Super ja eläke Australiasta käsin

Aloittaja Elli, joulukuu 21, 2009, 18:46

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Elli

Terve!

Täällä on saatettukin aiheesta aikaisemmin keskustella, mutta en löytänyt mitään täsmällistä vastinetta..

Mitä tapahtuu superille, kun lopettaa Australiassa työn tekemisen? Jääkö se kasvamaan korkoa ja onko mahdollista ylipäätään päästä käsiksi siihen myöhemmässä elämän vaiheessa? Onko kukaan ottanut asiasta selvää? Entä onko mahdollista saada jotain "kansaneläkettä" yms.. niiltä vuosilta, kun on työskennellyt Australiassa ja jos asuu Euroopassa?

Onko kenelläkään tuohon Super-asiaan hyviä neuvoja??

Jo etukäteen kiittäen!

Mesi


TeroH

Lainaus käyttäjältä: Mesi - joulukuu 21, 2009, 22:00
Mikä tämä super on? :P

Superannuation = eläkevakuutus

Vastaavaa työeläkejärjestelmää kuin Suomessa ei täällä ole.
Superannuation on lähellä suomalaista ylimääräistä eläkevakuutusta jonka varat sijoitetaan rahastoihin.
Täällä se nykyään kuuluu jo melkein kaikille (siis kokopäiväisille työntekijöille) ja työnantaja maksaa vähintään 9% palkkasummastasi eläkerahastoon (tämä vaihtelee aloittain ja osavaltioittain ja saattaa siis olla erilainen myös riipuen työsopimuksesta). Nämä rahat sinä voit sitten nostaa eläkkeelle jäädessäsi (tai työkyvyttömyyden kohdatessa, tai mahd. kuolemantapauksessa jäävät perillisille) joko kertasummana tai vähitellen.

Lisätietoja esimerkiksi  http://ato.gov.au/individuals/pathway.asp?pc=001/002/064
"Superannuation (otherwise known as super) is a way of saving money to provide benefits for:
-when you retire
-if you become an invalid, or
-your beneficiaries upon your death.

Most people begin saving super when they start work and their employer starts paying super for them.

Your employer must pay super for you if you are eligible. To be eligible you must be:

-aged 18 years or over but under 70 years of age, and
-paid at least $450 (before tax) in a calendar month
"


TeroH

Lainaus käyttäjältä: Elli - joulukuu 21, 2009, 18:46
Onko kenelläkään tuohon Super-asiaan hyviä neuvoja??

"Hyviä" neuvoja löytyy varmaan paljonkin. Kaikkia ei sitten kannata kuunnella. Erilaiset firmat yrittävät tehdä rahaa näiden superien hakumenettelyillä, mutta ei siihen mitään erillistä agenttia tarvita. Omalta super rahastoltasi ja verottajalta saat kyllä kaiken tarvittavan tiedon.

Jos olet täällä eläkeikääsi asti, niin eläkkeesi (superista) voidaan kyllä maksaa  esim. Suomeen (Suomen ja Australian välisen eläkesopimuksen mukaisesti). Siis jos se silloin on vielä voimassa.

Jos taas poistut maasta ennen eläkeikää, niin silloin nuo superin rahat voi maasta poistuessaan nostaa (miinus verot) ja ottaa mukaansa (ja sijoittaa muualle).
Ko. rahastoon niitä ei voi jättää jos poistuu maasta viisumin umpeutumisen vuoksi. super rahasto siirtää rahat 6kk kuluttua maasta poistumisesta verovirastolle. Sieltäkin ne voi vielä saada itselleen mutta mitään korkoa ne ei kyllä siellä kasva (eivätkä enää ole sijoitettu esim osakerahastoihin), joten jos aikaa eläkkeelle jäämiseen on vielä reilusti, niin 'take the money and run' vaihtoehto on todennäköisesti parempi.

Lisätietoja mm.
http://ato.gov.au/individuals/content.asp?doc=/content/32703.htm&page=2&H2 

jounij

Hyvää tietoa Terolta, mutta lisäisin hieman tarkennuksia.

Superannuation ei ole varsinaisesti eläkevakuutus, vaan eläkesäästö. Vakuutukseen pistämiäsi rahojahan et välttämättä koskaan saa takaisin, ja jos saat vakuutuksesta korvausta, niin korvaus ylittää usein vakuutusmaksut huomattavasti. Mutta säästöön laittamasi rahat ovat kokonaan sinun tuottoineen päivineen, mitä nyt että niiden nostamisessa on noita Teron mainitsemia ikä- yms. rajoituksia ja että niistä huolehtiva rahasto ottaa vuosittain niistä osansa hallintomaksuina (jotka normaalisti ovat pienempiä kuin rahoista saadut tuotot).

Epäilen myös, ettei tuo Teron väite superiin kertyneiden rahojen siirtymisestä ATO:n huolehdittavaksi viisumin umpeuduttua pidä paikkaansa - ei ainakaan jokaisen rahaston kohdalla.

Kansaneläkkeen maksu Suomeen Australiasta onnistuisi teoriassa maiden välisen sosiaaliturvasopimuksen astuttua voimaan 1.7.2009. Mutta käytännössä mitään kansaneläkkeitä tai muuta eläkettä kuin superiin kertyneitä omia säästöjäsi on turha odotella Australiasta, ellet ole ollut täällä pysyvällä viisumilla/kansalaisena ja silloinkin vain jos eläkeikäisenä tulosi mukaanlukien säästösi ovat hyvin pienet.


Kommentoi
Jouni
Canberra

TeroH

Lainaus käyttäjältä: jounij - joulukuu 22, 2009, 06:46
Epäilen myös, ettei tuo Teron väite superiin kertyneiden rahojen siirtymisestä ATO:n huolehdittavaksi viisumin umpeuduttua pidä paikkaansa - ei ainakaan jokaisen rahaston kohdalla.

Olet Jouni varmaan ihan oikeassa.
Alla on lainaus ato:n sivuilta. Varsinkin "generally required", "at least" ja "if this occurs" siinä antavat aihetta epäillä, että variaatioita varsinaisessa toiminnassa on yhtä paljon kuin virkailijoita super rahastoissa.

"
Super funds are generally required to pay any super you have not claimed to the Tax Office when it has been at least six months since the later of the following events
-you departed Australia, and
-your visa expired or was cancelled.

However if this occurs, you can claim your super money from the Tax Office rather than from your super fund."
http://ato.gov.au/individuals/content.asp?doc=/content/32703.htm&page=2&H2

Mesi

Ymmärsinkö nyt oikein? Superit menevät suoraan jonnekin rahastoon, joka ottaa oman osansa rahoista (onko eri rahastojen välillä eroja, kuinka paljon ottavat välistä?) ja sitten kun jää eläkkeelle, saa ns. eläkettä tästä rahastosta ja siitä miinustetaan verot? Jos lähtee maasta, niin sitten saa ne rahat käteen verot miinustettuna? Kuinka vertaisitte systeemiä Suomen malliin? Siis jääkö eläkettä ns. enemmän vai vähemmän käteen, kuin täällä?

Setäni työskenteli vuosia Tanskassa ja tuli Suomeen vähän ennen eläkeikäänsä. Myöhemmin selvisi, että hänen olisi pitänyt olla Tanskassa eläkkeelle jäämiseen asti, jos olisi halunnut saada eläkettä Tanskasta. Eli setäni menetti Tanskan vuosilta kaikki eläkkeensä. Tällaisen välttämiseksi onkin siis hyvä ottaa asioista vähän selvää etukäteen  ;)