Viisumit ja muutto Sidneyhin

Aloittaja usia, joulukuu 22, 2004, 15:53

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

usia

Hei vain kaikille listan lukijoille!

Sain Suomen Akatemialta myöntävän apurahapäätöksen perjantaina (17.12.) ja nyt pitäisi mahdollisimman pikaisesti päästä muuttamaan Australiaan. Ensimmäinen suuri kysymys tuntuu olevan tuo viisumi. Yritin etsiä tietoa aikaisemmista keskusteluista, mutta ei löytynyt ihan sopivia, vaikka paljon mielenkiintoista luettavaa oli. Toivottavasti täältä löytyisi vinkkejä seuraaviin kysymyksiin?.joita tuntuu riittävän:

1. Mikä viisumi?
-   post doc paikka ANZAC Research Instituutissa, Sidneyssä
-   akatemian rahoitus 1.2.-31.12.2005, 25.320 ?, sekä optio vuodelle 2006.
-   Australian Government 25.000 AUD
-   tarkoitus olisi olla vähintään 2 vuotta, mutta rahoitus vasta 1. vuodelle
A) Visiting academic viisumi?
-   vaatii ilmeisesti suomesta rahoituksen (OK osittain) sekä jonkin työpaikan jonne tulossa takaisin (EI OLE)?
- voiko olla pitempään kuin 12 kk? (You can stay in Australia for a maximum of 12 months or for the period of stay covered in the invitation, whichever is the earlier date.)
B) Long stay business viisumi
-   vaatii rahoituksen vastaanottavasta laitoksesta (EI OLE)
C) Exchange viisumi
-   tätä tarjotaan Australian Government apurahaan, mutta kesto olisi vain apurahan rahoituskauden eli 6 kk ja sen jälkeen olisi edessä uuden viisumin haku (Kannattaako?)

2. Tulevalle aviopuolisolle olisi myös saatava työlupa; onnistuuko ed. mainituissa viisumeissa? Kun ei ole perhettä voi aika käydä pitkäksi, jos ei ole työlupaa.

3. Miten viisumin vaihtaminen jo ausseissa ollessa onnistuu?
   A) edellä mainittu Exchange viisumi tapaus
   B) Jos saa academic tai business viisumin vain vuodeksi, koska varma rahoitus on vain vuodeksi (kannattaako kuitenkin hakea esim 2 vuodeksi, kun Akatemialta kuitenkin toiselle vuodelle optimi?)

4. Mitä muuta huomioitava muuttaessa? kokeneiden neuvot kullan arvoisia!

Hanski

Kaikkiin kysymyksiisi en osaa vastata, mutta kerron oman kokemukseni perusteella mitä tiedän. Me olemme reissussa visiting academic-viisumilla, minä varsinaisena hakijana ja mies perheenjäsenenä. Viisumi tuli nopeasti, vaikka kaikkien mukaan liitettävien lappujen hankkiminen kestikin. Hän sai täydet työ- ja opiskeluoikeudet, mikä on kyllä ollut tosi tärkeää viihtymisen kannalta. Muuten voisi käydä aika pitkäksi.

Käsittääkseni visiting academic viisumin voi saada vain vuodeksi, niin kuin meilläkin on. Tosin viisumi oli voimassa heti myöntöpäivästä alkaen, eli meidän tapauksessamme 4kk ennen sopimuskauden alkamista ja vielä kuukauden sopimuskauden jälkeenkin. Eli yhteensä vuoden ja 5kk. Tosi yksiselitteistä..?

Laitoin hakemuksen mukaan kopiot apurahapäätöksistä. Käsittääkseni vastaanottavalta yliopistolta saa ottaa vastaan palkkaa tai stipendin, jos osoittaa rahan kattavan elinkustannuksia. En muista oliko siihen rahan määrään joku ohje, kuinka paljon sitä pitäisi olla vuotta kohden. Sullahan on hyvin rahoitusta kasassa, joten sen puolesta varmaan voisit hakea viisumia pidemmäksikin aikaa, jos se vaan on viisumisäädösten mukaan mahdollista. Voikohan viisumille hakea jatkoa vuoden jalkeen, sitä en tiedä, kun me palaamme sitten Suomeen. Luulisin kuitenkin, etta helpoiten onnistuu hakea ensin voden viisumi ja hakea jatkoa ja selvittää tilannetta kuluvan vuoden aikana.

Työpaikka takaisin tullessa - Oma proffa kirjoitti vapaamuotoisen lapun, jossa kertoi, että tulen takaisin omalle laitokselle viimeistelemään tutkimustani. Ei siis mitään virallisia työsopimuksia tms. Voisitko kysyä vastaavaa siltä laitokselta, jota edustat? Esim. että jatkat tutkimusta ko. laitoksen edustajana apurahalla Suomeen paluun jälkeen? Tällä vissiin pyritään vain siihen, että olisi kiinteät siteet Suomeen ja tarkoituksena todellakin palata takaisin.

Muista viisumeista en osaa sanoa mitään, mutta kokemukseni perusteella academic-viisumi on ollut hyvä vaihtoehto ainakin meidän tapauksessamme. Jos haette sitä ensiksi vuodeksi, niin todennäköisesti säilytte myös Suomen sosiaaliturvan piirissä, mikä on myös merkittävä etu erityisesti silloin, jos teille tulee lapsia ko. aikana. Työnantajasi voi vaatia myös kallista IMIAn vakuutusta, jota ainakaan mun viisumilla ei tarvinut ottaa.

Täällä akateemisia kohdellaan mielestäni hyvin, esim. tullimuodollisuuksissa jne. Yliopistollakin tuntuu olevan ilmapiiri, että jääkää ilman muuta tänne. Olen saanut sellaisen käsityksen, että akatemisten on helppo saada  jatkoa viisumille ja jäädä pysyvästi maahan, jos niin haluaa. Silloin viisumityyppi varmaan muuttuu, mutta ilmapiiri on hyvin vastaanottavainen. Ainakin meidän laitoksella tämä rekrytointi on yleistä. Jossain viisumipykälissä olikin kohta, että maahan halutaan erityistä ammattiataitoa omaavia henkilöitä. Toivottavasti tästä oli jotain hyötyä, vaikka perustuukin vain omaan kokemukseeni.

usia

Kiitos Hanski,

kun nyt mainitsit noista erilaisesta papereista, joita piti haalia kasaan visiting academic viisumia varten, niin paljastatko vielä listan. Itsekin olen ollut kys viisumin kannalla, mutta pitänee odottaa proffan mielipidettä (joka tulee tammikuun alkupuolella, kunhan yliopiston viisumiasiantuntija palaa lomilta).

Olisi kuitenkin hyvä kerätä mahdollisimman paljon papereita valmiiksi, että voisi sitten vain lähettää hakemuksen ja toivoa pikaista käsittelyä.  Mahd pian helmikuussa olisi toive jo päästä uudelle mantereelle.

Konsulaatin Nettisivujen mukaan lääkärintodistusta tms. ei tarvitsisi laittaa hakemuksen mukaan vaan sitä kysytään tarvittaessa. Toisaalta luulisi, että sen laittaminen mukaan jo hakuvaiheessa edistäisi viisumin saantia?

Hanski

Me laitoimme lääkärintodistuksen mukaan heti ensimmäisellä kerralla, koska se on pakollinen yli vuoden vierailulla ja luokkahuonetilanteissa. Aika lääkärille kannattaa varata mahdollisimman pian, sillä Suomessa on vain muutamia lääkäreitä, jotka ovat valtuutettuja tekemään tarkastuksen. Lääkäriltä kannattaa hakea lomake etukäteen täytettäväksi, säästää aikaa vastaanotolla. Tarkastus kesti tunnin ja maksoi 90?/henkilö. Ennen lääkärille menoa pitää käydä keuhkokuvassa ja olla puhdas pissatestin tulos mukana. Pissatestin sai tehdä ihan tk:n labrassa tai yths:lla, sielta vaan englanninkielinen labraseloste mukaan. Keuhkokuvien kans oli hankalampaa, kun se keuhkokuva sellaisenaan pitää laittaa lääkärintodistuksen mukana Berliiniin. Me kerrottiin tk:n keuhkolääkärille vain, että tarvitaan ko. kuva viisumihakemukseen ja hän otti tavallisen 40cmx40cm kuvan. Sen kanssa lampsimme lääkärille. Kävi ilmi, että kuva pitäisi olla suljetussa lääkärikuoressa, meillä oli vain pelkkä kuva. Menimme takaisin keuhkolääkärille, joka laittoi kuvan kuoreen ja nimmareillaan sinetöi kirjekuoren suljetuksi. Luonnollisesti kuva ei mahtunut siihen varattuun kirjekuoreen, vaan röntgenhoitaja askarteli sille ison kirjekuoren. Kannattaa siis pyytää pienempi kuva, sellainen A4 kokoinen:) Nykyään tilanne on vissiin muuttunut niin, että lääkäri itse postittaa todistuksen Berliiniin, mutta tästä en ole varma. Nämä kaksi todistusta kannattaa siis hoitaa kuntoon ennen lääkärille menoa. Jokainen Berliinistä pyydettävä selvennys jatkaa käsittelyaikaa aina kahdella kuukaudella (tuttavien kokemus).

Lääkärintodistuksen lisäksi toinen ongelmallinen kohta oli se, että emme olleet tuolloin vielä naimisissa, mutta mieheni tuli mukana perheenjäsenenä. Meidän piti osoittaa olevamme oikeasti perhe ja laittaa mukaan ihan älyttömiä selvityksiä. Tämä oli oikeasti työläin vaihe, jossa ei enää tiennyt, että pitäisikö itkeä vai nauraa:? Jos teillä on sama tilanne, niin voin kertoa tästä enemmän.

Näiden lisäksi siis kopiot apurahapäätöksistä, vastaanottavan laitoksen kutsu ja oman proffan vapaamuotoinen selostus siitä, että jatkan tutkimusta kotiyliopistossa palattuani takaisin. Kutsuksi mulla kelpasi kutsuvan proffan vapaamuotoinen kutsu, johon oli kirjattu viisumin kolme edellytystä (vierailun kesto, ei palkkaa vastaanottavasta yliopistosta ja vierailun tarkoitus). Nämä mulla on tallessa elektronisena. Jos jossain vaiheessa tarvit näitä, niin voin kyllä lähettää omasta hakemuksestamme näistä sivuista mallin. Lisäksi mukaan pitää liittää englanninkielinen virkatodistus, joku hieno nimi sillä oli? Muistelen laittaneeni sinne myös CV:n. Ja sitten tietty se hakulomake ja saatekirje. Tässäpä näitä, hirveen nopeaa nämä meinaa unohtua? Olethan muuten tietoinen akateemisen vierailijan eduista esimerkiksi verovähennysten suhteen?

usia

Edelleen kiitokset avusta. Täytyy heti maanantaina ryhtyä hoitamaan lääkärintodistusta.

En ole tietoinen verovähennyksistä eli kiinnostus heräsi heti? Naimisissa ei vielä olla, mutta on ollut tarkoitus mennä jo viimeiset puoli vuotta, joten eiköhän me hoideta se alta ensi viikolla. Käytiin uusimassa estetodistuskin maistraatissa, kun ehti mennä edellinen vanhaksi.

Täytyy kuitenkin vielä yrittää saada tietoa myös niistä 418 (Educational) ja 457 (Long stay business) viisumeista, kun proffa tuntuu jotenkin olevan niiden, erityisesti 418 kannalla. Erityisesti kiinnostaa se puolison asema, eli jos muita lukijoita joilla näistä tietoa niin informoikaa, kiitoa!

Tekisi mieli vain saada paperit mahdollisimman pian Berliiniin.

Emppu

Tarvitsisin lisätietoa tuosta kuinka osoitetaan että on perhe ja mitä ovat nuo älyttömät selvitykset?