Joulun vietto

Aloittaja Jouko, joulukuu 21, 2003, 09:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Urul

Mitä oon katsellut noita halvempia savustuspönttöjä esimerkiksi Kmartilla, niin  ne on olleet sellaisia joihin spriikeitin laitetaan alle.  Kunnon  savustuspöntöt, joita voi käyttää avotulella maksanee siinä 200 dollaria.

Silppu

Vanha öljytynnyri käy hyvin savustuspöntöstä. Lisäksi tarvitaan vain ritilä, joka lasketaan pönttöön noin puoliväliin kaloineen. Pohjalle haketta. Lopuksi 20-60 min kypsennyksen jälkeen kalat upotetaan hetkeksi kylläiseen suolaveteen.

Ongelmana lienee tuo avotuli. Sellaisen tekeminen on ilman erityistä lupaa on kuulemma kielletty ainakin täällä Caloundrassa (näin sanoi naapurini, joka on vapaapalokuntalainen). Kuitenkin monet BBQ-grillit toimivat puulla. Eli missä menee raja avotulella ja muulla tulella?
 
Tietääkö joku näistä tulentekosäännöistä tarkemmin??

Silppu

arixmel

Jouko,
justiin tulin takas mutta, jos ei bunningsin pojilla ole ponttojja niin nain taalla kylan pohjoispuolella Pick and Payssa (hypermarket, Aspley) yhden ponton, noin 4 kk sitten (eli kun siella viimeksi kavin)

Ok, jos on nyt aamuvirkkuja liikkella. niin kinnostaisi tietaa harmaasuolatun kinkun kohtalo taalla. eli aikakone meni rikki eika tassa enaa itse kerkia suolaamaan ja kun eilen tein nopean kierroksen lahikaupoissa, niin oli ainoastaan naita valmiiksi kypsennettyja tahi sitten lihakaupoissa semmoisia suolaamattomia sian potkia,,,mutta onko taalla tuo harmaasuolattu kinkku tuttu kasite?

kinkku on kinkku, mutta se on kivempi paistaa itse, yolla ja roikkua netissa tahi tehda kaikenlaista muuta turhaa kun muut nukkuu ja koko maailma tuntuu odottavan hiljaisuudessa sita kinkun valmistumista.

Riittiko graavi lohelle yon yli pito painon alla?

toivotan kaikille edelleen erittain lampoista (ei viitteena ilmastoon) ja rauhallista joulua, seka menestyksellista uutta vuotta
ari
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

fogs

Joulun vietto meillä on tänä vuonna kuten aina, sekoitus suomalaista ja aussia, jouluaattona kokataan kinkut, laatikot ja joulutähdet, leipomaan pitäisi alkaa tänään :D. Ja glögiä ei unohdeta...

Joulupäivänä avataan lahjat, syödään eilisiä kinkkuja, haetaan kunnon Tiger prawns pöytään ja muutama drinkki. Rannalle mentäisiin normaalisti mutta kun ei kesä tänne ole suostunut VIELÄKÄÄN saapumaan, taitaa se jäädä väliin. Eilenkin oli +20 ja pirun sateista ja myrskyä :nuttu:!

Plus kuten Jaaksille jo ilmoitin, tuli maanantaina vedettyä auto tuuskan nuuskaksi kun tuli Commodore kyljestä sisään (total write off meidän auto, sanoi vakuutusmies eilen), joten minun mustelmainen kroppa olisi näky itsestään bikineissä. Ja auton puute antaa hyvän tekosyyn istua kotona ja juoda pari drinkkiä kun ei tartte promilleista huolehtia. Aina pitää löytää hyvät puolet moisista kömmellyksistä :cool::XXXX.

Kaikille toivottelen hyvät joulut ja rattoisat uudet vuodet!
Terhi

Timo

En tiedä, onko tämä mikään yleinen jouluperinne Australiassa vai onko pelkkää sattumaa, että meidän tuttavistamme noin puolet lähettää joulukorttien sijasta kirjeen,  siis ihan oikeasti paperille tulostetun (vaikkakin tietokoneella tehdyn), joka on osoitettu ystäville ja sukulaisille. Siinä ei puhuta paljoa joulusta, vaan sanoin ja kuvin kerrotaan perheen kuulumiset viimeisen vuoden ajalta.  

Vaikka kirje onkin ryhmäkirje, tuntuu sen saaminen jotenkin läheisemmältä kuin pelkän joulukortin. Niinpä ajateltiin itsekin siirtyä noudattamaan tätä perinnettä  ensi joulusta alkaen.  Tokihan sitä jo nyt lähetetään sähköisiä kuva- ja videotervehdyksiä Suomeen (ja toivotaan, että ne joskus siellä tellkkarissakin näyttäisivät sen vaivalla tekemäni videon).

Timo

LainaaAlkuperäinen postittaja fogs
jouluaattona kokataan kinkut, laatikot ja joulutähdet

Niinpä se maailma muuttuu. Aiemmin väitettiin joulutähden (Euphorbia pulcherrima) olevan myrkyllinen. Nykytiedon mukaan se ei ole, mutta silti en ole kuullut, että sitä olisi alettu käyttämään ruuanvalmistuksessa.
Mitä siitä valmistetaan?  Salaatissa ainakin näyttäisi kauniilta ihan raakanakin
:eureka

uusiin makunautintoihin valmistautuu

P.S. vai onkohan joulutähti sittenkin joku ruokalaji, jota en tunne eikä ollenkaan tuo kukka?

fogs

suomen kieli lienee mulla hukassa taas, sorry...
Siis luumusosetta ja puff pastry, tähden muotoon teet ja paistat uunissa...

eevis

Tuli noista Timon mainitsemista videoista mieleen, mahtaakohan Joulupukin kuuma linja nakya netissa? Se on naita must juttuja jouluaamuna kun laittelee poytaa tms, onneksi kuulemma Lumiukko tulee taallakin telkusta, etta ainakin sen nakee, tosin kai vasta joulupaivana. Hmm, kylla tassa ihan jouluinen olo alkaa olla helteesta huolimatta, viela kun kuulis (mielellaan auton) radiosta Poguesin & Kirsty McCallin loistavan "Fairytale of New York"...ehdoton joulubiisi...tulee mieleen kaikki ne kerrat kun PITI menna kuuntelemaan joulurauhan julistusta paikan paalle, mut taas oltiin myohassa ja ohi meni... :D Hassua miten pienet asiat tekee lopulta joulun!
Dees - We will bloody bounce back!!!


Timo

LainaaAlkuperäinen postittaja fogs
suomen kieli lienee mulla hukassa taas, sorry...
Siis luumusosetta ja puff pastry, tähden muotoon teet ja paistat uunissa...

Ahaa :P  No, sattuuhan sitä ... ja sanovathan ne joulutorttuja myös tähtitortuiksi.    

Paras siis jättää kukat syömättä tänäkin jouluna :D

Timo

LainaaAlkuperäinen postittaja eevis
 mahtaakohan Joulupukin kuuma linja nakya netissa?

Siitä en tiedä, mutta ainakin Ulkosuomalaisten jouluterveiset näkyvät netissä sitten kun Suomen tv:n lähetys on päättynyt aattona klo 16 Suomen aikaa.

Milka

Ennen kuin siirryn kokonaan uuden vuoden viettoon taytyy paivittaa kalan savustustarinaa. :XXXX

Appiukko ei sitten (onneksi) saanut narrattua kalan kalaa, joten jouluna paasin kuin koira verajasta tarjoilemalla valmiiksi savustettua taimenta. :P Mutta sisukkaana suomalaisena, paatin etta en ole niin uusavuton etta en kalaa osaisi savustaa ja eilen sitten paatin ryhtya tuumasta toimeen.

Taalla Victoriassa on taydellinen tulen teko kielto, joten avotulta en voinut ajatellaakaan, joten tein vanhasta pohjaanpalaneesta wokkipannusta savustusastian. Wokkiin pohjalle ns. sitruunan hajuisen kumipuun purua (ghost gum) ja murskattuja lehtia ja sokeria. Taimen ritilalle pannun puolivaliin ja kansi tiukkaan kiinni ja lopulta wokkipannu kaasu BBQ:n tulisten hiilien paalle. Kala valmistui puolessa tunnissa ja oli tosi hyvaa.

Tanaan taytyy taas ryhtya savustus puuhiin ja uskaltaudun jopa tarjoamaan kalaa vieraille. Kiitoksia kaikille uusavutonta auttaneille ja Hyvaa Uutta Vuotta!

:XXXX:XXXX:XXXX:XXXX:XXXX:XXXX:XXXX:XXXX:XXXX:XXXX:XXXX:XXXX

sannakko

Hyviä uutisia savustajille,

Savustuspönttöjä myy ainakin BBQ Galore

http://www.barbequesgalore.com.au/products/searchresults.aspx?sc=smoking

Terveisin,
Sanna

arixmel

Kiitoksia vinkista sannakko,
(hitto kun oppisi viela joskus kayttamaan nettia ;))

no annoin jaloille toita mummolassa kaynnin yhteydessa ja menin Aspleyn Hypermarkettiin kattelemaan noita ponttoja, se on jonkintapainen iso Coles ketjun kauppa, niilla oli ruostumaton pontto hintaan 94 taalaa, oli ihan kayttokelpoisen oloine ostaisin kylla itsellenikin, vieressa oli SINKITTY pelti laatikko (samaan tarkoitukseen moivat))hintaan 34 taalaa,,en kylla suosittele,,,sinkin palaessa se hoyrystyy ja siita tulee aika kuumeinen olo.

heilla oli myos savustus puruja ihan hyva valikoima.

toinen ajattelemisen arvoinen kaupunki kayttoon oli Aldissa,,,niilla oli semmoinen tynnyrin muotoinen (20 litraa?) BBQ jota ne moi camping kayttoon eli matka bbq ksi...itselle tuli siita mieleen savustus pontto,,,ja kun siina oli pienet jalat
sen sais tulille ehka aika helposti viriteltya...hinta ei ollut paha jotain 34 taalaa...laadusta en sano mitaan,,kunhan kavelin ohi, turhien asioiden merkillepano radari liian tiuhalle viritettyna.
cheerios
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

arixmel

ha,
sattui silmaan jossain 10 kanavan kokkausohjelmassa kaupunkioloihin sopiva savustus pontto...

ruostumaton normaali pontto joka oli suunniteltu siten etta sinne alle mahtuu semmoinen kerosiini valkea,,,samanlainen joita kaytetaan esim fonduen alla lammittamassa.

ruostumattomasta tehty joku 20 litrainen ja celebrity kokki sanoi silla olevan hintaa noin 50 taalaa hyvin varustetuissa retkeily ja kalastuskaupoissa,,,,pitaa otta virveli vaseliinista totta maar
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Leokatti

LainaaAlkuperäinen postittaja fogs
Siis luumusosetta ja puff pastry, tähden muotoon teet ja paistat uunissa...

Mistä olet löytänyt luumusosetta? :? Puff pastry on edelleen pakkasessa...

Kati
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Katariina1

Hei,

ajattelin tehda piparkakkutalon ja taalta kun ei ranskanpastilleja taida loytya niin kyselisin teilta ideoita etta mita karkkeja ootte piparkakkutaloihinne kayttany?

Terveisin
K

hmclehto


Kottarainen

Vastaus Leokatille neljä vuotta myöhässä - luumusoseen keittää helposti ja nopeasti itse kaupan kuivatuista luumuista. Vettä sekaan vaan, ja sokeria maun mukaan. Ja kukaan ei estä lisäämästä vaikka vähän kanelia mukaan...

Katariina1

Viime viikolla tuli talo tehtyä ja smartiesithan siihen koristeluun sopivat mainiosti

Kiittäää

Katariina1

Mistas sita Calrose riisia ootte ostanu? siis joulupuuron tekemiseen

Kavin isossa Woolworthsissa (valikoima pitais olla laaja) ja ei sielta sellaista loytynyt. Viime vuonna kokeilin Arborio riisista mutta ei siita oikein hyvaa tullut.

Pitaako johki Aasialaiseen kauppaan lahtea...

hmclehto

Ihan medium grain ricella onnistuu makoisa puuro! Aamulla sita on luvassa :) Hyvaa joulua!

Merja

Jostain syystä SunRice muutti Calrose riisin nimeksi Medium Grain (ehkä noin vuosi sitten), mutta se on puuroriisiä ja sitä meidän perheessä käytetään sekä riisipuuron että sushin valmistukseen. Eli Wooliesista sitä saa 2 ja 5 kg pakkauksissa ja hyvää tulee punaiseen maitoon keitettynä.

Piparitaloa yritettiin täällä QLD tehdä ekana vuonna, mutta luovuttiin perinteestä kun se oli seuraavaan aamuun mennessä luhistunut kosteudesta johtuen... 

Katariina1

Tollahan se puuro onnistui hyvin  :)

Kiitos

Ropsi

Tuosta savustuksesta on nyt minullakin tullut kokemusta. Helpoin tapa, jolla nyt itsekkin savustan on laittaa isompi pala puuta (puolen nyrkin kokoinen) kahden kerroksisen folion sisään ja pari pikku reikaa folioon. Folio pakattu kalikka sitten normaalin BBQ:n polttimen päälle ja liekki pienimmalle asetukselle. Minun pikku BBQ:n toisella puolella on pieni metalli luiska polttimen ylapuolle tippuvaa rasvaa varten ja tama on ollut sopiva paikka kalikalle. Olen tukkinut BBQ:n useimmat reiät että savu pysyy paremmin sisällä ja tuuli ei sammuta niin helposti tulta.

Yhdestä kalikasta riittää savua melkein tunniksi joten minulle on riittänyt kaksi kalikkaa savustus sessioon. Kalikat olen ostanut Barbeque Galoresta. Kalliita ovat siellä mutta ei niitä paljoa mene. Viimeisin puulaatu on ollut Mesquite, jolla olen savustanut kaikenlaista lohta, lammasta, possua ja kanaakin.

Hyviä savustuksia.