Tuet ulkomailla

Aloittaja Unelias, heinäkuu 29, 2006, 00:08

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Unelias

Terve.

Eli siis, tarkoitus olisi matkustaa W&H:n turvin kohti kengurumaata kun nykyinen työsuhteeni loppuu.

Onko minun siis Australiassa mahdollista saada esim työmarkkinatukea tai muita vastaavia tukia Suomesta, vaikka oleskelenkin (toivottavasti) toisella mantereella?

Toki säästöjä löytyy riittävästi, mutta jos tuen saaminen on mahdollista niin miksei...

Ajattelin ensin kysyä täältä, ennen kuin unohdan koko asian tai marssin jonnekin toimistoon kyselemään.

eevis

Unelias, henkilökohtainen mielipiteeni: toivottavasti ei.

Mutta parhaiten saat asian selvitettyä suoraan sieltä työkkäristä, ja lisää aiheesta voit lueskella foorumin aiemmista kirjoituksista: Ammattiliittoasiaa, Mitä selvittää ensin muuttoa suunnitellessa, Työttömyysturva Suomeen palatessa, Työt, viisumi ja järjestys.
Dees - We will bloody bounce back!!!


Jaaks

Unelias,

Miksi et kysy sieltä Suomesta :confuse

Vastaus työmarkkinatukeen on kuitenkin (Eeviksen toivomuksenkin mukaan) EI.


LainaaTyömarkkinatukea voi saada vain Suomessa asuva työnhakija. Työmarkkinatukea ei makseta Suomen ulkopuolella tapahtuvan työnhaun ajalta.


LainaaToki säästöjä löytyy riittävästi, mutta jos tuen saaminen on mahdollista niin miksei...

Onko tämä tyypillinen Suomalainen asenne nykyään :?  :nuttu:

Unelias

Koska ajattelin ensin kysyä täältä, vaikka olin lähes varma itsekin että vastaus olisi EI.

Byrokratia on jännä asia, jonka rattaisiin en halua joutua.. Tukien eri pykälissä lukee jaaata ja joota, joista ei itse ota selvää. Suomessa asuvaksi voidaan esimerkiksi laskea, jos ei ole asunut ulkomailla yli vuotta...

Jos Suomen kansalaisena tukien saaminen olisi mahdollista vaikka oleskelisinkin tietyn ajan ulkomailla, toisi tämä enemmänkin turvaa peruselintason pitämiseen kuin vaurautta ja täytettä Roope Ankan rahasäiliöön.

Ainoa tuki, mitä olen elämässäni saanut on opintotuki.. Tätäkin jouduin maksamaan pois, koska maksoin liikaa veroa valtiolle. Tästä syystä suomalaisten asenne "kaikki pois mitä saadaan" on hyvinkin todenmukainen. Se mikä veroissa maksetaan, se asenteessa hävitään.

Miksi ajaa Ladalla jos Bemari odottaa tallissa.

Anteeksi, että satuin kysymään.

Leokatti

Älä ota nokkiisi Unelias. Veronmaksajien rahoilla matkustelu ei vain oikein kolahda monen dunderilaisen kohdalla... Ei ole ilmaista Ausseissakaan asustelu vaikka verotus onkin alempi monella. Me maksetaan sitten palveluissa se, mikä Suomessa otetaan verovaroista.

Vai ymmärsinköhän nyt väärin parin valkkarilasin jälkeen... :hahhaa:XXXX.
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Jaaks

Unelias,


LainaaOriginally posted by Unelias
Jos Suomen kansalaisena tukien saaminen olisi mahdollista vaikka oleskelisinkin tietyn ajan ulkomailla, toisi tämä enemmänkin turvaa peruselintason pitämiseen.

Jos et muuten pysty turvaa hankkimaan itsellesi ja peruselintasollesi ollessasi ulkomailla lomalla kuin muiden suomalaisten veronmaksajien rahoilla, niin PYSY Suomessa.


LainaaOriginally posted by Unelias
Tästä syystä suomalaisten asenne "kaikki pois mitä saadaan" on hyvinkin todenmukainen. Se mikä veroissa maksetaan, se asenteessa hävitään

:nuttu:
:nuttu:
:nuttu:
No nyt menen katsomaan Bledisole Cup kun Aussit voittaa Kiwit, ennenkuin hihat palaa ihan kokonaan näiden sosiaalipummien kanssa :nuttu:

MH

Jaaks!!!

Nyt sä alat olemaan asian ytimessä.:hahhaa:hahhaa:hahhaa

Timo

Nyt on, Jaaks ja MH, ihan pakko kysyä: mikä ero mielestänne on sosiaalitukien väärinkäytöllä ja verojen kiertämisellä?  Tuota jälkimmäistä kun ette parin kuukauden takaisessa veronkiertokeskustelussa tuominneet nuttuhymiöillä, vaan sille löytyi ymmärrystä ja jopa tukea. Minusta noissa molemmissa on kyse samasta asiasta eli varastamisesta yhteisestä kassasta omaan taskuun.  Minä en näe niissä mitään oleellista eroa, vaan pidän molempia moraalisesti yhtä arveluttavina.  

Ja tokihan on minustakin epäreilua,  että Australian-matka rahoitetaan suomalaisten yhteisestä kassasta. Työmarkkinatuen kohdalla asia on melko selvä: sen saaminen tänne ei ole lain mukaista. Sehän on tarkoitettu turvaamaan perustoimeentulo siksi ajaksi kun hakee töitä Suomesta.  Vai onko sittenkään niin selvää?  Voiko sitä kuitenkin saada oleskellessaan toisessa EU-maassa ja ollessaan työmarkkinoiden käytettävissä?  


Opintotukea sen sijaan käsittääkseni saa tänne jos opiskelu täyttää tietyt, Suomen viranomaisten asettamat ehdot.  Samoin työeläkkeitä ja sairaspäivärahaa voi saada myös Suomen ulkopuolelle.  

Oikeastaan tuota Uneliaan kysymystä ei pitäisi ottaa provokaationa ollenkaan. Eihän siinä ilmaistu aikomusta rikkoa lakia, kuten joissakin tänne jo postitetuissa "kertokaa, miten voin huijata Kelaa"-kyselyissä. Joitakin tukia kun tosiaan saa tänne ja toisia ei.  Ja toisten, kuten opintotuen kohdalla asiaan ei liity mitään moraalisesti arveluttavaa.

Nyt juuri ennen päivän puskareissua ja omalla työllä ansaitussa omassa puutarhassa rehkimistä heitänpä vähän vettä myllyyn ja asetan raadin pohdittavaksi seuraavat:

Olenko minä sosiaalipummi kun koulututin itseni suomalaisilla veronmaksajilla ja sitten muutaman vuoden työssäolon jälkeen lähdin pois Suomesta maksamaan veroja maalle, joka ei ole minun kouluttamiseeni senttiäkään investoinut?

 Entä miten suuri liero olisin, jos suomalaisena opiskelijana säästäisin opintotukieuroni sen sijaan  että perinteiseen tapaan kantaisin ne paikallisen soittoruokalan henkilökunnan hyvinvoinnin edistämiseksi. Sitten  matkustaisin noilla säästetyillä rahoilla vuodeksi Australiaan, jolloin tietysti  lahjoitan nuo suomalaisten rahat  vieraan maan turistielinkeinon, ravintolatoiminna ja vähittäiskaupan tukemiseen?  Tässäkin tapauksessa  ovat nuo suomalaisten rahat pois Suomen kierrosta.

prvosoi eräs, joka paljon mieluummin ajelisi Ladalla kuin Bemarilla, varsinkin Australiassa... ja jos ei vanhaa Mossea olisi tarjolla :D

RUU

LainaaAlkuperäinen postittaja Jaaks
LainaaToki säästöjä löytyy riittävästi, mutta jos tuen saaminen on mahdollista niin miksei...
Onko tämä tyypillinen Suomalainen asenne nykyään :?  :nuttu:

Onhan tämä tyypillinen asenne myös täälläkin: jos jotain on saatavissa, se otetaan. That's it! Tällaista ilmapiiriä on viljelty myös Dunderissakin, eivätkä silloin äänessä ole olleet Suomessa asuvat. Ei Uneliaan kysymys nähdäkseni poikennut mitenkään tästä sarjasta (tosin luotettavamman ja nopeamman vastauksen saa Suomessa ko. viranomaisilta kuin täältä).

IMHO, asian ydin on siinä, pitäisikö tuollaisen tukien saamisen maailmalla ollessa olla luvallista. Mutta jos se sattumoisin olisi luvallista Suomessa (en tiedä onko, enkä aio selvittää), niin miksi sitä sitten ei myös käyttäisi? Tulee meillekin Kelasta tiettyä rahaa Aussilandiassa olemisen aikana, koska laki sen sallii ja anomus moisesta hyväksyttiin (eli meidät luetaan tilapäisesti poissaolevaksi tietyn kategorian erityissääntöjen mukaan).
Itse olen sitä mieltä että pelkän matkustelun ei pitäisi olla luvallista vaan maailmalle lähdetään omin varoin jos kyse on vapaa-ajasta.

Timon esiin tuoma dilemma koulutuksen maksajasta ja verokertymän saajasta on miettimisen arvoinen. Missä menee sosiaalipummin ja hyväksikäyttämisen raja? Eikä tarvitse edes olla laittomilla teillä.
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Leokatti

Timo,

No kommentoipa tätä sitten... lähdin Suomesta kun Australialainen emoyhtiö päätti lopettaa etsintätyöt Suomessa. Eli jos olisin jäänyt Suomeen kun työpaikka meni alta, niin veronmaksajien rahoillapa olisi eletty kun työttömyysprosentti oli luokkaa 25%.

Centtiäkään en Australiassa ole tukia saanut ja nyt kokopäivätyöstä maksan verot siinä missä muutkin. Opintolainankin maksoin Suomessa loppuun täältä käsin, enkä voinut edes laittaa korkoja verovähennyksiin.

Ja tuo on kyllä väärin, että opintotukea yleensä annetaan, jos sitä ei kerta elämiseen tarvitse vaan voi pistää sen säästöön tulevaa Australian matkaa varten :mad:.
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Wildur

Nytpä taidan pistää kaikkien pasmat sekaisin: työttömyystukea VOI saada Suomen ulkopuolella! En muista tukimuodon nimeä, muistaakseni ei kuitenkaan ole työmarkkinatuki mutta joku sitä vastaava se käytännössä on.

Tämä tuki on kuitenkin NIMENOMAAN sitä varten olemassa, että mennää ulkomaille HAKEMAAN töitä maksimissaan 3 kuukauden ajan - sinne EI mennä lomailemaan. En ole varma, voiko sitä kaikkiin maihin saada mutta ainakin EU-maihin.

Tosin jotta tällainen upea mahdollisuus auttaa ihmisiä työllistymään - jos vaikka Suomessa ei töitä löydy tai halutaan tuoda ulkomailla koottua pääomaa, osaamista ja kielitaitoa vuosien kuluttua SUomeen:eureka - suotaisiin, täytyy yksilön luonnolisesti osoittaa, että hän ei vain pyri lomailemaan muiden kustannuksella:peukkuy. Taustalla täytyy siis olla koulutusta, työkokemusta, selkeä suunnitelma ja muistaakseni oli joku ikärajoituskin (tai ainakin jotain tämän suuntaista). Suunnitelman tulee osoittaa, että on tosissaan, joten usein sisältää puhelimitse/sähköpostitse jo kontakteja mahdollisiin työnantajiin ja osoittaa kohdemaan paikallistuntemusta. Tarkasti en näitä kaikkia ehtoja näin suoralta kädeltä muista, kuten aina, työkkärin ja kelan kommervenkit ovat monimutkaisia:pepsodent
 
Tämäpä ei kyllä sinulle Unelias taida sopia jos vaikka olisikin mahdollinen Australiassakin, koska TOTTAKAI aina Kelan kanssa asioidessa joudut kunnon byrokratian ja paperihässäkän kanssa touhuamaan ja tähän sinulla ei taida viitseliäisyyttä olla? Ei mitään saa ilmaiseksi... :roue Ja jos sinulla on säästöjä muutenkin, niin ehkä niillä on helpompi mennä eteenpäin, jos henkisesti helpolla haluat päästä?

Opiskellessa kirosin itse noita Kelan monimutkaisia sääntöjä enkä toki vieläkään kaikkia ymmärrä (teen työni kautta välillä tiivistäkin yhteistyötä etenkin työkkärin mutta myös kelan kanssa), mutta miettikääpä kuinka moni käyttäisi järjestelmäämme hyväksi ja unohtaisivat sen oman vastuun elämästään jos sen hyödyntäminen olisi niin helppoa? Väärinkäytöksiä on nytkin hirveästi!

Välillä mietityttää ovatko suomalaiset liian hemmoteltuja, kun tuota hyödyntämismenttaliteettia on niin paljon ilmassa. Minne unohtui se, että toki haluamme auttaa naapuria ja kanssaihmistä pulassa (jos vaikka yllättäen työttömyys/sairaus kohtaa ja hän tarvitsee apua siksi aikaa kunnes pääsee taas jaloilleen)? Meillehän se on vielä yhteiskunnassa tehty todella helpoksi kun meidän tarvitsee vain maksaa veroja, yhteiskuntaa satsaa ajan! Tällä en tietystikään väitä, että järjestelmä on vesitiivis ja täydellinen - mutta eikö järjestelmä ole juuri niin hyvä kun me siitä teemme?

Pohdiskelee (ja purkautuu :pepsodent) Wildur

Jaaks

Wildur,

Hyvin sanottu, eikä mitkään pasmat menneet sekaisin :pepsodent

Jos työttömyystuki tai mikä tahansa vastaava maksetaan ihmiselle joka todella on lähtenyt työnhaun perään ulkomaille eikä vaan 12 kuukauden lomalle, niin hyväksyn sen, vaikka en oikein tarkoitusta ymmärräkään.  



Timo,


LainaaOriginally posted by Timo
...mikä ero mielestänne on sosiaalitukien väärinkäytöllä ja verojen kiertämisellä?


Ihan yksinkertaisesti sanottuna veroja kiertää töitä tekevä ja veroja maksava ihminen ja sosiaalitukia väärinkäyttää ihminen joka ei tee töitä eli elää jo valmiiksi yhteiskunnan varoilla ja ei siis laita yhtään mitään siihen yhteiseen kassaan, mutta kuitenkin haluaa lisää ja näköjään jopa maksettuja ulkomaan lomia.


LainaaOriginally posted by Timo
Minä en näe niissä mitään oleellista eroa, vaan pidän molempia moraalisesti yhtä arveluttavina.


Se mitä kukin pitää moraalisesti arveluttavana on heidän  kunkin oma näkemyksensä asiasta.


LainaaOriginally posted by Timo
Olenko minä sosiaalipummi kun koulututin itseni suomalaisilla veronmaksajilla ja sitten muutaman vuoden työssäolon jälkeen lähdin pois Suomesta maksamaan veroja maalle, joka ei ole minun kouluttamiseeni senttiäkään investoinut?


Mielestäni et ole, sillä eihän se ollut sinun valintasi syntyä maahan, joka kouluttaa ilmaiseksi.
Tämähän on maailmanlaajuinen ongelma, jota jotkut maat kutsuvat "Brain Drain" ja jotkut taas "Brawn Drain"


LainaaOriginally posted by Timo
Entä miten suuri liero olisin, jos suomalaisena opiskelijana säästäisin opintotukieuroni..


Jos sinulla on varaa säästää ne ulkomaan matkaa varten eikä käyttää opiskeluun johon raha on tarkoitettu, niin et niitä rahoja edes oikeastaan ollut oikeutettu saamaankaan.


LainaaOriginally posted by Timo
Opintotukea sen sijaan käsittääkseni saa tänne jos opiskelu täyttää tietyt, Suomen viranomaisten asettamat ehdot. Samoin työeläkkeitä ja sairaspäivärahaa voi saada myös Suomen ulkopuolelle.


Täysin eri asia kuin työmarkkinatuki työttömille ja eihän Unelma kysynyt yhtään mitään mistään Opintotuesta, eläkkeistä tai sairaspäivärahoista vaan työttömille tarkoitetuista vastaavista Suomen valtion maksamista tukiaisista - vai olenko ymmärtänyt tämänkin aivan väärin ?


RUU,


LainaaOriginally posted by RUU
Onhan tämä tyypillinen asenne myös täälläkin: jos jotain on saatavissa, se otetaan. That's it! Tällaista ilmapiiriä on viljelty myös Dunderissakin, eivätkä silloin äänessä ole olleet Suomessa asuvat.

En ole varmaan koskaan sanonut, että otetaan mitä on saatavissa enkä todellakaan ole oikeutettu yhtään mihinkään valtion tukiaisiin ja maksan veroa tällä hetkellä varmaan enemmän kuin keskiverto Aussi tienaa vuodessa, mutta olen valmis tekemään "cash deal" aina kun vaan mahdollista :pepsodent

Merja

Nama tuet ovat vahan kaksipiippuinen juttu.

Esimerkiksi perhe A:n tulot ovat 4000e, heilla ei jaa koskaan lapsilisasta mitaan kateen koska he kayvat usein ulkona syomassa, omistavat hienon omakotitalon ym. Perhe B taas samoilla tuloilla asuu kerrostalossa, tekee ruokansa kotona ja lapsilisat jaavat aina saastoon. Pitaisiko perhe B:lta evata lapsilisat koska nama eivat niita tarvitse?

Samoin opiskelija C saa vanhemmiltaan rahaa saannollisesti koska nama ovat sita sukanvarteen keranneet rankalla tyolla ja C saastaa opintotukirahat (on iassa jolloin vanhempien tulot eivat vaikuta) matkusteluun. D taas ei saa mitaan rahaa vanhemmiltaan ja tukirahat menevat leivankyrsaan. Pitaisiko C:lta evata rahat? Siinakin tapauksessa etta C:n vanhemmat ovat maksaneet veroja puolet enemman kuin vahatuloisen perheen vesan D:n vanhemmat?

Hyvaksikaytto ja vaarinkaytto ovat asioita, joilla on vivahde-ero... Jospa nimitetaan sita 'otan sen koska se kuuluu lain mukaan minulle'-kaytoksi. Maailma ei ole tasa-arvoinen paikka, toiset aina hyotyvat yhteisesta kakusta enemman. Veron'kiertokin' voi olla laillista, jos kerran saat vahentaa jotain niin se ei tee siita laitonta. Vaikka se saattaisi jossain tapauksessa olla moraalisesti arveluttavaa. Otetaan se mita saadaan - rehellisilla kainoilla - ja tehdaan toita lopun edesta, vai mita?

Sitapaitsi, tyomarkkinatuki vai mika se nyt sitten onkaan, on torkean pieni summa, silla ei viela matkustella mihinkaan muualle kuin ruotsinlaivalle.

no, meni tassa talviflunssassa vahan paasaamisen puolelle:D

Merja

Timo

LainaaAlkuperäinen postittaja Jaaks
LainaaOriginally posted by Timo
...mikä ero mielestänne on sosiaalitukien väärinkäytöllä ja verojen kiertämisellä?

Ihan yksinkertaisesti sanottuna veroja kiertää töitä tekevä ja veroja maksava ihminen ja sosiaalitukia väärinkäyttää ihminen joka ei tee töitä eli elää jo valmiiksi yhteiskunnan varoilla ja ei siis laita yhtään mitään siihen yhteiseen kassaan, mutta kuitenkin haluaa lisää ja näköjään jopa maksettuja ulkomaan lomia.

Arvelenpa, että tuo yksinkertaistuksesi ei suurimmassa osassa tapauksista pidä paikkaansa.  Niitä jotka elävät pelkästään sosiaalitukien varassa, on sentään häviävän pieni osa kansasta. Sen sijaan suurin osa väärinkäytöksistä lienee satunnaisia, ja niihin syyllistyvät ihan samanlaiset veroa maksavat "kunnon kansalaiset" kuin veronkiertookin. Vuosia töitä tehnyt ja veroja maksanut saattaa esimerkiksi kahden työsuhteen välissä pitää vähän omaa lomaa (Suomessa tai ulkomailla) ja rahoittaa sen työmarkkinatuella.  Tekoaan hän perustelee sillä, että ottaa vain maksamiaan veroja takaisin. Näin minä ymmärsin hengen tuosta ketjun aloitusviestistä, enkä niin, että hänellä olisi tarkoitus ryhtyä loppuiäkseen yhteiskunnan elätiksi.  Ja suurin osa väärinkäyttötapauksista lienee sitä samaa kuin suurin osa veronkiertotapauksistakin eli että unohdetaan ilmoittaa tai ilmoitetaan tuloja alakanttiin omaksi eduksi, tai muita tuen määrään vaikuttavia olosuhteita.  

Sitäpaitsi ihan samalla logiikalla voitaisiin sanoa, että veroja kiertävä ei koskaan maksa veroja, ja jopa niin, että pahimmat veronkiertäjät eivät edes tee rehellistä työtä vaan pelkästään keinottelevat. He eivät tuo yhteiseen kassaan mitään vaan pahimmillaan aiheuttavat (erityisesti välillisesti) siihen jättimäisiä vajeita, niin suuria, että niiden aikaansaamiseen eivät sosiaalipummit koskaan yllä.

LainaaTämähän on maailmanlaajuinen ongelma, jota jotkut maat kutsuvat "Brain Drain" ja jotkut taas "Brawn Drain"

Suomeksi aivovuoto (ja vastakohtansa aivotuotto?). Tosin yksilötason eettisenä ongelmana asia on vähän toinen.

LainaaJos sinulla on varaa säästää ne ulkomaan matkaa varten eikä käyttää opiskeluun johon raha on tarkoitettu, niin et niitä rahoja edes oikeastaan ollut oikeutettu saamaankaan.

Lain kirjaimen mukaan kenties olisin. Opintotuki nimittäin ei ole tarveharkintainen kuten jotkut muut tuet. Riippuu sitten omasta henkilökohtaisesta moraalistani, tai arvioijan, että onko minulla moraalista oikeutta siihen vai ei. Vähintäänkin kaksipiippuinen juttu: onko tässä tapauksessa säästäminen väärin, ja pitääkö siitä rangaista ottamalla etuisuuksia pois. Tarveharkinnaisten tukien kohdalla asia on laissa yksinkertaisempi. Esimerkiksi toimeentulotukea saattaisin saada kuukaudesta toiseen täysimääräisenä kun vain ilmoitan, että on kaikki viimeistä senttiä myöten  rahdattu taksilla alkoon. Jos taas menen ja kerron, että olen lopettanut ryyppäämisen, ja edellisen kuukauden tuesta on jäänyt säästöön, ei minua siitä palkita, vaan kuluvan kuukauden tuki putoaa säästöjen takia.

LainaaTäysin eri asia kuin työmarkkinatuki työttömille ja eihän Unelma kysynyt yhtään mitään mistään Opintotuesta, eläkkeistä tai sairaspäivärahoista vaan työttömille tarkoitetuista vastaavista Suomen valtion maksamista tukiaisista - vai olenko ymmärtänyt tämänkin aivan väärin ?

Ei kysynyt, mutta otsikon "tuet ulkomailla"  alla minusta tämä on hyvä mainita, ja muutenkin ihan vertailun vuoksi osoittamaan, että joitakin tukia Suomen valtio maksaa ulkomaille ja toisia ei. Ja Wildur sitten ansiokkaasti korjasi/täydensi, että on myös työmarkkinatukea, jota voidaan maksaa ulkomaille. Erittäin hieno veto Suomen viranomaisilta reagoida kasvaneen kansainvälisyyden haasteisiin. Joissain tapauksissa tuotakin, niin kuin opintotukea, työmarkkinatukea, tietysti joku käyttää väärin. Muttei väärinkäytöksiä ajatellessa sentään saisi unohtaa sitä, että yhtä väärinkäytöstä kohden on yleensä kymmeniä,satoja, tuhansia tapauksia, jossa tuki toimii ja ajaa asiansa.  Kyllä jopa opintotukia säästämällä tai työttömyysturvaa huijaamalla tehty ulkomaanmatka saattaa joissain tapauksissa tuoda hintansa moninkertaisesti takaisin yhteiseen kassaan: matkan ansiosta tämä "sosiaalipummi" on saattanut vaikkapa saada virikkeen ja idean Suomessa perustamaansa, sittemmin menestyneeseen  yritykseen, on saattanut löytää itselleen sopivan koultus- tai työpaikan tms.
Ei sitä koskaan voi tietää kuin vasta jälkikäteen.
LainaaOriginally posted by RUU
Onhan tämä tyypillinen asenne myös täälläkin: jos jotain on saatavissa, se otetaan. That's it! Tällaista ilmapiiriä on viljelty myös Dunderissakin, eivätkä silloin äänessä ole olleet Suomessa asuvat.

Tuo ilmapiirihän on kaikkialla: "jokainen on oman onnensa seppä" eli jokainen huolehtii vain omista asioistaan kääntyy pahimmillaan kilpailuksi siitä kuka nopeimmin ehtii kahmia kaiken itselleen ennen kuin joku muu tulee ja ottaa sen kaiken.  Elämme kilpailuyhteiskunnassa.  Minusta aika vähän merkitystä on sillä, kuka sitä henkeä täällä eniten edustaa: Suomen tummatukkaiset vai Australian vaaleatukkaiset.  Me kaljut siinä kuitenkin vedämme pisimmän korren :pyhimys :pepsodent

Leokatti

LainaaAlkuperäinen postittaja Merja
Samoin opiskelija C saa vanhemmiltaan rahaa saannollisesti koska nama ovat sita sukanvarteen keranneet rankalla tyolla ja C saastaa opintotukirahat (on iassa jolloin vanhempien tulot eivat vaikuta) matkusteluun. D taas ei saa mitaan rahaa vanhemmiltaan ja tukirahat menevat leivankyrsaan. Pitaisiko C:lta evata rahat? Siinakin tapauksessa etta C:n vanhemmat ovat maksaneet veroja puolet enemman kuin vahatuloisen perheen vesan D:n vanhemmat?
 

Mielestäni opiskelija C:n vanhemmat eivät tee mitään palveluksia jälkikasvulleen ja loppujen lopuksi opiskelija D todennäköisesti pääsee elämässä pitemmälle, kun on oppinut työn ja rahan arvon jo opiskeluaikana. Saattaa jopa elää pitempään kuin C, joka todennäköisesti sortuu kaikenmaailman "houkutuksiin" joihin on varaa - ja kun säästöt loppuvat niin varastaa sitten niiltä paljon veroja maksaneilta vanhemmilta viimeisetkin perhehopeat ja elää viimeiset 20 vuotta elämästään kokonaan veronmaksajien kustannuksella kun piikin toivossa tappoi jonkun... Juu - tuki pois!
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Merja

Kati :pepsodent:pepsodent
Mitä tohon voi enää sanoa....:?

Noinhan se just menee...

Merja

arixmel

ei se noin mene,
hauskan ensimmaisen ja toisenkin opiskelijavuoden jalkeen C keskeyttaa opinnot "tyoskennelakseen" isin firmassa.

no muutaman vuoden paasta han palkkaa siihen firmaan valmistuneen opiskelija D;n joka tekee firmasta kansainvalisesti menestyvan menestystarinan, itsensa stressin riivaamaksi ja "opiskelija " C:lle rumasti rahaa...
:roue
:pepsodent
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Leokatti

Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.