Australiaan!

Aloittaja Jari74, heinäkuu 05, 2006, 20:58

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jari74

Myönnän heti alkuun etten ole vielä selaillut tätä palstaa kunnolla läpi, saatikka edes lukenyt FAQ palstoja ym. Löysin tämän palstan vasta 10min sitten :pepsodent

Eli olen mitä todennäköisemmin tulossa "piakkoin" Australiaan muutamaksi vuodeksi (Melbourne), työnantajani kutsui minut tällä kertaa sinne. Virallisesti asun toki suomessa, mutta viimeiset 3-4 vuotta olen reissannut ympäri maailmaa (max 6kk kerrallaan) muttä tällä kertaa komennus olisi huomattavasti pidempi.

Perhe tulee siis mukaan, minun lisäksi avopuoliso ja 2v lapsi. Työnantaja hoitaa viisumi ym. asiat puolestani, minun tarvitsee käydä vain niissä pakollisissa terveydentarkastuksissa ym. (tarkkaa tietoa, mitä kaikkia lappuja pitää täytellä, ei ole).

Ensimmäisiä kysymyksiä onkin, mistä asunto? Työnantaja järjestää kyllä aluksi jonkinlaisen asumuksen, jos en mitään löydä, mutta mielelläni etsisin asunnon jo valmiiksi. Linkkejä löytyy kyllä netistä, mutta teillä jotka siellä jo olette saattaa olla parempia kontakteja/sivuja? Kalustamaton riittää sillä tuomme osan tavaroista mukanamme. Mitenkäs auto, tiedän jo että komennus kestää vain 2-3vuotta, joten mietin toisinko auton täältä verovapaana sinne, sieltä kun ei taida saada näitä ratti vasemmalla olevia pelejä (vai onnistuuko tilauksesta?, nimittäin sieltä ei taida olla kovinkaan järkevää rahdata autoa tänne takaisin kun ratti väärällä puolella)

Toki voihan siinä käydä niin, että ihastumme Australiaan niin, että jäämme pysyvästi =) Tosin suurimman osan ajasta matkustan sieltä Aasian suuntaan töihin, joten tiedä mihin seuraavaksi...

Toinen seikka joka huolestuttaa/arveluttaa on emännän työtilanne. Mitenkäs tuollaiset matkailu/kaupallis alan tradenomit työllistyvät? Toinen vaihtoehto on jäädä kotiin, mutta emäntä olisi mielummin töissä. Tokihan töitä ehtii katsoa siellä paikankin päällä, mutta vinkit tervetulleita...

Kiitoksia vinkeistä jo etukäteen, nyt alan kuluttamaan aikaa noiden vanhojen viestien katsomiseen :pepsodent

EDIT: Erinomainen palsta täytyy myöntää, löysin jo suurimpaan osan vastaukset täältä hiukan selailemalla/etsimällä. Auton tuonti täältä näyttää olevan hiukan arveluttavaa (joudunko nyt hylkäämään haaveeni RS6:sta:itke ) Asunto linkkejä kaipaan edelleen ja vinkit työpaikoista emännälle otetaan ilolla vastaan

Jaaks

Jari,

Tervetuloa foorumiin ja aivan varmasti apua löytyy, mutta kerropa heti aluksi, että mihinkä päin Australiaa olette muuttamassa.
Se helpottaisi meitä avunantajia suuresti kun kaikki nämä osavaltiot ja territoriot sekä niiden lainsäädännöt ovat kaikki niin erilaisia :pepsodent

RUU

Jaaks, johan Jari kohteenkin kertoi suluissa (Melbourne).

Asunnon suhteen kannattaa ottaa se firman väliaikainen vastaan vaikkapa kuukaudeksi (tai kahdeksikin) ja sinä aikana hakea mieleinen majapaikka.
Autoa ei ole mitään mieltä tuoda tänne, ellet sitten tuota Englannista tai vaikka Japanista. Täältä saa paljon hyviä malleja inhimilliseen hintaan (tai no, Audit maksavat liiaksi :itke ).

Vaimon työn suhteen kannattaa ottaa rauhallinen alku: ensin majoitutaan ja lähdetään hakemaan sopivaa ja hvyää hoitopaikkaa lapselle tai hoitajaa kotiin. Se paikan saaminen voi kestää pitkään (pahimmillaan jonotatte vaikka vuodenkin hyvään tarhaan), hoitajan kotiin voi löytää nopeamminkin mutta siinähän on valinnan vaikeutta mukana, etenkin jos on uusi tällä mantereella.

PS. Jos matkustat Aasiaan, Perth tai Brisbane voisivat olla hiukan lähempänä. Vain Tasmania päihittää Melbournen kaukana olemisessa...:D
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Jari74

Kiitoksia vinkeistä, joo katselin autojen hintoja siellä ja Audit tosiaan tuntuu olevan melko kalliita. No katsellaan noita sitten kun ollaa paikan päällä. Melbourne on tosiaan suunta ja sinne siksi, että firmani Australian konttori sattuu olemaan siellä.

Tämä komennus sinne tuli hiukan puun takaa. Meillä ei ole vielä hajuakaan miten kauan tässä menee ennen kuin pääsemme muuttamaan. Meillä kun on suomessa taloprojektikin hiukan kesken, tosin vain viimeistelyt ja nyt on ongelmana mitä teemme tuolle talolle, 2:lle autolle, isolle läjälle muuta tavaraa (mitä ottaa mukaan, mitä jättää jne) Kontillisen saamme firman piikkiin rahdattua. vai kannattaako suomesta ylipäätään rahdata mitään isompia, mitä huonekalut ym. maksaa?

Huh, kaikki päivähoitopaikat ym. pitää miettiä ja tosiaan taitaa emäntä jäädä hetkeksi aikaa kotiin. Yllätys oli muuten sekin, että työsopimus ym. asiat on siellä niin ja näin. Ihan ihmeellisiä suomalaisen mittapuun mukaan, vai riippuukohan nuo ihan firmoista. Onneksi oma on kansainvälinen joten saan tehtyä sopparin aikalailla suomalaisten "standardien" mukaan, palkasta täytyy vielä neuvotella sillä jos emäntä jää kotiin pitää elättää koko perhe yksin ja maksaa vielä tuota asuntoa suomessakin pois, sitä kun ei voi vielä edes myydä 2:een vuoteen:itke Haluaisiko joku kenties vuokrata 200 neliöisen talon Kirkkonummelta :pepsodent

Jurttamuori

Heipa hei Jari,

tervetuloa!

Vastikaan tanne muuttaneena voisin jotain kommentoida- vaikka mina olen eri osavaltiossa (NSW).

Mina ja poikan muutettiin vain matkalaukkujen kanssa- IKEA on halpa ja pankkiin on laheiset valit... Tulin siihen tulokseen, etta on halvempaa ja helpompaa ostaa valttamattomat kalusteet paikan paalta kuin roudata omat tanne. Sekin tietysti riippuu siita,  onko kotona Designia vai kirppariaarteita- Olisin varmaan tuonut Aallon suunnittelemat kalusteet tanne, jos mulla sellaisia olisi :pepsodent Kaykaa kurkkaamassa Ikean nettisivuille, eikohan Melbournessakin ole omansa? Saatte vahan ajatusta, mita rahalla saa. Itse tein ostoslistan jo suomessa ja sitten vain hain omani pois kun tulin tanne.

Juustohoylan toin ja kuorimaveitsen, koska niita on taalta vaikea loytaa (ainakaan kunnollisia)!

Lapsenhoidon jarjestaminen on hankalahkoa ja KALLISTA, voit joutua maksamaan vaikkapa 5$ tunnilta, 4$ dollaria jokaisesta 15min mika menee yli sovitun ajan, 2$ aamupalasta, ja jos lapsi on yli 30 paivaa poissa hoidosta vuoden aikana, maksat ylimenevilta paivilta tayden hinnan (8tuntia X 5$ = 40$)... Sopimukset ovat erilaisia eri hoitajilla ja paikallinen KELA eli Centrelink saattaa maksaa osan maksuista jos tulot ovat pienet. On perhepaivahoitajia ja paivakoteja, mutta kannattaa varata aikaa siihen etta katselee rauhassa ja valitsee parhaan. Voi olla ihan mukavaakin olla kotona kaiken uuden tiimellyksessa...

Edessanne on satamaarin paperia ja hammasten kiristelya, odotusta ja intoa- mutta se kannattaa kylla! Ja paperivuori vain kasvaa kun paasette tanne, toimistoissa saa juosta kun hoitaa elamaa kuntoon Australialaiseen malliin. Mutta no worries, kylla se siita! :peukkuy

Jurttis
On vaikeaa olla puhdas ja aatteellinen, kun maailma on ahdas ja puutteellinen.

eevis

Juu löytyy Melbournesta Ikea ja kaksikin jos eivät ole pienempää Moorabbinia sulkeneet, hintataso oli suunnilleen 60 % Suomen Ikean hinnoista.
Dees - We will bloody bounce back!!!


Milka

Jari ja perhe tervetuloa tanne Melbourneen!

Kylla taitaa nuo kokemuksesi tyosopimuksista olla firma tai alakohtaisia, silla mina olen taalla tormannyt tyosopimuksiin, joiden yksityiskohtaiseen lukemiseen ja taydelliseen ymmartamiseen kannattaa varata aikaa ja olisi hyva jopa luetuttaa, jollain jolla on jonkinlaista laintuntemusta, jos ei omat rahkeet riita. Suomessa sopimukset olivat enemmankin yleisluontoisia. Tosin tama oli vuonna yksi ja kaksi ja kaytannot ovat varmaan muuttuneet Suomessa hyvinkin paljon lahtoni jalkeen.

En tieda alaasi, joten en voi sanoa mitaan alan paikallisesta palkkatasosta. Mutta ennen kuin lyot sopimuksen lukkoon kay tarkastamasta palkka seekista (www.seek.com.au). Joillain aloilla taalla on niin paljon skandinaavian maita paremmat palkat, etta tanne ekspatriaattina tulleet ovat pettyneet sopimuksiinsa kun ovat saaneet selville etta samasta tyosta paikalliset saavat $20k-$30k vuodessa enemman palkkaa kuin expatit.

Muuttoneuvona sanoisin, etta jos firma kerran maksaa, niin ottakaa mukaan kaikki, milla on tunne arvoa. Eli mika tekee teidan kodista kodin; kirjat, iittalanlasitavarat; koriste-esineet, lasten lempilelut yms. Usein nimittain helpottaa sopeutumista, jos on tuttuja tavaroita ymparilla. Ja jos kaikkien naiden jalkeen on viela kontissa tilaa niin ottakaa huonekalut.

Jari74

Kiitoksia taas vinkeistä, tietoa kertyy joka päivä lisää. Ensi viikolla pitää tehdä päätös ollaanko lähdössä, sitten alkaa todelliset neuvottelut palkasta ym. Sopimusta laatiessa meikäläisellä ei ole muuta mielessä että tulotason joka täällä suomessa on tulee säilyä eli palkan pitäis olla siinä 130-140t aus dollaria vuodessa, en tiedä mitä paikalliset samalla alalla tienaavat (työskentelen siis verkkotekniikan, Mobiili parissa ja ei...en ole Nokialla töissä) Emäntä kun jää nyt ainakin alkuvaiheessa pojan kanssa kotiin niin tuolla summalla tulisi kaikkien elellä. Täytyy tosiaan vilkaista tuo sopimus tarkkaan läpi.

Etsin jo haulla tietoa siitä miten tulisi toimia jos laitan talomme vuokralle. Aikalailla erilaista infoa löytyi, mutta lopputulos taitaa olla että vuokrasta pitää maksaa se 28% veroa suomeen, mutta siitä saa vähentää kulut pois. No entä siinä tapuksessa jos vuokra ei edes ylitä sitä summaa millä me maksetaan lainaa pois, silloinhan meille ei ole tuloa periaatteessa kertynyt lainkaan ja siitä on huono maksaa veroakaan? Eli esimerkiksi jos maksamme taloa 1800 euroa kuukaudessa pois ja vuokraamme sen edelleen 1500:lla? Kokemuksia tällaisesta? No pitää kuitenkin käydä verotoimistossa tarkastamassa miten tämä hoituu. Taloa kun emme voi vielä myydä, tai no voidaan mutta hullulla veroprosentilla, lisäksi meillä on, ainakin vielä, tarkoitus tulla takaisin suomeen:)

RUU

Jari, kahteen seikkaan haluan kantaa korteni:

* Me teimme saman kuin Jurttis eli myimme suurimman osan vanhoista kalusteistamme pois (Huuto.net on mainio, etenkin lasten tavaroiden myymisessä), sillä laskimme että on halvempaa ja yksinkertaisempaa ostaa täältä uudet. Parhaassa tapauksessa voimme myydä ainakin osan pois lähtiessämme garage salessa, jolloin investoinnin lopulliset kulut pienenevät vielä hiukan.
Meillä tulee laatikossa (lift) lasten kirjoja, leluja ja jotain käyttötavaraa. Olisi risovaa odottaa huonekaluja ainakin kuukausi maahan saapumisen jälkeen (tai vastaavasti lähettää ne Suomesta pois tosi aikaisin ja asua tyhjässä huushollissa). Nyt ne ovat käytössä heti kun vaan maltamme käydä niitä shoppaamassa.

* Talon myynti? Miten niin ette voisi myydä taloanne? Jos siitä tulee voittoa, on se kaikki kotiin päin. :cool: Vaikka siitä sitten valtio nappaisi siivun välistä pois.
Jos tilanne toisaalta on se, että aiotte palata taloon takaisin, voi olla järkevää vuokrata se.
Me päädyimme myymään asuntomme, koska isoon on vaikea löytää vuokralaista ja on täysin arpapeliä, kuinka kauan vuokralainen siinä pysyy (ja milloin saat uuden vuokralaisen edellisen lähdettyä). Samoin asunnon kunto vuokrauksen jälkeen on arvoitus ja asioiden hoitaminen pallon toiselta laidalta ei ole ehkä kovin sujuvaa (ts. tarvitset paikallisen edusmiehen). Taloudellisesti homma olisi kohtuullisella todennäköisyydellä voinut mennä tappiolle.
Jos haluat vuokrata talosi, mieti löytyisikö teidän tai jostain muusta firmasta vuokralaisia (komennuksella olevia, tms.). Tiedän tapauksen, jossa Turussa asunto on vuokrattu mm. telakalla alihankintaa tekevälle yritykselle komennusmiesten asunnoksi. Firman kanssa on helpompi tehdä määräaikainen sopimus sopivin klausuulein, ja homma toimii OK.
Vuokrauksesta kertyvästä voitosta joudut toki maksamaan pääomatuloveron niin kauan kuin olet yleisesti verovelvollinen Suomessa (oletusarvoisesti lähtövuosi + 3 seuraavaa vuotta).

Luulenpa muuten, että tuolla AUD 130 000 tuloilla pärjäätte ihan hienosti. Suurin osa täkäläisistä perheistä pärjää puolella tuosta tai vähemmällä...
Minä panostaisin sopimuksessa tässä tapauksessa työehtoihin (työaika, vapaat, työtehtävät + johtaminen + firmalta saatava tuki, terveydenhuolto + vakuutukset + eläke, sopimuksen purkaminen, ylimääräiset kompensaatiot kuten maksetut kotimaan lomamatkat, yms).
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Heidi

Jari, sinun tuloillasi parjaatte aivan loistavasti, ala siita huolehdi. Meilla on kaksi pienta lasta ja mina olen kotiaitina, mieheni tulot ovat murto-osa sinun tuloistasi ja nalkaa ei todellakaan nahda! :peukkuy

Jari74

No vielähän tuota tulotasoa ei olla sovittu vaan ensiviikon jälkeen alamme neuvottelemaan, mutta nyt ainakin tuntuu, että menis melko vaikeaksi lähtö jos tuosta joutuisi tinkimään, kun perheen tulot tippuvat melkoisesti muutenkin :itke No joku on sanonut joskus, ei ne tulot vaan pienet menot. Tosin Australia on kiehtonut jo vuosia joten uhrauksiakin olemme valmiit tekemään.

Tottahan toki me voitaisiin myydäkin tuo asunto, mutta suomen verottaja iskee niin ahneesti kyntensä mahdolliseen myyntivoittoon, että ihan hirvittää ( me ei olla asuttu tuossa vielä 2:ta vuotta eli maksaisimme täyden veroprosentin mukaan). Toinen juttu on se, että nyt kun on melkein saanut tuon projektin valmiiksi, raaskiiko tuota edes myydä, kolmas seikka on, että kun/jos palaamme onko meillä mahdollisuutta ostaa vastaavaa tilalle (hinnathan täällä on ihan käsittämättömiä) jos saat tontin ostettua ja siihen rakennettua talon sulla on mennyt 250t euroa, mutta kun myyt sen saat 350-400t helposti. Siis aivan järjetöntä näiden hintojen nousu, esim Kirkkonummella 1300 neliön tontti maksaa helposti 130t euroa. Jos on meri tai järvi tontin vieressä menee hinta sinne 400-500t:een, siis tuollainen 1300 neliön kokoinen:? Mutta nyt kun tämä kupla on räjähtämispisteessä vois olla hyväkin myydä tuo asunto pois. Lainojen ym. korothan on alkaneet jo nousta ja se hillitsee asuntojen myyntiä. Kokeilen toki saada tämän talon firman vuokralistoille, meillä kun on näitä reissaajia täälläkin ja tämä asunto on suhkot lähellä vielä työpaikkaa. Hankaluutena on vain koko, 200 neliötä asumistilaa, 2:n auton autotalli, ~2000 neliötä nurmikkoa leikattavana niin ei tuota voi yhdelle ihmiselle edes vuokrata.


Joo huuto.net on jo itsellekin tuttu, voi sitä tavaran määrää mikä pitäis saada kaupaksi:o talo täynnä tavaraa + autotalli täynnä työkaluja/rojua, autot (no ykkösauto on jo myyty periaatteessa)
Tuosta myymisestä tulikin mieleeni, niin onko siellä Ikealla suunnilleen samat valikoimat kuin täällä, emäntä etsiskeli jotain tiettyä sänkyä joka täällä on, mutta Aussien Ikean web sivuilta sitä ei löytynyt? Malli on Leksvik (180*200)

Jaaks

Jari,

130 k on ihan hyvä vuosipalkka, mutta muista myös että jos olette  "non resident" verotuksellisesti niin maksat myöskin huomattavasti enemmän veroa kuin residents.

Individual income tax rates

Olen aivan samaa mieltä RUU'n kanssa, että neuvottele mukaan mahdollisimman paljon ns "Fringe Benefits", jotka pienentää bruttopalkkaasi, mutta sitten et maksa myöskään niistä veroja - työnantaja maksaa sen puolestasi.  Maksat siis fringe benefits bruttopalkastasi ennen veroja ja tuloverot sitten vain jäljelle jäävästä osasta.

Näihin etuihin voi kuulua työnantaja kohtaisesti mm juuri ulkomaan matkat, auto, vuokra, lasten kindy maksut, vakuutukset, eläkemaksut,  tietokoneet, puhelimet, sähköt, asuntolainat, jopa ruokaostokset etc, etc ...

Jari74

Kiitoksia tuosta verolinkistä, eli veroa menee siellä melkein ihan yhtä lailla kuin täälläkin (ainakin non-residenttinä) Mistä muuten johtuu aikamoinen pudotus 2006-2007 veroissa aikaisempiin vuosiin nähden?

Hyvä vinkki muuten nuo "Fringe Benefits" Olen toki valmis tiputtamaan melkoisestikin palkkaani, jos esim. saan asunnon, auton, muksun hoidon, vakuutukset firmalta. Nyt alkaa olla hiukan valmiuksia noihin neuvotteluihin :pepsodent

Jaaks


jounij

LainaaAlkuperäinen postittaja Jari74
Siis aivan järjetöntä näiden hintojen nousu, esim Kirkkonummella 1300 neliön tontti maksaa helposti 130t euroa.

Aika samoissa nuo tuntuu tonttien hinnat liikkuvan täällä Ossilassakin. Esim. Canberrassa ei taida olla helppoa saada minkäänlaista tonttia alle $130 donan ja yleensä tonttien hinnat liikkuvat jossain lähellä $150 donaa. Tonttien kootkan harvoin ylittävät nykyään 700m2 eli neliöhintaa kertyy jopa enemmän kuin siellä Kirkkonummella, vaikkei kyseessä olekaan niin iso asutusalue kuin Kirkkonummenkin käsittävä pääkaupunkiseutu. Kaiken lisäksi ACT:n alueella tonttia et edes saa ikiomaksi vaan "vain" 99 vuodeksi.


Hintoja myös ihmetellyt
Jouni
Canberra

Jari74

No nyt kun tässä töiden ohella olen laskeskellut summia ym. niin heräsi ajatus, että jos ostaisikin suoraan asunnon sieltä? Jonkinlaisia saisi 300-400t dollarilla. Onko moinen mahdollista vai pitääkö olla ns. pysyvä residenssi siellä? Jos nyt oleskelemme siellä 2-4 vuotta niin vuokraan menisi melkoinen määrä taaloja. Tuo oman ostaminen tulee hyvin mielenkiintoiseksi vaihtoehdoksi jos nyt jostain syystä päädymme myymään omamme täällä.

Onpas sielläkin tontilla hintaa, rakentaminen voisi kiinnostaa, saisi sen saunankin tehtyä sinne :pepsodent tosin jos moiseen ryhtyy niin siellä tulis olla hiukan pidempään, 2:n vuoden takia moiseen ei oikein raaski alkaa.

jounij

Minä olen aina luullut, että kyllä täällä saisi temporary residentkin (tai vaikka ei-resident) omistaa asuntoja, mutta Ruu & Merja olivat eri mieltä, kun keskustelin asiasta heidän kanssaan hiljattain. Kerropa vaikka sinä, Ruu, miksi arvelette, ettette esimerkiksi te tai Jari74 saa ostaa täältä omaa asuntoa!


Uteliaana kuulemaan
Jouni
Canberra

Jaaks

Kaikki on mahdollista, jopa talon tai tontin osto ulkomaalaiselle :D

Ehtoja on kyllä erilaisia

Foreign Investment Review board

Milka

Jari,

Olen samaa mielta muiden kanssa etta $130k parjaatte erittain mainiosti ja se on takalaisittain huippu palkka monilla aloilla, mutta joillakin I.T:n osa-alueilla se on hadin tuskin edes keskitasoa Melbournessa, joten ota ihmeessa neuvostani vaari ja kay tarkastamassa tyonkuvasi paikallinen palkkataso www.seek.com.au tai http://mycareer.com.au, niin ainakin olet vahvoilla palkkaneuvotteluissa.

Luontoiseduista (fringe benefit) viela sen verran, etta oletan sinun olevan toissa yksityisella sektorilla. Yksityisella sektorilla tyonantaja joutuu maksamaan fringe benefit tax 46.5% kaikista luontoiseduista. (yliopistoilla, sairalloilla ja monilla muillakin yleishyodyllisilla laitoksilla on helpotus fringe benefit tax:sta, mutta normaalisti yksityisen puolen firmoilla ei ole) 46.5% on enemman kuin henkilokohtainen veroprosenttisi olisi $130k tuloilla, eli saattaa olla ettei tyonantaja ole halukas luontaisetuihin, vaan pitaa parempana vaihtoehtona maksaa sinulle enemman palkkaa.  Olen joskus kirjoittanut tasta esimerkikin tanne. Haulla varmaan loydat, jos kiinnostaa.

RUU

No niin, pääsen vihdoin penkomaan asiaa, kun nettikin on toiminut talossa jo pari päivää. :pepsodent
Minä perustin luuloni Dimian lausahdukseen "You need permission from the Foreign Investment Review Board to buy a house or land for building if you are not a permanent resident living in Australia." (http://www.dimia.gov.au/living-in-australia/settle-in-australia/everyday-life/housing/whattoknowbuy.htm).
Tuo Jaaksin antama linkki FIRBiin varmaan antaa lisäinfoa, jos oikeasti haluat ostaa.

Ainakin Brisbanessa sanoisin, että antamallasi hinnalla $ 300 - 400 t et osta taloa. Toki sillä saa tontin + lattian + seinät, mutta taso voi olla Lomarenkaan kahden tähden vanhan lautamökin luokkaa. :(
Jos olette tottuneet Kirkkonummen uusien OK-talojen standardin mukaiseen asumiseen, varaa $ 500 - 800 t saadaksesi edes mieluisan ja lisää, jos haluatte pitää tai jopa kohottaa tasoa (tämä täällä, syvällä etelässä elämä voi toki olla erilaista...).
Mekin päädyimme vuokrataloa hakiessamme kategoriaan 'executive house'. Sillä saa 90- tai 2000-luvulla rakennetun hyvin asuttavassa kunnossa olevan talon. Alunperin ajatellun hintaluokan alarajaa piti nostaa $ 300 /vk:sta reilusti ylemmäs ennenkuin valikoimasta karsiutuivat pois ne talot, joihin ei todellakaan haluttu muuttaa. Näin tausta-ajatukseksi asumista miettiessänne...
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

sanni

LainaaAlkuperäinen postittaja Jaaks
Jari,

130 k on ihan hyvä vuosipalkka, mutta muista myös että jos olette  "non resident" verotuksellisesti niin maksat myöskin huomattavasti enemmän veroa kuin residents.

Individual income tax rates

Mun kasittaakseni Jari tayttaa kylla tuon resident-ehdon, jos kerran tulee tanne vakituisesti noiksi vuosiksi asumaan ja toihin:

The residency tests the Tax office uses to determine your residency status for tax purposes are not the same as those used by other Australian agencies for other purposes such as immigration.

Generally, you are an Australian resident for tax purposes if you have:

- always lived in Australia
- moved to Australia and live here permanently
- been in Australia continuously for six months or more and for most of the time you have been in the one job and living in the same place, or
- been in Australia for more than half of the financial year, unless
your usual home is overseas, and you do not intend to live in Australia.

Jaaks

Sanni,


LainaaOriginally posted by Sanni
Mun kasittaakseni Jari tayttaa kylla tuon resident-ehdon, jos kerran tulee tanne vakituisesti noiksi vuosiksi asumaan ja toihin

Ei välttämättä kuitenkaan ja todennäköisesti ei.  

Vain Jari voi itse selventää tilanteen, mutta 2-3 vuotta työnantajan hoitamalla määräaikaisella viisumilla ei ole "Resident for taxation purposes". Jos kyseessä on mikään "temporay visa" eli viisumi joka ei ole "indefinite", niin lähes poikkeuksetta tilanne on näin

RUU

Minä olen perustanut ajatukseni resident-statukseen verotuksessa ATOn lausumaan:
Generally, you are an Australian resident for tax purposes if you have:
    * always lived in Australia
    * moved to Australia and live here permanently
    * been in Australia continuously for six months or more and for most of the time you have been
          o in the one job and
          o living in the same place, or
    * been in Australia for more than half of the financial year, unless
          o your usual home is overseas, and
          o you do not intend to live in Australia.


Tosin minullekin tuli 'Non-resident TFN' kun sitä verotunnusta heti ensimmäisellä viikolla anoin. Pitäisi kai osoittaa, että olen sittemmin Suomesta irtautunut (muuttoilmoitus) ja minulla on jokin osoite täällä (kaasulasku esiin, taas... :hahhaa ), samalla kun kilautan sinnekin että olen muuten muuttanut, jos ette tienneet (ja mistä olisittekaan?)...
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

jounij

LainaaAlkuperäinen postittaja RUU
Minä perustin luuloni Dimian lausahdukseen "You need permission from the Foreign Investment Review Board to buy a house or land for building if you are not a permanent resident living in Australia."

Mutta et kaiketi ottanut selvää, miten vaikeaa tämän "permissionin" saanti on. Veikkaanpa, että nuhteeton hakija saa sen aika helposti. Paperisotaan tulee vain yksi mutka lisää.


Arvelee
Jouni
Canberra

sanni

Jaaks,

Mina ainakin olen Australian resident for tax purposes ja olen ollut sen jalkeen kun olin eka kerran puoli vuotta saman tyonantajan palveluksessa, tama nain vaikka viisumini ei olekaan talla hetkella mikaan indefinite ja siis vain temp residency. Nain siis ATO:sta ilmoitettiin. ATO:lla on siis omat yllamainitut saantonsa tuon Australian resident -statuksen maarittelemiseksi, ja ovat siis erit kuin immigrationilla (ja 'lepsummat' myos).

Noh, toivottavasti ei tuu jotain mielettomia matkuja tan vuoksi, jos olen saanut vaaraa tietoa aikoinaan, mut joka tapauksessa mun mielesta tuolla kolmen vuoden tempauksella tayttaa ainakin nama ehdot:
- moved to Australia and live here permanently (koska asut nyt sitten pysyvasti taalla, et ole Suomen sosiaaliturvan etc piirissa jne)
- been in Australia continuously for six months or more and for most of the time you have been in the one job and living in the same place.

Parasta kuitenkin ottaa ATOon yhteytta, nehan tan tietaa parhaiten!

Jaaks

Sanni,

Ditto !

ATO tietää ja jos ei tiedäkään, niin laskuttaa sitten perästä :roue

RUU

LainaaAlkuperäinen postittaja jounij
LainaaAlkuperäinen postittaja RUU
Minä perustin luuloni Dimian lausahdukseen "You need permission from the Foreign Investment Review Board to buy a house or land for building if you are not a permanent resident living in Australia."

Mutta et kaiketi ottanut selvää, miten vaikeaa tämän "permissionin" saanti on. Veikkaanpa, että nuhteeton hakija saa sen aika helposti. Paperisotaan tulee vain yksi mutka lisää.

No en sitten ottanut, kun kalenteroituna on vain kahden vuoden oleskelu. Siksi ajaksi ei kannata ostaa, luulen mä. Tai siis voisi ehkä kannattaa mutta homma on parhaimmillaan jos sen hoitaa heti pois eikä hyysää vuokranurkissa. Ja arvonheilahtelun riski on turhan suuri noin lyhyessä ajassa (positiivinen kelpaa hienosti, negatiivista olen huono sietämään näissä asioissa).

Jos käy niin, että jäädäänkin pidemmäksi aikaa, meillä on silloin agendalla PR-viisumi ja byrokraattisia esteitä vähemmän. Sitten ollaankin ostokannalla - tuossa 200 m päässä olevissa taloissakin olisi fantastinen näköala cityyn... :pepsodent
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

eevis

Sanni ja Jaaks :D

Mulla oli tuo 457 täysin temp ja vielä päivälleen määritelty aika 1 vuosi, ja heti tuli ekasta palkasta alkaen (2005 alusta) resident for tax purposes -status. Ja soittamalla ATO:n puhelinpalveluun siis eikä mitään itse säätämällä. :confuse Tein ekan veronpalautukseni viime vuonna, eikä ainakaan silloin tullut mätkyjä. Saa nähdä muuttuuko tilanne tämän vuoden palautuksen yhteydessä! :eye: Mutta ehkä kyseessä oli sitten ATO:n statussivun esimerkki: "If you are visiting Australia for more than six months and for most of that time work in the one job and live at the same place => Then you are generally an Australian resident for tax purposes." :confuse

Kun lukee ATO:n sivujen selitystä, jossa seikkailee Markus :), siellä ompi että "Markus expressly states that he has no intention of staying in Australia. However, the way he has organised his personal life?bank accounts, 12-month lease on rental property?reveals that he is well prepared for a lengthy or ongoing stay. In this case, Markus is likely to be considered a resident for tax purposes."

Että Ruu, nyt kun teillä on se asunto (ja krawly? :)) hankittuna, ja olette tietty tehneet pitkän ajan vuokrasopparin ja muutenkin asettuneet aloillenne, kannattaisi varmaan lukea nuo ATO:n esimerkit hyvin, ja pyytää uudelleenarviointia! Voihan olla, että ovat päätöstä tehdessään katsoneet, että jaa mies ei ole töissä niinkuin Suomessa, ei pysyvää osoitetta, vuokrasopimusta jne. ja vetäneet siis johtopäätökset sen mukaan, että lomallahan sinä siellä olet, ja ihan eri olosuhteet kuin Suomessa. :confuse Ja tuolla ekan linkin sivulla on vielä Residency-testeissä nuo lisätestit, minusta on kyllä ihme jos et sitä r.f.t.p.-statusta saa. Toisaalta enpä ole ATO:ssa kyllä töissä... :)  Ai niin ja minulta eivät kyllä kyselleet mitään Suomen muuttoilmoituksia tai tilannettani Suomessa muutenkaan, uskoisin että niille on tärkeintä, mitä tapahtuu Australiassa, eli tuo aloilleen asettumisen todistaminen, niinkuin olit jo itsekin kai meinannut. :XXXX


Ja vielä lisäystä: tuli vaan mieleen, että ei kai tuo teidän Visiting academic -viisumiluokka vaan ole automaattisesti non-resident? Kun Merjahan ei saa saada palkkaakaan Ausseista? WH:han ainakin silloin 2005 oli näin automaattisesti, samoin jotkut muut viisumit. :?
Dees - We will bloody bounce back!!!


Jaaks

Eevis,

Huomasithan noissa lainaamissasi ATO'n teksteissa

LainaaThen you are generally an Australian resident for tax purposes.


In this case, Markus is likely to be considered a resident for tax purposes.


nuo pienet sanat, jotka jattavat asian aivan taysin auki ja paatoksentekijan harkinnan valtaan.  

Eikohan se ole jokainen tapaus kerrallaan ja jokaisen tulisi itse kysella sielta omaa tapaustaan henkilokohtaisesti eika paljoakaan paatella siita miten muilla on mennyt.
Asia erikseen on tietysti selvasti PR viisumilla olevat :D

Merja

LainaaAlkuperäinen postittaja eevis
Ja vielä lisäystä: tuli vaan mieleen, että ei kai tuo teidän Visiting academic -viisumiluokka vaan ole automaattisesti non-resident?

Eevis, en ole varma mita tarkoittaa non-resident, meilla lukee papereissa etta ollaan temporary residents ja saadaan esim lasten koulunkaynti ilmaiseksi (jota ei mm. visitor visalla tai student visalla saa taallakaan 'smart statessa'). En ole mitaan papereita lukenut, joten en naista asioista tieda hevon kukkua...

Muuten, taalla meilla tarvitaan koko ajan lisaa tyontekijoita, tulisitko Eevis tanne tekemaan vaikkarin?:pepsodent

Merja

RUU

Mun pitää nyt paljastaa pieni salaisuus: koitin hakea Merjalle TFN:ää ATOn webbilomakkeella. Tuloksena ei ollut tunnus vaan valittelut "Our records and checks with Dimia indicate that you do not have relevant visa to apply for a TFN...". Merjan pitää siis kai käydä henk.koht. ATOn kanssa dialogia tunnuksen saamiseksi esim pankin maksamia korkoja varten. Etenkin kun olemme paikalla kuitenkin yli 1/2 vuotta, generally speaking. :cool:
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

eevis

Jaaks :D

Kokemukseni mukaan Australiassa "generally considered to" ja "likely to" tarkoittavat molemmat "try this!" :pepsodent

Merja :D

Sorry lyhentelin vähän liikaa lausettani, tarkoitin tuolla non-residentillä vain non-resident for TAX purposes, kyllähän te toki olette temp residenttejä DIMAn suhteen. :)

Ja Frazerin & Merjan :god::) labraan töihin vaikka heti, kunhan labralla vaan on toimipiste Melbournessa! :eye::hahhaa Jaaks sai kyllä loihe lausumalla tyhjän pään hiukan kumisemaan, ja nytpä tässä on hiukan projektia päällä... kaipa vanha meilisi edelleen toimii niin laittelen kuulumisia. :)

Nature/Science-artikkeliasi odotellen... :XXXX
Dees - We will bloody bounce back!!!