Fyysikon töitä Australiassa (optiikka)?

Aloittaja Mikio, marraskuu 29, 2011, 07:40

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Mikio

Hei vaan kaikille,

Talousnäkymät alkaa vaikuttaa täällä Suomessa sen verran huolestuttavalta, että jopa minulle juolahti mieleen alkaa kysellä työpaikkoja muualta päin maailmalta. Australia kuulostaisi tänne kirjoitettujen juttujen perusteella ihan varteenotettavalta vaihtoehdolta. Koulutuspohjani on fyysikko, ja työkokemusta on kahdeksan vuoden ajalta optisen suunnittelun puolelta. Nettihakujen perusteella optiikan suunnittelijoiden töitä löytyy tällä hetkellä USA:sta, mutta löysin vain yhden paikan Australiasta. Olisiko kellään siellä parempaa tietoa, minkälainen on työtilanne tällä alalla Australiassa?

Tietysti vaihtotutkijuus kävisi, mikäli siitä on apua maan ilmapiiriin tutustumisessa. Ajattelin käyttää osan kesälomasta 2012 Australiaan, mikäli nykymaailma siihen asti pysyy pystyssä :D Siihen liittyen, olen ymmärtänyt, että Australia saattaa tiukentaa viisumivaatimuksiaan ensi vuonna (lienee hakemuksia tulossa kohtapuoliin enemmälti), pitääkö tämä paikkansa?

fatamorgana

Moikka Mikio,

En valitettavasti osaa sanoa alasi tyonakymista, mutta se on totta, etta viisumiehdot tulevat muuttumaan 1.7.2012. Jos olen oikein ymmartanyt, tuohon saakka sisaan jatetyt hakemukset kasitellaan ja jos tietty pisteraja ylittyy, viisumi myonnetaan. Mutta 1.7. lahtien jatetyt hakemukset jaavat pooliin, joista vain osa hakijoista kutsutaan jatkamaan hakua. Eli siihen tulee yksi seulontaporras lisaa, ja ilmeisesti hakijoista valitaan aina kulloisenkin taloustilanteen mukaan tietyn ammatin edustajia tai joitain muita pointteja priorisoiden. Eli nopeammin ja varmemmin viisuminsa saa (edellyttaen, etta muuten tayttaa hakuehdot), jos jattaa ennen tuota virstanpylvasta hakemuksensa.

Mikio

Hei ja kiitoksia vastauksesta

Pitänee katsoa mitä viisumin kanssa tekee, lomalla viimeistään pitänee käydä vilkaisemassa paikan päällä. Nopeasti ajatellen Australian kaakkoisrannikko voisi olla mielenkiintoinen paikka ilmastoltaan. Töitä saattaisi löytyä ainakin kaivosteollisuuden sensoripuolelta.

Muita tietoja silmäillessäni yllätyin hiukan Australian ulkomaanvelan määrästä, kuulemani mukaan Australiassa menee tällä hetkellä suhteellisen hyvin taloudellisesti. Mutta velan määrä vaikuttaa pikkasen huolestuttavalta, täällä Suomessa tuntuu olevan jo liikaakin. Tiedä sitten miten asiaa pitäisi ajatella, olisiko siellä asuvilla ajatuksia tästä?

sim

Lainaus käyttäjältä: Mikio - joulukuu 02, 2011, 09:25Muita tietoja silmäillessäni yllätyin hiukan Australian ulkomaanvelan määrästä, kuulemani mukaan Australiassa menee tällä hetkellä suhteellisen hyvin taloudellisesti. Mutta velan määrä vaikuttaa pikkasen huolestuttavalta, täällä Suomessa tuntuu olevan jo liikaakin. Tiedä sitten miten asiaa pitäisi ajatella, olisiko siellä asuvilla ajatuksia tästä?

Siis hetkinen, Australian velan määrä huolestuttaa? Kiinnostaisi tietää mistä lähteestä näin päättelit, sillä Australian velkaantumisastehan on OECD-maiden alhaisimpia, kts esim. http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=GOV_DEBT. Hallituksen tavoitteena on budjettikaudella 2012-2013 (talousvuosi menee täälllä heinäkuusta kesäkuuhun) palata plussalle.

Tästä aiheen vierestä eli valtioiden velkaantumisesta voisi kehittää pitkänkin keskustelun, mutta voidaan yhteenvetona todeta että Suomella velkaa on eurooppalaisittain vielä aika kohtuullisesti (liikaa toki, mutta näin suhteellisesti ajateltuna) mutta Australia on kansainvälisesti vielä paremmassa asemassa.

Mikio

Hei,

Katselin valtioiden ulkomaanvelkatilastoja Wikipediasta. Se, että mitä tämä luku sisältää onkin sitten jo toinen asia ja riippunee enemmän valtiosta. Julkisen puolen velan tilasto on toki Australialle suotuisampi. Miksikö tämä kiinnostaa minua? Käväisin syksyllä Kreikassa työreissulla, ja koin maan ilmapiirin jotenkin odottavan ahdistuneeksi, nähtävästi siellä tiedetään mitä on tulossa, mutta normaalielämää yritetään pitää pystyssä siihen asti kuin mahdollista. Tämä vuosi on ollut minulle suhteellisen raskas Suomessa, olen menettänyt uskoni maan kykyyn huolehtia edes itsestään, vaikka lieviä paranemisen merkkiä on nyt parin viime viikon aikana ollut nähtävissä.

Ehkäpä se mitä pääasiallisesti toivoisin ulkomaantyöskentelyltä on uskon palautuminen siihen, että omalla työllä on merkitystä. Positiivisempi ympäristö auttaisi, sellainen, missä ei tunnu siltä, että poliitikkojen ja muiden päättäjien tekemät virheet tuhoaa oman työn tuloksen. Valtionvelan määrällä tuntuu olevan jotain yhteyttä siihen, millainen ilmapiiri maassa vallitsee, mutta päälle toki tulee vielä omat kulttuurisidonnaisuudet.

Jos Australian politiikan on tavoite päästä ylijäämälle, on se jo jollain tavalla rohkaiseva viesti siitä että asioihin halutaan puuttua. Se, että mitä päätökset sitten tarkoittavatkaan koko väestön kannalta on asia erikseen. Vaikka Kiina onkin tällä hetkellä hyvissä asemissa, tämä ei tuntunut heijastuvan normaaliväestöön mitenkään. Koin raskaaksi oloni myös siellä, kun asuntolan vieressä muurin takana oli telttakylä talvellakin.

fatamorgana

En ole tämän aihealueen asiantuntija, mutta muutamia kommentteja.

Australian velka näkyy olevan samaa luokkaa kuin Kanadan, ja kummallakin maalla on mm. runsaasti luonnonvaroja, vientiteollisuutta ja -maataloutta, jotka tuottavat mukavasti tuloja. Eli valtionvelan maksu ei ole pelkästään omasta maasta kerättävien verojen varassa, kuten pitkälti Kreikassa nyt on, kun mitään isoja vientialoja ei maassa ole enää jäljellä (maatalouden lisäksi). Sama tilanne kuin Kreikassa on minusta yleisesti Euroopassa, eli on ulkoistettu entisiä vankkoja aloja (kuten mm. Suomesta paperiteollisuus ja iso osa teknologiateollisuudesta) kolmansiin maihin. Lisäksi sekä Australian että Kanadan väestönkehitys on sikäli positiivista, että vaikka täälläkin pelätään eläkepommia ja väestö vanhenee, maahanmuutto on toistaiseksi pitänyt ikärakenteen suotuisana eli työikäisiä on jatkossakin riittävästi enemmän kuin eläkeläisiä.

Kiinnostavaa huomata myös, että Aussilan velka ei sanottavasti poikkea mm. Ruotsista ja on mm. vähemmän kuin Sveitsin ja Belgian, vaikka täällä on tuplasti kyseisten maiden väkiluku.

Ilmapiiriä ja asennetta ei voi mitenkään verrata Kreikkaan tai Kiinaan. Kreikassa on todennäköisesti vaikein tilanne sitten toisen maailmansodan, ja Kiina on osittain kehitysmaa, vaikka kehittyykin vauhdilla. Aussit ovat yleisesti ottaen positiivisia, iloisia, elämänmyönteisiä, ja luottavat sekä omaan että maan talouteen. En ole koskaan Suomessa elänyt näin vähästressistä elämää kuin täällä nämä puoli vuotta, jotka tähän mennessä olen ollut. Työpaikan säilyminen on 99%:en varmaa toisin kuin Suomessa, jossa työnantajallani isossa pörssiyhtiössä käytiin kahdet YT:t kolmen vuoden sielläoloni aikana. Kanssaihmiset ovat mukavia ja helposti lähestyttäviä, kukaan ei aloita keskustelua valittamalla jostain (vrt. Suomi "onpa surkea sää, onpa tänään kylmä, en jaksa millään odottaa seuraavaa lomaani, kauhea mikä taloustilanne euron takia on - mikä toki totta!, jne jne").

Sinuna en tuijottaisi valtionvelkaa vaan yleisiä talousnäkymiä. Aussila on tällä hetkellä ehkä yhdellä parhaista raiteista, sillä käytännössä kaikki Australaasian maat kehittyvät ja niiden kanssa käydään kasvavasti kauppaa.

sim

Tämä alkaa mennä pahasti OT, mutta menköön..

On totta että Kreikka ja Kiina ovat molemmat sen verran erilaisessa tilanteessa että niiden ilmapiiriä ei kannata verrata mihinkään muuhun. Eurokriisihän uhkaa levitä Euroopan tai maailmanlaajuiseksi lamaksi, joten on ymmärrettävää että angstia löytyy vähän sieltä sun täältä. Kuten fatamorgana sanoi, ihmiset ovat täällä yleisesti ottaen hyvin positiivisia - en kuitenkaan pistäisi sitä niinkään taloustilanteen piikkiin kuin fundamentaaleihin yhteiskunnan eroihin. Suomessa nyt vaan on tapana - vain hiukan kärjistäen - aina valittaa kaikesta vaikka valittamiseen ei kansainvälisesti ajateltuna olisi aihetta läheskään niin paljon.

Vaikka OECD-maista Australian talouden näkymät ovat parhaasta päästä, on vaarallista ajatella että täälläkään olisi aina kaikki loistavasti. Esimerkiksi Australiassa on koko maassa päällä asuntojen hintakupla; asunnoissa on eri arvioiden mukaan 20-45% ylihintaa. Kun asuntosijoittaminen on yleistä kansanhuvia ja ns. negative gearing:istä saa verohelpotuksia, asuntojen hintojen laskeminen (jota on tässä viimeisen 12kk tapahtunut hiljakseen) tulee olemaan vaikea pala, näin lievästi sanottuna. 

Kukaan ei toki odota että esim. Kiinan talouskasvu absoluuttisesti ajateltuna yhtäkkiä pysähtyisi, mutta sen kohtuullisen pienellä hidastumisellakin (jonka laajempi taantuma helposti saa aikaan) - ja etenkin sen aikaansaamalla raaka-aineiden hintojen laskulla - on helposti vakavia vaikutuksia tänne.


Mikio

Hyvä kuulla, että asenneilmapiiri on työntekoa kohti parempi. Kuulostaa juuri sellaiselta paikalta, mihin tällä hetkellä kannattaisi siirtyä joksikin aikaa, niin saattaisi elämänoptimismi löytyä takaisin.

Huomasin itsekin tuon asuntokuplan verratessani australialaisen keskipalkkaa asuntojen hintoihin. Eipä siinä, onhan noita kuplia jo nähty täälläkin.

Nyt menee minullakin sitten aiheen vierestä, mutta oma tulkintani suomalaisen tyypillisestä valittamisesta on rakentavampi. Kun mihinkään ei koskaan olla tyytyväisiä, uudistukset ovat helpompia toteuttaa. Siis teoriassa. :D