Dunderin kootut reseptit!

Aloittaja chilifinn, heinäkuu 12, 2004, 07:29

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

chilifinn

Hei!
Ajattelin paljastaa teille oman Pavlova-reseptini ja kysellä samalla löytyisikö muilla lempparireseptejä tai kokkausvinkkejä australialaisia ruokia koskien.

Haluaisin itse oppia valmistamaan hyvää lammaspaistia sekä kunnon "Aussie meat pie" ja olisi hauska saada hyviä käytännön vinkkejä.

Omaa Pavlovareseptiäni varjelin vuosia kuin kansallissalaisuutta mutta sittemmin kyseisen kakun tultua kahviloihin Suomessakin, olen kertonut reseptin useille tutuille, jotka ovat viehtyneet omassa kahvipöydässäni säännöllisesti esiintyvään australialaisherkkuun.

Ohessa "easy two-egg Pavlova"

2 munanvalkuaista
1,5 cups (1 cup = 2,5 dl) sokeria
0,5 tl vaniljaa/vanilliinisokeria
1 tl etikkaa
1 tl maissijauhoa
4 rkl kiehuvaa vettä

-Ota munat huoneenlämpöön ennen aloitusta
-Munia rikkoessasi varmista ettei keltuaista tule yhtään mukaan vaan pelkkää valkuaista.
-Sekoita kaikki aineet kulhoon (kiehuva vesi viimeiseksi kun seos on jo vähän paksuuntunut) ja sekoita vatkaimella täydellä teholla 10-15 min eli kunnes seos on aivan tönkköä. (oma vatkaimeni alkaa osoittaa kuumenemisen merkkejä loppusuoralla :))
- Levitä marenkitaikina leivinpaperilla peitetylle pellille lastalla niin että tuloksena on pyöreä noin 5 cm paksuinen kakku, jonka läpimitta lienee noin 20 cm.  älä painele marenkia lyttyyn.
- Laita 200 asteiseen uuniin 10 min, sitten heti laske astemittari 100-150 asteeseen ja vähitellen alemmaksi 100-75-50  tienoille eli matalalle lämmölle jossa paista yhteensä vielä 1 tunti.
- Valvo paistamista, muuten joko palaa (liian kuuma) tai lässähtää pannukakuksi (liian nopea lämmönlasku/uuni avattu paistamisen aikana.
- Jos uunissa alkaa kohota vallan mahtavan näköinen kakku, kaikki on kohdallaan!
- Paistamisen jälkeen anna jäähtyä huoneenlämmössä ja Suomen oloissa voi jättää vaikka pöydälle odottamaan seuraavan päivän kestejä ja koristelua. -Ausseissa säilytys jääkaapissa jos kakkupohja tehdään muuna kuin tarjoilupäivänä.
- Koristele kauttaaltaan ensin kermavaahdon peittoon, ja sitten päälle  mansikoita sekä passionhedelmää. -Nam!
-Koristelu noin 1-2 h ennen tarjoilua.
- Koristeluun sopivat myös persikat, banaaniviipaleet (kannattaa uittaa ensin sitruunamehussa etteivät tummu), kiiwi jne.

Taannoin tein ensimmäisen kerran Lamingtoneja ja niistä tuli muuten hyviä mutta Suomessa olevan vadelmahillon taso ei kuulemma yllä Australiassa erityisesti kakkuihin tarkoitettujen hillojen veroiseksi.:??

Avaan täten uuden ruokakeskustelun ja odotan toivorikkaana muiden salaisia reseptejä eetteriin. Pavlovareseptejä on toki monia mutta kerroinpa nyt oman Sydneyssä oppimani joka on osoittautunut oikein hyväksi ja helpoksi.

Jos ruoasta on jo puhuttu liikaa niin pahoittelen, mutta eihän ruoasta oikeastaan voi puhua liikaa, kun se on kuitenkin niin hyvää! :D:D:D

Urul

chilifinn :D

Aussie meat pie hmh...Valitettavasti minulla ei ole reseptiä antaa,noita variaatioitahan tietenkin löytyy..Ensimmäisen piirakan minulle tarjosi aussikaveri ihan ensipäivinäni  maassa.Olen kyllä mielestäni kaikkiruokainen,mutta tuota piirakkaa en voinut syödä en edes kohteliaisuussyistä ja tuo eka piirakkani on jäänyt samalla viimeiseksi... Australialaisilta kun on kysytty  miten he haluaisivat parantaa tätä "kansallisruokaa"galluppien mukaan kaksi eniten saatua vastausta on ollut haluaisivat tietää mitä niissä on ja  ja haluaisivat niihin lihaakin ja vähemmän rustoja.

Samaa mieltä kanssasi,ruuasta ei voi koskaan puhua liikaa.Oikein hyvä aihe!

Makuasioista ei sovi kiistellä,mutta minusta Suomessa hillot olivat "marjaisempia":P
Myös paistonkestäviä hilloja kaipailen.

arixmel

Chilifinn,
kiitoksia pavlova reseptista,,,pistin eilen kokaten aussi lammaspaistin lisukkeineen ja pitihan siihen sitten alkaa miettimaan pave jalkiruoaksi,,,,no itse en ole sita edes kerinnyt maistamaan,,,enemman suolaisen ruoan peraan,,,no ekan reseptin nappasin sokeripussin kyljesta..kuudenmunan juttu,,,nousi hienosti,,,mutta kun on vain alhaalta lampeava kaasuuuni niin tuli pienia rusketusongelmia pohjan kanssa ja jaahyttelyssa tuli ongelmia myos...jauhosakin kokoinen kakku muutui hyvin nopeasti pohjalaiseksi ropsuksi,,,,perhana,,,siina vaiheessa alkoi jurppimaan ja pohjalainen luontonousemaan...no oli onneksi muut ruuat valmisteltu valmiiksi ja kello vasta 3 kun muistin etta taalla oli yksi resepti siihen,,,,lappari tiskialtaaseen ja eikun vatkaamaan....kiitoksia,,,onnistui ihan hyvin talla kertaa,,,ehka seuraavalla kerralla lisaan munan tahi kaksi ja heitan kaasuuunillamme naapurin tikkataulua...

joskus muuten tein aussi lihiksia kayttaen suomalaista voitaikina reseptia seka sakeaa jauhelihakastiketta...eli jos jauhelihakastikeonnistuu niin antaa sen vaan sakeutua,,,ja aina siihen voi heittaa jotain erilaista sekaan,,,,paprikaa,, tomaattia,,,luulisin etta jo kutkuttaisi urulinkin makuhermoja...

jos niita itse tekee, niin kivan lisan saa ideasta jonka nain paikallisen lihakaupan ikkunassa,,,samasta voitaikinasta oli leikattu elaimen kuvia paalle...eli niilla oli kanoja kanapiiraiden paalla jne:P:P:peukkuy
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

chilifinn

Kiva että kakku onnistui! Itsekin lisään siihen joskus sen kolmannen munanvalkuaisen ja joskus teen kaiken tuplana kun haluan isomman kakun.  
Tuota lihapiirakkaa täytyy yrittää jossain vaiheessa viritellä. En oikein muista millaista se oli mutta kotitekoisena pystyy ainakin valitsemaan sellaista lihaa jossa ei ole rustoja. Voin kuvitella ettei rustopiiras ole tehnyt vaikutusta...
Arixmel, valaisisitko vielä lammaspaistin valmistustapaa? Laitatko siihen jotain yrttejä? Kauanko paistat ja millä lämmöllä?

mette

Pavlova on aivan ihanaa! Olimme tuolloin asuneet maassa noin kuukauden päivät. Tuo ensimmäinen pavlovakokemus ei unohdu mielestä koskaan! Se oli viedä kielen kokonaan! Naapurin mies sen meille tarjoili, oli valmistanut perheelleen pavlovan ja  toi jämät  meille kotiimme  maistiaisiksi, johon oikopäätä hullaannuimme . Pavlovaa varmaan vielä suussa jo kyselimme reseptiä, joka sekin  mielenkiintoisen erikoiselta vaikutti . Näin sen naapurimme kertoi, otat käteen tällaisen muovimunan etc. Suomessa  tätä myöhemmin tuli valmistettua ihan alusta loppuun, kun  pavlovapaketit loppuneet, mutta muutoin olen sen valmistanut noista DIY-pakkauksista. Näitä olemme Suomeenkin lähetelleet kuin myös passionfruitpurkkeja. Sokerit vain olemme jättäneet paketeista pois.

Ensin kakut  valmistuivat kovinkin vaihtelevalla menestyksellä, mutta ajan myötä opimme tärkeät  niksit  kuten uunin luukun auki jättämisen  ennen uunista ottamista etc. Kakun sijasta olen mieluummin valmistanut  kuitenkin sen  kääretortun tapaan. Jos ei tykkää ylimakeasta, reilusti vähempikin sokerimäärä riittää mitä pakkauksessa suositellaan. Esim. Cheesecake Shopin pavlova on mielestämme aivan liian makeaa!

Lamingtoneista
Kaikissa pippaloissa(nyyttikestit) ollaan laitettu merkille, että ainoat pöytään jääneet leivonnaiset ovat aina lamingtonit.

arixmel

no vahan pelkasinkin etta alat kyselemaan etta kuinkas se lammaspaisti sitten tehtiinkaan,ja en tieda oletko kiinostunut siita kylkipalan teosta vai tasta rulla jutusta,,,puhutaan nyt siita rullasta ensin,,no en tieda onko suomen tilanne lampaan yleisyyden suhteen muutunut,,,mutta itse yleensa ostan valmiin lammaspaistin torilta tahi lahimarketista...se on tehty samaan tapaan kuin suomessa vastaavat verkkopaistit,,,eli lampaan sijasta voisit kayttaa niita, eli ei aavistustakaan mista se tayte on tehty...mutta periaatteessa jos olisi vahan innovatiivinen niin otat sipulia, oljya, sitten niita vihreita yrtteja, mita nyt loytyy puutarhan peralta...basilikaa tuoresipulia,,,persiljaa,,,ja mitas muuta,,,vaikka avocadoa tayteaineena...se taytehan ei koskaan jahmety mutta ettei se ihan itse pois valuisi niin kontrolloisin sen koostumusta korppujauholla,,,sit vaan sopivan nakoinen lammas rullalle ja toi tahna sisaan,,,paperinarulla rulla kiinni ja uuniin...yleensahan se on tunti per kilo (toi tulee vanhasta kinkunpaisto muistikuvasta)jossain 189 astetta,,,mulla kun on toi vanha kaasuuuni niin en oikein osaa varmaksi sanoa,
mielestani ne kaikki muut aineet siina sivussa tekee siita aussin,,,eli sweet potato, kurpitsa, peruna  porkkana,,kukkakaali (eikos se ole kukkakaali se vihrea pienen puunnakoinen) kokonainen maissi ja mita kaikkea muuta....
no kylla se kuulemma oli ihan taysin aussijuttu ja "asiakkaat" oli kyllaisia...
tuossa kahtelin sen kykipalan (rack???kait se lampaan kylki on lol) kokkausta,,,ja nain jannan ohjeen etta pyoritella jauhossa ja pippurissa,,,tulee varmaan kauniin ruskea.
ok pitaa menna tekemaan vegenitella terastettya pumpkin keittoa seka kokeilemaan milta sipuli gratiini maistuu kun sen tekee ilman hajuakaan ohjeesta
(yeah vegemite lisalla)
cheerios
:roue:roue
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

riaapa

LainaaAlkuperäinen postittaja arixmel
kukkakaali (eikos se ole kukkakaali se vihrea pienen puunnakoinen)

Melkein... kukkakaali on se valkoinen puunnäköinen. Se vihreä on parsakaalia. :hahhaa Molemmat toki hyvää ja terveellistä! :P

Riina.
Riina

arixmel

kiitoksia sinne pohjoiseen,,,joka paiva oppii jotain...
pojankanssa puhutaan niista vain puina, han rakastaa niita,,,esim eilen kokatessani ryosti koko puun ja oli jarsimassa sita raakana poydan alla...
mikas se pitkulainen eli apargus sitten on,,,ne on ihan kivoja myos...
johnston st on kuulemma jumissa heh heh ihmiset istuu taas kadulla heh heh
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

vesinokkael?in

Asparagus on suomeksi parsa. Suomessa on tuntunut viimevuosina parsavillitys vain kasvavan joka kevät. Lehdissä ravintolat mainostavat "nyt meiltä tuoretta parsaa" ja Hesarin Nyt-liitteen takasivulla saattaa olla koko sivun kokoinen parsa-mainos. Ei varmaan normaalioloissa moni ravintola mainostaisi, että nyt tarjolla on tuoreita kasviksia   ;)

riaapa

Tuo on minua aina vähän hämännyt, että miksi ne on suomeksi parsakaali ja parsa. Niin lähekkäiset nimet, mutta onko niillä jotain tekemistä keskenään (paitsi että molemmat ovat vihanneksia...)

Riina.
Riina

Jaaks

Riina :D

Mika lie suomekielen taas nerokas kaannos, mutta tassa vahan triviaa ko. vihanneksista :

Asparagus is actually the sweet, tender, early shoot of a plant in the lily family. In the industry it's referred to as grass.

http://www.producepete.com/shows/asparagus.html


Broccoli is one of the cruciferous vegetables--in the cabbage family

http://www.producepete.com/shows/broccoli.html

arixmel

elama menee liian hankalaksi naiden vihannesten kanssa...
taidan pitaytya  niiden nimissa kuten pieni vihrea puun nakoinen juttu,,,sama valkoisena...vihrea paksu porkkana...(kurkku):roue:roue:roue
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

arixmel

hei,
tietaako kukaan kuinka tehda ausseissa hedelmarahkaa tahi marja vastaavaa,,,
lahinna on ongelmana tuon rahkan loytaminen...eli jos joku noista cottage juustoista tahi vastaavista on rahkaan verrattavaa niin kauppa nimen ja reseptin paljastamalla saa hyvat kahvit poytaan tarjoiltuna ja minun ikuisen kiitollisuuteni.
(pieni hinta siita hyvasta mita marjarahkalla itse saan :roue)
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Jaaks

Arixmel :D

Tuosta rahkasta jo keskusteltiinkin aikaisemmin siella "Lauruskin" ketjussa.

Tassa ote:

"Rahkaa muistuttavaa saat juuri sekoittelemalla juustoa ja sour cream. Metten mainitsema Ricotta on hyva, mutta itse pidan paremmin Mascarponesta.

Taalta saat kylla ostettua "melkein" rahkaa = Quark. Leipomot taalla kayttaa sita ja pitaisi olla saatavilla hyvinkin yleisesti.

Tassa yksi suosikki ja tosi helppo resepti "Rahka kakulle""

150 - 200g voita
dl sokeria
- vatkaa voi vaahdoksi sokerin kanssa ja lisaa 400 -500 g Quark, hieman sitruunan mehua ja raastettua sitruunan kuorta.(varovaisesti, ettei tule liian hapanta)
-Vatkaa hieman niin, etta ainekset sekoittuu.
-Lisaa kaksi kokonaista kananmunaa ja vatkaa.

Laita vuokaan jossa murotaikina pohja.

Uuniin 180 astetta n 1/2 tuntia ja nam..nam..

Jos haluat niin voit lisata paalle joko tuoreita tai pakaste marjoja n 5 minuutin paistamisen jalkeen kun Quark on hieman alkanut kovettumaan. "

Urul

LainaaAlkuperäinen postittaja arixmel

joskus muuten tein aussi lihiksia kayttaen suomalaista voitaikina reseptia seka sakeaa jauhelihakastiketta...eli jos jauhelihakastikeonnistuu niin antaa sen vaan sakeutua,,,ja aina siihen voi heittaa jotain erilaista sekaan,,,,paprikaa,, tomaattia,,,luulisin etta jo kutkuttaisi urulinkin makuhermoja...

jos niita itse tekee, niin kivan lisan saa ideasta jonka nain paikallisen lihakaupan ikkunassa,,,samasta voitaikinasta oli leikattu elaimen kuvia paalle...eli niilla oli kanoja kanapiiraiden paalla jne:P:P:peukkuy

Arixmel :D

Juu noin varmaan kävisi,vinkiksi kuitenkin että maizenalla saapi helposti sitä haluttua sakkeutta.Meillä sittenkin tykätään syödään stroganoff stroganoffina,mutta suomalaisista lihapiirakoista tykätään.Tänne kauas piti muuttaa niitä oppimaan valmistamaan.Suomessa niitä kun sai joka marketista.Lihisreseptiä olen sitten jaellut ympäri Brissyä,mutta yhä vaan on jatkuva tilaus niille,ehtisi vaan niitä tekemään.Aina lihisten paiston loppuvaiheessa sitä toivoo joka kerta,että täyte loppuu ensiksi,että saadaan kaffille munkkirinkilöitä :P

Lopuksi  juttua niistä rustoisista lihapiirakoista
http://seven.com.au/todaytonight/story/?id=13519

Jaaks

Urul :D

Sama juttu - eipa niita tullut ennen tanne muuttoa koskaan tehtya, mutta juuri  eilen tuli saatua aikaiseksi satsi suomalaisia lihapiirakoita kunnon riisi/jauheliha/muna taytteella :P
Ja niita on massailty viela tanaankin nakkien kanssa niin, etta maha paukkuu ja loput taytyy laittaa pakkaseen.
Munkkeihin ei jaanyt ainesta :(

Yleensa suomalaisesta lihapiirakka/munkki taikina reseptista poiketen laitan siihen voita oljyn sijasta, osan maitoa pelkan veden sijasta seka hieman sokeria ja n. 7 desin taikinaan kolme kananmunaa ja ai etta tulee kuohkeaa :P:P

Lihapiirakat kuten monet muutkin suomalaiset perinteiset ruoat lihasoppien, hernekeittojen sunmuiden kanssa on taalla pelkastaan talviajan harrastuksia.
Kesalla ei tulisi juuri mieleenkaan seista keittiossa pari tuntia uppokeittimen vieressa tekemassa lihapiirakoita :o

Ensi viikonloppuna on sitten varmaankin vuorossa karjalan- ja peruna piirakat :P

Urul

Jaaks :D

Samanlaiset näyttää olevan valmistusohjeemme.Hiivaa laitan  vähemmän mitä pullataikinaan,samoin voita ,sokeria pari rkl ,suolaa hyppysellinen jne.
Muottina käytän murolautasta ja myös sulkiessa itse lihapiirakkaa suljen sen lautasen reunalla(pieni hukkapala menee takaisin taikinaan) estääkseen täytteen pursuamisen paistettaessa.

Tuli mieleen,kun tuli tässä katseltua vanha ,hieno kotimainen elokuva Lampaansyöjät,että Rosvopaisti se vasta jotain olisi :P

Meillä on öljykeittimen vakipaikka patiolla.Paistohommat vaan on paljon kivempi tehdä ulkosalla.

Karjalanpiirakat ,ne ne vasta herkkua!Niistä ovat kaikki tykänneet,kaikenmaalaiset.Sokeriakin eräs tuttavaperheemme tyttö laitteli piirakoitten päälle.
Tätini ,joka muutti Amerikkaan joskus 1930-luvulla kertoi meille  Suomessa käydessään vuonna 1987 miten hän oli kerran  Kaliforniassa valmistanut karjalanpiirakoita johonkin etniseen tapahtumaan.Illan ollessa jo pitkällä tätini oli  huolestuneena laittanut merkille,kun karjalanpiirakat olivat yhä koskemattomina pöydässä.Kunnes sitten jossain vaiheessa paikan päälle saapui ryhmä aasialaisia ,jotka  piirakoita uteliaina  tarkastelivat ilmeisesti   riisin vuoksi?Piirakat olivat sitten uponneet sukkelasti tuon ryhmän suuhun.

Jaaks

Urul :D

Rosvopaisti
Ei muutakuin takapihalle kuoppaa kaivamaan - tulen vaikka antamaan katta :D

Ja niinkuin elokuvassa sanottiin, etta kylla Dry Vodka kuivaa sen minka kesa kastelee :D

arixmel

kiitoksia rahkavinkeista....
ja kiusasitte tarpeeksi noilla tarinoilla lihapiirakoista, ja kylla noilla vinkeilla jo jonkinlaisen piiraan heittaisi,,,mutta onkohan nuo teidan reseptit jossain saatavilla, jos vaikka ottaisin korkean polviasennon ja kumartaisin hirmu syvaan, (ok ja lupaisin 4 aksaa tarjota kuhan sinne ylos paastaan)

talla kertaa lahinna kiinostaisi tuo lihapiirakka resepti, mutta on teilla konkareilla varmaan miljoona ausseihin sovitettua reseptia...voisi olla hyva jos niita olisi esim taalla oman aiheen alla...vai onko ne perintosalaisuuksia jaettavissa ainoastaan erikoistilanteissa  joka olisi ymarrettevaa :roue:roue
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

wendolene

Rahkaa rakastavana aloin etsiskelemään vielä lisää rahkan teko-ohjeita ja Finfoodin sivuilta löysin tämäntapaista keskustelua aiheesta:
RAHKA
Kaada uunivuokaan litra maitoa ja anna sen piimiä lämpimässä paikassa 2 päivää. Leikkaa näin syntynyt piimä vuoassa pohjaa myöten ristiviilloille ja nosta vuoka uuniin 100 asteen lämpöön muutamaksi tunniksi, jolloin hera irtoaa ja syntyy rahkaa. Jäähdytä vuoka ja valuta hera pois. Käytä se vaikka leipätaikinan nesteeksi ja rahka piirakkaan täytteeksi. Siivilän läpi painamalla saat rahkasta hienojakoista.
 
Ja toinenkin vastaus siellä näkyi olevan, joka on sinne ilmeisesti täältä dunderista eksynyt:

Rahkaa saat seuraavasti : Sekoita saman verran Continental Cottage Cheese ja Baked Cheese (ricottakin käy,on vähän happamampi tosin).Jos haluat juoksevampaa sekoita joukkoon maustamatonta Greek- jogurttia(Suomessa Bulgarianjogurtti?)

Toivottavasti näistä on vielä apua rahkaa kaipaileville :peukkuy

Jaaks

Arixmel :D

Sorry, mutta eipa ole reseptia - ei ole aavistustakaan kuinka paljon jauhoja ym laitan taikinaan :??

Se kaikki tapahtuu "sormituntumalla" ja kun taikina tuntuu sopivalta - ei liian loysalta ja ei liian paksulta - niin siina se on :D

Taytyy varmaan ensi kerralla vahan seurata paljonko siihen mitakin menee.
Pitaisi tehda seuraava satsi lihapiirakoita ensi sunnuntaina, kun on aikaa odotella niiden karjalanpiirakoiden paistumista uunisa :P

johki72

Ruokaohjeita... otsikon alta loytyy myos hyvia ohjeita,kun niita kerran itsekin kyselin. Urulin ohje mustaan lampaan pataan oli tod herkku!! Suosittelen:XXXX

Johanna

arixmel

Jaaks,
kerroppa noin suurinpiirtein mita siihen laitat...arvaukseni on tama

taikina:
jauhoja hiivaa vetta ripaus oljya, suolaa..
mutta lihiksen pulla on aina ollut hiukan makeaa eli missa trikki,,maitoa? sokeria?

ja sitten tayte...jauhelihaa kypsaa riisia mausteita ja ei kun sekaisin?
mites sitten se leipominen miten laitat seoksen sisalle?
no entas kypsentaminen.
kauppa lihikset on ilmeisesti myos uunin lisaksi kaytetty kiehuvassa oljyssa varin vuoksi...kuinkas sina teet?
Ari
pitaa kayda kattoon tuo ruokaohje palsta
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Jaaks

Ari :D

Hyvin lahelle meni arvauksesi, mutta onhan tuo munkkitaikina niita perusjuttuja kuitenkin.

Laitan kuitenkin voita oljyn sijasta ja maitoa veden sijasta.  Makeutta tulee parista lusikallisesta sokeria ja se auttaa myos hiivaa taikinan nousemisessa.
Lopuksi ne jo aikaisemminkin mainitut kananmunat (kolme munaa 7 desin taikinaan)

Lihiksien sulkemiseen kay mukavasti, kuten Urulkin aikaisemmin jo mainitsi murolautanen tai jokin muu sen kokoinen kippo.
Taytteeseen tykkaan laittaa hieman sipuliakin ja kovaksi keitettya silpputtua kananmunaa.


Paistaminen tietysti oljyssa :D

Happy baking :P

arixmel

Jaaks,
hmmm,
en itseasiassa tiennyt etta lihiksen taikina on munkkitaikinaa :P, enka ollutedes ajatellut niita tehda, no eikohan ensiviikonloppuna viimeistaan kehitella uusi lihis resepti jota jo seuraavalla viikolla alan kutsumaan traditionaaliseksi collingwoodin lihapiirakka reseptiksi. lol
kiitoksia vinkeista,,,tuosta sulkemisesta sen verran 9jai pikkuisen vaivaamaan etta miten sen teette) etta sulla ilmeisesti on levy taikinaa alustalla ja sitten siihen taytetta ja joko kaanat levyn kaksinkerroin ja painelet tiiviiksi tahi kaytat toista levya siina paalla ja leikkaat murokipolla siita lihiksen ja samalla se tiivistaa reunat ??   nain yhtaakkia tuntuisi etta jos kaulisi ympyralevyja ja taytetta keskelle ja eikun puolenkuun muotoisiksi piirakoiksi,,,itseasiassa, jossain eiran nurkilla oli muinoin yksi lihakauppa jolla oli nimikin talla tavalla tehdyille piirakoille,,,motkyle, tai mottonen tai jotain. kiitoksia vinkeista.
:god::god:
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Jaaks

Arixmel :D

Noita sulkenmistapoja on varmaan yhta monta kuin on kokkejakin.
Kaikki noista mainitsemistatsi keinoista on ihan yhta hyvia.  Itse teen sen puolikuun muotoisen, sen ollessa ehka nopein tapa.

Milka

Naita teidan resepteja lukiessa tulee todella nalka. Pitanee menna tekemaan lammas kebabeja suomalais-australialais-kreikkalaiseen tyyliin...

:P:P:P:P:P:P

arixmel

kiitos mette,
tuota en ajatellut tuota lautasella leikkaamista ja  samalla sauman varmistamista, hyva idea.
no eikohan tassa viikonloppuna paasta tosi toimiin.

no kun meilla on naita kauniimmanpuolen edustajia, niin olisi yksi kysymys, mika kotileipoinen pipari onkaan se makuhermojen tayttymys...ihan vaan vaimon mieliksi tassa meinaan kokataan...kaura pipareista (anzac...hitto kun kirjoitin tuon sanan ekan kerran niin alkoi mietityttamaan sen oikein kirjoitus lol) olikin jo jossain juttua, ja ne menisi meillakin hyvin kaupaksi... mutta onko muita ehdotuksia?
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Zende

LainaaAlkuperäinen postittaja Urul
Karjalanpiirakat ,ne ne vasta herkkua!Niistä ovat kaikki tykänneet,kaikenmaalaiset.Sokeriakin eräs tuttavaperheemme tyttö laitteli piirakoitten päälle.

Niin kyllahan nuo karjalanpiirakat on melko helpostisyotavia oli makutottumukset mitka hyvansa.  Mina olen kyllakin paatynyt jattamaan armaan NZ mieheni ilman piirakoita, niinkuin esim. viime lauantaina kun ihana ystava toi pinon peruna- ja karjalanpiirakoita tullessaan.  Mies nimittain vaittaa piirakoita mauttomiksi, ja vaatii chilikastiketta niiden paalle!!! :o  :nuttu:  Pahimmanlaatuista suomalaisen kulttuuriperinnon hapaisya!  Saa mies jatkossakin tyytya paahtamaan valkoista pullaleipaansa kun mina pistan piirakat parempiin (=minun) suihin.  :)

Onkos nuo suomalaiset lihapiirakat muuten pakko uppopaistaa rasvassa, vai voisiko ajatella vaikka paistavansa ne pannussa runsaassa oljyssa?  Kun ei ole uppopaistinta saatavilla, eika kuuman oljykattilallisen kanssa sahlaaminen kiinnosta, sytyttaisin varmaan koko talon palamaan.

Zende

Jaaks

Zende :D

Hyvin onnistuu lihikset myoskin syvassa pannussa - niin meilla paistellaankin.  Itse olen jopa "uppopaistanut" isossa Wok pannussa.

riaapa

zende,

muista pitää pannuun/kattilaan tiiviisti sopiva kansi käden ulottuvilla, niin ei mitään hätää jos öljy vaikka sattuukin vähän leimahtamaan...

Munkinpaistosta omaan jonkin verran kokemusta, ne kun täytyy aina vapuksi paistaa, mutta lihiksiä ei ole aiemmin tullut mieleen itse tehdä. Mies niistä ainakin Suomessa tykkäsi, vaikka kutsuikin niitä "meat-doughnut":siksi. Onko ehdotuksia vege-versioiksi? Pelkkä riisi+sipulikin voisi tietysti tulla kyseeseen. Jos tekis 2 satsia: miehelle normaalit ja itselle veget. Hmmm... :P

Riina.
Riina

arixmel

joo sokeaksi tulemisen uhalla ajattelin tayttaa deep fryerin vihannesoljylla (en ole muuten koskaan kayttanyt vaikka meilla on nyt niita jo kaksi (zende ma vaihdan toisen karjalanpiirakoihin :coolh)...mitas se talin nakoinen rasva on jota ainakin muistan ennen vanhaan myydyn suomessa semmosissa sinivalkosissa kanttisissa rasioissa. ainakin munkit maistui tosi hyvalta pikkupoikana kun ne oli siina paistettu...pitaa muuten tehda kasa munkkeja samalla jos sen rasvan kerran siina kuumentaa....mansikkahilloa sisalle...jam:peukkuy
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

arixmel

Riina,
varmaan sulla on hyvia vihannes risotto resepteja...siinahan olisi jo valmis tayte...ja lisukkeena avocadoa,,paprikaa,,,ja hei jos loydathyvaa tofua niin sen kun ensin karistat ja sitten sekaan. jam.

tai sitten otat jonkun thai vihannes reseptin , tiedat missa ne tarjoaa riisin ja vihannekset,,,ja kaytat taman siihen, ah takuulla hyvaa,,,ei ehka maistu lihikselle mutta maukasta...luulisin
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

wendolene

En huomannut tätä linkkiä aiemmin laitetun näille sivuille...

http://fooddownunder.com/cgi-bin/search.cgi?q=aussie

Siellä näyttäisi olevan myös erilaisten makeiden 'doughnut':ien ohjeita, ehkäpä myös vege-sellaisten :peukkuy

riaapa

Arixmel,

Muistaakseni noissa sinivalkoisissa paketeissa luki salamyhkäisesti "munkkirasva". Enpä tiedä mitä se sitten varsinaisesti oli, tai haluanko edes tietää... Itse olen käyttänyt ihan yksinkertaisesti auringonkukkaöljyä munkkien paistoon ja ihan hyvin on toiminut. Rypsi- tai rapsiöljy kävisi varmasti yhtä hyvin, kunhan on sellainen öljy että kestää korkeita lämpötiloja.

Loistoidea, Arixmel, pitääkin tehdä sitten vähän reilumpi satsi risottoa, ja käyttää tähteet mun vege-lihiksiin (on muuten hieman paradoksaalinen nimitys...).
Riina

arixmel

kiitoksia wendo...
sielta loytyy varmaan monta mielenkiintoista reseptia...ensimmaiseksi  pisti silmaan
barbecued emu....mitahan vaimo ja kaverit sanois jos vb:n tarjoamisen jalkeen sanoisin menevani kohentamaan takapihalle tulta emun alla lol ;):hahhaa
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

LauraK

Ah, muistin että kotitalouskirjastani löytyy ihan loistava uunissa kokattava lihapiirakkaohje. On testattu ja hyväksi koettu. Ohjeessa kylläkin käytetty rahkaa mutta ehkä sen voi korvata jollakin muulla? tässä se ohje kuitenkin:

Rahkavoitaikina:
125gr (2dl) vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
125gr margariinia
125gr maitorahkaa

Täyte:
3/4 dl riisiä
150gr jauhelihaa
1/2tl suolaa
1/4tl maustepippuria
1/4tl basilikaa
1 muna

Valmistus:
1. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja rasva.
2. lisää maitorahka ja sekoita taikina tasaiseksi. Siirrä taikina hetkeksi kylmään.
3. Mittaa riisit kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen ja keitä ne kypsiksi.
4. Ruskista jauheliha ja lisää mausteet.
5. Sekoita riisit, jauheliha ja raaka muna.
6. Kaaviloi taikina kahdeksi levyksi ja tee niistä piirakka. Yksi levy alle, sen päälle täyte ja toinen levy katoksi.
7. voitele piirakka munalla ja pistele haarukalla.
8. Paista piirakka 225 asteessa uunin keskitasossa n.20minuuttia.

datapair

Tervehdys!

Laitanpa tässä oman korteni ketoon.  Reseptejä löytyy myös Sisuradion kotisivulta.

Osoite: sr.se/sisuradio  

Etusivun alalaidassa on otsikko "pöytä on katettu" sitä klikkaamalla alkaa reseptejä löytymään.

Terveisin Tapio

PS: Kerrankin täällä paistaa aurinko mittari näyttää + 20 astetta.

Jaaks

Tapio :D

Hieno juttu ja hyvia resepteja, mutta onko teilla olemassa myos arkisto aikaisemmin julkaistuille resepteille :??

Jaaks

LainaaItse olen käyttänyt ihan yksinkertaisesti auringonkukkaöljyä munkkien paistoon ja ihan hyvin on toiminut. Rypsi- tai rapsiöljy kävisi varmasti yhtä hyvin, kunhan on sellainen öljy että kestää korkeita lämpötiloja.

Aivan oikein Riina :D

Parasta (kuumuuden kestavaa) oljya on pahkinaoljy :D  Oliivioljya ei tulisi koskaan kayttaa uppopaistossa - sen lammonkesto ei ole kovin hyva ja sita ei voi sen vuoksi oikein kayttaa uudestaan.

Lahes kaikki muut oljyt voit kayttaa useamman kerran uppopaistossa, jos huolehdit niista hyvin seka paiston aikana ja sen jalkeen.  Eli ei siis tarvitse heittaa pois vaan kayttaa lukuisia kertoja uudestaan.

Hyvin tarkeaa on tietaa milloin oljy on tarpeeksi lamminta, mutta ei liian kuumaa.  Ylikuumentamalla pilaat oljyn.
Vanha konsti on kayttaa puista chopstickia ja aina valilla oljyn kuumetessa kastaa se sinne.  Kun tikun ymparilla on tasaiseen pienia ilmakuplia niin oljy on valmis paistamiseen.

Lisatessasi ruoka- aineet oljyyn, muista, etta se hieman viilenee ja jos et halua ruoastasi tulevan liian rasvaista voit kaantaa lampoa hieman isommalle hetkeksi.

Kun olet lopettanut paistamisen, niin anna oljyn jaahtya kannen alla ja sitten kaadat sen sailytysastiaan paperin (esim kahvinsuodattimen/ talouspaperin) tai sideharson lapi, joka poistaa kaikki mahdolliset ruoan palaset ja sailo suljetussa astiassa viileassa (ei jaakaapissa) valoltasuojatussa paikassa.

Meilla paisto oljy kestaa muutaman kuukauden uudelleen kaytettyna.  Ainoa asia, etta ala kayta vanhempaa ennen kaytettya oljya joidenkin herkkamakuisten ruokien kuten kalojen (esim whiting) paistamiseen :D