Purjehdus & veneily -unelmointia ja asiaa

Aloittaja chilifinn, syyskuu 12, 2006, 21:20

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

chilifinn

Hei kaikki!
Katselin äsken kuvia Dunderin arkistosta ja ihailin Jaakon ja Joukon kuvaamia merimaisemia ja hulppeita veneitä.
Olen ollut purjeveneessä tasan kerran suurella valliriutalla mutta aloin haaveilla josko joskus voisi opetella purjehtimisen tai veneilyn perusteita ja vaikkapa tehdä pieniä veneretkiä esim vuokraveneellä.
Toisin sanoen täällä on day dreaming menossa kun vauva nukkuu päiväuniaan...

Onko kukaan teistä opetellut veneilyä aikuisella iällä?
Onko kursseja paljon tarjolla? Onko vuokraveneitä tarjolla yleisesti vai ostavatko immeiset oman veneen yksin tai porukalla kavereiden kanssa?

En ole kovin rämäpäinen joten voi olla ettei minusta ole minkään sortin merenkävijäksi, mutta olisi kiva kuulla kokemuksia ja tarinoita teiltä jotka veneilyä harrastatte.
Jos ei muuta niin kehukaa hienoja retkiänne ja kohteita missä käytte! :D
 
Maanpinnalle lasta hoitamaan palailee
Chilifinn

Jaaks

Chilifinn,

Jos tulette Brisbane alueelle, niin varmasti löytyy.

Merjakin voi uutena tulokkaana kertoa kokemuksiaan purjehtimisesta hyvinkin tuulisessa säässä :D

Esimerkiksi Royal Queensland Yacht Squadron pitää joka keskiviikko WAGS (Wednesday Afternoon Gentleman Sailing) kilpailut joihin on aina tarvetta miehistöön, eikä maksa mitään (paitsi tietysti pari rommia kipparille kisan jälkeen) :D

Samassa klubissa on myöskin purjehduskoulu, jossa voit oppia kaikki tarvittavat tiedot ja taidot.

Keep on day dreaming ja tee niistä todellisuutta sitten kun olet täällä :D

Merja

Hei chilifinn,
olin todellakin Brisbanen kaupungin tukemalla naisille suunnatulla purjehsuskurssilla vasta-alkajille ja SE OLI MAHTAVAA! Olen ollut merellä koko lapsuuteni, mutten purjeveneessä. Kurssi oli 4h ja opin ihan valtavasti perusjuttuja. En ole kyllä Suomessa nähnyt tällaisia kursseja, mutta varmaan niitä on. Tai sitten ei. Kannattaa ottaa paikalliseen purjehdus/pursiseuraan yhteyttä, he tietävät neuvoa.
Kannattaa kokeilla:XXXX

Merja

Aikis

Chillifin, mita olisi elama ilman unelmia...Mika ettet oppisi veneilyn saloja? Kuule, kun MINA olen suorittanut boating licensen niin sitten kuka tahansa pystyy siihen!

No, nyt tunnen ihailevia katseita selassani etta kyllapa se Aikis...jotta totuures pysythan, niin tunnustan, etta en mina oikeasti osaa venetta ajaa, kunhan suoritin sen ajokoritn kun se ei Australiassa vaadi kuin sisalukutaitoa ja vahan ulkomuistia. Mutta olisin saanut ajaa vaikka minkalaista jahtia tuolla lapyskalla!

Se veneseikkailu tai sanoisinko -sekoilu yritti olla meille - tulisen maakravuille - isannan kanssa vahan sellaista terapiaa. Hienoja hetkia toki vietettiin Tasmanian merella! Ainakin silloin kun oli vahan enemman porukkaa mukana ankkureita sun muita varkkaamassa.

Jaaks

Lainaa... kun se ei Australiassa vaadi kuin sisalukutaitoa ja vahan ulkomuistia.

En tiedä muista osavaltioista (enkä juuri viitsi edes tietoa niistä hakea), mutta Queensland Recreational Boat License on aina vaadittu myöskin veneen ajokoe.

LainaaObtaining a Queensland recreational marine driver licence:   
   
   You must:   

   
   -   Be aged 16 years or older.   

   
   -   Demonstrate you are competent to navigate and manage a recreational boat by successfully completing an approved BoatSafe licence training course.   

   
   -   Provide satisfactory evidence of identity (a photographic Queensland driver licence (current or expired less than two years) is acceptable as evidence of identity).   

   
   
   


chilifinn

Kiitos kommenteista ja kannustuksesta!
Tuo Brisbanen jahtiklubi vaikuttaa hienolta ja heillä on upeat webbisivut.
Eihän sitä koskaan tiedä vaikka lomailisi siellä päin joskus pidempään ja osallistuisi kurssille. Ja jos ei kurssille niin onhan niitä sitten maakravuille maksullisia päiväretkiä, että pääsee kuitenkin merelle vaikkei ruorissa olisikaan.

Koskapa määränpäämme on kuitenkin näillä näkyminen Melbourne niin katsoin löytyykö vastaavaa klubia sieltä, ja löytyihän se, mutta day dreamingiä ajatellen nettisivut ovat lievästi sanoen kalseat...
http://www.rmys.com.au/db/clubdisplay.asp?ID=3030&Action=Display
Purjehduskouluasiaa löytyi myös tällaisesta linkistä:
http://www.docklandsailingschool.com.au/course_information.html

Haaveillahan aina voi ja se on vieläpä halpaa hupia! :hahhaa
Eikä tämä liene mahdoton haave ole!

Aikis

Jaaks, minun onneni etta New South Walesissa ei...Eli korjaan kaikille lukijoille etta:

onneksi boating licensen suorittaminen NSW:ssa, tarkemmin Sydneyssa, ei vaadi kuin pienta lukuponnistusta - ja arvauskykya. Ja tama oli v 2004, joten ainahan saattavat pykalat muuttuakin.

Kylla mina sita helppoutta ihmettelinkin, ja aattelin etta kaikille niita lupia annetaankin...

Jaaks

Aikaihminen,

Kuten sanoit pykälät voivat muuttuakin:


LainaaFrom 1 October 2006

Anyone wishing to obtain a boat licence must, from 1 October 2006, first undertake compulsory boating education either by studying an online seminar or attending a seminar conducted by NSW Maritime or an accredited agency. A nominal fee will apply.
NSW Maritime accepts some courses from certain organisations as satisfying the licence test requirements. These organisations conduct courses which not only teach you the requirements for a general licence but often include practical training in boat driving.

NSW Boat Driver Licensing

jounij

Often = usein, mutta ei aina, vai?


"People demand freedom of speech to make up for the freedom of thought which they avoid."

Ihan itsekö, Jaakko, tällaisen ajatuksen puit sanoiksi? Jos et, niin saanko udella millaisesta asiayhteydestä tämä mietelmä on lainattu?


Utelee kuitenkin
Jouni
Canberra

Jaaks

Jouni,

Enhän nyt sentään itse, vaan kyllä se huomattavasti viisaamman miehen eli Tanskalaisen filosofin Soren Aabye Kierkegaard (1813-1855) tuotantoa.

Siitä on olemassa myöskin ilmeisesti eritavalla alkuperäisestä tanskan kielestä käännetty versio
People demand freedom of speech as a compensation for the freedom of thought which they seldom use.

jounij

Vaikka jotkut puhuvatkin mitä sylki suuhun tuo sen kummemmin mielipiteitään punnitsematta, niin silti itse olen samaa mieltä, kuin sanotaan Voltairen olleen:

"I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it."

(Vaikka tätä mietelausetta yleensä pidetäänkin Voltairen hengentuotteena, niin asiaa ei ilmeisesti ole koskaan pystytty todistamaan.)


Ooh, mitähän sanottavaa minä keksisin purjehduksesta?! Olen kerran purjehtinut lyhyen reissun siellä Moreton Baylla ja vaikka se kivaa olikin, niin melko työläältäkin se purjeiden kanssa puuhasteleminen vaikutti. Minulle taitaisi sopia ennemminkin asuntolaivailu, jota tuli muutama vuosi sitten kokeiltua samoilla vesillä. Sen oppimiseen riitti sellainen 2 tunnin oppitunti ja jo olemassaoleva kartanlukutaito.


Filosofoi
Jouni
Canberra

Jaaks

Mielestäni myös George Eliot aka Mary Anne Evans sanoi aikoinaan hyvin
"Blessed is the man, who having nothing to say, abstains from giving wordy evidence of the fact."

Asuntolaivailu on mukavaa ja leppoisaa veneilyä ja varsinkin Moreton Bayn eteläosissa, mutta kunnon purjehdukselle ei kyllä mikään muu veneilymuoto vedä vertoja :D

Eipä sitä kartanlukutaitoakaan enään juurikaan edes tarvita näiden uusien GPS'ään perustuvien "Plottareiden" kanssa, jotka kertovat kuvanäytöllään kartalla veneen todellisen sijainnin ja voit vaikka ohjelmoida haluamasi reitin laitteeseen ja sitten vaan auto pilotti päälle.
Toista se oli kun mekin tulimme Atlantin ja Tyynen Valtameren ylitse aikoinaan kompassin ja sekstantin avulla.  Olihan meilläkin jo silloin niitä ensimmäisiä Satnav laitteita, mutta kun koko maailmassa oli silloin muistaakseni vain kahdeksan paikannus satelliittia ja niiden piti lentää ylitsesi tietyssä kulmassa jotta yhteys onnistuisi niin hyvä jos me saimme tarkan sijainti tietomme kerran pari viikossa.

Rockola

LainaaOriginally posted by Jaaks
Mielestäni myös George Eliot aka Mary Anne Evans sanoi aikoinaan hyvin
"Blessed is the man, who having nothing to say, abstains from giving wordy evidence of the fact."
Ja Ludwig Wittgenstein sanoi että "Wovon mann nicht sprechen kann, darüber muss mann schweigen".

LainaaEipä sitä kartanlukutaitoakaan enään juurikaan edes tarvita näiden uusien GPS'ään perustuvien "Plottareiden" kanssa
Ei niin kauan kuin ne toimivat. En lähtisi kovin kauas rannasta pelkän GPS:n varassa.
Wovon man nicht sprechen kann, dar?ber mu? man schweigen

Jaaks

LainaaEn lähtisi kovin kauas rannasta pelkän GPS:n varassa.

No, sillä systeemillä kuitenkin suurin osa maailman laivastoista, sekä sota- että siviili- purjehtii kaikilla merillä ja suurin osa nykyaikaisesta lentoliikenteestä myöskin käyttää paikantamisessa ADS-B eli Automatic Dependent Surveillance ? Broadcast joka myös perustuu täysin GPS'ään :D
Tokihan manuaalit varasysteemit ovat silti olemassa ja pitää ollakin aina mukana.

Brisbane Manlystä löytyy myös tosi purjehtimisesta kiinnostuneille koulutuslaiva South Passage joka on aivan mahtava Gaff - Rigged Schooner (eli siis Kahvelikuunari) joita on vielä Suomessakin jäljellä kunnostettuina.  Olen ollut sillä muutaman kerran ja silloin saat todella tuntuman niistä ajoista "kun laivat olivat puuta ja..."

MH

Teoriat on hyvä opetella ja varsinkin perinteisten kartan ja kompassin käyttöä siten että gps on vain hyvä apuväline. Gps:stä saa paljon enemmän irti kun tietää mitä se kertoo.

Itsellänikin on veneessä karttaplotteri mutta silti en lähde ilman kompassia ja merikorttia minnekkään.

Suomessa työväen opistot järjestää todella edullisesti saaristo ja rannikko laivuri kursseja jotka ovat todella hyviä teoria opiskeluun.

Käytännön veneily taidot oppii vain veneilemällä vaikka hyvä onkin perustiedot hankkia esim. kokeneemman veneilijän ohjauksessa. Suomessa vielä siten että jo loppukaudesta veneen käsittely sujuu hyvin ja sitten tulee väliin talvi ja saat aloittaa opiskelun keväällä uudelleen.:hahhaa:hahhaa

ata

Chili,
olet haaveilemassa tosi hyvästä harrastuksesta, keep on going :-)

Aikuisiällä purjehduksen voi oppia; onnistuneita tapauksia on varmaan enemmän kuin junioreja...

Suomessa paras lähestymistapa olisi mennä purjehduksenopettajat ry:n sivuilta löytyville kursseille, ja ehdottomasti ilman puoliskoa (tai ainakin pitää huoli että päätyy eri veneeseen)... tsekkaa http://www.purjehduksenopettajat.fi/
ja jos kiinnostut enempi niin voin kyllä suosittaa (ja de-suosittaa) joitakin opettajia.

Suomessa 1 vaihtoehto on myös Purjelaivasäätiö, joka EI ole virallisesti purjehduskoulu tai -opettaja vaan tarjoaa elämyksiä. Sille tielle on moni jäänyt; onpa nyt aktiivipäällystössäkin oppilaina taloon tulleita.
www.staf.fi

Melbournesta olen ollut 5,5 vuotta pihalla, mutta esim.  Port Melbourne Yacht Club:lla on pienissä 3-hengen Jolly Boat -veneissä aina gastitarpeita ja siinä ovat ohessa kouluttaneet ihmisiä purjehtimaankin... mulla on pari suoraakin kontaktia (sposti) tuollaisen veneen omistajiin, kävivät viimeksi kesällä kylässä täällä pohjolassa.
http://www.pmyc.asn.au/ kertoo tarjonnasta (ovat näköjään uusineet sivunsa sitten viime käyntini).

Tuosta aluksi ja maililla lisää jos tarvis.
t. Ata @ hki
Ata

chilifinn

ata,

Kiitos hyvistä linkeistä! Tuo Melbournen seura pitää painaa mieleen ja mennä paikan päälle ensi vuonna. Siinä olisi kyllä mukava uusi harrastus! Ja pidän mielessä että mennään siipan kanssa eri veneisiin alkuvaiheessa!  :pyhimys
Ratsastus harrastustakin aion jatkaa. Toivottavasti ehtii ainakin jotakin harrastaa. Suurkaupungissa varmaan etäisyydet ovat niin isot että saattaa helposti jäädä suuret suunnitelmat toteuttamatta, varsinkin jos on kiireinen työ tms.