canberra vs brisbane

Aloittaja abc, tammikuu 24, 2010, 03:00

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

abc

Hei.Ihan lyhyesti kysyisin,mitä eroa on camberralla ja brisbanella lain puitteissa?.
Camberra on terratorio ja queensland osavaltio,otaksun että laki kummassakin sama,onko näin?jos ei niin mitä eroja?

RUU

RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

jounij

Viilaanpa sen verran pilkkua, että Canberra itse ei varsinaisesti ole territorio, vaan Canberra on kaupunki Australian Pääkaupunkiterritoriossa (ACT), tosin ainoa sellainen. Jokseenkin ainut merkitys tällä pilkunviilauksella on se, että ACT:ssä on alueita, joiden käytöstä päättää Liittovaltion hallituksen alainen National Capital Authority, eikä ACT:n oma parlamentti (joka toimii samalla Canberran kaupunginvaltuustona).

Kaupunkeinahan eroja löytyy paljonkin, esim.

- Brisbanessa asukkaita reilu miljoona (lähikuntien väkiluku mukaan laskien melkein 2 miljoonaa) vs Canberra n. 330 tuhatta (lähikuntien väkiluku mukaan laskien n. 380 tuhatta).

- Brisbanessa kesät ovat kuuman kosteita, Canberrassa kuumia mutta kuivia (kesällä useinkin mittari kipuaa ylemmäksi Canberrassa, mutta vaikutus ei ole aivan sama, koska ilman kosteusprosentti pysyttelee huomattavasti alhaisempana).

- Brisbanessa on talvellakin päivälämpötilat noin 20 astetta, kun taas Canberrassa päästään normaalisti vain noin 13 asteeseen. Yöpäivälämpotilojen ero on talvella noin 10 astetta ja joskus ylikin, Canberrassa ollen aika usein pikkupakkasia.


Tuumaa molemmissa kaupungeissa asunut
Jouni
Canberra

jounij

Tarkistelin noita asukaslukutilastoja Brisbanen osalta, ja toteanpa tässä, että asiasta löytyy hieman ristiriitaista tietoa: Linkki Brisbanen omasta veppisivustosta ourbrisbane.com:ista väittää täällä, että Brisbanen oma väkiluku olisi vain 1.027.847 vuonna 2008. Tuohon en oikein usko. Australian Tilastokeskuksen (ABS) sivusto taas väittää mm. täällä, että Brisbanessa olisi jo 1.95 miljoonaa asukasta. Uskoisin itse herkemmin tuohon jälkimmäiseen lukuun.


Ihmettelee
Jouni
Canberra

MH

Jouni

Olinkohan jostakin lukevinani että toi pienempi luku olisi city arean väkiluku ja isommassa on mukana myös laitakaupungin alueet. Näin muistelisin mutta en nyt heti löytänyt sitä kirjoitusta googlella.

RUU

Brisbane City Council tunnistaa 2006 väestölaskennan perustella väkiluvuksi 978 000. Vuoden 2008 arvio oli 1.03 miljoonaa.

Yleisesti ottaen olen kuullut kerrottavan, että koko metropoli-alueella asuu n 2 miljoonaa ihmistä. Niistä 1 M on Brisbanessa, 0.5 M Gold Coastilla, ja loput Sunshine Coastilla, uudessa Moreton Bay'ssä, jne.
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

abc

Kiitokset vastauksista.
Tuo väkiluku asia on kyllä tuttua,onhan brisbaneen muuttanut paljon väkeä sitten 10v aikana,jotkut puhuvat jopa 500000 muuttajasta.Vierailtuani siellä viim.marraskuussa oli muutos huomattava,liikenteessä ainakin!
Lähinnä kiinnostaisi verrata nsw ja act,moni kun asuu nsw ja käy töissä camperrassa,verotuksellisesti ei varmaan eroa ole?Auton rekisteröinti ym,laittakaahan tietoa,jouni varmaan ainakin tietää,kiitos!

jounij

Koska Australiassa ei ole varsinaisia kunnallisveroja, niin (palkka)verotuksellisesti ei eroja ole. Mutta kukin kunta asettaa kuitenkin palvelumaksuja ("Council Rates"), joilla he rahoittavat esimerkiksi roskien keräämisen. Nämä maksut määräytyvät ainakin Canberrassa tontin arvon mukaan, eli mitä kalliimmalla tontilla talosi on, sitä enemmän maksat palvelumaksuja. Eli jonkinlaista progressiivisen verotuksen kaltaista meininkiä noidenkin maksujen määriytymisessä on. ACT:tä ympäröivien New South Walesin kuntien "reittimaksuista" en kokemuksen puuttuessa ole ihan varma, mutta luulisin niidenkin määräytyvän jokseenkin samalla tavalla. Ympäryskunnissa asumisen hintataso on käsittääkseni hitusen verran halvempaa, muttei ehkä niin merkittävästi, että asumispäätöstään kannattaisi yksistään sen seikan perusteella tehdä.

Yksi mielenkiintoinen, mutta teoreettinen ero on, että ACT:ssä ei voi omistaa maata, koska perustuslakiin perustuen koko ACT:n maa-alue kuuluu koko Australian kansalle. Siksipä kaikki ACT:n talot rakennetaan 99:ksi vuodeksi vuokratulle maalle. NSW:ssä maan saa ostaa omaksi ikiajoiksi. Tuo 99 vuoden vuokra-aika ei kuitenkaan tunnu näkyvän tonttien hinnoissa edes niillä vanhoilla alueilla, joissa muutaman vuoden kuluttua alkavat ensimmäiset vuokrasopimukset mennä umpeen. Kaipa ne vuokrasopimukset sitten vain jotakuinkin automaattisesti uusitaan valtion kanssa?!


Pohtii
Jouni
Canberra