Superannuation -- eläkejärjestelmästä

Aloittaja Silppu, marraskuu 29, 2007, 13:42

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Silppu

Laitan nyt täman oman ketjun alle, niin ei rönsyillä aiheesta.

Lainaus käyttäjältä: jounij - marraskuu 28, 2007, 21:41
Vaikken varsinaisesti olekaan eri mieltä Silpun kanssa, niin kommentoinpa silti paria hänen esittämäänsä seikkaa:

Lainaus käyttäjältä: Silppu - marraskuu 28, 2007, 13:15

Lainaaeläkejärjestelmän yksityistäminen (yksityiset rahastot kantavat riskin, eikä tulevat sukupolvet verojen muodossa, eläkesäästämiseen kannustetaan veroeduin)

Minkä riskin? Eläkerahastoosi kertyy juuri sen verran rahaa, kun ehdit ennen eläkkeelle siirtymistäsi sinne säästämään + näiden rahojen sijoittamisesta aiheutuvat nettotuotot (toivottavasti tuotot - valitsemastasi sijoituskohteesta riippuen tappiotkin ovat mahdollisia). Jos sitten eläkkeellä ollessasi saat tuhlattua kaikki nämä eläkesäästösi, niin joudut joko myymään omaisuuttasi tai kolkuttelemaan sossun ovea. Se eläkesäästöjäsi hoitanut firma ei tule sinua enää tässä vaiheessa auttamaan. Eli näille rahastoille ei minun nähdäkseni koidu tästä järjestelmästä minkäänlaista riskiä - ainoastaan voittoa vuosimaksujen ja muiden provisioiden muodossa!


Kommentoi myös Australiaan onnellisesti juurtunut

Ensinnäkin kiitos Jouni hyvästä huomiosta.

Taustaa: Eläkejärjestelmään kohdistuu kovia paineita tulevaisuudessa, koska väestö ikääntyy länsimaissa kovaa vauhtia. Eläkejärjestelmä voidaan rahoittaa julkisesti, yksityisesti tai niiden yhdistelmänä. Esim. Suomessa on päädytty järjestelmään jossa palkasta osa menee lakisääteisiin eläkekassoihin, joista yksittäiset ihmiset eivät voi saada rahojaan ennenkuin ovat eläkkeellä. Nämä rahat eivät kuitenkaa riitä pelkästään eläkkeiden maksuun, vaan lisäksi odotetaan että työssäkäyvät ihmiset maksavat oman osuutensa eläkemaksujen muodossa. Tämä perustuu laskelmiin, että talous kasvaa tiettyä vauhtia, ja että työssäkäyvien ihmisten määrä pysyy korkeana.

Ongelmaksi tulee kuitenkin väestön nopea ikääntyminen: Nopeasti pienenevä joukko työssäkäyviä rahoittaa nopeasti kasvavan eläkeläisten joukon. Samanaikaisesti tapahtuu kaksi asiaa; maksajien määrä romahtaa ja maksujen vastaanottajien määrä nousee radikaalisti. Lisäksi yhteiskunnassa tapahtuu muita muutoksia; kuten osaamispääoman siirtymistä eläkkeelle ja samanaikaisesti työvoimapulaa osaajista. Monien yritysten on pakko muutta ulkomaille osaajien perässä. Mitä nopeampi on muutoksen tempo, niin sitä vaikeampi on yhteiskunna sopeutua muutoksiin. Vaara kansan jakautumisesta rikkaisiin menestyjiin ja köyhiin putoajiin on todellinen. Laman siemenet ovat kylvetty, kun lähes kaikissa länsimaissa nopein ikääntyminen tapahtuu kutakuinkin samanaikaisesti (ensi vuosikymmenellä). Jyrkintä väestön ikääntyminen on Suomessa ja Italiassa. Jos/kun julkinen talous menee kuralle, niin julkiseen järjestelmään sidottuja eläkkeitä on pakko leikata, ja eläkemaksuja nostaa. Koska eläkkeet maksetaan osin työssäkäyvien eläkemaksuista, niin selvää on että nuoren polven eläkkeet tulevat olemaan paljon luvattua pienemmät.

Australia on valinnut tiekseen yksityiset eläkekassat. Tietty prosentti on laitettava palkasta näihin kassoihin, ja voit valita millaisella riskillä haluat että eläkerahojasi sijoitetaan. Lisäksi ihmisiä kannustetaan laittamaan eläkekassaan enemmän kuin lakisääteinen osuus. On yhteiskunnan etu, että ihmiset laittavat säästävät riittävästi varojaan eläkkeisiin, ja siksi eläkerahastoihin sijoittamista kannustetaan verohelpotuksin. Vaarana on se, että ihmiset sijoittavat liian kovalla riskillä ja menettävät suuren osan eläkkeistään.

Jouni  :pepsodent Sanavalintani ei ehkä ollut kaikkein osuvin. Tässä kuitenkin selityksen tynkää.

Riski on siis koko yhteiskunnan jakautuminen rikkaisiin, jotka eivät tarvitse eläkesäästämistä, koska rahaa on riittävästi muutenkin, ja köyhiin joilla ei ole varoja edes perustoimeentuloon eläkepäivinä. Riski on julkisissa järjestelmissä myös siinä että ihmisille uskotellaan että heillä on varma eläke vaikka ei olekaan.

Tämä riski tai paremminkin vastuu hallinnoida eläkevaroja on nyt Australiassa julkisen vallan sijaan eläkerahastoilla. Yksilötasolla jokainen kantaa itse vastuun (sijoitusriskin) siitä kuinka paljon rahaa on laittanut eläkkeitä varten. Julkisen vallan vastuulla on kannustaa verohelpotuksin eläkkeisiin sijoittamista, mutta ei suoranaisesti vastuuta maksaa eläkettä. Jos julkinen talous menee kuralle, niin palkansaajat eivät joudu maksamaan suurten ikäluokkien eläkkeitä, maksat vain itsellesi. Voit itse laskea kuinka paljon rahaa haluat eläkepäiviksi. Ongelmaksi voi tulla, että elät pitempään kuin olet ajatellut, ja rahat loppuvat kesken. Siksi eläke/henkivakuutustakin kannattaa harkita, tai muita järjestelyjä. Mutta joka tapauksessa eläkeasioita kannattaa miettiä vielä kun on nuori ja paljon työvuosia edessä.

Silppu