Australian Viestitaulu

Viestitaulu => Elämää Australiassa => Asuminen - eläminen => Aiheen aloitti: ausseihin! - marraskuu 06, 2007, 21:46

Otsikko: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: ausseihin! - marraskuu 06, 2007, 21:46
Meillä saattaa olla mahdollisuus muuttaa Australiaan, Newcastellen, muutamaksi vuodeksi työnperässä. Toisaalta ajatus kauhistuttaa, mutta kiehtoo myös hirmuisesti. Päässä on miljoona kysymystä kaikesta mahdollisesta eritysiesti asiaa pohdituttaa meidän pienten lasten kannalta, jotka ovat lähes 4 v ja 2-vuotiaat. Mutta ihan ensin olisi kiva, kuulla täällä palstailevilta, miksi olette muuttaneet Australiaan? Millainen paikka se on olla ja elää? Mitä kaipaat Suomesta? Jos täällä on tällainen aihe jo valmiiksi, varmastikin vinkkaatte. Itse en sellaista sivuja selaillessani löytänyt.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Andreasyan - marraskuu 06, 2007, 22:17
Kaipaan Suomesta/Ruotsista;
perhetta ja ystavia
terveydenhoito systeemia
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Jaaks - marraskuu 06, 2007, 22:20
Tässä pari aikaisempaa keskustelua jossa aihetta on kosketeltu joskaan ei aina ihan niinkään vastattu kysymykseen  8)

Aihe: Miksi lähdit, miksi jäit, miksi palasit/et palannut? (http://www.dundernews.com/viestitaulu/index.php?topic=2015.0)

Aihe: Miten olette viihtyneet? (http://www.dundernews.com/viestitaulu/index.php?topic=1845.0#pid21920)
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Aikis - marraskuu 06, 2007, 22:22
Hieno homma! Eipä ihme että päässä on miljoona kysymystä...Kyllä täältä varmaankin vuosien varrelta yhtä sun toista kaipaamaasi löytyy, kunhan vain keksit oikeat hakusanat...

Elämää Australiassa -osiosta löytyy monenlaista asumisesta, elämisestä, lapsista, kouluista jne. Ja juuri siitä, miksi Australiassa itse kukin on, miksi ehkä lähtenyt pois, ja millaista elämä on. Ihan yhdessä lauseessahan noihin juurikaan ei voi vastata...

Vinkiksi myös antaisin että mm. expatrium.fi (http://expatrium.fi), suomi-seura.fi (http://suomi-seura.fi) ja suomi-australia.fi (http://suomi-australia.fi) löytyy paljon lisää tietoa, linkkejä ja vinkkejä sekä yleensä ulkomaille perheen kanssa muuttamisesta mutta myös erityisesti Australiaan.

Ihan lyhyesti sanoisin, että vaikka vähän tällä hetkellä kauhistuttaakin, toivottavasti kiehtovuus nousee kuitenki voittajaksi...ehdottomasti kannattaa tuo kokemus hankkia ja lapsennekin ovat mitä erinomaisimmassa iässä tällaista elämänmuutosta ajatellen.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: ausseihin! - marraskuu 06, 2007, 22:39
Kiitoksi linkeistä. Joitain niistä on jo tullut selattuakin.

Onko täällä palstailemassa ketään, joka asuu Newcastelssa tai on sieltä muuten kokemuksia?
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: RUU - marraskuu 06, 2007, 23:02
Tilanteeseen kannattaa ehdottomasti tarttua, jos sellaista oikein tarjottimella tullaan antamaan!!!  :peukkuy
Voin melkein taata, että kyse on aika ainutlaatuisesta mahdollisuudesta tulla tänne. Kovin montaa kertaa ei välttämättä tulla uudestaan tarjoamaan samanlaista, joten äkkiä vaan päätä nyökyttelemään...

Australia on helppo maa muuttaa, koska kieli on yleensä ainakin osin tuttu (vaikka vähän savolainen versio onkin  ;) ), kulttuuri ja mentaliteetti anglo-amerikkalainen / länsimainen, tuotteet kaupoissa länsimaisia. Ylimääräisenä bonuksena on aivan loistava luonto, upeat paikat, kelpo säätilat ja ihmisten yleinen leppoisuus ja ystävällisyys. Eikä sekään haittaa, että elintaso tuskin ainakaan pahasti tipahtaa.

Meidän nuorin oli 3-v tänne tullessaan ja hänhän tietenkin seuraa perhettään + jääkaappia + lelujaan ihan mihin vaan liiemmin kyselemättä. Leikki-ikäiset ovat, ah, niin helppoja...

Kaksi asiaa voisin vakavasti ottaen muuttaa, jotta elämästä saisi hiottua vielä täydellisemmän: välimatkan sukulaisiin ja vanhoihin kamuihin voisi kutistaa muutaman tunnin mittaiseksi, ja kesäiltojen valoisuuden ottaisin myös (mutten talvipäivien pimeyttä). Ei kun siirtämään mannerta - kaikki porukalla reunalta työntämään!
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: ausseihin! - marraskuu 06, 2007, 23:05
Uskoisin kyllä, että tartumme kyllä tilaisuuteen, jos sen saamme: jos miehelle työtä tarjotaan, niin varmaankin lähdemme. Tosin mahtaako se olla ihan itsestään selvää se lähtö sittenkään, vaikka työpaikka onkin. Mietin lähinnä noita viisumeja ja työlupia...
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Kaitlin - marraskuu 09, 2007, 16:18
No me lähdettäsi viivana :pepsodent Nimittäin viisumi ja muut lupa-asiat on PALJON helpompia hoitaa, nopeampia ja halvempia jos on sponsori valmiina joka siis sponssaa sulle viisumia eikä tarvitse hakea indipendent versiota.

Meillä on kohta vuoden verran ollut tuo Indipendent viisumi jo hakusessa ja ollaan kyllä menty kaikkien mutkien kautta eli ei kai se normaalisti ihan näin hankalaa ole mutta tosiaan lähestulkoon kaikissa työhakemuksissa vaaditaan että on työlupa Ausseihin eli jos teille ihan työtä tarjotaan ja sponssiviisumia niin itse en miettisi hetkeäkään!!

Ja mehän ei olla edes koskaan käyty siellä ;) Uskon kuitenkin että ei se ihan kamala paikka voi olla  8)

Meillä myös lapset pieniä. Ensimmäinen kohta 5v, toinen kohta 3v ja kolmas kohta syntymässä 8) Het kun hänet on maailmaan saatu/viisumi kädessä olisi tarkoitus lähteä. Lapset sopeutuu uskoisin paremmin kuin aikuiset myös kielen kannalta.

Miettikää rauhassa, tämä vain oma ajatukseni joka toki juontaa siitä että vuoden verran jo hinkunut lähtemään  :pepsodent

Kati
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Heidi - marraskuu 10, 2007, 13:05
Minustakin alkuperaisen kysyjan kannattaa ehdottomasti tarttua tilaisuuteen! Erityisesti kun kyseessa ei ole pysyva muutto vaan mahdollisuus tehda ja nahda jotain erilaista muutaman vuoden ajan ja ehka sitten vaikka jaadakin pysyvasti, jos silta tuntuu...

Mina olin viime kesan suunnilleen samanikaisten lasteni kanssa Suomessa 10 vkoa ja he sopeutuivat aivan samantien kaikkeen, daddya oli tietenkin ikava ja koiraa ja alkuun muutenkin vahan ihmetytti koko tilanne, mutta vanhempi tytto puhui loman lopussa lahes yksinomaan suomea ja sitten taas tanne palattuamme palasi muutamassa viikossa takaisin englantiin. Nyt yritan epatoivoisesti pitaa suomentaitoa ylla, mutta aika vaikeaa tuntuu olevan...

Samaa olen ajatellut usein kuin RUU, voi kun oltais edes vahan lahempana Suomea! Mina kaipaan sielta samoja asioita kuin muutkin - perhetta ja kavereitakin, luontoa ja kunnon kavelyteita seka lenkkipolkuja, ehka vahan niita vuodenaikojakin, joulua (se on menettanyt merkityksensa mulle lahes kokonaan), jotain ihan tavallisia juttuja ja yleensa suomeksi puhumista. En osaisi nyt edes kuvitella asuvani missaan muussa maassa kuin taalla, tanne todella on minusta helppoa sopeutua. Suomessa kaydessani ajattelin usein, etta millaista elamani mahtaisi olla siella, jos en olisi yli 10 vuotta sitten lahtenyt reissuun... En osannut edes kuvitella, missa asuisin ja mita tekisin ja ylipaansa millainen ihminen olisin!

Mites muuten Katin perhe paatyikaan tanne muutosta haaveilemaan, kun ette ole edes taalla kayneet? Ehka oletkin jo kertonut, mutta en nyt muista, sorry. Aika rohkea paatos! Toivottavasti saatte paperiasiat hoidettua ja muuttamaan, kunhan saatte lapsen maailmaan (isovanhempien protesteista huolimatta!).
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Kaitlin - marraskuu 11, 2007, 18:30
Lainaus käyttäjältä: Heidi - marraskuu 10, 2007, 13:05

Mites muuten Katin perhe paatyikaan tanne muutosta haaveilemaan, kun ette ole edes taalla kayneet? Ehka oletkin jo kertonut, mutta en nyt muista, sorry. Aika rohkea paatos! Toivottavasti saatte paperiasiat hoidettua ja muuttamaan, kunhan saatte lapsen maailmaan (isovanhempien protesteista huolimatta!).


Me ollaan miehen kanssa haaveiltu ulkomaille muutosta jo siitä lähtien kun tavattiin. Reissattiin paljon reppureissuja pitkin maailmaa ennen lapsia ja kun esikoinen syntyi oli asia ensimmäisen kerran tapetilla, mutta silloin viisumiviidakko Ausseihin tuntui kovin vaikealta ja tulin raskaaksi joten se jäi. Sitten toisen lapsen jälkeen tuli taas sellainen tunne että mitä jos nyt? Poika ei ole vielä koulussa joten sinäänsä "helppo" lähteä.

Vaihtoehdot oli USA ja Aussit. Kaliforniassa kävimme nelisen viikkoa autoilemassa ja se olisikin voinut olla vaihtoehto mutta jotenkin se ei sitten kuitenkaan ollut ehkä sitä mitä haluamme ja päädyimme Australiaan. Sitten tulin taas raskaaksi mutta tällä kertaa emme anna sen estää lähtöä =) Ja oikeastaan tavallaan ehkä hyvä niin ei tarvitse minun vielä irtisanoa itseäni vaikka olenkin kertonut suunnitelmista töissä avoimesti ennen kuin jäin pois että olemme lähdössä kokeilemaan onnea sinne.

Isovanhemmat onneksi ovat suhtautuneet aika hyvin. Toki heitä harmittaa, mutta tuntuu että kummankin vanhemmat ovat tavallaan aina tienneet että joskus tämä on edessä kun niin paljon ollaan puhuttu siitä että haluaisimme kokeilla siipiä jossain ulkomailla.

Nyt se on sitten edessä. Jos ei assessmentti mene läpi niin sitten tullaan turistiviisumilla sinne joksikin aikaa ja katsotaan miltä paikka näyttää =) Jännät viikot siis menossa. Assessment nyt kolmatta viikkoa ACS:llä eli ennen joulua tiedämme kummin teemme Skilled vai turistiviisumi  :o

Kati


Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Hannu - marraskuu 13, 2007, 09:16
Juu ilman muuta muuttamaan!

Olen myös RUUn kanssa samoilla linjoilla. Kaipaan lisäksi Suomalaista tehokkuutta ja vastuuntuntoa. Toisinaan asioiden hoitamiseen tarvitaan zen-tyylistä mielenlaatua ja byrokratiasietokykyä.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Vilja - marraskuu 23, 2007, 15:06
Moi!

Me olemme asuneet täällä nyt n.10 viikkoa! Lapset ovat 4,8 ja 11 -vuotiaita (yksi odottaa syntymäänsä masussa)...

Lyhyesti: täällä on MUKAVA asua!  :pepsodent

Meitä viehättää mm. ilmasto, luonto ja ihmiset, sekä elämäntyyli.

Mistään ei kannata mielestäni murehtia; KAIKKI järjestyy aina ja jokapaikassa ympäri maailmaa, eli ei ole mitään erityistä asiaa, minkä vuoksi ei kannattaisi tulla tänne Australiaan. Onhan siinä hommaa... vaikka muuttaisit minne! Mutta jos siis on tilaisuus ja halu tulla, niin ei muuta kuin tänne vaan!!! Varsinkin, jos teillä olisi joku lyhyt työkeikka tm. Ainahan pari vuotta pärjää läheisistäkin erossa. Sitten jos rakastuu maahan ja haluaakin jääd pidemmäksi aikaa...ja vielä ja vielä pidemmäksi... sitä voi miettiä sitten myöhemmin!  :D

Vilja
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: ausseihin! - marraskuu 26, 2007, 05:40
Nyt tilanteemme on edennyt siihen, että olemme matkaamassa vielä ennen joulua Newcastleen tsekkaamaan paikat. Mieheni on parhaillaan Kiinassa tapaamassa työnantajia, jotka ovat siellä työmatkalla. Mitään ei ole vielä sovittu eikä työpaikka ole suinkaan vielä varma, mutta haluavat, että tsekkaamme paikat hyvissä ajoin, jos sitten mieheeni päätyvät. Jotta me tiedämme siinä vaiheessa, haluamme sinne muuttaa. Jännät paikat...

Välistä iskee kyllä paniikki, kun mietimme mitä kaikkea muutto oikeasti tarkoittaisi. Eniten miten, mitä on otettava huomioon, kun muuttaa pienten (2 ja 4) lasten kanssa. Rokotukset? Neuvolajärjestelmän taakse jättäminen. Yms.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Aikis - marraskuu 26, 2007, 06:08
Lainaus käyttäjältä: ausseihin? - marraskuu 26, 2007, 05:40
Rokotukset? Neuvolajärjestelmän taakse jättäminen. Yms.

Siis puhutko nyt Kiinasta vain Australiasta? Kyllä Australia on ihan sivistysvaltio jossa terveydenhuoltotoimii - ei ehkä ihan joka mutkassa samalla tavalla kuin Suomessa, mutta noissa mainitsemissasi asioissa ihan ok kuitenkin! Pelko pois.

Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: ausseihin! - marraskuu 26, 2007, 06:43
Lainaus käyttäjältä: Aikis - marraskuu 26, 2007, 06:08
Lainaus käyttäjältä: ausseihin? - marraskuu 26, 2007, 05:40
Rokotukset? Neuvolajärjestelmän taakse jättäminen. Yms.

Siis puhutko nyt Kiinasta vain Australiasta? Kyllä Australia on ihan sivistysvaltio jossa terveydenhuoltotoimii - ei ehkä ihan joka mutkassa samalla tavalla kuin Suomessa, mutta noissa mainitsemissasi asioissa ihan ok kuitenkin! Pelko pois.



Australiastahan minä puhun. Toki Australia on länsimaa ja sen terveydenhoito sen mukainen, mutta silti tuntuu hurjalta jättää taakse tuttu ja turvallinen neuvolantäti, jolle voi aina soittaa ja kysyä, jos tulee ongelmia ja vieläpä ilmaiseksi. Mutta eiköhän ne lapset hengissä säily ilman suomijärjestelmääkin ;)
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: R?yh? - marraskuu 26, 2007, 11:14
Me on kayty taalla muutaman kerran nuorimman (6v) kanssa laakarissa tavallisten flunssa/korvatulehdus/kuume juttujen takia. Ajan saimme lahella olevalle yksityiselle laakariasemalle joka kerta parin tunnin sisaan. Laakarit olivat maallikon silmissa patevia, perusteellisia, huippuystavallisia ja osasivat mahtavasti kasitella sairasta lasta, joka on viela vahan kielipuoli. Tytto suorastaan odottaa, etta paasisi taas kaymaan laakarissa, kun siella oli niin hauskaa. Rahaa ei tarvinnut kayttaa, selvisimme nayttamalla Medicare korttia ja allekirjoittamalla paperin. Kyselisin siina yhdella kaynnilla, etta seurataanko taalla taman ikaisia ja vanhempia lapsia muuten laakarin tai hoitajan toimesta, mutta ei kuulema seurata. Viedaan laakariin, jos tuntuu, etta on aihetta huoleen. Rokotukset pitaa myos muistaa itse hoitaa, mista tulikin mieleen, etta ne meningokokkirokotukset on vielakin hakematta......pitaa saada itsensa katraan kanssa rokotuspaikalle oikeana paivana. Alle kouluikaisten jutuista en osaa sanoa, kuinka niiden kehitysta seurataan, varmaan joku, jolla on pienia lapsia osaa kertoa siita enemman. Mutta nain lyhyella kokemuksella sanoisin, etta loistavasti pelaa tama laakarihomma, ihan kivaa vaihtelua niihin tuntikausien odotuksiin terveyskeskuksessa, sen jalkeen kun sinne oli ajan saanut, mika vaati tarkkaa selontekoa siita, etta todella on sairas ja todella tarvitsee sen ajan nyt eika kahden viikon paasta. Taalla ei kertaakaan kysytty puhelimessa mika vaivaa, aika annettiin ja laakarille sai sitten suoraan kertoa murheensa.

Kehuu,

Rayha
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: concept- - marraskuu 28, 2007, 00:39
Paras maa!!! no tai ainakin näistä mistä olen asunut (suomi, ruotsi, ranska, japani, belgia), oon ollut 3 vuotta ja koulun jälkee olis tarkotus hakea pysyvää tai työviisumia.

oon tykännyt lepposesta elämisestä, ihmiset ovat todella mukavia ja on niin helppo tutustua. ilmasto on paljon kivempi mitä suomessa, vaikka tämäkin voi olla makuasia, niin itse en nää mitään parempaa kuin se 30 - 40 astetta ihanuutta.

luonto on tajuttoman hienoa ja erillaista, harraste mahdollisuuksia on satoja, eli mitä vain haluatkin niin pystyt tekemään melkein ympäri vuoden, paitsi ehkä kesäl ei kauheasti lunta ole hiihtämistä varten.

-sakke
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: ausseihin! - marraskuu 28, 2007, 04:37
Eikö teitä ahdista aussien suhtautuminen luonnonsujeluun siihen, ettei siitä tarvitse välittää? Roskia ei kierrätetä vaan dumbataan kaikki luontoon? Tähän on nyt ilmeisesti tulossa edes jonkinlaista muutosta uuden hallituksen myötä (vai onko?). Etukäteen ajateltuna tuo tuntuu kyllä kamalalta. Pari kertaa jenkeissä ja kerran Irlannissa käyneenä, niin oli kylyä tosi tylyä, kun jätteitä ei lajitella ollenkaan.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Aikis - marraskuu 28, 2007, 05:10
Nyt täytyy vähän korjata, vaikka ei Australia tosiaankaan mikään kestävän kehityksen mallimaa olekaan...Jätteiden keräys ja kierrätys toiminee eri osavaltioissa ja niiden sisällä eri kunnissakin varsin eri tavoilla, mutta kyllä kuitenkin yritystä sentään on!

Kyllä mie olen monesti (ja pulloihin erikoistunut siippa vielä enemmän) haikaillut ainakin Sydneyn jätteiden lajittelun perään (se loppukäsittelyhän jäi vähän arvoitukseksi)...kun joka töllissä oli erilliset keräyspisteet paperille, laseille, biojätteelle ja sekasellaiselle. Tai no, ei joka councilissa noita kaikkia kerrallaan, mutta ainakin kahta eri sorttia.

Esimerkiksi hakusanalla 'jätteet' löydät aiempia keskusteluja joissa on kovinkin äänenpainoin ja sanakääntein veivattu näitä Aussien ympäristöasioita.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: chilifinn - marraskuu 28, 2007, 08:13
Ei ahdista. Australia on kehittynyt sivistysvaltio, minka havaitset kunhan vahan haeskelet tietoa. Me asumme vuokralla omakotitalossa. Pihalta loytyy 4 erilaista jatekeraysastiaa: komposti, puutarhajate, kierratettavat (lasi, kartonki, muovi) ja sekajate. Maanantaisin kay 3 erilaista jateautoa tyjentamassa astiat. Harvassa omakotitalossa olen Suomessa vastaavaa arsenaalia nahnyt. Taloyhtiot ovat sitten asia erikseen.
Tama on oikein hyva paikka elaa jos on muutoin asiat kunnossa. Jos on jossakin muualla onneton niin tuskin onnelliseksi taallakaan valttamatta tulee, vaikkakin paikallisten keskimaarin iloinen ja sosiaalinen olemus on tarttuvaa ja helpottaa sopeutumista.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Jaaks - marraskuu 28, 2007, 09:34
LainaaAustralia is the third most desirable country in which to live according to an annual United Nations report that looks at wealth, life expectancy and educational levels.

SBS World News (http://news.sbs.com.au/worldnewsaustralia/australia_ranked_third_most_desirable_136450)
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Hannu - marraskuu 28, 2007, 11:19
Kulttuuriset erot Australian osavaltioiden ja suurimpien kaupunkien väleillä tuntuvat olevan merkittäviä, joten mielestäni ei voida oikein puhua, että Australia olisi tuollainen tai tällainen. Liekö syy vaikutusvaltaisissa osavaltio/territoriohallinnoissa vai kaupunkien erilaisissa historioissa.

Tuohon Jaaksin linkittämään tutkimukseen suhtaudun hieman kriittisesti. Australialainen koulutusjärjestelmä ole vertailukelposta eurooppalaisen kanssa, sillä tutkintonimikkeet eivät oikein vastaa toisiaan. Täällä väitöskirjaa voi alkaa kirjoittaa parikymppinen bachelor, joka valmistuu oletettavasti tohtoriksi 23-24-vuotiaana, eli samaan aikaan kun Euroopassa saa maisterin tutkinnon. Tai voihan tietenkin olla, että aussit ovat erityisen ahkeraa väkeä... Mutta kyllä tutkimus kuitenkin jonkintasoista suuntaa antaa.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Silppu - marraskuu 28, 2007, 13:15
Ketjun aloittajalla lienee ollut mielessä se, että onko Australia asumisen/muuttamisen arvoinen paikka.

Itselleni on nykyhetkeä tärkeämpää tietää se, onko Australiassa myös tulevaisuudessa hyvä elää. Tässä eräitä syitä jotka saavat itseni vakuuttuneeksi siitä, että Australialla on edessään loistava tulevaisuus, ja on varsin hyvä paikka elää.

Ihmiset ja osaaminen
-Aussit ovat tosi mukavia ja ystävällisiä ihmisiä; palvelut toimivat
-siirtolaisystävällinen maa, korkeaa osaamista virtaa maahan koko ajan, jolloin väestön ikääntyminen ei ole yhtä rajua kuin esim. Suomessa

Taloudelliset seikat

-lähes mittaamattomat luonnonvarat (kaivosteollisuus) takaa sen että kansantalouteen virtaa tasaisesti valuuttaa ulkomailta.
-alhainen työttömyysprosentti (tällä hetkellä 4.3%)
-kaupan esteiden purkamiseen tähtäävät toimet (mm. sopimus USA:n kanssa, jatkossa ehkä Kiinan kanssa)
-melko alhainen veroprosentti (varsinkin jos käytät verokonsulttia)

Poliittiset seikat

-puolueesta riippumatta, päättäjillä on uskallusta tehdä rohkeita päätöksiä, joilla on merkitystä tuleville sukupolville.

Esimerkkejä
Väestön ikääntymiseen valmistautuminen radikaalein rakeenteellisin toimenpitein (edellinen hallitus)
1) eläkejärjestelmän yksityistäminen (yksityiset rahastot kantavat riskin, eikä tulevat sukupolvet verojen muodossa, eläkesäästämiseen kannustetaan veroeduin)
2) yksityiseen sairausvakuutukseen kannustaminen/pakottaminen (yksityiset vakuutukset maksavat rikkaiden hoitokulut, eikä yhteiskunta, jolloin rahaa riittää köyhien hoitoon)
3) Verouudistukset (arvonlisäverouudistus, ansiotuloveron alennukset; miten saada riittävästi veroja, kannustaa työntekoon, ja olla samalla kansainvälisesti kilpailukykyinen ja oikeudenmukainen)

Muut rohkeat linjanvedot (uuden hallituksen lupaamat toimet)
1) Ilmastonmuutokseen liittyvät toimenpiteet (kioton sopimuksen ratifioiminen, saastuttavasta energiasta siirtyminen uusiutuviin ja saastuttamattomiin)
2) Koulutukseen panostaminen (Australian koulusysteemi 11. paras maailmassa Pisa-tutkimuksen mukaan, kun Suomi ykkösenä)
3) Tietoyhteiskunnan rakentaminen (toimiva laajakaista edellytys tietoyhteiskunnan kehittymiselle)
4) Työntekijöiden oikeudet vs. joustava ja työllisyyttä kannustava järjestelmä
5) Julkisen sairaanhoidon toimivuuden takaaminen

Yleensä politiikassa ollaan helposti puolesta tai vastaan asioista, mutta mielestäni Australiassa on tartuttu oikeisiin asioihin sekä edellisen että nykyisen hallituksen toimesta. Tulevien sukupolvien edun laittaminen omien etujen edelle on viisasta ja siitä erottaa pyrkyrit ja valtiomiehet. Käytettävät keinot hyvinvoinnin lisäämisestä voivat vaihdella hallituskokoonpanosta riippuen, ja olla joskus vääriäkin, mutta juuri tuo johdon valtiomiesmäinen ajattelu ja päämäärätietoinen pyrkimys yhteiseen hyvään vaikka omalla kustannuksella on se mikä erottaa Australian monesta muusta maasta.

Silppu
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Aikis - marraskuu 28, 2007, 15:36
Lainaus käyttäjältä: Silppu - marraskuu 28, 2007, 13:15
Muut rohkeat linjanvedot (uuden hallituksen lupaamat toimet)
1) Ilmastonmuutokseen liittyvät toimenpiteet (kioton sopimuksen ratifioiminen, saastuttavasta energiasta siirtyminen uusiutuviin ja saastuttamattomiin)
2) Koulutukseen panostaminen (Australian koulusysteemi 11. paras maailmassa Pisa-tutkimuksen mukaan, kun Suomi ykkösenä)
3) Tietoyhteiskunnan rakentaminen (toimiva laajakaista edellytys tietoyhteiskunnan kehittymiselle)
4) Työntekijöiden oikeudet vs. joustava ja työllisyyttä kannustava järjestelmä
5) Julkisen sairaanhoidon toimivuuden takaaminen



Kyllä onkin mielenkiintoista nähdä, tapahtuuko esim (perus)koulutuksen ja julkisen terveydenhuollon alueella mitään konkreettista ja pysyvää paranemista uuden hallituksen myötä...Sen verran on eletty että on nähty nämä uudet hallitukset ja heidän lupauksensa.

Huomautettakoon sivulauseessa, että olin henk koht iloinen vallan vaihtumisesta ja edes mahdollisuudesta muutoksiin juuri näillä keskeisillä alueilla, joiden tasoa mahtavassa ja rikkaassa, upeassa maassa hämmästelin hämmästelemästä päästyäni....
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Silppu - marraskuu 28, 2007, 18:49
Lainaus käyttäjältä: Aikis - marraskuu 28, 2007, 15:36
Kyllä onkin mielenkiintoista nähdä, tapahtuuko esim (perus)koulutuksen ja julkisen terveydenhuollon alueella mitään konkreettista ja pysyvää paranemista uuden hallituksen myötä...Sen verran on eletty että on nähty nämä uudet hallitukset ja heidän lupauksensa.

Kovin pessimistinen olen minäkin noiden uudistusten toteutumisen suhteen. Pitää olla uskallusta radikaaleihin tekoihin ja oikealla ajoituksella, jotta muutoksesta voitaisiin puhua missään luvatussa kohdassa. Kioton sopimukseen liittymisen ajankohtaa epäilen eniten. Sanktiot päästöistä tulevat olemaan mittavat, sillä taannoisen tutkimuksen mukaan Australian energiatuotanto saastutti eniten hiilidioksidipäästöillään. Varmaa lienee, että ainakin energian hinta tulee nousemaan reilusti liittymisen jälkeen. Ja jos liittymisen ajankohta on orastavan laskusuhdanteen alussa, niin talouden alamäki vain kiihtyy. Muutama ydinvoimalaitos pitäisi olla valmiina porisemassa tai ainakin rakenteilla ennen liittymistä, mutta se on jo poissuljettu vaihtoehto hallitusohjelmasta.

Hyvä, että nämä asiat kuitenkin on otettu pöydälle, annetaan uudelle pääministerille mahdollisuus, ja toivotaan parasta. Ja sitä paitsi, kun nämä asiat on hoidettu, lähestytään jo täydellisyyttä  8)

Vielä vastaus alkuperäiseen kysymykseen: -On tämä vaan hieno ja mahtava maa olla ja elää.

Silppu
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: ausseihin! - marraskuu 28, 2007, 20:28
Kiva, kun keskstelua syntyi. Olen lukenut noita vanhoja viestejä ja siksi tuosta jätteenlajittelusta (ja lajittelemattomuudesta) kysyin. Sain käsityksen, että on hieman retuperällä asia. Minusta se on kuitenkin tosi iso juttu, eikä millään sivistysvaltiolla/länsimaalla mielestäni ole enää varaa olla ottamatta ympäristoasioita vakavasti. Mutta kyllä me Australiaan haluamme muuttaa, jos miehen työpaikan saanti totetutuu. Tällä hetkellä kyllä näyttää hyvältä: matkustamme sinne mahdollisen työnantajan kustantamana pikavisiitille viikolla 50 tutustumaan ja katselemaan paikkoja.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: jounij - marraskuu 28, 2007, 21:41
Vaikken varsinaisesti olekaan eri mieltä Silpun kanssa, niin kommentoinpa silti paria hänen esittämäänsä seikkaa:

Lainaus käyttäjältä: Silppu - marraskuu 28, 2007, 13:15
Aussit ovat tosi mukavia ja ystävällisiä ihmisiä; palvelut toimivat

Joo toimivathan ne palvelut, mutta eivät välttämättä aivan yhtä nopeasti ja juuri siihen aikaan kuin itse toivoisit. Monet esimerkiksi väittävät, ettei Telstralta saa palveluaikataulua kuin puolen päivän tarkkuudella. Itse olen aina jotain ammattimiestä - Telstran asentajat mukaan lukien - kotiin tilatessani kehottanut häntä soittamaan noin 20 minuuttia ennen hänen saapumistaan. Tämä on toiminut melkein aina: kerran pari olen joutunut tällaisen puhelun saamisesta huolimatta odottelemaan melkein tunnin (käytettyäni ensin n. vartin töistä kotiin ajamiseen).

Lainaaeläkejärjestelmän yksityistäminen (yksityiset rahastot kantavat riskin, eikä tulevat sukupolvet verojen muodossa, eläkesäästämiseen kannustetaan veroeduin)

Minkä riskin? Eläkerahastoosi kertyy juuri sen verran rahaa, kun ehdit ennen eläkkeelle siirtymistäsi sinne säästämään + näiden rahojen sijoittamisesta aiheutuvat nettotuotot (toivottavasti tuotot - valitsemastasi sijoituskohteesta riippuen tappiotkin ovat mahdollisia). Jos sitten eläkkeellä ollessasi saat tuhlattua kaikki nämä eläkesäästösi, niin joudut joko myymään omaisuuttasi tai kolkuttelemaan sossun ovea. Se eläkesäästöjäsi hoitanut firma ei tule sinua enää tässä vaiheessa auttamaan. Eli näille rahastoille ei minun nähdäkseni koidu tästä järjestelmästä minkäänlaista riskiä - ainoastaan voittoa vuosimaksujen ja muiden provisioiden muodossa!


Kommentoi myös Australiaan onnellisesti juurtunut
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: jounij - marraskuu 28, 2007, 22:09
Itse asiassa minä en vieroksuisi silloin tällöin tapahtuvia poliittisiakaan keskusteluja niin kauan, kun niissä pysyttäisiin asialinjalla eikä vajottaisi henkilökohtaisiin loukkauksiin (saattaisi tulla moderaattoreille töitä!). Mutta sellaiset keskustelut pitäisi kyllä ehdottomasti pitää omissa viestiketjuissaan eikä sekoittaa niitä muihin ketjuihin kuin korkeintaan linkkeinä.


Mietiskelee
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: katjamaaria - marraskuu 28, 2007, 22:32
Heissan,

taalla kun on kommentoitu tuosta jatteiden lajittelumenetelmasta, niin tuonpa oman korteni kekoon pullojen kierratyksen suhteen. Sydneyssa asuessamme ihmettelimme kovasti, miten pullot kierratetaan, kun ne vaan heitettiin pullonkerayslootaan. Pulloissa toki luki, etta 5 centtia maksetaan, mutta vain South Australiassa ostetuista pulloista.

No, nyt asumme taalla SA:ssa ja pullojen kierratys on tullut selvaksi. Taalla on erityisia SA Depot- nimisia kierratyspaikkoja, johon pullot voi kayda itse viemassa autolla. Paikka on yleensa hokkelimainen alumiinivaja, jossa on erilaisia laareja erityyppisille pulloille. Sitten pari nuorta kaveria ottaa pullot vastaan ja alkaa lajitella vastaanotetut pullot viskoen niita eri laareihin. Nopeasti tuo nayttaa sujuvan. Korvauksen saa ehkapa "mutu"-tuntumalla, silla tuskin tyontekijat ehtivat siina pulloja heitellessaan pahemmin tarkkuuslaskuja suorittaa. Hyvin toimii, mutta enpa osaa sanoa, kuinka moni tuonne kierratyspisteeseen vaivautuu.

Tyoturvallisuusasiat sen sijaan huolestuttavat ainakin minua. Taalla nakee joka paiva rakennustyomaita, joissa tyontekijat keikkuvat milloin missakin korkeuksissa ilman mitaan turvavarusteita. Eika ole pullopojillakaan nakynyt silmasuojalaseja. Huh!



Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Aikis - marraskuu 30, 2007, 03:30
Lainaus käyttäjältä: Jaaks - marraskuu 28, 2007, 21:56

Point taken Aikis,  mutta eipäs nyt mennä politiikkaan, please.
ja samaa koskee muitakin sitä ajattelevia  :pepsodent

Pysytään vaan niissä tarinoissa minkälainen maa Australia on olla ja elää ilman sitä poliittista kannanottoa, ihan kuten muut vastaukset kysymykseen ovat olleetkin.

Aika turha kommentti Jaaks, mutta tietysti linjassa sen erityisen huolenpidon kanssa joka kohdistuu minun postauksiini. Kiitos vaan.

Täällähän on esitetty vuosien varrella paljon tuota minun sivulausettani vahvempia ilmaisuja ja Jaaks, sunkin poliittinen kanta on kyllä tullut selväksi...

Nytkin on eräässä ketjussa 'poliittinen kannanotto' luettavissa, mutta missä ovat moderaattorit...? Ja politiikanhan tässä yhteydessä otti esiin herra Silppu...

Eikä kommenttini edes ollut poliittinen kannanotto, enhän ole Australian kansalainen, vielä vähemmän minkään puolueen jäsen siellä. Olipahan vain ihan ulkopuolisen reaktio siihen muutoksen mahdollisuuteen joka maalla nyt on, höystettynä hienoisella kyynisyydellä että joskohan muutosta nyt kuitenkaan kovin mittavassa määrin tapahtuu.

Mutta pysytään vaan oikeissa vastauksissa.



Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: sanni - marraskuu 30, 2007, 23:11
En tieda mika mussa on vialla, mutta jotenkin yhdistan tuon politiikan kuitenkin aika laheisesti siihen, millaista tassa maassa elama ja olo kenellakin on...

Kirjoittelen nyt taalta Pilbaran puskasta, eli ollaan muutettu mantereen laidalta toiselle. Elama taalla on aivan toisenlaista kuin missaan muualla (Adelaide, Melbourne, Brissy ja Sunny Coast) missa ollaan asuttu. Ensiksikin on mahtava kokea mantereen valtava avaruus, laajat asumattomat alueet, sen mukanaan tuoma vapaus ja ne kuuluisat punaiset hiekat (ja kuumuuskin on viela novelty!). Ollaan tosiaan kaukana kaikesta taalla Wild Westissa. Paitsi ehka Balista :) Tama aluehan on huikean kaivosbuumin vallassa ja sen seurauksena ovat monet muualla Aussilassa normaalit asiat kummallisesti taalla kieroutuneet. Esimerkiksi vuokrat taitavat olla Karrathassa keskimaarin $1800/viikko 2 makkarin talosta. Ja palvelua saa, jos onnistaa. Yleensa parin viikon kuluessa. Ystavallista palvelua ei kannata odottaa, kun kuka tahansa saa palvelualan toita (siis jos pystyy maksamaan asumisensa), ja kun henkilokunnasta on niin kova pula, kukaan ei pelkaa tyopaikkansa puolesta ja kayttaytya voi kuinka vain. Jos potkut onnistuisi saamaan, niin seuraavana paivana voi jo menna jonnekin toisaalle toihin. Posti kulkee, mutta e-r-i-t-t-a-i-n hitaasti. Lastenhoitoon on vuoden jono. Kierratysta ei ole. Kaupasta loytyy mita loytyy, silloin kun loytyy. Niin, ja viime paivat lampotila on ollut 40-48 valilla, eli kuumakin on, joten energiaa kulutetaan ilmastointilaitteiden kanssa melkein ympari vuorokauden. Eli tammoiset terveiset taalta. Sita kai yritan sanoa, etta Australia on valtavan iso ja vaihtelevainen maa noiden 'elaa ja olla' -mittareiden suhteen.

Houreisin vatsatautiterveisin,

Sanna
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: jounij - marraskuu 30, 2007, 23:58
[not quite quote]
Kaupasta loytyy mita loytyy, silloin kun loytyy. Niin, ja viime paivat lampotila on ollut -40--48 valilla, eli kylmäkin on, joten energiaa kulutetaan lämmityslaitteiden kanssa melkein ympari vuorokauden.
[/not quite quote]


Lapissa testattuja pakkasia pikkuisen piruillen muistelee
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Leokatti - joulukuu 01, 2007, 18:27
Ei tarvi mennä Lappiin asti... kyllä noita pakkasia oli jo Savossa  :pepsodent

Sannalle Pilbaran punaista joulua! :D Kokemus on varmasti ikimuistettava (kuten se hiivatin "okra", joka ei lähde vaatteista tai auton kyljestä edes kulumalla...)  :pepsodent
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: pirre - joulukuu 02, 2007, 15:24
Hei vaan aloittaja !
Meillä oli juuri samankaltainen tilanne kuin teillä eli lähdimme aika lyhyellä varoitusajalla tänne. Meillä on myös yksi lapsi nyt 20 kk.
Ollaan asuttu täällä nyt reilut puolivuotta eikä kaduta yhtään. Ei ole edes kunnon koti-ikävää vielä tullut vaikka Suomea ihan lämmöllä muistelen.
Myös sukulaiset ovat jo ehtineet vierailla kuten äitini ja siskoni ja miehen vanhemmat tulevat parin viikon päästä. Kannattaa ottaa iso talo jos mahdollista jotta sukulaisia voi majoittaa pidemmäksikin aikaa. Meillä on alakerta varattu vieraille.

Mies kävi työmatkan yhteydessä talon vuokraamasta ja otti minulle videokuvaa joten en ollut koskaan aiemmin täällä käynyt. Firma taas hoiti kaikki paperityöt ja muutot joten niihin ei tarvinnut tuhlata ruutia. Kamoja saatiin odotella pari kuukautta tänne joten se oli tylsää  ja piti ostaa jotain samoja juttuja mitä oli tulossakin. Ihan kivaa täällä on ollut ja kaikkea jo ehditty nähdä.

Kierrätys on paremmassa jamassa kun Suomessa, ainakin varsinaista roskaa tulee tosi vähän, säilykepurkitkin kierrätetään ja shamppoo pullot, ei näin ainakaan Suomessa ollut. Biojätettä taas ei kerätä, mieti mikä lämpö ja torakat. Ötökät on aika ikäviä mutta niihin tottuu. Enkä oikein tykkää myrkytyksistä, huomaa että luonnon tasapaino järkkyy kun joku laji myrkytetään pois ja toinen ottaa valtaa.  Meillä oli joku ihme koppakuoriais ongelma etupihalla ja piti tilata myrkyttäjä. Samoin Australiassa on paljon syöpää, on sitä joo muuallakin.

Meillä ei ole mitään täkäläistä kela korttia vaan joudumme maksamaan itse, paitsi firma kustantaa akuutit jutut ja kaikkien rokotukset, tai osa menee vakuutuksista. Esim. hammashammaslääkäri on itse maksettava jos ei akuuttina mene. Minä ja lapseni olemme käynyt täällä kerran lääkärissä yksityisellä eikä se oikein vakuuttanut minua. Suomessa olisi otettu meiltä automaattisesti nieluviljelmät. Nyt minulle annettiin antibiootit ja sanottiin että syö jos pahenee.

Aiomme olla täällä varmaan sen maksimi kolme vuotta ja sitten taas Suomeen. Suomesta kaipaan sitä miten luonto herää kevääseen, tiettyjä luonnon tuoksuja ja joitain lintujen ääniä.

Kannattaa kuitenkin lähteä seikkailuun, hienot dyynit odottavat!
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: ausseihin! - joulukuu 02, 2007, 20:52
Olipa Pirre kiva lukea uuden tulokkaan ja suht samassa elämäntilanteessa olevan kokemuksia. Meillä tosiaan alkaisi muutto näyttää melko todennäköiseltä, en muuten oikein tajua, miksi firma maksaisi meidän matkat sinne, jos eivät vakavissaan olisi. Olemme siis aikatavalla jo asennoituneet, että muutamme. Tipahdus tulee olemaan aikamoinen, jos homma jostain syystä peruuntuu, miehellä varsinkin, joka odottaa siitä työstä erityisen paljon. No aika näyttää kuinka meille käy. Viikon päästä olemme kuitenkin jo lähdössä matkaamaan sinnepäin. On kyllä toisaalta hullunhommaa lentää yli 20 tuntia suuntaansa ja sitten olla paikanpäällä vain muutama päivä, mutta pidempään oleskeluun ei tälläkertaa ole mahdollisuuksia. Töistä oli mahdollista saada lomaa vain viikko ja jouluvalmistelut myös odottavat ja lasten joulujuhla, mitä en mistään hinnasta suostuisi missaamaan. Lapset jäävät luonnollisesti kotiin isovanhempien hellään huomaan reissumme ajaksi.

Kuinka usein te Australiassa asustelevat suomalaiset käytte täällä Suomessa? Meillä olisi unelmana käydä pari kertaa vuodessa (jouluna ja kesällä), mutta mahtaako se olla ihan kuoleena syntynyt idea? Rahastahan se tietysti on paljon kiinni, mutta myös lentomatkojen pituudesta. Lapsille lennon pituus on kyllä ihan hervoton ja tuskin reissu onnistuu järkevästi ilman stop-overia. Lähinnä tämä meidän (mahdollinen) muutto myydään tänne jääville lasten iso-isomummeille sillä, että käymme niin usein kuin mahdollista ja toki meillekin ajatus muutosta tuntuu helpommalta, kun ei tarvitsisi kuitenkaan luopua (edes kolmeksi vuodeksi) suomalaisesta joulusta ja kesästä. Tosin jotta miehen kaikki lomat eivät palaisi Suomessa käymiseen, suunnitelmissa olisi, että mä olen kesällä pidemmän ajan täällä lasten kanssa, miehen ollessa töissä. 

Entä kuinka paljon te reissaatte siellä päin maailmaa: Uudessa-Seelannissa, Tyynenmeren saarilla ja tietysti itse Australiassa?
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Leokatti - joulukuu 02, 2007, 22:32
Lainaus käyttäjältä: ausseihin? - joulukuu 02, 2007, 20:52
Kuinka usein te Australiassa asustelevat suomalaiset käytte täällä Suomessa? Meillä olisi unelmana käydä pari kertaa vuodessa (jouluna ja kesällä), mutta mahtaako se olla ihan kuoleena syntynyt idea? Rahastahan se tietysti on paljon kiinni, mutta myös lentomatkojen pituudesta. Lapsille lennon pituus on kyllä ihan hervoton ja tuskin reissu onnistuu järkevästi ilman stop-overia.

Kymmenen vuotta olen ollut, kahdesti olen käynyt Suomessa. Ensin vuosi tuloni jälkeen ja sitten vierähtikin 7 vuotta ennen kuin seuraavan kerran sinne asti ehdin. Nyt olisi tarkoitus käydä vähän useammin, ehkä kahden vuoden välein... Itselläni ei ole ollut mitään hinkua lentokoneeseen istumaan ihan heti yhden reissun jälkeen, mutta lentäähän ne monet jopa FIFO-sopimuksella töitä tehden  :confuse Matkan teen kuitenkin mieluummin yhtäkyytiä kuin pätkissä. Varsinkin ensimmäinen päivä pitkän lennon jälkeen on niin tööt, että mieluummin vietän sen kotona (joko Ausseissa tai Suomessa) kuin edelleen tienpäällä.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: RUU - joulukuu 02, 2007, 22:34
Lainaus käyttäjältä: ausseihin? - joulukuu 02, 2007, 20:52
Kuinka usein te Australiassa asustelevat suomalaiset käytte täällä Suomessa? Meillä olisi unelmana käydä pari kertaa vuodessa (jouluna ja kesällä), mutta mahtaako se olla ihan kuoleena syntynyt idea? Rahastahan se tietysti on paljon kiinni, mutta myös lentomatkojen pituudesta.

Entä kuinka paljon te reissaatte siellä päin maailmaa: Uudessa-Seelannissa, Tyynenmeren saarilla ja tietysti itse Australiassa?

No, voin julkisesti paljastaa ostaneeni juuri liput Suomeen hintaan $2200/aikuinen, $1700/lapsi, ja käsitän saaneeni aika hyvän diilin ottaen huomioon, että paluu on eri reittiä ja matkalla tehdään stopover.
Joka perheellä on oma taktiikkansa vierailujen suhteen. Jotkut käyvät Suomessa kymmenen vuoden välein, toisen vuosittain. Vain yhdessä perheessä olen kuullut käyntejä olleen useampia muutaman vuoden kuluessa, tosin siinä on kyse kotiäidistä, joka saa siitä vaihtelua muuten hiljaiseen elämään (mies on usein työmatkoilla). Meillä ajatuksena on ollut käydä parin vuoden välein pohjoisessa, muina aikoina tulkoot sikäläiset tänne.

Paikallinen matkustaminen on tietenkin myös budjetista kiinni mutta ennenkaikkea ajasta: jos mies on töissä niin eipä siinä jää viikonloppuja enempää yleensä aikaa. Siinä ajassa on kiva kierrellä lähiseutuja tai tehdä pikapiipahdus jossain suuremmassa cityssä mutta Tyynenmenen saarille, Uuteen-Seelantiin, ym. on ihan turhan lähteä vain kääntymään. Sitä paitsi, on sitä nähtävää ja nautittavaa omilla kotinurkillakin yllin kyllin.  8)
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: ausseihin! - joulukuu 02, 2007, 22:41
Lainaus käyttäjältä: RUU - joulukuu 02, 2007, 22:34


Paikallinen matkustaminen on tietenkin myös budjetista kiinni mutta ennenkaikkea ajasta: jos mies on töissä niin eipä siinä jää viikonloppuja enempää yleensä aikaa. Siinä ajassa on kiva kierrellä lähiseutuja tai tehdä pikapiipahdus jossain suuremmassa cityssä mutta Tyynenmenen saarille, Uuteen-Seelantiin, ym. on ihan turhan lähteä vain kääntymään. Sitä paitsi, on sitä nähtävää ja nautittavaa omilla kotinurkillakin yllin kyllin.  8)

Eikös ne lomat ole sielläkin ihan normikäytäntöä ;) Mies on ainakin ymmärtänyt, että kuusi viikkoa lomaa olisi vuodessa (jos pystyy siirtymään uuteen tehtävään vanhana työntekijänä).
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: jounij - joulukuu 03, 2007, 06:49
New South Walesin ja Australiassa muutenkin yleisen käytännön mukaan vuosilomaa saa lakisääteisen 4 viikkoa vuodessa. Kymmenen vuoden palveluksen jälkeen saa pitkän palvelusajan lomaa 8 viikkoa ja sen jälkeen aina 4 viikkoa lisää 5 vuoden välein. Eli Suomeen verrattuna tosi pitkään samassa firmassa työskennelleet lomailevat keskimäärin hieman vajaat 5 viikkoa vuodessa. Mutta mikään laki ei estä firmoja antamasta lomaa enemmänkin palkalla tai palkatta - siitä voi yrittää neuvotella työnantajan kanssa.

Itselläni vierähti 8 vuotta Ossilassa ennen ekaa Suomen vierailua. Niin kauan riitti lomailu Australian ihmeitä tutkaillen. (Enkä toki vieläkään ole kaikkea näkemisen arvoista nähnyt täällä.) Sen jälkeen kävin Suomessa 2 kertaa lisää 3 vuoden aikana. Nyt on menemäisillään taas 6 vuotta umpeen edellisestä vierailusta, eli eipä tuolla myötäänsä tule laukattua. Toki kavereita ja sukulaisia on käynyt vierailulla täälläkin päin, mikä kannattaa huomioida, jos nuo vierailujeni välisten vuosien lukumäärät kuulostavat isoilta.


Kommentoi
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Jaaks - joulukuu 03, 2007, 08:12
Lainaus käyttäjältä: JouniKymmenen vuoden palveluksen jälkeen saa pitkän palvelusajan lomaa 8 viikkoa ja sen jälkeen aina 4 viikkoa lisää 5 vuoden välein.

Long Service Leave perustuu tyoalasta ja tyopaikasta riippuen, joko Osavaltion tai Liittovaltion lakeihin ja ne on tietysti alasta ja osavaltiosta riippuen hyvinkin erilaisia.  Aloilla joissa "burn out" riskit ovat suuremmat, kuten sairaanhoito, poliisi etc lomaa saa usein huomattavasti enemman.

Meilla Qld julkisella sektorilla saa 10 vuoden palveluksen jalkeen 13 viikkoa  8)

Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Leokatti - joulukuu 03, 2007, 08:49
Yksityinen firma ja lomia kertyy 12.5 h kuukaudessa eli vuodessa 150 h, mikä 37.5 h viikkoina tarkoittaa tasan neljää viikkoa, koska lauantaita ei täällä lasketa lomapäiväksi. Kummasti ne päivät vaan aina hupenee... varsinkin jos säästää vähän lomaa seuraavaan vuoteen, että pääsee käymään Suomessa ainakin 5 vkon pätkän. Sitä lyhyemmän loman takia en lähde toiselle puolen palloa lentämään.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Milka - joulukuu 03, 2007, 12:07
Terveisia aurinkoisesta ja helteisesta Broomesta!  :XXXX

Oli kiva lomailla mutta nyt pitaisi sitten palata taas arkeen  >:(

Yleinen vuosilomakaytanto yksityisen sektorin puolella on juuri tuo Leokatin maitsema 4 viikkoa, mutta jokainenhan voi tyonantajan kanssa yrittaa neuvotella loman pituuden erikseen.

Henkilokohtaisesti tiedan vain yhden henkilon, joka on viime aikoina kaynyt useamman kerran vuodessa Suomessa. Kuten allekirjoittanutkin suurin osa tutuistani piipahtaa Suomessa muutaman vuoden valein.

Ausseihin, miksi ei isovanhemmat tulisi tanne esimerkiksi jouluksi? Helpompaa se matkustaminen on ilman lapsia ja he saisivat varmasti erilaisen jouluelamyksen.  :peukkuy

Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Silppu - joulukuu 03, 2007, 13:53
Ajattelin antaa tällaisen vinkin kaikille jotka suunnittelevat tänne muuttoa.

Mielestäni viihtymiseen Australiassa vaikuttaa parhaiten oma asenne. Aussit pitää siitä, että asiat ajatellaan mieluummin myönteisesti kuin kielteisesti. Niinpä suurempia sopeutumisvaikeutuksia tuskin tulee, kun keskittyy siihen mikä täällä on hyvin. Ja kuitenkin täällä on paljon asioita hyvin! Ja kun on itse onnellinen elämäänsä täällä, niin huomaa että Aussien asenne vain tukee tuota onnellisuutta.

Elämäänsä tyytyväisenä Aurinkorannikolla,

:pepsodent Silppu
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Aikis - joulukuu 03, 2007, 22:28
Lainaus käyttäjältä: ausseihin? - joulukuu 02, 2007, 20:52
Kuinka usein te Australiassa asustelevat suomalaiset käytte täällä Suomessa? Meillä olisi unelmana käydä pari kertaa vuodessa (jouluna ja kesällä), mutta mahtaako se olla ihan kuoleena syntynyt idea?

Entä kuinka paljon te reissaatte siellä päin maailmaa: Uudessa-Seelannissa, Tyynenmeren saarilla ja tietysti itse Australiassa?

Kun sen matkan on kerran (viimeistään kun lapset ovat mukana) tehnyt, niin realisoituu pikkuisen paremmin tuo hinku käydä Suomessa kaksi kertaa vuodessa. Mahdotontahan mikään ei ole, liikemiehet reissaavat väliä kerran kuussa...Mutta suuremmaksi esteeksi ainakin omalla kohdalla tuli koulujen lukuvuosisysteemin erilaisuus. Jatkuvasti ei viitsi ottaa lapsia koulusta 'omalle lomalle' siihen aikaan kun Suomessa on loma...eikä myöskään mennä Suomeen aikana, jolloin taas kukaan siellä ei ole lomalla.

Ehkä vielä suuremmaksi esteeksi jatkuvalle matkustamiselle muodostui se, että ei edes haluttanut lähteä...se mainittu kuuden viikon loma kuluu aika näppärästi juuri Australian ihmeisiin ja ihmeellisiin naapureihin tutustumalla. Jos kaikki lomat palaa Suomessa, milloin sitten näkee Australiaa...
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: SunSet - joulukuu 04, 2007, 01:46
 ihan nain yleisesti, valilla ihmetyttaa miten ihailtua esim juominen/huumeet on taalla... tama siis mielipide, mutta ei tassa kahden vuoden aikana ole mun kohdalle osunut yhtakaan aussia joka ei joisi/tupakoisi/kayttaisi huumeita. Enka tarkoita etta kaikki olisivat ihan rappiolla, vaan sita etta sitten ihmetellaan etta miten joku voi elaa raittiisti tai etta "mita sa sitten teet viikonloppuisin"...
Mutta muuten maana aussila on oikein mukava ja eihan sita tieda vaikka minakin tanne joku paiva asettuisin ihan pysyvasti..
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: ausseihin! - joulukuu 04, 2007, 04:45
Sehän on selvä, ettei tuota lentomatkaa kukaan tee kovin usein mielellään ei lapsilla taikka ilman. Lähinnä meidän kohdalla kyse on lasten isomummeista, jotka eivät tosiaan enää ole kykeneviä lentämään lyhyitäkään matkoja. Isovanhemmat ovat toki tulossa käymään, voisin kuvitella että ainakin kerran vuodessa -asenteella. Mutta ajatus, että lapsemme eivät mahdollisesti enää tapaisi isomummejaan, on ihan liian rankka niin meille kuin isomummeille. Ei tässä ole kyse siitä, ettemme usko sopeutuvamme Australialaiseen elämäntapaan ja siksi haluaisimme reissata usein Suomeen, vaan yritys pohtia, miten sovittaa yhteen upea kokemus asua toisella puolella maapalloa ilman, että tarvitsisi jättää mahdollisesti jopa jäähyväisiä iso-mummeille.

Tuosta koulusta kysyisin, että onko tapana, että kaikki viisivuotiaat menevät, myös ne jotka eivät aio maassa muutamaa vuotta kauempaa olla? Miten suomalainen lapsi pärjää englanninkielisessä koulussa? Toki heillä on uskomaton kyky sopeutua ja oppia vieras kieli, mutta onko tapana että myös ulkomaiset lapset menevät kouluun. Vai olisiko kyseessä juuri upea mahdollisuus oppia sitä vierasta kieltä sekä tutustua paikallisiin lapsiin, saada ystäviä? Meillä on kuitenkin tarkoitus palata Suomeen siksi, kunnes esikoisen koulu alkaa.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Aikis - joulukuu 04, 2007, 05:33
Lainaus käyttäjältä: ausseihin? - joulukuu 04, 2007, 04:45
Tuosta koulusta kysyisin, että onko tapana, että kaikki viisivuotiaat menevät, myös ne jotka eivät aio maassa muutamaa vuotta kauempaa olla? Miten suomalainen lapsi pärjää englanninkielisessä koulussa? Toki heillä on uskomaton kyky sopeutua ja oppia vieras kieli, mutta onko tapana että myös ulkomaiset lapset menevät kouluun. Vai olisiko kyseessä juuri upea mahdollisuus oppia sitä vierasta kieltä sekä tutustua paikallisiin lapsiin, saada ystäviä? Meillä on kuitenkin tarkoitus palata Suomeen siksi, kunnes esikoisen koulu alkaa.

Ilman muuta tuo viimeksimainittu...Muistelen joskus Jaaksin löytäneen suorastaan jonkun pykälän, joka edellyttää myös temporary resident -statuksella maassa olevan 'oppivelvollinen', vai miten lienee? Joka tapauksessa nimenomaan mahdollisuus!! Ja tietysti ainutlaatuinen sellainen.

Siitä miten lapsi pärjää englanninkielisessä koulussa - jotka ovat pullollaan (no ehkä ei sentään Newcastlessa) jotain muuta kieltä ensimmäisenä kielenään puhuvia - löytyy mukavia tarinoita hakulaatikosta vaikka kuinka ja paljon. Ja ainakin isä Ruu varmaan kertoo ihan tuoreitakin kokemuksia...?
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Jaaks - joulukuu 04, 2007, 06:45
Ausseihin  8)

Naista linkeista loydat tarvitsemasi tietot NSW koulusysteemista:

New South Wales Public Schools Temporary Residents Program (http://www.schools.nsw.edu.au/international/tempvisaholder/index.php)

ja

Permanent Residents, New Zealand Citizens, Norfolk Island Residents,
Visitors & Temporary Resident Visa Holders
CONDITIONS APPLYING TO ENROLMENT IN A NSW GOVERNMENT SCHOOL (http://www.schools.nsw.edu.au/media/downloads/schoolsweb/international/tempvisaholder/scheduleofvisas.pdf)
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: chilifinn - joulukuu 04, 2007, 15:15
Ausseihin, matkanteko realisoitunee teille siina vaiheessa kun teette sen ensimmaisen pikavisiitin. Muutto -vaikka tilapainenkin- on iso asia, ja ajatukset kypsyvat siihen vahitellen. Itsekin kannoin huolta sukulaisista todella pitkaan ennen muuttoa. Sitten kun pakkasimme kamppeita, olin tyostanyt asioita jo paljon ja tiedostanut senkin mahdollisuuden ettei isomummi valttamatta ela pitkaan.  Keskityin kuitenkin suuntaamaan ajatukset itse muuttoprosessiin ja tuleviin haasteisiin. Siten itse muuttaminen oli jannityksen, innostuksen ja stressin sekamelskaa. Surullisia hetkia olivat tietysti sukulaisten ja ystavien hyvastelemiset. Mina korostin isomummille sita etta posti ja puhelimet pelaavat ja etta ensi kesana tapaamme. Yritin ohittaa sen pidemmalle viedyt pohdinnat jalleennakemisista. Aikomuksena on kayda Suomessa noin kerran vuodessa-puolessatoista vuodessa. Useammin en kavisi, a) koska Australiassa on toinen toistaan upeampia lomapaikkoja missa haluamme kayda joten lomia ei raski kayttaa pelkastaan Suomessa oleiluun b) koska Suomeen ei oikein viitsi lentaa alle 3 viikon lomalle ollenkaan  (Sita on yllattavan puhki aina lentojen jalkeen...) c) koska pienen lapsen/lasten kanssa matka on ennalta-arvaamaton ja ekstravasyttava, varsinkin jos tulee teknisia vikoja yms viivastyksia joita meille on matkatessa osunut. Jos lomat on valmis "kuluttamaan" Suomessa kaynteihin niin kylla se varmasti mahdollista on tehda reissu sinne kaksikin kertaa vuodessa. Sinuna varautuisin kuitenkin henkisesti siihen ettette tule ehka kaytannossa niin tekemaan.
Tsemppia! :peukkuy

P.S. Newcastle on oikein kiva kaupunki ja lahiymparisto todella kaunista seutua  8)
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: ausseihin! - joulukuu 04, 2007, 18:26
Kiitos Jaaks linkeistä, täytyy tutustua niihin heti, kun on aikaa.

chilifinnille myäs kiitos kannustavasta viestistä. Elelemme tällä hetkellä kuin tulisilla hiilillä, sillä aussit eivät ole vielä vahvistaneet meille lentoja, joilla olisimme tulossa siellä käymään. Mieliin hiipii epäilys, että ovatko he sitten kuitenkin löytäneet jonkun paikallisen hommaan. Tosin palkkaajat ovat vielä Kiinaturneelta, jolta palaavat ensi viikolla, joten luultavammin siitä ei nyt ole kysymys. Kyllä sitä tosiaan on jo niin innostunut ajatuksesta, että pääsisimme muuttamaan, että tipahdus on melkoinen, jos toisin käy. (olen tainnut tätä samaa hokea jo muutamassa viesitssä.... mutta kun jännittää niin jännittää ;)) On kyllä hienoa, että on tällainen palsta! kiitos teille, jotka tätä ylläpidätte! :)
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Silppu - joulukuu 05, 2007, 16:46
LainaaAccording to a recent study on national happiness levels, Australians are the second happiest people in the world, second only to Iceland.

http://www.migrationexpert.com/Australia/Visa/news_details.asp?newsID=181&archive_month=10&archive_year=2007&older=0 (http://www.migrationexpert.com/Australia/Visa/news_details.asp?newsID=181&archive_month=10&archive_year=2007&older=0)

Mutta Islantiin en kyllä muuta  ;)

Ja ihan vertailun vuoksi luettavaa suomalaisesta yhteiskunnasta ulkomaalaisen silmin:

http://www.finlandforthought.net
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: arixmel - joulukuu 05, 2007, 17:28
Islanti,,,kylla siella nyt taytyy lahtea kaymahan,,,mikahan siina maassa on kun se nyt tuntuu parjaavan naissa vertailuissa.

eikos se ole puurajan ylapuolella kokomaa,,,metsuriksi islantiin :pepsodent :pepsodent :pepsodent
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Silppu - joulukuu 05, 2007, 18:01
Tilastoja vielä: Tänään kuulin radiosta, että Brisbane on maailman toiseksi nopeiten kasvava kaupunki. Nopeiten kasvava oli Phoenix, Arizona.

Ihmekkös tuo sitten jos asuntojen hinnat nousevat yhtä hurjaa vauhtia.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Leokatti - joulukuu 05, 2007, 18:03
Lainaus käyttäjältä: arixmel - joulukuu 05, 2007, 17:28
Islanti,,,kylla siella nyt taytyy lahtea kaymahan,,,mikahan siina maassa on kun se nyt tuntuu parjaavan naissa vertailuissa.

Olisiko se, että se on vielä vähän samaan tyyliin sisäänpäinlämpeävä kuten Suomi oli vielä silloin, kun minä sieltä läksin? Tuttu ja turvallinen ;) Rajojen yli ei niin vain tälläydytä sisään paremman elämän toivossa ja hinnat ovat sen verran korkeat, että ihan kuka vaan ei haluaisi tullakaan.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: jounij - joulukuu 05, 2007, 22:56
Lainaus käyttäjältä: Leokatti - joulukuu 05, 2007, 18:03
... Rajojen yli ei niin vain tälläydytä sisään paremman elämän toivossa ja hinnat ovat sen verran korkeat, että ihan kuka vaan ei haluaisi tullakaan.

Ja miksiköhän juuri nämä seikat tekisivät islantilaisista onnellisimpia? Siksi kai, ettei Islannissa näin ollen tiedetä ruohon olevan vihreämpää aidan toisella puolella!? >:D


Itse kysyy ja itselleen vastaa
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Leokatti - joulukuu 06, 2007, 07:27
Lainaus käyttäjältä: jounij - joulukuu 05, 2007, 22:56
Ja miksiköhän juuri nämä seikat tekisivät islantilaisista onnellisimpia? Siksi kai, ettei Islannissa näin ollen tiedetä ruohon olevan vihreämpää aidan toisella puolella!? >:D

No tätä minä vähän tarkoitin vihjaillakin...  ;)
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Haagalainen - joulukuu 07, 2007, 03:36
Lainaus käyttäjältä: Silppu - joulukuu 05, 2007, 18:01
Tilastoja vielä: Tänään kuulin radiosta, että Brisbane on maailman toiseksi nopeiten kasvava kaupunki. Nopeiten kasvava oli Phoenix, Arizona.

Kuulitko varmasti oikein? :pepsodent

http://www.citymayors.com/statistics/urban_growth1.html
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Silppu - joulukuu 07, 2007, 09:51
Lainaus käyttäjältä: Haagalainen - joulukuu 07, 2007, 03:36
Lainaus käyttäjältä: Silppu - joulukuu 05, 2007, 18:01
Tilastoja vielä: Tänään kuulin radiosta, että Brisbane on maailman toiseksi nopeiten kasvava kaupunki. Nopeiten kasvava oli Phoenix, Arizona.

Kuulitko varmasti oikein? :pepsodent

http://www.citymayors.com/statistics/urban_growth1.html

Kuulin ihan varmasti oikein, ärsyttävää kun eivät useinkaan mainitse lähdettä. Liekö sitten OECD maissa ja jollain ihan eri kasvua mittaavilla mittareilla, vaikkapa asuntojen hinnoilla mitattuna.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: ausseihin! - joulukuu 08, 2007, 18:08
Huomenna sitten suuntaamme sinne päin.  :pepsodent  Lennämme Honkongin kautta ja yövymme ekan yön Sidneystä. Sieltä matkaamme muutamaksi päiväksi Newcastleen ja lauantaina kotiin Bangokin kautta. Säätiedotus ei taida luvata meille kovinkaan hyvää keliä, mutta toivottavasti aurinkokin paistaisi, niin saisi nähdä paikan myös auringonpaisteessa.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: ausseihin! - elokuu 01, 2008, 16:53
Olipa hauska lukea noita ajatuksia ennen tänne muuttoa tilanteessa, jossa koko muutto oli vielä ihan auki. Nyt olemme olleet täällä kolmisen kuukautta ja on jo jotain käsitystä, millainen paikka tämä Australia oikein on tai ainakin tämä Newcastlen tienoo. Australiassa on helppo asua. Newcastle ja alueet sen ympärillä (esim. Sydney, Tea Gardens, Great Lakes, The Entrance, Gosford, Hunter Valley, Barrington Tops...) ovat todella upeita. Nautimme suunnattomasti upeasta merestä ja kaikesta siihen liittyvästä sekä tietysti muusta luonnosta (sen verran kuin siihen nyt uskaltaa vaarallisten ja tappavien eläinten takia tutustua, poden edelleen hirmuista kammoa mm. hämähäkkejä ja käärmeitä kohtaan, vaikka neuroottinen en enää ole. Mutta ei mua saa lähtemään metsään tai muuallekaan, jossa ei ole vähintään metrin levyistä valmiiksi tehtyä kävelyreittiä ;)). Ihmiset ovat ystävällisiä, mutta koska olen itse hieman epäsosiaalinen ihminen mitä tulee suhteessa vieraisiin ihmisiin, luultavasti menee tovi ennen kuin kenenkään paikalliseen oikeasti tutustun. Kanadalaisen perheen äidistä ja tyttärestä, jotka muuttivat tänne samaan aikaa kuin me (tosin valitettavasti vain vuodeksi) on vähitellen tulossa meille hyviä ystäviä. Itse olen kuitenkin päivät kotona lasten kanssa ja siten en työpaikan kautta pääse uusiin ihmisiin tutustumaan. Playgroupissa käymme kerran viikossa, mutta lapset siellä ovat liian nuoria meidän vanhemmalle ja nyt etsimme lapsille preschoolia/day care -paikkaa, jossa saavat mahdollisuuden tutustua paikallisiin lapsiin ja oppivat kieltä. On vain melkoisen vaikeaa löytää hyvää paikkaa ja vaikka jotain vinkkejä olenkin kysyessäni saanut, tuntuu tehtävä välillä liian haastavalta. Jos jonkin asian koen olevan Suomessa paremmin, niin suhteellisen tasaveroisen koulujärjestelmän. On melko hämmentävää, kun ei voi tietää onko lähikoulu sellainen, johon haluaa omia lapsiansa viedä.

Sen sijaan olemme hivenen yllättyneitä, miten paljon väkivaltaa täällä on. En sitten tiedä onko Newcastle jotenkin erityisen hankalaa aluetta, mitä tulee alkoholin ja huumeiden käyttöön, mutta lehdestä saa jatkuvasti lukea (tai ei niitä juttuja halua lukea, muttei voi välttyä näkemästä otsikoita) hirveistä henkirikoksista, ilkivallasta, tuhopoltoista, lapsiin kohdistuvista kaltoinkohteluista... Onko tämä yleistä koko maassa vaiko vain Hunterin alueella? Tietysti lehtien tarjoama kuva ei ole koko totuus ja sieltä saa helposti vääristyneen kuvan. Mutta mistäpä muualta juuri maahan muuttanut voi tietoa paikallisesta elämänmenosta saada kuin paikallislehdestä? Toisaalta asuimme ensimmäiset viikot asunnossa, joka sijaitsi poliisiaseman kupeessa ja kyllä sireenien ääni tuntui välillä ihan jatkuvalta, joskin tiivistyen erityisesti viikonloppuiltoihin. Toki Australia on iso maa Suomeen verrattuna ja 20 miljoonaan mahtuu paljon erilaista tallaajaa eikä Suomikaan mikään lintukoto enää ole. Mutta jotenkin mulla vain oli Australiasta hivenen erilainen kuva. En osaa selittää... rento elämän meno, no worries... jotenkaan siihen kuvioon ei vain osannut sijoittaa niitä juttuja, joita päivittäin lehdissä repostellaan. Mutta eipä se mielikuva kovin realistinen ollutkaan.

Se on jo selvinnyt, ettei me kahta kertaa vuodessa Suomessa käydä, niin kuin ensimmäisissä viesteissä tässä ketjussa uhosin. En koe pitkää matkaa ongelmana, sen raskaus unohtuu pian, mutta ei sitä tosiaan halua viettää vähäisiä lomia Suomessa. Tulevana jouluna Suomessa käymme ja luultavasti seuraavan kerran sitten kesällä 2010. Toiset lasten isovanhemmat ovat tulossa tänne jo lokakuussa ja ystäviä odotamme tänne viimeistään jouluna 2009. Muu liikenevä loma-aika menee ainakin Uudessa-Seelannissa, Lord Howen saarella, Norfolkin saarella, Fijillä, Vanuatulla. Manneraustraliassa must kohteita ovat ainakin Valliriutoilla Whithsundays, Great Ocean drive etelässä ja Uluru. Upea maa tämä on, siitä ei ole epäilystäkään. Nyt vain koetetaan sopeutua ja kotiutua.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Andreasyan - elokuu 01, 2008, 21:06
Valitettavasti,

huumeet seka niihin liittyvat rikokset ja vakivalta ovat koko maassa kovin yleisia. Itseasiassa, takavarikoin " bongin" potilaalta hetki sitten... :nuttu: Australiassa cannabiksen kayttoa ei pideta isona pahana ja mielestani esim. tavan tupakointiin liittyva varoittelu on huomattavasti nakyvampaa. Toinen minua arsyttava asia on viranomaisten "lepsuus" autoilijoita kohtaan jotka holtittomasti parayttavat paikasta toiseen parin tuopin voimin tai muuten vaan piripaissaan kayvat sunnuntai ajeluilla ja listivat siina sivussa pari jalankulkijaa >:(

Kolmas asia mika minua taalla on aina ihmetyttanyt on kasittamattoman lukuisat teiniraskaudet. Kouluissa kuulemma opetetaan seksuaali-kasvatusta mutta ei taida oppi menna perille tassa asiassa....vai onko valtion lupaama "lapsilisa"= konttasumma liian houkutteleva nuorille jotka eivat sitten osaa ajatella asioita aivan loppuun saakka?

AA
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: sim - elokuu 02, 2008, 01:29
Nyt kun tämä ketju on herätetty henkiin ja päästiin aiheeseen tupakointi, niin kertokaapa miten paljon Australiassa joutuu kärsimään tupakansavusta nykyään? Tilastojen valossa tupakoijia on paljon Suomea vähemmän, mutta miten toimivat kiellot yms?

Mitä tulee väkivallan esillä oloon esim. lehdistössä niin Suomi on kyllä menossa samaan suuntaan missä muu maailma on ollut jo kauan, eli pahempaan. Tämä siis nimenomaan esillä olosta - miten paljon väkivaltaa sitten oikeasti on, on usein hyvinkin eri asia. Ja näissä "oikeissa" tilastoissa Suomi ei keskimääräisesti pärjää mitenkään hirveän hyvin.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää
Kirjoitti: jounij - elokuu 02, 2008, 07:22
Ainakin sen eron tupakoinnin määrässä huomaa käytännössä: en ollut mitään tilastoja tutkinut, mutta viitisen viikkoa Suomessa juuri viettäneenä ehdin mielessäni suorastaan hämmästellä, kuinka paljon siellä tupakoidaan ja kuinka vähän tupakoitsijat huomioivat tupakoimattomia. Eli mielestäni on totta, että Suomessa joutuu kärsimään enemmän tupakansavusta kuin Ossilassa.


Väittää
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: MH - elokuu 02, 2008, 09:28
Täsmälleen samaa mieltä Jounin kanssa. Yksi asia ei vaan mahdu päähän, että miksi kaikkialla tupakoitsijat tulevat/jäävät oviaukkojen eteen käryttämään, että joutuu pidättämään hengitystä mennessään esim. kauppaan. liikkeet ym vielä kehoittavat tähän sijoittamalla tuhkaastiat ovien eteen. >:D >:D
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Merja - elokuu 02, 2008, 11:02
Samaa mieltä edellisten kanssa. Tupakoitsijoita tuntui olevan enemmän ja heiltä(kin) puuttui toisten huomioon ottaminen (sellainen yleinen suomalainen mentaliteetti että kun mulla on oikeus tätä tehdä niin v***t muista...).

Täällä on esim juna- ja bussiasemilla tupakonti kielletty ja melkoisen hyvin ihmiset sitä noudattavat. Ainakin minun kulkureiteilläni.  :peukkuy

Väkivaltaa kyllä riittää Suomessa lehtikirjoituksista päätellen, mutta se tuntuu olevan aika paljon asianomaisten kesken eli ulkopuolisia harvemmin vahingoitetaan. Täällä en ole sitä niin huomannut, mutta enpä luekaan lehtiä kuten Suomessa. Minä olen ainakin omassa lähiössä ja Cityssä kulkenut ihan vapaasti eikä ikinä ole vähääkään pelottanut tai tullut edes pelokas fiilis. Ainoa "häiriö" on ollut joskus harvoin lenkillä juostessa nourisoporukan autosta kuuluvat "kannustukset". Mutta onhan se vaan positiivista että vanhalle ämmälle huudellaan  :D
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Leokatti - elokuu 03, 2008, 09:13
Meinasin tukehtua, kun Hesassa erehdyin lentokentällä ovesta ulos... Sanoisin noin keuhkotuntumalta, että kun Suomessa siellä oven ulkopuolella oli noin 30 savuttajaa, niin Ausseissa heitä löytyi ehkä 3. Ainakin Perthissä lentokentän oven edessä on viivoitettu alue, joka on "smoke free zone" eli heti ovella et joudu savupilveen. Muualla en noita ole vielä huomannut, mutta tuskin vie kauan kun niitä alkaa ilmestyä muuallekin.

Aussifutista oli ilo käydä MCG:lla katsomassa, kun koko paikka on savuton.  :peukkuy
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Andreasyan - elokuu 03, 2008, 16:36


Australiassa ihmiset kunnioittavat tupakointikieltoja huomattavasti paremmin kuin esim. Suomessa tai monessa muussa Euroopan maassa. Tosin,"hassu" ilmio oli, kun Royal Brisbane Hospital paatti noin vuosi sitten tehda sairaalasta savuttoman ja tarjota potilaille vaihtoehtoisesti joko nikolaastarin tai purkkaa...kuinkas kavi? No, nyt on koko sairaalan kadun varsi taynna psyk.potilaita tupakalla ja ymparisto aika torkean nakoinen kun ei tuhkakuppeja ole alueelle laitettu.

Eli kannattiko toi nyt sitten???

Tosin, nyt itsekin savuttomana ollessani ihmettelen miksi ne tuhkikset on juuri kauppojen ovien edessa monessa paikassa???
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Haagalainen - elokuu 03, 2008, 21:38
Lainaus käyttäjältä: jounij - elokuu 02, 2008, 07:22
Ainakin sen eron tupakoinnin määrässä huomaa käytännössä: en ollut mitään tilastoja tutkinut, mutta viitisen viikkoa Suomessa juuri viettäneenä ehdin mielessäni suorastaan hämmästellä, kuinka paljon siellä tupakoidaan ja kuinka vähän tupakoitsijat huomioivat tupakoimattomia. Eli mielestäni on totta, että Suomessa joutuu kärsimään enemmän tupakansavusta kuin Ossilassa.
Väittää

Suomessa tupakoidaan enemmän kun Australiassa, mutta vähemmän kun teollisuusmaissa keskimäärin, ja myös Suomessa tupakoivien osuus on jo pitkään ollut laskussa. Tosin miesten ja naisten kohdalla kehitys on kulkenut vähän eri polkuja.
http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/elintavat/tupakka/aikuisten_tupakointi/
http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/elintavat/tupakka/nuorten_tupakointi/
Kun tupakointi erinäisissä tiloissa Suomessa kiellettiin, monet työpaikat ei järjestäneet kummoisiakaan tupakointitiloja, toivoen varmaan että mahdollisimman moni lopettaisi savuttelun. Jotkut lopettikin, mutta työpaikoillakin - kuten myös eräiden muiden tilojen edessä - tuo ovensuutupakoijien kööri kasvoi huomattavasti.
Ongelma on ja pysyy; tupakoijien osuus kyllä vähenee Suomessa edelleen, mutta vaikka heitä olisi vain 10% väestöstä, heitä riittää yllin kyllin sauhuttamaan vääriin paikkoihin.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: ausseihin! - elokuu 03, 2008, 22:25
Lainaus käyttäjältä: Andreasyan - elokuu 03, 2008, 16:36


Australiassa ihmiset kunnioittavat tupakointikieltoja huomattavasti paremmin kuin esim. Suomessa tai monessa muussa Euroopan maassa.

Tämä kuulostaa sikäli hassulta, kun musta tuntuu, ettei aussit juuri piittaa säännöistä. Ehkä olen väärässä, mutta sellainen tuntuma mulle kolmen kuukauden ajalta muodustunut. Mutta enpä ole vaikuttavampaa tupakoinninvastaista valistuskampanjaa nähnyt kuin paikalliset tv-mainokset. Ilmeisesti ne tehoavat hyvin.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: snoopywaiff - elokuu 05, 2008, 10:55
Onkin aikaa kulunut kun viimeksi tänne sivulle eksyin.

Eli 1,5 vuotta on täynnä oi oi maassa ja täytyy sanoa että vieläkin hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa  :o Minä onneton onnistuin maastoutumaan ehkä yhteen kylmimpään paikkaan tässä maassa eli Ballarat on kotipaikka. Ensimmäisen kerran kun näin sähkölakanan niin en tiennyt olisko pitänyt nauraa vai itkeä. Nyt en sitten nukkumaan mene kirveelläkään ilman sitä  :pepsodent

ihmiset minulle naureskelevat että kuinka suomalainen voi valittaa kylmyydestä. Siinä sitten selittämään että suomessa ULKONA on kylmä ei sisällä talossa niinkuin täällä. Käskettiin ostamaan paksummat ikkunaverhot  :nuttu:

Olenkin saanut aikaseksi listan kysymyksiä paikallisille mutta annoin periksi jo kauan aikaa sitten. esim. miksi kylppärissä ja pyykinpesuhuoneessa ei ole viemäriä lattiassa, miksi vessassa on ikkuna jota kaiken huipuksi ei saa kunnolla kiinni (tulee mieleen mummolan ulkovessa) miksi kaikissa huoneissa ei ole lämmitystä vaan ainoastaan olkkarissa ja miksi kummassa taloissa ei ole eristyksiä.
No minua katsottiin kuin ulkomaan elävää joten annoin asian sitten olla  :(

Onneksi kesä on tulossa ja ehkä minäkin taas saan vanhat luuni sulamaan  ;)
Kaikkein rankimmaksi olen kokenut sosiaalisen kanssakäymisen täällä. en ole töissä koska ooottelen vieläkin Spousse viisumiani joten työpaikan kautta ei ystäviä ole tullut. Ballaratissa tuntuu olevan ajatusmaailma sellainen että kun on 45 vuotias nainen niin on valmis vanhainkotiin.
Olen kysellyt mieheni siskoilta että mitä he harrastavat. taas sain kummastuneita katseita. Hoidetaan lapsia, kotia ja miestä. ja sitten sen jälkeen lapsenlapsia. Yritin löytää jotain harrastuksia mutta ei oikein onnistu. Sauvakävelyä olisi tarjolla  :pepsodent

Olen tanssinut koko ikäni mutta tarttisi mennä Melbourneen jotta saisi harrastaa sitä. Ballarat on balettikoulujen luvattu kaupunki ja minä alan olla vähän liian vanha balettikouluun  :pepsodent

Eli kova on ollut koulu tälle tytölle sopeutuminen tänne mutta eiköhän se siitä. Kunhan opin puhumaan naisten kanssa lapsista, kodinhoidosta jne. Ja kunhan ymmärrän että on aivan turha yrittää puhua maailmantilanteesta, politiikasta, historiasta ja yritystoiminnasta niin kyllä se siitä  :nuttu:
Miehelle kyllä uhosin että jollei me muuteta pois BAllaratista niin minä otan avioeron  :D 

Rehellisesti sanoen luulen että ballarat ei ole maailman paras paikka keski ikäiselle suomalaiselle naiselle joka on tottunut matkustelemaan ja joka ei ole tottunut olemaan kotiäitinä.

Toivottavasti se viisumi tulee pian niin pääsisin ehkäpä töihin ja ehkäpä muuttamaan jonnekin lämpimämpään osaan Australiaa. No onnekis ystävät ja perhe Suomessa muistavat ja lähettelävät lämpimiä paketteja  :peukkuy
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Leokatti - elokuu 05, 2008, 12:07
Snoopywaiff, älä katoa. Minäkin asun Ballaratissa. Laitanpa yv:n heti!
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Heidi - elokuu 05, 2008, 13:17
Minakin asun aika lahella Ballaratia Warrnamboolissa ja kaymme silloin talloin siella teilla pain. Voisin tulla vaikka joskus teita molempia treffaamaan sinne, kunhan ajankohdasta sovitaan!  8)
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: ausseihin! - elokuu 05, 2008, 14:05
Miksi kukaan ei asu Newcastlessa ;)?
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Aikis - elokuu 05, 2008, 15:44
Snoopywaiff, ihan vaan vinkkinä, että oletko katsellut paikallista Evening College tms tarjontaa? Entäs erilaisia järjestöjä sun muuta, vapaaehtoistyötähän tehdään paljon. En nyt kyllä yhtään tunne Ballaratia, mutta oliskohan siellä esim. siirtolaisnaisille tarkoitettua toimintaa, jossa varmaan kaivattaisiin 'advanced' ohjaajia esimerkiksi. Itse tein tämmöisen löydön samankaltaisessa tilanteessa kuin sinulla - tosin vähän liian myöhään, kun sitten tulikin muutto muualle.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Leokatti - elokuu 05, 2008, 19:38
Heidi, ihan milloin vaan  :peukkuy Uskaltaisinkohan tunnustaa, että ajettiin teillä päin Great Ocean Roadille mennessä pari viikkoa sitten, mutta kun ei ollut aikaa pysähtyä niin en ilmoitellut sen kummemmin... sorry  :-X
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Ella - elokuu 23, 2008, 10:04
Teille jotka olette viela suomessa ja tulossa, alkaa jattako niita lampimia vaatteitasuomeen!!! varsinkin jos menette paikalliseen perheeseen, ainakaan taalla ei oo mitaan lammitusta ja yolla on ihan helevetin kylma!! laitoin kaikki vaatteeni paalle ja sukat kasiin kun ei ollu kasineita mutta silti olin ihan jaassa peiton alla :P nyt kaipaan sita lamminta villapuseroa jonka jatin suomeen.eli vaatetta mukaan vaan vaikka miten olisi etelaisella pallonpuoliskolla  :D
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: GeeBee - elokuu 24, 2008, 09:10
Lainaus käyttäjältä: ausseihin! - elokuu 05, 2008, 14:05
Miksi kukaan ei asu Newcastlessa ;)?
Vaimon sukulaiset asuvat "aika" likellä eli Gosfordissa.... ;) Ja aikanaan heillä oli paljonkin työmaita Newcastlessa.  :)
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: iluvatar - syyskuu 04, 2008, 17:28
Lainaus käyttäjältä: SunSet - joulukuu 04, 2007, 01:46
ihan nain yleisesti, valilla ihmetyttaa miten ihailtua esim juominen/huumeet on taalla... tama siis mielipide, mutta ei tassa kahden vuoden aikana ole mun kohdalle osunut yhtakaan aussia joka ei joisi/tupakoisi/kayttaisi huumeita. Enka tarkoita etta kaikki olisivat ihan rappiolla, vaan sita etta sitten ihmetellaan etta miten joku voi elaa raittiisti tai etta "mita sa sitten teet viikonloppuisin"...
Mutta muuten maana aussila on oikein mukava ja eihan sita tieda vaikka minakin tanne joku paiva asettuisin ihan pysyvasti..

Joku poliisi viikko pari sitten kommentoi Courier mailissa miten hänen mielestään huumeet on parempia ku alkoholi... Kuvaa paljon asennetta täällä. Varsinkin kun alkoholi on näistä kahdesta se laillinen!
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: iluvatar - syyskuu 04, 2008, 17:35
Lainaus käyttäjältä: Andreasyan - elokuu 03, 2008, 16:36


Australiassa ihmiset kunnioittavat tupakointikieltoja huomattavasti paremmin kuin esim. Suomessa tai monessa muussa Euroopan maassa. Tosin,"hassu" ilmio oli, kun Royal Brisbane Hospital paatti noin vuosi sitten tehda sairaalasta savuttoman ja tarjota potilaille vaihtoehtoisesti joko nikolaastarin tai purkkaa...kuinkas kavi? No, nyt on koko sairaalan kadun varsi taynna psyk.potilaita tupakalla ja ymparisto aika torkean nakoinen kun ei tuhkakuppeja ole alueelle laitettu.

Eli kannattiko toi nyt sitten???

Tosin, nyt itsekin savuttomana ollessani ihmettelen miksi ne tuhkikset on juuri kauppojen ovien edessa monessa paikassa???

Hehe, tähänkin pitää vielä kommentoida :D Mä oon tuolla kyseisessä paikassa newsagencyssa töissä ja ku ite en polta niin ei sanavarastoon kuulu mitkään tupakan käärikkeet. Sitten tulee aina asiakkaita kyselemään vaikka mitä kääryleitä eri nimillä ja minä pällistelen siinä niin kauan että asiakaskin tulistuu ja siinä vaiheessa molemmille sytyttää mitä toinen meinaa. Sinne hungry jacksin kulmalle ne joutuu aina lähettää servikselle kääryleitään hakemaan. On se kyllä, ku seinät on melkein maalattu niillä tupakoimattomuus kylteillä ja silti pitäs saada samassa sairaalassa ostaa tupakkaa. Jossain kohti ei vaan klikkaa.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Ella - syyskuu 05, 2008, 14:56
Joo toi juomakulttuuri on kylla tullut mullekkin ihmetyksena vaikka tiesin etta se olis taalla er ilainen, mutta ei nyt ihan nain erilainen... tosiaan klo 14 kavelen pitkin katuja ja naan ihmiset juomassa viinia baarissa ja mun perhe myos juo joka ilta viinia tai kaljaa ihan kunnolla.mutta ei kukaan naa siina mitaan vaaraa eika kukaan retteloi, se vaan on niille ihan selva juttu etta alkoholia kaytetaan paivisin... ite yritan rajottaa suomalaisittain ke, pe ja la  juomsieen mutta saa nyt nahda miten siina pysyy kun asuu tassa perheessa...  :D
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: RUU - syyskuu 05, 2008, 15:22
Olut ja viinihan ovat juomia, eivat mitaan erikoisuuksia. Siina se. Ei tarvinne suurempia selityksia. Juovat monet mehujakin, limsaa, vetta, merkillisimmat jopa maitoakin...

Juuh, ei ne juomatavat vaan asenne ja suhtautuminen ovat erilaisia. Hiukan Suomessa tuppasi naurattamaan ravintoloiden tarjoilijat kun viinia tilatessani aina erikseen kysyivat "12 vai 16 cl". Mita eroa niilla on? Yhta hyvaa se viini on, oli sita 1/2 tai 2/3 lasillista.  :XXXX Taalla sita saa sopivasti, joka yleensa tarkoittaa riittavasti.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Merja - syyskuu 05, 2008, 18:01
Lainaus käyttäjältä: Ella - syyskuu 05, 2008, 14:56
Joo toi juomakulttuuri on kylla tullut mullekkin ihmetyksena vaikka tiesin etta se olis taalla er ilainen, mutta ei nyt ihan nain erilainen... tosiaan klo 14 kavelen pitkin katuja ja naan ihmiset juomassa viinia baarissa ja mun perhe myos juo joka ilta viinia tai kaljaa ihan kunnolla.mutta ei kukaan naa siina mitaan vaaraa eika kukaan retteloi, se vaan on niille ihan selva juttu etta alkoholia kaytetaan paivisin...

Toisaalta täällä on myös paljon ihmisiä, jotka eivät juo ollenkaan (ilman että taustalla olisi mitään vakaumuksellista syytä) ja sitä pidetään ihan normaalina. Bileissä on ihan okei juoda limua ja työpaikan juhlat ovat siistimpiä. Kuitenkin alkoholin ongelmakäyttöä on täälläkin paljon enkä pidä sitä ihan normaalina että perhe juo joka ilta viiniä/olutta "ihan kunnolla" joka tarkoittanee useampaa kuin yhtä pulloa tai lasillista. Muista että moni joka juo viiniä kuppilassa päivällä, saattaa olla turisti tai juhlistamassa jotain erityistä ;)   
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: jounij - syyskuu 05, 2008, 19:24
Lainaus käyttäjältä: Merja - syyskuu 05, 2008, 18:01
Muista että moni joka juo viiniä kuppilassa päivällä, saattaa olla turisti tai juhlistamassa jotain erityistä ;)   

Merjan osuvan kommentin lisäksi mainittakoon, että omien havaintojeni mukaan keskiverto-australialaisten suhtautuminen alkoholiin ei ole yhtä mustavalkoinen kuin suomalaisten. Suomessahan on varsin tavallista ajatella, että kun aletaan "ottaa", niin päädytään enemmän tai vähemmän humalaan. Australiassa juominen ei välttämättä ole yhtä humalahakuista. Täällähän on aivan normaalia, että jos lähdetään työkavereiden kesken ulos lounaalle, niin ruokajuomaksi sopii nauttia vaikkapa lasi viiniä tai pullollinen olutta. Joskus - varsinkin perjantaisin - nämä "työlounaat" saattavat hieman venyäkin. Yleensä näiltä lounailta kuitenkin päädytään takaisin "kustannuspaikalle". Mahdolliset alkoholihöyryt haihtuvat iltapäivän mittaan ja illan sarastaessa ajellaan kotiin ihan laillisesti täysin selvinpäin.

Veikkaanpa että Suomessa vielä nykyäänkin työkaverit katselisivat hieman kieroon sitä, joka tilaa lounasjuomaksi yhden tolpan olutta vahvempaa. Vai olenko väärässä?


Miettii
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Jaaks - syyskuu 05, 2008, 20:23
Merjaa, RUU'ta ja Jounia myötäillen olen enemmän tämän maan alkoholi kulttuurin puolesta  :XXXX

Vaikka siitä nyt onkin jo joitakin vuosia kun viimeksi kävin Suomessa, niin siellä katsottiin hyvin kieroon, jos halusin juoda olutta tai viiniä arkilounaalla kotona tai ravintolassakin ja sanottiin "et kai sinä nyt jo aloita ?".
Suomalaiset aloittaa juomisen perjantai iltana kello 6'n jälkeen muutamalla oluella (ihan ok sauna oluet) ja sitten tuodaan kossut ja muut tax free tuliaiset pöytään ja möristään aina jonnekin aamu kuuteen asti ja seuraava päivä menee kokonaan "Punaiselle Ristille" eli herätään joskus puolenpäivän aikoihin jos sittenkään.

Meillä aloitetaan aikaisemmin ja lopetetaan myöskin aikaisemmin.  Vakio juttu on "late lunch - early dinner" ja ollaan ylhäällä ihan normaali aikaan aamulla.

Jopa meidän työpaikan "code of conduct" ei sano, että alkoholin juominen on kiellettyä vaan sanoo, että alkoholin juominen työaikana ei saa vaikuttaa normaaliin työtehoosi  :pepsodent

Jounin ohella miettii......
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Haagalainen - syyskuu 06, 2008, 00:11
Lainaus käyttäjältä: Jaaks - syyskuu 05, 2008, 20:23
Suomalaiset aloittaa juomisen perjantai iltana kello 6'n jälkeen muutamalla oluella (ihan ok sauna oluet) ja sitten tuodaan kossut ja muut tax free tuliaiset pöytään ja möristään aina jonnekin aamu kuuteen asti ja seuraava päivä menee kokonaan "Punaiselle Ristille" eli herätään joskus puolenpäivän aikoihin jos sittenkään.

Oletpa Jaaks hakeutunut Suomessa tosi huonoon seuraan 8)

3 l hanapakkaus aussiviiniä riittää meillä parille hengelle pariksi viikoksi, ja siinä kaikki. Pakko juoda noinkin nopeasti, koska pidempään ei avattu pakkaus säily :)

Australiassakin näkyy muuten olevan kovasti kauluksen väristä kiinni, kuinka hyvin juoma maistuu.
http://www.uq.edu.au/research/index.html?page=67824&pid=0
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: MH - syyskuu 06, 2008, 03:54
Lainaus käyttäjältä: Haagalainen - syyskuu 06, 2008, 00:11
Oletpa Jaaks hakeutunut Suomessa tosi huonoon seuraan 8)

Tuskin tarvii hakeutua, riittää kun menee viikonloppuna kuppilaan niin näkee tosiasiat.

Mielestäni myös Suomessa humalahakuisuus on suurempaa.

Australiassa tulee nautittua sivistyneesti vai mitä Jaska :D :D :D
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Haagalainen - syyskuu 06, 2008, 06:08
Lainaus käyttäjältä: MH - syyskuu 06, 2008, 03:54
Lainaus käyttäjältä: Haagalainen - syyskuu 06, 2008, 00:11
Oletpa Jaaks hakeutunut Suomessa tosi huonoon seuraan 8)

Tuskin tarvii hakeutua, riittää kun menee viikonloppuna kuppilaan niin näkee tosiasiat.
Ongelmakäyttäjien osuus Suomessa ei ole suuri, mutta eihän ne piilossa pysy
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/KTL+Alkoholin+riskikulutus+yleist%C3%A4+Suomessa/1135239119945

Lainaus käyttäjältä: MH - syyskuu 06, 2008, 03:54
Mielestäni myös Suomessa humalahakuisuus on suurempaa.
Turhan monien kohdalla se Suomessa sitä on ???

Lainaus käyttäjältä: MH - syyskuu 06, 2008, 03:54
Australiassa tulee nautittua sivistyneesti vai mitä Jaska :D :D :D
Sivistyneestipä tietysti, mutta Ossilassakin sivistyksen rajat vaihtelee. Nähty on.

Alkoholista työaikana on joissain maileissa ollut juttua. Arvioimatta mikä on oikein ja mikä väärin, omaan arvomaailmaani alkoholi normaalina työaikana ei mahdu, työhön liittyvät iltatilaisuudet tms on toinen juttu.
Huippu-urheilukin on täyttä työtä, ja ohessa vähän harvinaisempi esimerkkitapaus työmaajuopottelusta.
http://www.hs.fi/urheilu/artikkeli/IAAF+vaatii+juovuksissa+hyp%C3%A4nneelt%C3%A4+Uhovilta+selvityksen/1135239204121
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Tazza - syyskuu 06, 2008, 11:03

Veikkaanpa että Suomessa vielä nykyäänkin työkaverit katselisivat hieman kieroon sitä, joka tilaa lounasjuomaksi yhden tolpan olutta vahvempaa. Vai olenko väärässä?

Kyllähän näin on, nimittäin työnantajalla on oikeus antaa potkut alkoholin vaikutuksen alaisena olemisesta työajalla. Riippuu paljon työnantakasta ja toimen Tietysti sellaisilla aloilla joilla on yleistä jutustella työasioista lounaan ohella, kyllä lasi olutta tai viiniä kuluu aterialla. Työmaaruokaloissa sitä kyllä katsottaisiin kieroon ja varmaan joku menisi vinkkaamaan ylemmälle tasolle että nyt...  >:D

Tottakai potkujen uhatessa varmasti kävisi keskustelu onko yksi annos alkoholia nyt sitten niin vaikuttavaa työkykyyn,
mutta itse en lähtisi leikkimään, kerkeää sitä sitten omalla ajalla.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Haagalainen - syyskuu 06, 2008, 14:22
Lainaus käyttäjältä: Tazza - syyskuu 06, 2008, 11:03

Kyllähän näin on, nimittäin työnantajalla on oikeus antaa potkut alkoholin vaikutuksen alaisena olemisesta työajalla.

Näin on, mutta ei ne potkut tuosta syystä tapaa ihan "puun takaa" tulla. Ensin keskustellaan ja tavataan jakaa myös varoituksia, ennen kun annetaan kenkää.

Joillakin työmailla, esim. TVO, tulee puhallutuksessa kärynneelle laitetoimittajan tms palveluksessa olevalle henkilölle kyllä kerralla pitkä porttikielto ko työmaalle.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: MH - syyskuu 06, 2008, 16:22
Lainaus käyttäjältä: Tazza - syyskuu 06, 2008, 11:03


Kyllähän näin on, nimittäin työnantajalla on oikeus antaa potkut alkoholin vaikutuksen alaisena olemisesta työajalla.

Ei muuten ole, työantajan pitää järjestää alkoholiongelmaiselle hoitoon ohjaus. Vasta epäonnistuneen hoitoon ohjauksen jälkeen syntyy peruste irtisanomiselle. Työlainsäädäntö on suomessa aina työntekijän puolella. Virkatehtävissäkin taitaa olla niin että menetät virkasi mutta silti laitos ei saa irtisanoa vaan ohjataan muihin töihin.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: ausseihin! - syyskuu 06, 2008, 18:56
Lainaus käyttäjältä: Jaaks - syyskuu 05, 2008, 20:23

Meillä aloitetaan aikaisemmin ja lopetetaan myöskin aikaisemmin.  Vakio juttu on "late lunch - early dinner" ja ollaan ylhäällä ihan normaali aikaan aamulla.



Olisiko syynä se, että ravintolat menee täällä aikaisemmin kiinni? ;) Täällä Newcastlessa ei ainakaan pääse juottoloihin enää klo 1 jälkeen sisään. On järjestely sama muualla maassa? Täällä alkoholin liikakäyttö on ainakin Ongelma.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: jounij - syyskuu 06, 2008, 19:28
Noh, noudatetaanko niissä työmaapuhallutuksissa sitten ihan nollalinjaa, vai saako olla promilleja esimerkiksi alle autolla-ajorajan (0.5 promillea)? Meinaan, että jos esimerkiksi Ossilassa työntekijä ottaa lounaalla sen yhden oluen, niin ei siitä vielä tule edes sitä puolta promillea alkoholia vereen.

Australian eri osavaltioissa on erilaisia säännöksiä anniskelun suhteen ja myös saman osavaltion sisällä on olemassa erilaisia anniskelulupia, jotka oikeuttavat alkoholin tarjoiluun erilaisina aikoina. Ainakin "ennen vanhaan" (eli siis 1990-luvulla) oli sekä NSW:ssä sekä ACT:ssä mahdollista hankkia anniskelulupa, joka oikeutti myymään alkoholia 24 tuntia vuorokaudessa. Jossain vaiheessa kuitenkin ainakin ACT:ssä rajoitettiin anniskelua: vaikka monet kapakat saavat edelleenkin olla auki 24 tuntia vuorokaudessa, on johonkin aikaan aamusta (olisiko noin kello 5 - 9?) alkoholin anniskelu kiellettyä.


Aprikoi
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Leokatti - syyskuu 06, 2008, 20:10
Lainaus käyttäjältä: Tazza - syyskuu 06, 2008, 11:03
kerkeää sitä sitten omalla ajalla.

Kerkeää mitä? Juoda lounaan ruokajuoman viisi tuntia lounaan jälkeen??

Taitolaji, taitolaji... ;)

Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Andreasyan - syyskuu 06, 2008, 20:34
Hmm...

enpa ole muuten koskaan tullut katsoneeksi oman nykyisen tyopaikkani saannoksista kieltavatko kokonaan alkoholin nauttimisen esim. lounaalla. Pitaapa tarkistaa, tai ehka voisin maanataina kokeilla miten CEO suhtautuu jos korkkaan ruokatunnilla bissen palan painikkeeksi ;)

Jatkoa seuraa...
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Merja - syyskuu 06, 2008, 22:23
Virallisesta protokollasta en tiedä, mutta yleisesti meidän lafkassa sanotaan ettei soluviljelyä saa harrastaa jos on nauttinut lounasolusen, legenda kertoo että muuten tulee soluparoille hiivainfektio. :o

Joten sitten pirttiviljelyä vaan oluiden jälkeen...
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: MH - syyskuu 06, 2008, 22:33
Sydneyssa ainakin Pyrmont bridge hotelli on 24h paikka. Joskus pitkän dinnerin jälkeen aamulla 6 aikaan katellu kun aurinko nousee kaupungin ylle :)

Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Haagalainen - syyskuu 07, 2008, 01:48
Lainaus käyttäjältä: jounij - syyskuu 06, 2008, 19:28
Noh, noudatetaanko niissä työmaapuhallutuksissa sitten ihan nollalinjaa, vai saako olla promilleja esimerkiksi alle autolla-ajorajan (0.5 promillea)? Meinaan, että jos esimerkiksi Ossilassa työntekijä ottaa lounaalla sen yhden oluen, niin ei siitä vielä tule edes sitä puolta promillea alkoholia vereen.

Ei ole nollatoleranssi ainakaan meillä. Jos jää "riittävästi" alle 0,05%, ja ei ole kyse toistuvasta jutusta, ei anna yleensä aihetta enempään.
Ja vaikka olisi yksittäistapauksessa ylikin, ei ole aina tarpeen laittaa rulettia pyörimään.
Rakentava keskustelu auttaa jos joku. Hoitoonohjauksessa  on se ongelma, että sinne ohjattavat harvoin katsoo olevansa hoidon tarpeessa, ja tulos on sen mukainen.
Mutta kuten MH kertoikin, hoitoonohjaus on ohjelmassa ennen potkuja.

Ihmisiltä ei pidä viedä työpaikkaa kevein perustein, ja yrittämättä ensin auttaa, mutta toisaalta esim. meidän kaltaisessa teollisuudessa on kyse joko asianomaisen tai työkaverien telomisriskin kasvusta.

Nollatoleranssiammattejakin Suomessa on, vaikkapa veturinkuljettajat.
Eikös Ossilassa osavaltiosta riippuen myös rekkojen, bussien, ja sen semmoisten kuskien kohdalla raja ole 0 ...0,02%, eli tiukempaa kun Suomessa?
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Andreasyan - syyskuu 07, 2008, 10:16
Niin,

kylla mina kannatan(ja toivon) nolla toleranssia ainakin talla terveydenhoidon- ja laaketieteen alalla. Ei olisi mitenkaan mukavaa jos esim. kirurgi suorittaa sydamen siirtoa tms "vain" 0.03 promillea puhaltaneena. Kohtullista myos on mielestani ettei minkaan sortin ajoneuvoa "operoida' jos on vahankin alkoholia nauttinut.

AA
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Haagalainen - syyskuu 07, 2008, 17:37
Lainaus käyttäjältä: Andreasyan - syyskuu 07, 2008, 10:16
Niin,

kylla mina kannatan(ja toivon) nolla toleranssia ainakin talla terveydenhoidon- ja laaketieteen alalla. Ei olisi mitenkaan mukavaa jos esim. kirurgi suorittaa sydamen siirtoa tms "vain" 0.03 promillea puhaltaneena. Kohtullista myos on mielestani ettei minkaan sortin ajoneuvoa "operoida' jos on vahankin alkoholia nauttinut.

AA

Kyllä minä tuolle 0,03 promillelle ehkä näyttäisin vihreää valoa, mutta jos minua operoisi 0,03 prosenttia puhaltanut lääkäri, saattaisin olla huolestunut 8)
Minulla on ainakin takavuosina myös poliisin käyttämä huipputarkka alkometri Alco-Sensor III, ja sillekin tuottaa jo tuskaa edes havaita tuo 0,03 promillea, eli se on käytännössä "0".

Muuten olen kyllä Andreasyanin kanssa samoilla linjoilla alkoholista terveydenhuollonkin työtehtävien yhteydessä.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Tazza - syyskuu 08, 2008, 01:29

mutta ei ne potkut tuosta syystä tapaa ihan "puun takaa" tulla. Ensin keskustellaan ja tavataan jakaa myös varoituksia, ennen kun annetaan kenkää.
[/quote]

Esitin asian kärjistetysti, tottahan ennen potkuja varoituksia annetaan ja hoitoon ohjaus on työnantajan velvoite. Mutta tietysti jos työntekijä ei heti ota varoitusta onkeensa niin kolmesta varoituksesta on jo oikeus sitten irtisanominen antaa.

Ja toiset työnantajat antaa varoituksia vähemmästäkin, joskus aikoinaan patterit väsähti kellosta yön aikana ja herätys jäi pärisemättä, niinpä pari tuntia myöhästyin ennen kuin 'herätys' tuli kautta rantain. Ja siitä sain varoituksen. Se oli kyllä yleinen käytäntö siinä firmassa, en ollut ainut. Eri asia bussien myöhästely tms kuitenkin.

- kerkee sitä omalla ajallakin - puhuin itsestäni, en kritisoinut muiden juomatottumuksia.  ;)  Ja siinä uskossa olen että siellä taitaa olla tarjolla yleisesti myöskin sellaista olutta jossa vähemmän alkoholia kuin suomalaisittain kolmosessa (vanhan ajan tyyliin II-oluessa?) jota joku aina esittää tasaisin väliajoin josko palautettaisiin taas Suomeenkin panimoille tuotantoon.
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Haagalainen - syyskuu 08, 2008, 01:47
Lainaus käyttäjältä: Tazza - syyskuu 08, 2008, 01:29

..., tottahan ennen potkuja varoituksia annetaan ja hoitoon ohjaus on työnantajan velvoite.

Ei aina. Peli on joskus aikaa raakaa.

http://www.oikeus.fi/tyotuomioistuin/tulostus/33610.htm
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Tazza - syyskuu 08, 2008, 03:45
LainaaPeli on joskus aikaa raakaa.

Niinpä, olihan siitä aikasemmin puhetta että on näitä tiettyä aloja joissa kannattaa pohtia tarkkaan näiden virvokkeiden käyttöä.

Ja nyt tulee ärrrrrpurrr  :nuttu: jos en saa(siis opi) käyttää tuota lainausta oikein.. Näin se tietokonepiltillä vaatii aikaa omaksua nää jutut, sorge..
Otsikko: Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
Kirjoitti: Annabelle - syyskuu 08, 2008, 20:12
En aiemmin välittänyt ottaa kantaa alkoholin käyttöön puolesta enkä vastaan, sillä mulla on aina ollut sellainen tunne, että Aussilassa alkoholin käyttöön on suhtauduttu rennommin ja luonnollisemmin, eikä niinkään viha-rakkaus suhteella, kuten Suomessa.
Kuitenkin löysin aiheeseen liittyvän artikkelin Herald Sunista (netistä) päivän parin takaa. Juttu koskee ensi kuun Bathurst 1000 -autokisan yleisön alkoholirajoituksia. Juttu lyhykäisuudessään kuuluu:
"PETROL heads will have to survive on a slab of beer a day at next month's Bathurst 1000 car race.Adults can take one case (24 cans) of full-strength beer or one block (36 cans) of light beer each day.Restrictions also apply to one case (24 cans) of pre-mixed drinks or one cask of wine, up to four litres. Combinations are not allowed, and no glass containers are permitted in camping areas or within the race precinct.
Police said the limits were fair and would reduce the risk of alcohol-fuelled violence and anti-social behaviour..."

Onkohan siis suhtautuminen vähän liiankin leväperäistä=rentoa? Hurjalta ainakin tuntuu tuo sallittu alkomäärä per päivä/hlö... :o