Vuokra-asunnon hakeminen Australiasta

Aloittaja PegAust13, lokakuu 04, 2011, 21:40

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

PegAust13

Moi

Olen viimeaikoina ollut kyllästynyt Suomeen ja erityisen kiinnostunut Australiasta. Ajattelinkin ennen 30 ikävuotta ainakin lähteä kokeilemaan Australialaista elämää, työtä ja mahdollisesti opiskelua Working Holiday -viisumilla.

Heräsi kuitenkin aika olennainen kysymys:
Olen joistakin keskusteluista lukenut, että yleisesti käytäntö menee näin ( korjatkaa jos on väärä olettamus ): 1. Viisumi -> 2. Muutto - > 3. Työ/opiskelu ym.
Mutta jos saan WH -viisumin niin mistä kannattaa lähteä ensimmäiseksi sen vuokra-asunnon etsintään? Vai kannattaako vuokra-asuntoa hakea tuolle 12 kuukaudelle? Tiedän sivuston Craiglists, mutta voiko tuollaiseen palstaan oikein luottaa?

Toisena heräsi kysymys toimeentulosta: Viisumihakemuksessa mainitaan, että pitäisi olla varoja se 5000 Australian dollaria matkakassaa. Mutta saako Suomesta jonkinlaista tukea esim. Kelalta? Kuitenkin aika pieneltä se noin 2500 euroa tuntuu 12 kuukaudella jaettuna? :D

Kiitokset jo etukäteen kaikille avuliaille:)

Niin ja avopuolison kanssa tod.näk. lähtisin, mutta ilmeisesti riittää kun toisella on WH-viisumi.
Just leave and live your life!

fatamorgana

Se $5000 (n. 3500€) on tarkoitettu hätävaraksi, jota on tarkoitus koko ajan täydentää töitä tekemällä. Siksi sen viisumin nimi on Working Holiday. Suurin osa WH:laisista tekee ainakin satunnaistöitä, eli keikkaa milloin missäkin hanttihommissa, tarjoilijoina, keittiöapuna, raksalla, maatiloilla... Osa WH:laisista lähtee sillä asenteella, että lähtee käynnistämään paikallista uraa tai hankkimaan relevanttia työkokemusta Suomen uralle, eli etsii ja hakee vain ammatti/korkeakoulututkintotöitä. Niitäkin on tarjolla ihan kivasti.

WH on henkilökohtainen, eli se pitää olla kummallakin oma. Muuten toinen jää rajalle tai saa oleilla maassa enintään 3kk turistina, turistiviisumi ei sisällä työlupaa. Muut viisumit ovat perhe/puolisoviisumeita, eli niihin voi sisällyttää kumppanin ja lapset. Mutta niitä onkin rutkasti vaikeampi hakea ja hintaa parhaimmillaan pari tonnia, käsittelyaika vuoden. WH tulee sähköpostiin parin vuorokauden sisällä maksusta.

En tarkoita loukata, mutta mikä hinkura siinä on, että suomalainen usein ensimmäisenä kysyy onko kelan tukia? Ei ole - ellette sitten tule tänne opintotuella opiskelemaan, mikä edellyttäisi täkäläistä opiskelupaikkaa ja silloin haettavana olisi opiskelijaviisumi. Kyllä täällä on tarkoitus ihan työnteolla itsensä elättää. Huom., yksi ensimmäisistä omista viesteistäni tälle palstalle WH:iin liittyen koski sitä, saako täällä työttömyyskorvausta jos jää työttömäksi, eli pata kattilaa soimaa ;) Suomessa kai on niin tottunut siihen, että kela tulee apuun. Täällä tottuu aika äkkiä siihen, että kela/centrelink ei tule apuun, mutta (aina jotakin) töitä (sekä palkkatuloja) saa kun vaan on ahkera ja aktiivisesti etsii ja hakee, soittaa perään eikä luovuta.

Kämppäilmoituksia mm. täällä
http://www.gumtree.com.au/

Lisäksi googlettamalla löytyy erilaisten vuokravälitysfirmojen tietoja pilvin pimein, mm. hakusanoilla rental apartment tai rental property (paikkakunta). Vuokravälitystoimiston kautta asioidessa on varmemmilla vesillä sikäli, että heillä on lakisääteisiä velvollisuuksia huolehtia, ettei kukaantule huijatuksi, vedätetyksi tms. ja että asunto on sellainen ja sen hintainen, kuin ilmoitetaankin. Tuolla gumtreessa ilmoittelevat yksityiset ihmiset ja osa on ihan rehellisiä, hyviä paikkoja, osa kurjia ylihintaisia luukkuja, voi joukossa olla joku scammerikin eli vaatii rahat tilille ennakkoon, muttei edes omista ko. asuntoa. Eli varuillaan kannattaa olla. Itse olen asunut kolmessa gumtreesta löytyneessä asunnossa, niistä yksi oli ihan ok-tasoinen, kiva paikka, toinen hirveä luukku ja tulin osittain huijatuksikin, kolmas ollut aivan luksus ja upea löytö. Eli vaihteluväli on aika railakas.

Itse en uskalla ainakaan näkemättä sitoutua 12 kk vuokrasopimukseen, eli tutkikaa asunto tarkasti ennen sopparin allekirjoitusta. Siitä ei nimittäin pääse irti laillisesti välttämättä mitenkään, pahimmillaan joudutte maksamaan kuukausien vuokran takautuvasti, jos muutatte kesken sopimuskauden pois ja asunto ei menekään heti vuokralle.

PegAust13

Kiitos vinkeistä:) Eli tuolla 5000 dollarilla pääsee alkuun.

Mutta miten kannattaa homma aloittaa? Jos saan WH viisumin. Miten olette toimineet?
Samantien matkaan vai kannattaako ensin hommata se asunto ja työ?
Tietysti aika vaikeaa nähdä asuntoa ja mennä vaikka työhaastatteluun täältä Suomesta käsin.

- Pekka
Just leave and live your life!

fatamorgana

Tapahtumajarjestys asioille meidan tapauksessamme (tultiin tanne mieheni kanssa touko-kesakuun taitteessa tana vuonna).

- Saastettiin kotimaassa rahaa, kummallekin reilusti tuo $5000, koska matkakassaa kannattaa olla varuulta niin paljon kuin matkaan saatte. Kannattaa varata kassaa 2-3kk elamiseen, jos ette heti loydakaan toita. Ensimmainen palkkakin tulee vasta 2-4 viikkoa tyosuhteen aloittamisesta, eli sekin on otettava huomioon.

- Hommattiin viisumit, tulivat vuorokauden sisalla s-postiin.

- Irtisanouduttiin toista, pakattiin asunto pois, myytiin pois kaikki sellaiset kamat joita ei tarvita (talla kertyi kivasti matkakassaakin).

- Lentoliput oli hankittu kun hyvanhintaiset sattui, muistaakseni maksoi noin 1300e yhteensa, eli menolippu Perthiin per henki noin 750e. Halvempiakin saattaa loytya.

- Tultiin maahan, asetuttiin aluksi hostelliin, joka oli varattu viikoksi. Henkisesti varauduimme oleskelemaan pidempaan. Hostelli oli kuitenkin kauhea luukku, ja ensityomme olikin hankkia mika tahansa siedettavampi asunto. Eikun netista googlaamaan.

- Gumtreesta loytyi huone kahden muun pariskunnan kanssa jaettavasta omakotitalosta sopuhinnalla, kavimme katsomassa sita, otimme sen ja asuimme siina ensimmaisen kuukauden taalla. Noissa huonevuokrissa on se etu, etta ne tavallisesti maksetaan joko viikoittain tai forthnightly eli kahden viikon valein, irtisanomisaikakin on viikko tai kaksi. Eli akkia paasee eroon kun loytyy parempaa.

- Pysyvampaa asuntoa voi alkaa katsella, kun on joku alkumajoitus, esimerkiksi samankaltainen kuin meilla. Vuokra-agencyjen ilmoituksia on netti pullollaan, sielta vain metsastamaan.

- Samaan alkusyssyyn kannattaa etsia myos tyo. Olemme taalla tavanneet ihmisia, jotka ovat WH:lla tyollistyneet simppelisti soittamalla lehdessa ilmoitettuun avoimeen ekstraajan paikkaan (yleensa niita raksa-, ravintola-, hotelli-, myynti-, varasto-, tai maatilatoita, voi olla lyhytaikaisia toimistotuurauksiakin).

- Ainakin Perthissa ilmoitellaan avoimista myyjan ym. paikoista myos kauppojen ja ravintoloiden ikkunoissa, eli ikkunassa lappu "casual workers needed". Silloin vain kavellaan sisaan, mieluiten cv:n kanssa, ja haetaan paikkaa. Joskus tarppaa, joskus ei.

- Itse tulimme tanne etsimaan koulutustamme vastaavaa eli ns. professional-tyota (kummallakin on korkeakoulututkinto), joten aloitimme tyonhaun kuten Suomessakin. Netista googlaamalla kaikki sopivat firmat ja avoimet paikat tyopaikkailmoittelu-nettisivuilta. Sitten vaan ahkerasti huolella laadittuja hakemuksia, liite-cv:ineen peraan. Mies sai koulutustaan vastaavan tyon ensimmaisen kuukauden aikana, itse tein ensin ns. matalamman tason toimistotuurausta muutaman viikon, kunnes myos mina sain koulutustani vastaavan paikan.

- Monet WH:laiset tulevat maahan lomailemaan, hengailemaan ja matkustelemaan, siksi monet tyonantajat saattavat suhtautua karsaasti WH-viisumiin (koska oletus on, etta saatat kadota ilmoittamatta kesken tyosuhteen, kun huvittikin lahtea surffaamaan pohjoiseen). Riippu alan ja tyonantajan tyovoimapulan vakavuudesta, miten helposti etenkin pidempiaikaisia pesteja irtoaa. Kylla pidempiaikaisiinkin (6kk) kokopaivatoihin otetaan, kun sattuu oikeaan paikkaan oikeaan aikaan.

Toivottavasti naista oli apua! Onhan se aika lailla tyhjan paalle hyppy kun lahtee ilman tietoa maaranpaasta, eli aimo annos seikkailumielta ja riskinottokykya on tarpeen. Kaikki ei taatusti suju aivan nappiin, joten yllattavat tilanteetkin pitaa pystya kasittelemaan. Tanne tulee joka vuosi tuhansia WH:laisia, joista toisilla on upeampi vuosi kuin toisilla, sita ei tieda ennen kuin lahtee koittamaan! Itse en voisi enaa lampimammin suositella. Yleensahan katuu sita, mika jai tekematta... kuten lahtemista, kun se oli viela mahdollista :)

PegAust13

Kiitos! Tästä oli suuri apu. Juuri tällaista kokemukseen pohjatuvaa tarinaa voi käyttää ohjeena suunnitellessa omaakin lähtöä.
Mutta periaatteessa jos jotain aikoo opiskella vielä, kannattaa se ilmesesti tehdä täällä Suomessa tai sitten ilmaiseksi myös Ruotsissa?
Pärkääkö tuon 2 - 3 kuukautta tosiaan tuolla 5000 dollarilla asuen hostellissa tai muualla jaetussa talossa?
Kannattaisiko muuten suoraan hakea PR-viisumia jos aikoo Australiaan ihan jäädä? Koska WH viisumi ei ilmeisesti oikein auta asiaa jos haluaa pidemmäksi aikaa.
PR -viisumillakin kun ilmisesti on jotain ikärajoitteita ja tässä alkaa olla kiire ennen kui 30 täytän:) ( nyt 26 ).
Just leave and live your life!

fatamorgana

Moikka,
kaikkiin viisumiasioihin löytyy vastaus Australian valtion maahanmuuttoviraston sivuilta,
http://www.immi.gov.au/skilled/

Sivuston selailu teettää työtä ja sitä saa lukea aika usein alusta loppuun ja lopusta alkuun, ennen kuin on jotenkin kärryillä. Peukalosääntönä voisin heittää, että PR-viisumi on aina se paras, mutta moni haluaa katsastaa maan, kulttuurin, työtilanteen ja viihtymisen ennen pysyvän päätöksen tekoa. PR-viisumi maksaa lähes $3000 ja käsittely saattaa kestää jopa vuoden. WH on siksi niin suosittu, että se on ainoa helppo väylä töihin (edes jonkinlaisiin) tänne. Unohtui viimeksi kirjoittaa, että kyllä työpaikan voi saada Suomestakin käsin, tiedän pari henkilöä joille näin hyvä lykky kävi, ja lopulta työnantaja sponssasi 457:n eli 2-4-vuotisen työluvan.

Kysymykseesi, että riittääkö $5000 esim. kolmeksi kuukaudeksi, ei oikein ole yksiselitteistä vastausta. Hostelli, vaikka edullinenkin, on pidemmän päälle kalliimpi kuin jaettu omakotitalo. Hostellissa harvoin pystyy myöskään kokkaamaan kunnolla, jonkinlaisessa omassa kodissa sen sijaan kaikki rutiinit saa rullaamaan eli ruokailut, nukkumiset, suihkut, netinkäyttö ilman muiden kanssa jakamista ja jokaisesta toiminnosta erikseen maksamista (hostellissa netinkäyttö maksaa minuutti- tai tuntitaksalla). Ruoka on täällä Suomen hintatasoa, samoin vaatteet ja puhelut. Netti on aika kallis. Asuminen on myös kalliimpaa kuin Suomessa.

Itse olen aika tarkan markan (dollarin) vartija ja meidän kahden kk-budjetti sisältäen kummankin aivan kaikki menot vaihtelee 1600-2000$ välillä kuussa, riippuen paljonko tulee käytyä ulkona, osteltua jotain pientä ekstraa jne. Eli on tuo $5000 mahdollista saada riittämään, etenkin kun sama summa tulisi olla varalla kummallekin eli yhteensä 10 000$. Täällä tulee esim. syötyä ulkona aika usein kun kerrankin asuu paikassa, jossa on ravintolatarjontaa ja valikoimaa (verrattuna kotikaupunkiini Suomessa). Toisaalta jos on tottunut laveampaan elämään, $800/hlö/kk ei välttämättä riitä mihinkään, summahan onkin vain noin 550€.

Suosittelen lämpimästi myös vaihto-opiskelua, se on todella edullinen tapa päästä ulkomaille. Et joudu maksamaan opinnoista, päin vastoin, saat opintotukea ulkomailla asumiseen. Tutkinto-opiskelijaksi en lähtisi ilman stipendiä, ja niistä taas on niin kova kilpailu ja etenkin täällä vähän vaihtoehtoja tarjolla muille kuin aasialaisille, että ei välttämättä ole hedelmällinen tie. Lukukausimaksut yliopistossa täällä noin $7000-15 000/v eli aika paljon 3-5 vuoden opintojen aikana, riippuen haluatko kandiksi (bachelor) vai maisteriksi (master). Toki on myös ammattikoulun tapaisia, niissä opiskelu käsittääkseni kestää pohjakoulutuksesta ja työtaustasta riippuen 3-12kk, tutkinnon nimi on diploma tai certificate (eli todistus).

PR-viisumin ehdot muuttuivat äskettäin ja ikähaarukassa eniten pisteitä saa muistaakseni 25-35v-vuotiaat, eli ei sinulla sikäli kiire ole. WH:nkin saa vaikka päivää ennen kuin täyttää 31, kunhan viisumi on haettu ja tullut sähköpostiin ennen synttäripäivää. Sen jälkeen sinulla on myöntöpäivästä lukien vuosi aikaa tulla maahan, eli käytännössä hilppusta vaille 32-vuotiaanakin vielä ehtii rajat ylittää. Toki suosittelen pelaamaan varman päälle ja lähtemään aiemmin, jos vain mahdollista.

WH on minusta kuin kenkälusikka, jolla jalan voi saada oven väliin tänne pidemmälläkin tähtäimellä. Mutta varsinaiseen pysyvään muuttoon tarvitaan pakosti joku muu viisumi, joko työnantajan sponssaama (457), osavaltion sponssaama (state sponsored 475) tai PR-viisumi  (175). Noista kaikista tyypeistä kannattaa lukea Immin sivuilta, koska eri viisumityypeille on erilaiset hakuehdot. 

PegAust13

Kiitos hyvistä tiedoista jälleen:)

No, nyt on ainakin aikaa vielä kuroa kielitaitoa ja käydä kursseja. Opiskelu ja alanvaihto kuitenkin siinä määrin kiinnostaa ja ajattelinkin käydä sopivassa kohtaa kielitaidon kartuttua TOEFL:n. Sitten voisi hakea opiskelupaikkaa ja stipendiä ulkomaille yo-tutkinnon turvin. Tosin miten Suomalainen yo-tutkinto on sitten sovellettavissa ulkomaisiin yliopistoihin, ei ole tietoa. Toisaalta kielitaito karttuu myös parhaiten maassa paikanpäällä, vaikka vaikeampaahan se maahan pääsy ilman esimerkiksi opiskelupaikkaa.

WH-viisumi voisi ainakin hinnaltaan tosiaan olla aluksi paras vaihtoehto. Siitä sitten hakee työtä ja pyrkisi saamaan työnantajan, joka sponssaisi tosiaan työviisumin.
Mutta varmasti tuossakin auttaisi korkeakoulututkinto eikä pelkällä ammattitutkinnolla välttämättä pääse mihinkään.

Just leave and live your life!