Verovuoden vaihtuminen kesken WH:n

Aloittaja stuartmurdoch, toukokuu 17, 2007, 18:06

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

stuartmurdoch

Tervehdys.

Ensinnakin pahoitteluni siita, etta kysyn aiheesta josta melko varmasti olisi loytynyt tietoa haulla. Olen pikkukylassa farmitoissa ja kylan ainoa kone on niin hiton hidas etta kesti 6 minuuttia ladata viestitaulun paasivu, joten en lahde koettamaan onneani searchin kanssa. Saanen anteeksi?

Sitten kysymys. Miten toimitaan veroilmoituksen kanssa kun WH jatkuu tuon 30.6. ohi? Tehdaanko silti vain yksi veroilmoitus lahtiessa vai yksi joskus kesakuussa tasta verovuodesta ja sitten erillinen ensi vuodesta?

Tasta on muistaakseni ollut dundernewsissa vaantoa aiemminkin, mutta ajattelin jalleen kertauksen vuoksi myos kysya, etta olenko ymmartanyt oikein etta veroilmoitusta tehdessa kannattaa vaittaa olevansa australian kansalainen? Koska (muistelen asian menevan jotenkin nain) australian kansalainen saa tienata kuuteen tonniin tjsp asti 0% veronmaksulla, eli suomeksi kaikki maksetut verot saisi rahassa takaisin? Ja jos taas heittaa etta ei ole kansalainen niin menee todennakoisesti matkyjen puolelle, koska varmaan jokainen backpacker nyt on kuitenkin tassa tax tresholdissa.

Ja jos on uhkarohkea ja lahtee koettamaan onneaan noiden fast taxback-toimistojen kanssa, niin pitaako silti poistua ainakin hetkeksi maasta etta saisi taxbackit ym. (jos toimistot ne tosiaan maksavat takaisin eivatka pidata itselleen epamaaraisiin syihin vedoten)? Onko kellaan suositella yhtakaan toimistoa josta olisi oikeasti herunut jotain rahaa, ja miten kauan prosessi oli vienyt?

Ja sitten aivan asiaankuulumattomasti, paljon on backpackereita etsimassa toita taalla helteisessa pohjois-queenslandissa talvea paossa, ja ilmeisesti tyot ovat aika tiukassa. Taalla Cardwellissa (150km pohjoiseen townsvillesta, 300km etelaan cairnsista) on niin paljon toita kuin jaksaa tehda usealla eri farmilla. Surkea kyla mutta hyva rahan/viisumin hommaamiseen. Itsella jaanyt kateen 1,5 kuukaudessa n. 2400 dollaria.

Siina se, kiitos vastaajille!  :XXXX
1=2 we hope that you choke

Jaaks

Veroilmoitus tulee tehdä viimeistään 31 Lokakuuta, ellet käytä veroagenttia, jotka saavat jatkoaikaa jopa seuraavan vuoden Toukokuuhun saakka.

Noihin kysymyksiisi veropetoksista en vastaa, muuten kuin kysymällä aiotko hakea työnantajasi maksaman superannuationin takaisin kun lähdet maasta ?  Ota ensin selvää paljonko sitä on ennenkuin alat leikkimään, sekin kun sattuu olemaan verottajan hallinnassa 8)


Jouko

En usko että löydät niin tyhmää veroagenttia joka on valmis vaarantamaan firmansa suorittamalla rikoksen jonkun toisen puolesta, eli unohda koko juttu ja maksa verot niin kuin ne kuuluukin.

Eipä taitaisi verottamisesta tulla yhtikäs mitään jos verotoimiston pitäisi pitää kirjaa siitä milloin kunkin on maahan tullut tai on sieltä lähdössä. Eli yhtenäisyyden vuoksi vero vuosi tosiaan loppuu jaaksin mainitsemaan aikaan.


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

stuartmurdoch

Jaaks,

Nyt yksi asia vahan ihmetyttaa.

Oletetaan, etta 90% backpackereista tekee veroilmoituksen.
Ja oletetaan lisaksi, etta noin 99% backpackereista ruksaa joka ikinen kerta tax declaration-lappuseen uuden tyopaikan yhteydessa "yes" kysyttaessa "Are you an australian resident for tax purposes?", koska taten paasee Tax tresholdiin. Olen puhunut noin 200 backpackerin kanssa viime aikoina ja en ole tormannyt yhteenkaan joka ei olisi ollut tax tresholdissa jokaisella tyopaikalla.

Ja jos siis veroilmoitukseen laitat, etta et ole aussi, saat helvetinmoiset matkyt, eli jos tresholdissa olet maksanut vaikka 10% veroja (aika lahelle keskiarvoa, veikkaan) ja tienannut vuodessa 8000 dollaria, tulee matkyja viela 19% (29%-10%) summasta eli jotain 1700. Miten nama kymmennettuhannet backpackerit siis hoitavat mielestasi asian? Maksavatko kaikki hiton isot matkyt, vai laittavatko kenties olevansa australian kansalaisia ja saavat sen sijaan viela 800 veronpalautuksia? (tai no okei, vaan kuuteen tonniin asti saa ansaita ilmaiseksi, mutta tajusit pointin...)

Ihmetellen,

stuartmurdoch
Townsville, Australia.
1=2 we hope that you choke

eevis

stuartmurdoch, ei pitäisi olla mitään epäselvää. jos olet WH:lla Ausseissa, et (yleensä) ole resident for tax purposes ja maksat palkastasi suoraan sen 29% veroja. sitten ei tule mätkyjä ja voi täyttää sen veroilmoituksensa rehellisesti. jos haluat toimia toisin, se on sinun asiasi, mutta älä tule tänne sitä huutelemaan.

jaa niin ja tuosta verovuodesta, joo voi joutua siis tosiaan kaksi veroilmoitusta tekemään, jos siis sattuu kalenterivuoden mukaan maassa olemaan ja verovuosi siis menee kahtia. mutta etaxilla hoituu ilmoituksen tekeminen helposti Suomestakin käsin seuraavana vuonna kun se toinen verovuosi siis loppuu.

Edit: tässä niitä hyödyllisiä linkkejä
Resident/non-resident?, linkki residency-"laskuriin"
VEROMATKYT+VIISUMINPIDENNYS
Examples of residents and non-residents, Katen ja Janinen välillä on selvä ero
Working in Australia: what to do at tax time
Dees - We will bloody bounce back!!!


Wilmina

Suurkiitos Eevikselle loistolinkeistä :peukkuy - mulla kun ei ole edes mieleen juolahtanut, että voisin WH:lla olla resident for tax purposes mutta asian tarkistettuani kelpaan kyllä tässä residentiksi! Eli rahaa tiedossa :pepsodent

Niin, mä siis painelin ATOon selvittämään varoasiat juurta jaksain, koska musta rehellinen suomalainen ei yritä edes vahingossa huijata tällasissa asioissa.

Lyhyt tiivistelmä muillekin tiedoksi siitä, mitä se ATOn setä (no, oikeastaan komia nuoria poju ;) ) selvitti.

ATOn sivuilta (www.ato.gov.au) löytyy linkki resident-testiin (koska mulla ei ainakaan suora linkki testisivulle toimi:), jos ensin valitset 'rates, calculators & tools', sitten 'for individuals' ja sieltä avaat 'other tools' löytyy kysymys ' Are you a resident'. Testi kertoo sinulle suuntaa-antavasti, katsotaanko sinun olevan residentti veroasioissa. Tässä kohtaa on siis epärehellistenkin turha valehdella...

Musta niiden kysymysten perusteella, jotka mulle tuli vastattavaksi näyttäisi olennaisinta olevan, asuuko työskennellen väh 6 kk samalla paikalla (hostelli tuskin kelpaa). Mä kun en mihinkään neulomiskerhoon kuulu (vaikka voisin kyllä liittyä jos eteen tulisi...). Spouseksi lasketaan myös avokki.

Jos olet residentti, voit toimia kahdella tavalla:
1) Jatkaa maksaen WH-verotusta ja tax returnin koittaessa saada ylimääräiset takaisin (residenttinähän VELVOLLISUUTESI on tehdä se)

2) Hankkia itsellesi 'withholding declarationin', täyttää se ja antaa se työnantajallesi ohjeeksi siitä, mitä veroa tämä sinusta maksaa.

WH-viisumin omaava hyvin todennäköisesti saa anotessaan ainakin superit takaisin maasta lähdettyään (eiks se oo 9%? Ihan mukava summa sekin jos töitä on vuoden tehnyt!). Tietysti edellyttäen, että työnantaja on superia maksanut... Unohdin kysyä, koskeeko tämä myös resident WH:laista

Kuten jo aiemmin on sanottu: TFN on yhteydessä passin numeroon (+viisumiin), joten väittää voi mitä vain mutta kyllä se ATOssa selviää onko oikeesti kansalainen vai ei.


Hauskan tuokion ATOssa viettänyt Wilmis


Jaaks

Wilmis,

Kiitos hyvasta selityksesta  :peukkuy

Sanoohan ATO myos sivuillaan: "As described in the Taxpayers' Charter, the Tax Office treats taxpayers as being honest in their tax affairs, but mistakes can occur.
When you sign your tax return, you are taking responsibility for the claims you are making. We assume you have completed your tax return in good faith. If you become aware that your tax return is incorrect, you must contact the Tax Office as soon as possible to correct the error."

Tana vuonna alkaa myos ATO'n uusi kokeilu tiedostojen jakamisesta ja ristiin tarkistamisesta mm Immi'n kanssa Notice of a data matching pilot.




stuartmurdoch

Kiitos wilminalle ja eevikselle loistavista linkeista ja selvennyksista!
  :god:
Kokeilin itsekin tuota "kansalaisuuslaskuria", ja koska asuin samassa kaupungissa juuri tuon puoli vuotta ja olin vuokra-asunnossa omissa nimissani niin taman mukaan olen jopa australian kansalainen verotarkoituksissa. Eli rahaa siis ilmeisesti tulee  :peukkuy

Lisakysymys: jos kayttaa noita verofirmoja, niin saako superit/veronpalautukset jollain periaatteella ollessaan viela maassa? Muutenkin kaipailisin ylipaataan kokemuksia toimistoista, toimiiko?
1=2 we hope that you choke

jounij

Lainaus käyttäjältä: stuartmurdoch - toukokuu 23, 2007, 15:20
Kokeilin itsekin tuota "kansalaisuuslaskuria", ja koska asuin samassa kaupungissa juuri tuon puoli vuotta ja olin vuokra-asunnossa omissa nimissani niin taman mukaan olen jopa australian kansalainen verotarkoituksissa.

Mahdat sekoittaa termit kansalainen (citizen) ja asukas (resident)?

LainaaLisakysymys: jos kayttaa noita verofirmoja, niin saako superit/veronpalautukset jollain periaatteella ollessaan viela maassa? Muutenkin kaipailisin ylipaataan kokemuksia toimistoista, toimiiko?

Veronpalautuksen saa takaisin noin kahdessa viikossa elektronisen veroilmoituksen jätettyään riippumatta siitä käyttääkö verofirman apua vai tekeekö veroilmoituksen itse.


Toteaa
Jouni
Canberra

stuartmurdoch

jounij:

aivan oikein, pieni vahinko kavi nyt termien kanssa.

saako elektronisella veroilmoituksella mahdolliset palautukset/matkyt kahdessa viikossa, vaikka ei poistuisi maasta? kyse on wh:sta, siis. lisaksi eiko tama pida tehda vasta joskus lokakuussa, jos kayttaa virallisia teita? (lasken toimiston hieman epaviralliseksi)
1=2 we hope that you choke

Jaaks

Palutukset/mätkyt tulee n kahdessa viikossa eikä niiden takia tarvitse maasta poistua olit sitten ihan millä viisumilla tahansa.

Veroilmoitus tulee tehdä lokakuun viimeiseen päivään mennessä, mutta voit tehdä sen heti 1 heinäkuuta kun kaikki tilivuoden tulot ja menot on tiedossa  8)