Kuinka rahoittaa opinnot

Aloittaja PegAust13, lokakuu 18, 2011, 01:22

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

PegAust13

Moi

Tunnetusti Australiassakin on suuret lukukausimaksut, mutta niihin on haettavissa apurahoja.
Kilroylta neuvottiin ottamaan yhteyttä yksitellen kaikkiin apurahasäätiöihin ja tahoihin, joita SYL:n sivuilta löytyy.
Omia säästöjä ei kauheasti ole, joilla opiskeluja voisi rahoittaa.
Näitä apurahasäätiöitä ja tahoja tuntuu olevan aika paljonkin, mutta kannattaako edes vaivautua alkaa apurahoja perustutkinnon ( Barchelor ) lukukausimaksuihin kyselemään?
Eli käytännössä onko opiskeluihin Australiaan Suomesta saatavilla mitään järkevää rahoitusta ? Muutakuin koittamalla hankkia työtä ja keräämällä säästöön, mitä mahdollisesti sitten jää Suomen kalliiden elinkustannusten jälkeen.

- Pekka
Just leave and live your life!

fatamorgana

Moikka Pekka,

En halua lannistaa, mutta kyllä tilanne on niin, että säätiöiltä ja apurahoittajilta saa erittäin harvoin apurahaa perustutkintoon eli kandi- tai maisteritason opiskeluun. Suurin osa apurahoista on varattu tohtorikoulutukseen ja post doc- tutkimukseen, ja niistä on armoton kilpailu. Läheskään kaikki tohtorikoulutettavat esimerkiksi eivät saa yhtään apurahaa hakurumbasta huolimatta (t. tohtoriksi opiskeleva, yhden apurahan tähän mennessä saanut). Apurahat eivät myöskään kuin ehkä 1% tapauksista kata koko opiskeluaikaa vaan niitä haetaan vuodeksi kerrallaan.

Nämä vuosiapurahat ovat todellisia lottopotteja, sillä huomattava enemmistö apurahoista on ns. kohdeapurahoja, eli niitä haetaan esim. jotakin tiettyä, rajattua tutkimuksen- tai opiskelun vaihetta varten, tai esimerkiksi matka-apurahaa matkustukseen. Summat vaihtelevat muutamista satasista muutamiin tuhansiin euroihin. Muistutuksena vielä, että tietyn summan ylittävistä apurahoista täytyy maksaa eläkekassaan (Mela), eli koko pottia ei saa itselleen (toki eläke kertyy itselle, mutta se ei tässä ja nyt lohduta). Ja kyllä vain, hyvin suuri osa ajasta mm. tohtoriopiskelijoilla kuluu ihan siihen, että selaa ja etsii sopivia apurahantarjoajia ja sitten laatii riittävän laadukkaan ja pätevän hakemuksen tutkimussuunnitelmineen. Eli apurahan haku itsessään on lähes kokopäivätyötä, tämän tietävät kaikki tieteen- ja taiteentekijät...

On kuitenkin olemassa tahoja, kuten Fulbright, jotka rahoittavat opiskelua tietyssä maassa. Tosin Aussilaan en tiedä yhtään vastaavaa tahoa. Aussiyliopistojen nettisivujen ja google-haun kautta voi etsiä tahoja, jotka rahoittavat opintoja Australiassa, tosin itse kun näitä etsin, niin hyvin harvassa ovat eurooppalaisia tukevat tahot, suurin osa myöntää stipendejä joko a) vähävaraisille ausseille tai b) aasialaisille. Johtuu tietysti siitä, että esim. intialaissäätiöt haluavat apurahoittaa intialaisia, eivät suomalaisia.

Oma ehdotukseni on, että koska opiskelu vielä toistaiseksi on Suomessa maksutonta ja varsin tasokasta, kannattaa käyttää tämä kortti. Lähes kaikista yliopistoista ja ammattikorkeakouluista pääsee vaihto-opiskelijaksi 3-12kk ajaksi, joistain voi päästä jopa kaksikin kertaa (riippuen mitä rahoitusväyliä ko. korkeakoululla on vaihto-opiskeluun tarjolla, näistä löytyy tietoa korkeakoulujen kv- eli kansainvälisyys-sivustoilta tai ihan soittamalla kv-henkilökunnalle). Vaihto-opiskelupaikkoja on yleensä hyvin tarjolla, koska jostain käsittämättömästä syystä suomalaiset lähtevät aika nihkeästi vaihtoon, huikeasta tilaisuudesta piittaamatta. Tosin läheskään kaikilla suomalaiskorkeakouluilla ei ole yhteistyötahona juuri australialaisia korkeakouluja.

Aussilassa opiskelussa on sekin huono puoli, että täällä international-opiskelijoilta rahastetaan enemmän kuin kotimaisilta. Esim. kanadalaisyliopistoissa on myös international-opiskelijan mahdollista anoa yliopiston omaa stipendiä, ja/tai saada opetus- ja tutkimusassistentin työpaikka ja palkkaa. Täällä käsittääkseni assarin paikkaa/palkkaa ei ainakaan kanditasolla voi saada. Kannattaa myös muistaa, että tänne opiskelijaviisumilla tuleva saa tehdä töitä vain 20 h/vko, eli sillä ei välttämättä sekä elätä itseään ETTÄ kata lukukausimaksuja, koska asuminen ja eläminen on kalliimpaa kuin Suomessa. Toki jos uskallusta riittää, voit rahoittaa opinnot säästöjen ja (opinto)lainan yhdistelmällä, tosin suomalainen opintolaina on enimmillään tietääkseni muutamia tuhansia, ja täällä kuitenkin lukuvuosi voi maksaa 10 000 -15 000, joskus jopa 20 000$.

Yksi vaihtoehto olisi tulla tänne suorittamaan matalampi tutkinto, jonka suorittaminen kestää vähemmän aikaa ja siten myös rahaa palaa vähemmän = ns. diploma tai certificate, erilaisia tutkintoja ja koulutuksentarjoajia voi katsella täältä
http://cricos.deewr.gov.au/Course/CourseSearch.aspx

Täällä ei nimittäin ole mikään pakko olla bachelor saati master, ennen kuin työpaikka lohkeaa. Vuoden tai kaksi kestävä diploma- tai cerfificate-koulutus voi olla ihan yhtä työllistävä.

fatamorgana

Unohtui lisätä, että ulkomailla opiskeluun saa suomalaista opintotukea. Tosin opintotuen ja asumislisän kk-summa on aussidollareissa luokkaa 700$, eli sillä saa ehkä erittäin nuukasti elämällä katettua kuukauden ruuat ja menot, mutta ei lainkaan vuokraa, puhelinta, nettiä, opiskelumaksuista puhumattakaan. En muista varmaksi, saako tuota asumislisäosuutta ulkomaille, ehkä ei kuitenkaan. Kelan sivuilta löytynee.

PegAust13

Kiitos mahtavasta tietopaketista.
Vaikka tietysti tässä kohtaa on unohdettava opiskelut Australiassa ellei kohdalle satu se lottovoitto.
Ja korttina kannattaa tosiaan käyttää se, että pyrkii suomalaiseen yliopistoon ja sieltä sitten vaihtoon tai/ja maisteriopintoihin muualle. Yksi varmasti kansainvälisimmistä linjoistakin löytyy nimittäin politiikan tutkimuksen tutkinto-ohjelma, jossa painotetaan kansainvälistymistä ja vaihtoa.

Ainut mikä tässä paikaa on se, että pääsenkö sisään yliopistoon pääsykokeista. Pisterajat määräävät kuitenkin aina ne 6 L:n ylioppilaat.
Ja tällä tapaa olen miettinyt muita maita, mutta ne taas niinkun edellä joudun hylkäämään lukukausimaksujen takia.

Vielä kolmaskin vaihtoehto on se, että unohdan opiskelut -> haen WH-viisumia - käytän sen -> haen ammatintunnustusta sähköasentajani ammatille ja haen pidempää työviisumia. Mutta on sitä hommaa siinäkin :)

- Pekka
Just leave and live your life!

maailmalla79

Oman kasitykseni mukaan paras tapa olisi juuri toi sahkoasentajan koulutuksen kaytto. Tarkista onko se haluttujen ammattien listalla ja katso paasetko sita kautta sisaan. En muista kuinka saannot menee tarkalleen etta kuinka kauan (vai pitaako ollenkaan) silla tietylla alalla pitaa olla toissa. Immin sivuilta loytyy lista halutuista ammateista ja varmasti myos viisumiehdoista

PegAust13

Tulipa tuota asiaa selviteltyä tämän sivuston toisella keskustelualueella. Ei riitä pisteet sähköasentajan koulutuksella.
Just leave and live your life!