äidinkielenään kieltä puhuva ei ole riittävän sujuvakielinen? Mistä ne puuttuvat 5 nyt sitten kaivetaan. Jos Annap keksit oivan vinkin niin jaa muillekin :)

annap

Niinpä!!! Tajusin tosiaan itsekin tuon vasta eilen, ja sen jälkeen on ottanut päähän sanoinkuvaamattoman paljon. Vanhan points testin perusteella olisi voitu laittaa skills assessment -paperit ensi vuoden marraskuussa eteenpäin (tulloin miehelläni on ACS:n vaatimat 4v. työkokemusta kasassa) ja IELTS-tuloksella 7 olisi saatu vaaditut pass mark-pisteet kasaan. Noh, nyt kun heinäkuussa tulee uusi points testi voimaan, vaaditut 3v. työkokemusta tuli jo muutama viikko sitten täyteen, mutta koska community language new points testissä 0, pitää saada IELTS-testistä 8. Tällä hetkellä tämä näyttää olevan meillä ainoa vaihtoehto, mutta tuntuu mahdottomalta!!!  Esimerkiksi pidempi työskentely Suomessa ei ole ratkaisu, sillä mieheni täyttää 33 toukokuussa 2012, joten kun marraskuussa 2012 tulisi 5v. työkokemusta täyteen, iästä sakotetaan samaiset 5 pistettä.

Jos joku keksii muun mahdollisuuden päästä kiinni Skilled Independentiin tai laillisesti töihin ilman aiempaa työlupaa (esim suoraan sponsoroidulla väliaikaisviisumilla), ehdotuksia otetaan vastaan! WH ei ole vaihtoehto, sillä mieheni 31v. ja meillä on 1,5v lapsi.

New points test tuntuu todella epäoikeudenmukaiselta  :nuttu: Ja kyllä, Australialla on oikeus valita, ketkä sinne haluaa, mutta ei se paljon lohduta. Itku on meinannut tulla kun oon eilisestä asiaa vatvonut...

T: Anna

fatamorgana

Moi taas,

Älä nyt sentään epätoivoon vaivu, kyllä joku keino löytyy. Itse bongasin vasta tänään mm. 176- skilled sponsored-viisumin, jonka saa 100 pisteellä Skilled independentin vaatimien 120 pisteen sijasta. Ehtona siis on, että pysyy viisumisuosituksen antaneessa statessa tai territoryssä 2 vuotta. Mutta jos aikoo joka tapauksessa muuttaa pysyvästi, ei ehkä mahdotonta..?

Saanko udella, miksi miehesi tarvitsee 4 vuotta työkokemusta? Nopealla lukemisella ehto ACS:ssä on 2 vuotta, jos on tutkinto alalta. Ja tehän ehditte vielä laittaa hakemuksen vetämään ennen uutta pisteytystaulukkoa. (Vai ovatko kaikki viisumihakemukset nyt jäissä, kun uudet säännöt ovat tulossa voimaan?)

annap

Hei!

Miehelläni on IT-alan tutkinto, mutta se ei ole "closely related to the nominated occupation" (ACS:n tarkennuksen mukaan 65% tutkinnon sisällöstä pitäisi liittyä nominated occupationiin, jotta tämä vaatimus toteutuisi). Tällöin ymmärtääkseni tarvitaan 4v. työkokemusta 2v. sijaan  :(

Kävin katsomassa tuota 176 skilled sponsored -viisumia, ja tosiaan, sekin onnistuisi mikäli mieheni voisi saada skills assessmentin -> ei onnistu, koska työkokemusta vasta 3v.  

Olenkohan ymmärtänyt asian oikein? Toivottavasti en, ja vaihtoehtoja löytyy!

T. Anna

*LISÄYS Voipi olla, että tuo mainitsemasi 2v. työkokemus skills assessmentia varten saattaisi sittenkin riittää, tutkaillaan nyt sitä vaihtoehtoa!

fatamorgana

Moi Anna,
Nyt saatan olla tajunnut ihan väärin, mutta mistä nominated occupationista puhut? Skilled occupation-listan ammateistako? Sieltähän valitaan omatoimisesti se ala, jolta on tutkinto ja/tai työkokemusta. Skilled immi-visaa varten täytyy olla 12 kk kokemusta viimeisen 24 kk aikana.
IT-alalta voimassaolevasta SOL.ista löytyvät mm. nämä:

Systems analyst
Systems Designer
Analyst programmer
Applications and Analyst Programmer
Systems Programmer
Developer programmer
Applications and Analyst Programmer
Systems Programmer
Software engineer
Software Designer
Telecommunications engineer
Telecommunications network engineer

http://www.immi.gov.au/skilled/_pdf/sol-schedule3.pdf

Jotenkin tuntuisi, että kyllä miehesi it-tutkinto pakosti menee jonkin noista alle - tosin en it-alasta mitään tiedä, eli onko olemassa jokin niin spesifi tutkinto, ettei se täsmää mihinkään noista? Huomaa myös, että suomalainen tutkintonimike voi olla eri kuin aussien, mutta tutkinnon sisältö ratkaisee.

Lisäksi 176-viisumia hakevilla on eri SOL = State and Territory SOL. Listalla on runsaasti enemmän eri ammatteja. Tosin State SOLit ovat muutoksessa parhaillaan ja uusia ei ole kaikkien steittein osalta julkistettu vielä. Mutta niistä saattaa löytyä vielä jokin ammattinimike, joka täsmää yllämainittuja paremmin miehesi alaan (tai peräti omaan alaasi?)

Meidän tilanteemme on, että tuolla yleis-SOLilla on vain mieheni ammatti, ja hänellä ei ehkä työkokemus riitä, kun valmistuu vasta. Mutta Western Australian State Solilla saatamme voida hakea minun ammatillani. Ei lannistuta, kyllä tämä tästä :)

annap

Hei!

Mieheni ammatti on Systems Analyst, eli kuuluu SOL-listalle. Mutta ainakin Skilled independent visaa varten tarvitaan skills assessment ACS:ltä, joka puolestaan edellyttää 4v. työkokemusta jos IT-tutkinto ei liity läheisesti työhön. Nyt tutkitaan sitä, josko tutkinto kuitenkin liittyisi tarpeeksi läheisesti työhön ja työkokemukseksi riittäisi 2v. jolloin voitaisiin hakea pian skills assesmentia ja toivottavasti sitten edetä viisumin hakuun, jos oikea päätös tulee.

Olin ymmärtänyt, että skills assesment tarvittaisiin myös tuohon 176-viisumiin ja sitä varten olisi samat vaatimukset ACS:llä. Mutta voi hyvin olla, että olen ymmärtänyt väärin, pitää selvitellä lisää jos tuo skilled independent ei onnistu.

Tsemppiä selvittelyyn ja viisuminhakuun meille molemmille!  :)

*LISÄYS Outoa, mutta täältä avattu uusi Skilled Occupations List on eri näköinen kuin tuo sinun linkittämäsi. Sisältö on kuitenkin ainakin noiden IT-nimikkeiden osalta sama.
http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/whats-new.htm#l

Mesi

Mä en nyt oikein ymmärrä tätä skills assessmentia. Haetaan 175 viisumia puolisoni nimissä ja hän on sairaanhoitaja. Ensin täytyy rekisteröityä Ausseihin sairaanhoitajaksi ja sitten sen jälkeen hakea viisumia. Mutta tarvitseeko rekisteröitymisen lisäksi vielä tämän skills assessmentin?

RUU

Lainaus käyttäjältä: annap - marraskuu 19, 2010, 22:15
Mieheni ammatti on Systems Analyst, ... IT-tutkinto ei liity läheisesti työhön.
Mikä koulutus miehelläsi sitten on (oppilaitos, tutkinto, syventyminen)? Suomessa nuo koulutukset ovat aika homogeenisia ja laajoja, joten on vaikea kuvitella tämän muodostuvan kompastuskiveksi.
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

annap

Hei Ruu!

Mieheni on opiskellut pääkaupunkiseudulla teknillisessä ammattikorkeakoulussa, viestintätekniikan koulutusohjelmassa, suuntautumisvaihtoehtona mediatekniikka. Tutkintotodistuksessa nämä on käännetty jostain syystä degree programme in media technology, major digital media.

Mielestäni mieheni tutkintoa vastaisivat SOL:issa Systems Analystia paremmin muut nimekkeet, mutta niistä hänellä ei puolestaan ole työkokemusta lainkaan.

Olenkohan tulkinnut liian tiukasti ohjeita, voisiko tutkinnon tulkita olevan closely related to the nominated occupation? Ja jos joulukuun alussa laitamme skills assessment -paperit eteenpäin (pitää vielä hoitaa viralliset kopiot tarvittavista liitteistä & työtodistus töistä), voiko käydä niin, ettemme ehdi saada mahdollista myönteistä arviota ajoissa ennen kuin uusi points test astuu voimaan??

T. Anna

Jaaks

Lainaus käyttäjältä: annapvoiko käydä niin, ettemme ehdi saada mahdollista myönteistä arviota ajoissa ennen kuin uusi points test astuu voimaan??

Anna,
Jos hakemuksenne on sisällä ennenkuin uudet säännöt tulevat voimaan eli ennen 1 July 2011 niin se tullaan käsittelemään tämän hetkisten sääntöjen mukaan.
Frequently Asked Questions - New Points Test

eevis

Lainaus käyttäjältä: Mesi - marraskuu 20, 2010, 00:05
Mä en nyt oikein ymmärrä tätä skills assessmentia. Haetaan 175 viisumia puolisoni nimissä ja hän on sairaanhoitaja. Ensin täytyy rekisteröityä Ausseihin sairaanhoitajaksi ja sitten sen jälkeen hakea viisumia. Mutta tarvitseeko rekisteröitymisen lisäksi vielä tämän skills assessmentin?

Mesi :)
Sairaanhoitajilla menee varmaan samalla lailla kuin esim. farmasisteilla eli prosessissa ensin skills assessmentin suorittaa Australiassa ammattioikeuksia (=rekisteröintejä) tekevä taho tai sen valtuuttama laitos, joka sitten analysoituaan juuri kyseessä olevan ulkomailla koulutuksensa saaneen hakijan taustan, koulutuksen ja taidot määrää, miten rekisteröinti suoritetaan. Eli esim. pitääkö tehdä lisäopintoja, miten pitkä pre-reg harjoitteluaika pitää tehdä jne. Sitten kun on tehnyt vaadittavat skills assessmentin kertomat näytöt, saa hakea rekisteröintiä eli ammattirekisteriin lisäämistä. Näin oisin ymmärtänyt. :)
Dees - We will bloody bounce back!!!


Mesi

Lainaus käyttäjältä: eevis - marraskuu 21, 2010, 09:58


Mesi :)
Sairaanhoitajilla menee varmaan samalla lailla kuin esim. farmasisteilla eli prosessissa ensin skills assessmentin suorittaa Australiassa ammattioikeuksia (=rekisteröintejä) tekevä taho tai sen valtuuttama laitos, joka sitten analysoituaan juuri kyseessä olevan ulkomailla koulutuksensa saaneen hakijan taustan, koulutuksen ja taidot määrää, miten rekisteröinti suoritetaan. Eli esim. pitääkö tehdä lisäopintoja, miten pitkä pre-reg harjoitteluaika pitää tehdä jne. Sitten kun on tehnyt vaadittavat skills assessmentin kertomat näytöt, saa hakea rekisteröintiä eli ammattirekisteriin lisäämistä. Näin oisin ymmärtänyt. :)

Kääk. Minne siis ekana pitää ottaa yhteyttä? *meni ihan sekaisin*  ???

eevis

Mesi :)

Täältä löytyy ohjeet: KLIKS Eli skills assessment on eka askel, siinä nimensä mukaisesti arvioidaan puolisosi tutkinto/kokemus, jonka perusteella sitten menee jatko eli rekisteröityminen ja viisumihakemus.
Dees - We will bloody bounce back!!!


fatamorgana

Lainaus käyttäjältä: annap - marraskuu 19, 2010, 22:15
Mieheni ammatti on Systems Analyst, eli kuuluu SOL-listalle. Mutta ainakin Skilled independent visaa varten tarvitaan skills assessment ACS:ltä, joka puolestaan edellyttää 4v. työkokemusta jos IT-tutkinto ei liity läheisesti työhön. Nyt tutkitaan sitä, josko tutkinto kuitenkin liittyisi tarpeeksi läheisesti työhön ja työkokemukseksi riittäisi 2v. jolloin voitaisiin hakea pian skills assesmentia ja toivottavasti sitten edetä viisumin hakuun, jos oikea päätös tulee.

Moi taas,
nyt voin olla sataprosenttisen väärässä, kun en ole asiantuntija, mutta minusta olisi tosi outoa, jos IT-alan tutkinto mediatekniikasta ja System Analystin työ eivät olisi closely related. Minä ymmärrän sen closely relatedin niin, että jos esim. IT-alan tutkinnolla tekee vaikkapa painopinnanvalmistusta tai ohjaa cnc-konetta, joissa käytetään kyllä tietokoneohjattua tekniikkaa, mutta työ ei sisällä lainkaan ohjelmointia tms., niin silloin se ei ehkä ole enää closely related. Eli väittäisinpä, että olette tulkinneet liian tiukasti. Voisitteko ottaa suoraan yhteyttä ACS:iin ja kysyä asiasta ennen skills assesmentin jättöä?

fatamorgana

Jatkuu... Olen ymmärtänyt, että nominated occupation ei tarkoita välttämättä ja kirjaimellisesti nykyistä työtehtävää, vaan työtä, jossa sinulla on valmiudet ja pätevyys työskennellä, ja josta on tietty määrä työkokemusta. Eli System analystin ei tarvitse olla ammatissa system analyst sillä hetkellä, kun hakee viisumia ja skills asessmentia, vaan hänellä pitää olla näyttöä siitä, että pystyisi Australiassa tekemään system analystin työtä (eli on tutkinto jolla työtä pystyy tekemään, ja työkokemusta). Mahtaakohan tästä nyt saada selvää, mitä ajan takaa... eli siis sieltä SOLilta valitaan ammatti, joka on lähinnä omaa osaamista ja jota pystyy pätevästi tekemään. Sitten skills assesmentissa arvioidaan, onko näin. Auttaakohan tämä ajatuskulku lainkaan??

Mesi

Lainaus käyttäjältä: eevis - marraskuu 21, 2010, 19:36
Mesi :)

Täältä löytyy ohjeet: KLIKS Eli skills assessment on eka askel, siinä nimensä mukaisesti arvioidaan puolisosi tutkinto/kokemus, jonka perusteella sitten menee jatko eli rekisteröityminen ja viisumihakemus.

Ok. Kiitos kovasti neuvoista :)

Mesi

Muuten, täytyykö myös minun tehdä assesmentti vaikka minut liitetään päähakemukseen de factona?

RUU

Lainaus käyttäjältä: Mesi - marraskuu 22, 2010, 16:56
Muuten, täytyykö myös minun tehdä assesmentti vaikka minut liitetään päähakemukseen de factona?
Ei tarvitse. Viisumihakemus käsitellään päähakijan mukaisesti.

Tosin, jos ammattisi on esim sairaanhoitaja, lääkäri, opettaja, tms, ja haluat tehdä niitä töitä täällä, sinun on rekisteröidyttävä. Joihinkin rekisteröitymisiin kuuluu paikalliset lisäopinnot, ennenkuin lisenssi heltiää.
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Mesi

Liekkö sairaanhoitajan täytyy lisäkoulutuksia käydä? Ja miten paikallisen koulutuksen voi suorittaa ennen rekisteröintiä, kun ei ole viisumiakaan  :confuse

sim

Lainaus käyttäjältä: Mesi - marraskuu 22, 2010, 20:54
Liekkö sairaanhoitajan täytyy lisäkoulutuksia käydä? Ja miten paikallisen koulutuksen voi suorittaa ennen rekisteröintiä, kun ei ole viisumiakaan  :confuse

En tunne sairaanhoitajien prosessia, mutta yleisesti ottaen ammateissa jotka vaativat paikallista koulutusta myönnetään toki tilapäinen viisumi alku-assessmentin läpäisyn jälkeen jolla pääsee maahan koulutuksen tai harjoittelun suorittamaan.



Mesi

Lainaus käyttäjältä: sim - marraskuu 22, 2010, 21:12
En tunne sairaanhoitajien prosessia, mutta yleisesti ottaen ammateissa jotka vaativat paikallista koulutusta myönnetään toki tilapäinen viisumi alku-assessmentin läpäisyn jälkeen jolla pääsee maahan koulutuksen tai harjoittelun suorittamaan.

Täytyykö harjoittelun jälkeen palata takaisin Suomeen odottelemaan rekisteröintiä ja oikean viisumin saantia? Jos täytyy, niin varsin typerää  :(

sim

Lainaus käyttäjältä: Mesi - marraskuu 23, 2010, 04:37Täytyykö harjoittelun jälkeen palata takaisin Suomeen odottelemaan rekisteröintiä ja oikean viisumin saantia? Jos täytyy, niin varsin typerää  :(

Ei.

Merja

Siis ainakin meidän tuntemat sairaanhoitajat ja lääkärit ovat tulleet tänne pysyvällä viisumilla, jonka he ovat käsittääkseni saaneet ihan rekisteröitymättä, koulutuksen ja skills assessmentin pohjalta. Vasta tänne saavuttua hoidetaan rekisteröityminen jotta saa tehdä töitä. Ainakin meidän työpaikalle tulleet sairaanhoitajat ovat kaikki näin tehneet...
Merja   

Mesi

Merja: Onko siitä kuinka kauan, kun nämä sairaanhoitajat ovat tulleet? Säännöt kun tuntuvat muuttuvan yhtenään, ettei tässä meinaa perässä pysyä  :D

Mesi

Uudessa points testissä pisteitä saa Bachelor Degreestä. Eikös suomalainen AMK-tutkonto ole juuri tämä? Eli jos on käynyt 4v sairaanhoitajaksi AMK:ssa, voi raksittaa saavansa ne 15 pistettä tästä tutkinnosta? Laskeskelen vaan tässä, koska en ole varma ehtiikö meidän hakemus lähteä ennen kuin uusi pistesysteemi tulee käytäntöön...

Kottarainen


Mesi

Mutta eikö AMK-tutkinto ole rinnastettavissa kandin tutkintoon?

MK

Ainakin ACS assessmentissa Bachelor oli AMK-tutkintoa vastaava.

Anssi

Toi on tosiaan ihan politiikkaa mikä vastaa mitäkin ja se pitää yksinkertaisesti tsekata oikeasta vaatimusdokumentista.

Esim. maisterintutkintokin vastasi ainakin ennen ACS:n assesmentissa bacheloria, vaikka siellä immigrationin jossain koulutusdokumentissa (jossa on myös listattu tuo mikä tutkinto vastaa mitäkin, ihan koulukohtaisestikin) lukee että pohjoismainen maisterintutkinto sisältää jopa elementtejä joita Ausseissa tulee vastaan vasta tohtorintutkintoa työstettäessä. Uudessa points testissäkin näköjään bachelor ja master ovat samalla viivalla.