MUUTTO AUSTRALIAAN;YLEISTIETOA KOULUISTA LAPSET 9,12,14

Aloittaja HannaN, tammikuu 23, 2006, 19:11

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

HannaN

Hei!

Mistä löytäisin ajankohtaista ja asiallista tietoa?
Haluaisin mahdollisimman paljon tietoa Australiasta.!!!!
Olemme 5- henkinen perhe ja mies hakee työpaikkaa muutamaksi vuodeksi Austraaliaan, lähdemme koko perhe toivottavasti (luultavasti puolenvuoden sisällä).
(Brisbane, Adelaide, Melbourne ???)
Lapset ovat tällähetkellä Leo 9v 3:lla luokalla, Maija 12 6:lla luokalla ja Kent 14v 8:lla luokalla.
Tahtoisin tietää minkälaisiin kouluihin lapset kannattaisi laittaa, onko valtion koulut suomen kouluja vastaavia vai pitäisikö mahdollisesti miettiä yksityisiä (taitaa olla liian kalliita, paljoko lukuvuosi??). Leo 9v ja Kent 14v. eivät osaa englantia kuin välttävästi ikäänsä nähden. Onko tarvetta laittaa lapset ulkomaisille tarkoittettuihin kouluihin. (Onko niitä kansainvälisiä kouluja edes??) Kaikkea tälläista ja tähän liittyvää mietin. Ottakaa kantaa ja kertokaa, olen lukenut edelliset koulu keskustelut, eivät ole oikeen auttaneet....

Mistä voisin kysyä?
Parhain Terveisin

HannaN:?

Aikis

Heippa Hanna,

jos eivat dunderin keskustelut ole asiaa valaisseet niin kannattaa ehka kokeilla esim. Suomi-Seuraa http://suomi-seura.fi sielta saa maakohtaista neuvontaa

Yleissaantona on usein sanottu/olen usein sanonut etta alakouluikaiset 11 ikavuoteen asti ilmanmuuta lahikouluun joka yleensa on valtion koulu. Ylakoulun kohdalla voi sitten taloudellisista mahdollisuuksista riippuen miettia vaihtoehtona yksityista. Ja etta paljon riippuu myos siita, millaisella viisumilla maassa oleskelee (eli kuinka paljon koulutuksesta joutuu pulittamaan) ja kuinka pitkaan aikoo olla.

Kaikki koulut on tarkoitettu ulkomaalaisille, ne ovat niita taynna!! Ja kielitaidon valttavyys ei ole mikaan este, saavat 'tukiopetusta' ESL kunnes parjaavat - ja se tapahtuu yllattavan nopeasti - muun porukan mukana.

KOuluvaihtoehtoja on kaytannossa siis kaksi: valtion koulut ja yksityiset. Niiden erona on hinta ja taso. Yksityiset taas jakautuvat katolisiin ja 'muihin'. Niiden erona taas on taas hinta.

tassa ensihataan.

Jaaks

Hanna,

Mihinkä osavaltioon olette muuttamassa ???
Brisbane, Adelaide ja Melbourne on kaikki eri osavaltioissa ja koulujutut varmaan hieman erilaisia jokaisessa :)

Auatraliassa on erittäin vähän "Yksityisiä" kouluja, mutta hyvin paljon "Independent" kouluja joita Queenslandissäkin on yli 160 ja niistä suurin osa on kylläkin eri kirkkojen omistamia, kuten Aikis edellä mainitsi.
Nykyään kun täytyy olla "politically correct", niin ei saa sanoa "Yksityis Koulut" vaan " Independent eli Itsenäiset Koulut"
En tiedä mistä tuo nimi "Independent" tulee, sillä nuokin koulut saavat joskus jopa enemmän valtion tukea kuin varsinaiset valtion koulut :confuse


Brisbanen eli Queenslandin osalta saat varmaan jotain tietoa näistä:

Qld Valtion Koulut

Qld Independent Koulut

HannaN

Meillä ei ole vielä varmistunut minne joudumme, siksi joudun kyselemään näin yleistä tietoa...
terv. HannaN:itke

Aikis

Vahan sivuun Hannan esittamista kysymyksista, mutta koulukeskusteluun liittyvaa: minulla on sellainen kasitys, tai ainakin olen sellaista kuullut muistaakseni eri medioissa etta independent koulut eiva vain JOSKUS JOPA vaan nykyisen hallituksen aikana ilman muuta saavat enemman tukea verovaroista kuin valtion koulut. MIka on tietysti suomalaisesta yhtenaiskoulunakokulmasta aika kummallista...Tallainen suhde on jaanyt mieleeni, etta 2/3 lapsista kay valtion kouluja ja ne saavat koulurahoista 1/3! Ei ihme etta valtion koulut yrittavat kampanjoida public educationin puolesta.

Jaaks, janna pointti tuo independent tosiaan...sitahan silla halutaan korostaa, etta ei olla valtiosta riippuvaisia! No, ehka opetussuunnitelmassa on jonkun verran enemman liikkumavapautta, mutta kylla kai se enimmakseen suomeksi sanottuna tarkoittaa sita, etta yksityiset (olipa korrektia tai ei) koulut saavat rauhassa olla aikamoisia liikeyrityksia ilman isonveljen valvontaa. Ja valtion koulut sitten rapistuvat niin ulkoisesti kuin sisaisesti.

Mista muuten lahtee tuo ajatus etta ei saisi puhua yksityiskoulusta? Kenen poliittista herkkahipiaisyytta silla varjellaan? Mutta totta on, etta esim kouluesitteissa koulut mielellaan kayttavat itsestaan kasitetta independent.

Toivottavasti tama sivujuonne auttaa myos Hannaa kouluvaihtoehtojen valinnassa. Alkuperaiseen kysymykseen viela noista hinnoista New South Walesin osalta, mutta suhde lienee samanmoinen muissakin steiteissa: temporary residentille yleensa goverment school on about 4.500 dollaria vuodessa (plus muut oheismaksut, vaatteet, ruuat, materiaalit, urheilut, retket) , katolisissa viiden ja kymmenen tonnin valilla ja itsenaiset koulut 11 - 20.000. Mutta tosiaan viisumiluokka tuo tahan variaatioita aika paljon.

Jaaks

Hanna,

Ok, tässä vastaavat linkit sekä Victoria, että South Australia:

Victoria State Schools

Victoria Independent Schools

SA State Schools

SA Independent Schools

Toivottavasti auttaa jotenkin :)

Merja

Hei Hanna,
me olemme muuttamassa Brisbaneen puolen vuoden kuluttua (tarkoitus viipyä 2v) ja me laitamme lapsemme (nyt 10v ja 8v) valtion kouluun (ihan taloudellisista syistä...). Me olemme kuitenkin suunnitelleet hankkivamme lasten suomalaiset koulukirjat mukaan, jotta he voivat pysytellä vähän ajan tasalla. Vaikka koulun taso olisi Ausseissa huonompi kuin kotimaassa (joidenkin kommenttien mukaan näin olisi), he pysyvät etenkin matematiikassa ja suomen kielessä ikätoveriensa tasolla, jolloin kotiinpaluu on helpompaa.

Ystäviämme on lähtenyt eri puolille maailmaa lapset mukanaan ja kaikki ovat pärjänneet, ensimmäinen puoli vuotta voi olla tosi rankkaa, mutta lapset kyllä sopeutuvat kun on pakko :roue

Ulkomailla olleiden tuttujen jutuista olen huomannut että jos perheen molemmat vanhemmat menevät heti töihin, lasten sopeutuminen on paljon hankalampaa. Jos voi olla lasten kanssa muutamankin kuukauden kotona, se helpottaa tod.näk. kaikkien elämää...

Merja

aini

Heippa vaan.
Mun pitää vähän udella että minkälaisilla viisumeilla te olette muuttamassa? Mulla on sellanen käsitys että jos tulee väliaikaisilla viisumilla niin joutuu maksamaan itse lasten koulutuksen mikä lukemani mukaan on tosi kallis. $10 000- $13 000....
:nuttu: Onkos muut kuulleet tällaista?


/Aini Ruotsista
Skype: aini1962

Aikis

Aini, noista maksuistakin loytyy hakukoneella aiempia keskusteluja.

Olet kuullut aivan oikein, etta valiaikaisen viisumin haltija joutuu maksamaan vuosittaiset koulumaksut valtion kouluissakin. Yksityis/itsenaisissa kouluissahan kaikki maksavat...Valtion koulujen hinnat ovat muutaman tuhat dollaria vuodessa vahan asteesta riippuen, tuskin olennaisesti vaihtelevat osavaltioittain. Yksityiset koulut sitten rokottavat 11.000sta  20.000. Katoliset koulut sijoittuvat maksuiltaan tahan valiin.

Ainakaan NSW:ssa valiaikaiset eivat myoskaan saa maksutonta koulukuljetusta (ellei ole student visalla) - ainakaan ylakoulussa. Ja sitten noiden koulumaksujen lisaksi on kaikki muu tilpehoori, kirjat, kynat, kumit, vaatteet, retket, sapuskat, urheilu, konsertit mita kaikkea lieneekaan.

eevis

LainaaAlkuperäinen postittaja aikaihminen
... Ja sitten noiden koulumaksujen lisaksi on kaikki muu tilpehoori, kirjat, kynat, kumit, vaatteet, retket, sapuskat, urheilu, konsertit mita kaikkea lieneekaan.

Niin ja eipä sitten unohdeta niitä ah niin ihania school projects, muistan ainaskin Meten ja Joukon niiden ihanuudesta joskus täällä voihkineen... :D:hahhaa
Dees - We will bloody bounce back!!!


RUU

LainaaAlkuperäinen postittaja aini
Mulla on sellanen käsitys että jos tulee väliaikaisilla viisumilla niin joutuu maksamaan itse lasten koulutuksen mikä lukemani mukaan on tosi kallis. $10 000- $13 000....

Juuh, olen kuullut että QLD:ssä ei makseta...
Tästä on olemassa ristiriitaista infoa, esim UQ ja QUT (molemmat ...edu.au) kertovat että ulkomaisten tutkijoiden & opettajien lapsista pitää maksaa. Toisaalta EQ (Education Qld) kertoo, että ei opetus on kaikille ilmaista.

Kysyin tätä erikseen sekä EQ:sta että Brisbane South School Districtistä (todennäköinen koulupiirimme) ja molemmat vastasivat että emme joudu maksamaan mitään. Meidät siis rinnastetaan vakituisiin asukkaisiin, jolloin opetus ja tilat ovat ilmaiset.
Tietenkin "normaalit" kirjat + paperit + puvut + tarvikkeet + retket + vaikka mitkä maksetaan siinä missä paikallisetkin.

Mutta toisissa osavaltioissa asiat voivat olla toisin...
QLD haluaakin olla 'Smart State', joten iloitaan siitä tässä asiassa! :hahhaa
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

RUU

Piti muuten vielä tarkentaa, että jos väliaikaisella viisumilla tarkoitetaan turistia tai muuta lyhytaikaista vierailijaa, niin sitten alkaa koulumaksut pätemään jopa Qld:ssäkin. Siihen on olemassa jopa hinnastosakin.

Katso tarkemmin EQI:n sivuilta education.qld.gov.au/marketing/eqi.
Siellä Student Programs -> haluamasi koulutaso, niin saat paremmin tietoa ja pääset käsiksi maksuihinkin.
'Visitor Visa Students' -kohdasta saat esiin lyhyitä jaksoja koskevia asioita.

Me olemme liikkeellä 419:llä (Visiting Academic) eli rajoitetulla ja väliaikaisella työviisumilla. Tällöin opetus on AUD 0...
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

aini

Voi kiitoksia näistä tiedoista. Nämä on tosi arvokkaita. Minähän meinaan näin "vanhana" yrittää tulla opiskelemaan sinne ensi vuodesta. Mutta nyt rupean lukemaan näitä eri state:ien koulu hintoja. Minulla on muummuassa 13 vuotias joka olis näistä kouluista riippuvainen. Canberrassa oli ainaskin nämä koulu maksut mukana oleville lapsille aika huimat. Ollaan lähdössä matkaan siis student visalla.
kiitokset teille....:god:


Aini
Skype: aini1962

TiinaA

Moi, olemme muuttaneet Melbourneen viime vuoden lopulla, resident viisumilla, eli opetus on "ilmaista" valtion kouluissa.

Nämä "vapaaehtoiset" koulumaksut ovat yllättäneet.

Nuoremman pojan, 11v, ala-asteella oli uniformupakko, uniformun ostaminen tarkoittaa koko vaatteiston uusimista (2 paria shortseja kesäksi, 2 paria housuja talveksi, 3 t-paitaa, urheilupaita, windcheater eli college-takki, aurinkohattu).
Sitten on maksu opetusvälineistä (kynät, monisteet, koulukirjoja ei tunnu olevan paitsi nuorten kaunokirjallisuutta koulun kirjastossa), no vain $80 mutta silti kismittää. Sen jälkeen tulee nämä "vapaaehtoiset" koulumaksut jotka ovat "alueen muihin kouluihin verrattuna edulliset" oli muistaakseni $200 luokkaa. Eli hyvän matkaa yli $500 sai yhteensä pulittaa.

Vanhemman pojan, 14v, yläasteella oli myös uniformupakko, mutta kirjat piti hankkia itse yli $600 vaikka osa hankittiin käytettyinä, muu kynät/kumit/kansiot jne $50, vapaaehtoismaksut ja vapaaehtoislahjoitukset $400, jonka jälkeen päälle koulun suojissa tapahtuva harrastus/urheilu/matkailu toistaiseksi on ollut tosi kallista (musiikkitunnit, soittimet, kirjat yli $1000 eikä esiintymisasuja olla vielä hankittu kun ei ole onneksi tarvittu) .

Joten---- ilmaisella ja ilmaisella koulutuksella voi olla eroa.

Valittelee
Tiina

Tribe

Ne jotka on huolissaan aussien "valtion-ei-yksityisten" koulujen tasosta, voin lohduttaa, että 4 lapsestani 3 opiskelee tällä hetkellä suomessa IB lukiossa käytyään state schoolit Queenslandissa. Että ei se taso ole mitenkään ala-arvoista valtion koulussa.  No worries!

Jos kiinnostaa kuulla kokemuksista opiskelusta, niin ota yhteyttä.
Tribe