ruisleipaa australiasta?!?

Aloittaja somppu, lokakuu 09, 2003, 14:26

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 4 Vieraat katselee tätä aihetta.

Timo

Joo, Ari, hyvä idea. Parempi kuin upporasvassa paistaminen, ainakin vyötärövaikutusten suhteen. Minä olen lisännyt ruisleipäkuutioita tai mainitsemiasi suikaleita aika moniinkin ruokiin,  mm. vokkipaistettuihin vihanneksiin. Ja sitten kookoskermaa päälle :P

Merja

Pakko minunkin on sitten sitä ruisleipää ruveta vääntämään kun kaikki muutkin :roue

Käytiin nääs Scandinavian Bakery Cafeessa ja täytyy sanoa että heidän ruisleipänsä ei kolahtanut. Täytyy tehrä itte. Arin hippimarkkinaruisleipä oli parempaa, missäs sen ostitkaan? Täytyy kunnon tutkijana laittaa juuri nousemaan sekä hapankorpuista että SBC:n leivästä, voi sitten tehdä vertailevaa tutkimusta (tai heittää toisen pois).

Täytyy vaan löytää ruisjauhoja jostain...:eye:

Merja - tuleva jauhopeukalo

Leokatti

Hiano homma Merja :peukkuy. Et ole tarpeeksi kauan kärsinyt ruisleivän puutteesta kun SBC:n leipä ei vielä kelpaa :roue. Olihan se meilläkin vähän tiivistä, mutta rauhoitti oireet. Ja täytyy sanoa, että mahtava juuri siitä tuli!! Pyöräytin eilen yhden limpun opetellen uunini ominaisuuksia. Tällä kertaa limppu oli uunissa noin 65 minuuttia 290 asteessa. Sisältä on nyt minulle sopivaa (pehmeätä) mutta kuoresta tuli vähän liiankin rapea. Eli kannattaisiko laskea asteita ja lisätä aikaa uunissa vai mitäpä muut leiväntekijät suosittelevat? Ai niin, ja laitoin tällä kerralla myös pari desiä vehnäjauhoja sekaan kevennykseksi.

Onnea Merjan juurelle!
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

hanskie

limppua ja/tai reikaleipaa saa, kun peittaa leivat paistamisen jalkeen liinalla ja paallimmaiseksi vaikka pari puhdasta muovikassia tiiviisti ymparille ja antaa muhia puolisen tuntia ........ silti sen jalkeen leipa on viela sopivan lamminta voin ja kylman maidon kera. Se kuori sitten kovettuu taas uudestaan itsestaan,  jos leipa vaan sailyy pitempia aikoja syomatta
:confuse
Hannu

arixmel

Merja,
Leipa oli Northeby St (windsor, just kaupungin pohjois puolella) markkinoilta (lauantaisin 06-10 aamulla).

sielta loytyy myos ruisjauhoja 1kg pusseissa vahan alle 4 taalaa pussi,,,muussa tapauksessa Colesista loytyy keltapunaisia Kiallan pusseja.

tadaa
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Merja

LainaaAlkuperäinen postittaja Leokatti
 Et ole tarpeeksi kauan kärsinyt ruisleivän puutteesta kun SBC:n leipä ei vielä kelpaa :roue.  

Osuit Kati varmaan ihan ytimeen :D

Ei se pahaa ollut, mutta kun suussa on viela suomiruisleivalle herkistyneita makureseptoreita niin vaikea on sulattaa kopioita. Ja toisaalta, kun nain sen Timon kuvan omista leivistaan niin... No, sanotaan ettei ne niin herkullisilta SBC:ssa nayttaneet.

Mutta SBC:n lihapiirakat oli namia!!!!!

Kiitti Ari, ihmettelin muuten Wooliksessa etta ei ruisjauhoja missaan, mutta pitaa pistaa mies tanaan asialle. Colesissa oli muuten mansikat halpoja, 375g oli alle 3$.

Merja

ps. kuuntelin aamulla lenkilla Mamban 'Viela on kesaa jaljella' ja piti poistaa toi talvinen QLD, viela on kesaa jaljella 10kk. Jep jep.:XXXX:XXXX:XXXX

Timo

On tullut jo aikaisemmin sanottua, mutta menköön nyt uusiksi, ettei ruisjauhoja kannata etsiä tavallisista valintamyymälöistä. Nuo Kiallan punakeltaisessa muovipussissa myytävät jauhot eivät ole hyviä, lienevätkö enemmän puurojauhoja kuitenkin. Ja hintavia ovat myöskin kun pitää puolen kilon pusseissa ostaa.

Suosittelen, Merja, että pistät ukon mieluummin käymään terveyskaupassa "Health food store" ja ostamaan sieltä 5 kilon pussin Kiallan ruisjauhoja. Ne sopivat leivän tekoon paremmin.

Ja vinkkinä brisbanelaisille,  Finnfest 2006-ketjussa Urul mainostaa Finlandia-kylässä vietettävää tilaisuutta, jossa myydään ruisleipää. Samalla voisitte kysyä mieheltä, miltä myllyltä hän ostaa käyttämänsä ruisjauhot. Hän on niitä aiemmin täällä kehunut. Saa varmasti takuulla tuoreempia jauhoja kuin kaupoista.

Kati, noista lämpötiloista. Kuullostaa aika korkealta tuo 290 astetta.  Minä säädän kiertoilmauunini ensin maksimiin eli tuonne n. 300-asteeseen, mutta pudotan lämmön n. 10 minuutin jälkeen 225 - 240:een.  Eivätpä ole uuneissa nuo lämpötilat kovin tarkkoja, joten kokeilemalla selviää paras tulos.  Käsittääkseni kuitenkin sääntö on se, että mitä kauemmin paistaa sen kovempia tulee.  Minä itse käytän tuota hanskien mainitsemaa jälkikypsytystä ja pehmennystä liinan alla. Myöskin  oliiviöljyllä voitelen heti uunista otettua.

Leokatti

Minä laitoin sen kyllä puuvillaliinan (sen perintöliinan) sisään ja käärin villashaaliin sekä vielä sen päälle paksun muovipussin (Myerin pussi) ja oli yön yli muhimassa (aamulla vielä niin lämmin, että voi suli), mutta siitä huolimatta kuori muistuttaa ennemminkin kalakukon kuorta (nam!) kuin ruisleipää. Noin niin kuin koostumukseltaan, maku on kyllä eri. Tavasin jostain että asteita pitäisi olla 300, mutta olisinko missannut tuon lämmön alentamisen... Öljyn käyttöä haluaisin välttää ylimääräisen energian takia...

No, uutta putkeen taas ensi viikolla - kyllä se sieltä löytynee. Kiitoksia Hannu ja Timo.

Lisäys: minä löydän ruisjauhot leivontaan erikoistuneista liikkeistä, paikallinen nimeltään You Can Bake It.
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

RUU

LainaaAlkuperäinen postittaja Timo
ettei ruisjauhoja kannata etsiä tavallisista valintamyymälöistä. Nuo Kiallan punakeltaisessa muovipussissa myytävät jauhot eivät ole hyviä

Ei meille nyt tietenkään mitään huonoja jauhoja kotiin eksynyt! Älkää nyt unta nähkö, että meidän standardilähiön standardi-Colesissa olisi ollut muuta kuin vehnäjauhoja. :o
Ei ollut maissia, ei riisiä, eikä tietenkään ruistakaan (tai sitten en tajunnut niitä jauho- ja terveyshyllyiltä). Että ei tarvinnut shopata puurojauhoja. IMHO, huonoa valikoimasuunnittelua mutta kai menee vielä pari vuosikymmentä ennen kuin standardilähiön standardiaussi osaa kysellä rukiin perään. :eureka
Harmi, kun ei ollut aikaa jäädä marisemaan asiasta kaupan vetäjälle. Hiukan oli yksipuolisesti täytetty ne lukuisat hyllymetrit... :nuttu:
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

hanskie

paistolampotila oli sinulla Kati! 290 C+ on liian korkea lampotila leivanpaistolle. Mutta jos haluat tehda Pompannappeja, niin se on hyva kuumuus.     :confuse     Pompannapit ovat eraanlainen muunnos hapankorpuista ja joita teki aikoinaan Tampereella Linkosuon leipomo.

Nysetulee meinaa Resetti :
 
Leivo hapanleipataikina hieman normaalia sitkoisemmaksi ja nostata. Knog down ja kauli kaksi noin 1-2 millia vahvaa samansuuruista taikinalevya. Jauhota toinen levy kevyesti paalta ja nosta toinen levy sen paalle.
Painele juomalasilla, kupilla, mukilla tms. levysta pyoreita kiekkoja ja aseta uunipellille.Tarkista vain etta kiekon reunat ovat liittyneet hyvin yhteen.   Uudelleen nousemista ei tarvitse odottaa, vaan heita suoraan erittain kuumaan uuniin noin (290-300) 5-10 minuuttia. Kiekot turpoavat puolipalloiksi kovassa lammossa ja samalla kovettuvat. Ole tarkkana etteivat pala. Uunista ulos ja ala peita millaan vaan jata sellaisenaan ehka puoleksi tunniksi kun ovat jaahtyneet, nääs.

Lopuksi taytyy muistaa  yksi Manselainen perusasia: Mustamakkara on ainu koormettiruoka maailmassa, jota voi syora pipo paassa.   :hahhaa
Hannu

Aikis

Meilla Hameen takamailla sanotaan etta leivanreikia...

Olette te paakarit ihailtavaa sakkia! Ihan tuoksuu tanne asti ihana rukiin tuoksu.

eevis

Hanskie :D

Vai tamperelaisviritystä pompannapit? Äiti aikanaan ajoi pompannapilla... nääs pikku-fiiatilla... :) Linkosuo tekee muuten vieläkin noita Väinämöisen palttoonnappeja, tosi herkkuja ovatkin! :peukkuy Kakrusta asti niitä on rouskutettu Turussakin. :) Herkullisia reseptejä pompannappeja kokeileville löytyy myös Linkosuon sivuilta. Ai että kun alkoikin tehdä mieli...mmm vuohenjuustolla gratinoituina... :P
Dees - We will bloody bounce back!!!


hanskie

puhun edelleen.   :pepsodent     Eevis kiitos vain linkistasi Linkosuolle, mutta nuo Vainamoisen Palttoonnapit eivat ole samoja mita mina tarkoitin ja olen joskus paistellut kotona. Nama Vainamoiset nakyvat olevan pienia latyskoita pyoreita leipia, kun taas Pompannapit olivat tuollaisia kananmunan kokoisia puff-leipia.

Eipa nayta olevan enaan Linkosuon tuoteesittelyssa. Vanhemmat Tamperelaiset varmaan muistavat, mista puhun. :eye:    :confuse  :itke

Niin taikka Timo, kun paranee flunsasta  ja palaa keskusteluun,  niin ehka Manselaisena tietaa ton, naas.

Se on Moro!!!!!!
Hannu

eevis

Hanskie :D

Ei kyllä ne Väinämöisen palttoonnapit on ihan sellaisia myös kananmunankokoisia (onttoja) täyspalloja, kun pompannapit on puolipalloja. Sitten vaan halkaisee sen Väinämöisen napin niin on kaks puolpalloa, joihin voi tunkea täytteet. Nam. :P Mutta napeista ei käy kiisteleminen, yks tykkää palttoosta, toinen pompasta. :)Lapsuudesta muistan, että oli vielä lisäksi Joukahaisen "jotkut", millään ei tuu mieleen, mitä asusteita ne olisivat olleet... mutta ne oli muistaakseni lituskaisia? :eye:
Dees - We will bloody bounce back!!!


Timo

Täytyy tuottaa, Hanskie, pettymys monessa suhteessa. En ole manselainen enkä edes hämäläinen muuta kuin entisen (karjalaisen) sukunimeni puolesta. Palttoonnapeista on kyllä jokin hämärä mielikuva, muttei niin selkeää kuin Eeviksellä. Palttoonnappeja tuli joskus syötyä, mutta useammin noita Linkosuon varrasleipää ja nokkosvarrasleipää. Edelleenkin ne ovat siellä suosikkileipieni listan kärkipäässä.  Minäkin muistan Joukahaisen ... jotakin, mutta en muista mitä :nuttu:

arixmel

en kylla muista yhtaan kalevala aiheista leivan nimea mutta olen tainnut maistaa. tuo linkosuon nimen kuuleminen alkoi soittamaan kelloja, niittenhan tekemia ne minunkin syomat varrasleivat olivat,,,ja siita sitten tanaan mietiskelin etta tama tassakin palstalla kehityksen alla ollut juuri ja siita tulleet leivat muistuttavat eniten noita linkosuon tuotteita, eli ilmeisesti "normaali" ruisleivassa ei ole yhta hapan taikina vaan se on hiukan miedompaa tavaraa, normaali leivassa happamuuden taisi juuri maistaa kuoresta,

onpa taas tullut opittua paljon tuosta jalkikypsytyksesta,,,pahus kun jai meidan mummon pellavaliinat evakko reesta,, tallako kaikki on karjalasta : }
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

eevis

Hanskie :D Tarkistin vielä, ja järkytykseni oli suuri, kun huomasin, että ne ovat todella muuttaneet niitten palttoonnappien muodon lituskaksi!!! Ja asiakaspalautetta lähtee... Mitäs siitä etten ole n. 20 vuoteen niitä tässä välissä syönyt...mutta nyt haluan, ja kunnon pyöreitä! :D
Dees - We will bloody bounce back!!!


hanskie

Timo, Sorry mutta jostakin syysta vasemmassa aivolohkossani oli muistin hiven, etta olet Tampereelta kotoisin.  :god:  Mutta eipa kai tuossa haittoja syntynyt. Leivastahan tassa on puhe.   :pepsodent

Eevis,  :P  "pompan tai palttoon" ........ se on vain kosmetiikkaa silla perusaine on sama. Kateeksi kay kun sinun on niin helppoa vaan kavella kauppaan ja ostaa niita, kun meidan taas taytyy niita itse tehda . Kylla se on vaarin niin.....:itke

Moro taas......on kiire!!!!!!!!!!
Hannu

arixmel

tai ainakin wooloowinin...eli paadyin taas leipomaan, ja aiempien suunnitelmien mukaan otin aiemmin tehdyn juuren ja sekoitin siihen puolet ruisjauhoja ja puolet colesin kokojyva (self raising) jauhoja...taman tein eilen ja nappasin sen samantien limpun muotoon (se Merjan laittama limpun kuva kummitteli mielessa) seka toisen reikaleivan muotoon (unohdin reian tosin)

no annoin olla vuorokauden kylmassa uunissa hapattumassa kunnes tanaan kypsytin kiertoilma uunissa 220 asteessa jotain 40 minuuttia, (ajasta niin tieda, mutta kauniin ruskeaksi ja sitten unohdin 5 minuuttia paalle)

leivat olivat nousseet noin 30-40 % alkuperaisestaan. limppu suhteessa enemman.

jonka jalkeen kaaraisin ensin valkoiseen Fitness Firstin "leivonta liinaan" ja sitten kuin kuumaa perunaa heitellen isoon pyyhkeeseen jonka jalkeen muovipussiin ja yritin unohtaa ne sinne..no parin tunnin jalkeen oli pakko repia ne sielta pussista,,,aivan mahtavan makuista , ulkokuori semmoinen parimillinen (limpussa hiukan ohuempi) ihanasti leukaperia tyollistava hiukan happamahko pirtean kevat aamun makuinen ja sisalta luonnon sienen kuohkea ja aivan sen oman opitun ruisleivan makuvaatimuksen mukainen. rukiinen ja pehmoine syksyisen rapu illan lampoinen..voila olen tyytyvainen itseeni...

eli itselle ohjeena teen myos seuraavalla kerralla jugurtin ja ruisleivan avulla juuren ja lisaan kokojyva jauhoja puolet lopputuotteeseen,,,ja se jalki kypsytys,,,mahtuiskohan viela suikale,,,hmmm...

(pirtea kevat aamu makuna tarkoitaa taustalla havaittavaa  teravyytta, syksyinen rapu ilta taasen pehmeytta ehka viittauksena kermamainen leppea,,,Toim huom.)
:peukkuy:peukkuy:sormetr:pepsodent
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Timo

Onnittelut oman juttusi löytämisestä, Ari !  Joku voisi sanoa, että eihän tuo enää ole aitoa ruisleipää, ja lisäksi saattaisi kummastella noiden itskohoavien juahojen käyttöä eli leivän kohottamista leivinjauheella (ruokasoodalla yms. kemikaaleilla). Mutta mikäs siinä, tärkeintä on se, että itse tykkää - ja perhe mahdollisesti.  Itse olen mieltynyt noihin täysrukiisiin tönkköleipiini, mutta voisi joskus kokeilla tehdä pehmeämpää ja kuohkeampaa niin kelpaisi puolisollekin.

Joko muuten oot, Ari, kokeillut noita Merjan jauhoja?  Toivottavasti edes suunnittlet niiden hankkimista, niin saataisiin kuulla lausuntosi  niistä.

Noista liinoista. Lieneekö mitään todellista eroa siinä, käyttääkö pellava- puuvilla vai hamppukankaisia liinoja? tai kenties peräti tekokuituja?  Itsellä on intialaisia puuvillaliinoja ja yksi Suomesta saatu pellavainen, mutta pitää hankkia lisää.  Löytyykö tästä maasta mistään pellavaisia, joita ei ole värjätty?

arixmel

Timo,
edit: unohdin mainita etta omat maku tahi muuta aistit ei osaa sanoa eroa suomalaisen vaalean (eli vaaleampi kuin oululaisen jalkiuuni leipa varina beige?) paikallisen 100%??ruis (sattu olemaan vertailu suikale pakkasessa) ja oman 50/50 jauhoisen ruisleivan koostumuksessa. joko omat makuaistit ovat tuhoutuneet vegimitin avulla tai suomessa normaali ruisleipa on vehnalla jatkettua ja taalla se tehdaan kirkkain silmin sanoen sen olevan taytta tavaraa,,,tai se on vain minun aistit...)

ja ai niin lituskaiseen (siihen reiattomaan reikaleipaan) tulee enemman makua.

suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, nyt leivat ovat yon vanhoja, ja kuori maistuu jalkiuunileivalta (olen syonyt niin paljon etta on huono omatunto) ja sisalta yha pehmea, rakenne enemman semmoinen huokoinen kuin tiivis, eli huokoiset on kuten paahtoleivassa (omassa rukiisessa huokoset oli pienempia).

itse leivan maku on kuten suomalaisen ruisleivan (muistista) kuten myos vari, poikkeuksena jalkiuuni leipa joka on tummempaa
onneksi perhe ei ole niin hulluna tahan. (ei saa edes toita tehtya, kirjoitan leipa toisessa kadessa:)
kumarrus ja kiitos  kaikille vinkkinsa jakaneille
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Tuipa

En ole viela tohtinut leipoa oikeaa juurellista leipaa, mutta loysin maukkaan laiska-version; hyva jauhomix leipakoneeseen. Eli Laucke firman, german grain mix. Oli todella maukasta koneleivaksi!

Leokatti

Do diin. Alkoi juuri pitää sellaista elämää, että pakko oli pyöräyttää limppu. Paistolämpötilat alkavat pikkuhiljaa löytymään (kiitos pojat). Leipä on vielä kääreissään kypsymässä, mutta leikkasin siitä pienen palan ja näyttäisi olevan melko lailla nappiin. Lisäsin sellerinsiemeniä kun kaapissa sattui olemaan, mutta niitä en suosittele - tuli vähän oudon makuinen leipä... :peukkua
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

eevis

Timo :D Koska tiedän, että sinäkin olet viettänyt unettomia öitä :D miettien pääsi puhki Joukahaisen........... jotain... niin ilouutisia: ei ne olleetkaan mitään Joukahaisen jutskia, vaan Lemminkäisen Kuplia!!! Sellaisia onttoja palloja tosiaan, ja paketti on just se sama jonka näkömuistilla lapsuudesta muistin! Kyselin kaikilta sukulaisilta, tutuilta ja vierailtakin, muttei kukaan muistanut (pikkuveli totesi, että ei kiinnosta, olkoon #@%& vaikka Joukahaisen Jätekorput! :D), ja sain muutkin tuskaisina muistelemaan asiaa yöt ympäri. :hahhaa Laitoin aikoja sitten jo Linkosuon asiakaspalveluun meiliä, mutta hieman yllättävästi ei vastausta. No tänään sain vihdoin soitettua sinne heidän aukioloaikanaan, ja siellä kiltti täti kertoi, että joku muu oli kysynyt samaa asiaa eilen... :eye: Ja sitten kertoi tuon Lemminkäisen Kuplat. :) Vaikkeivat löydy Linkosuon sivuilta enää tuotteena vaan pelkkänä arkistokuvana, niin KUULEMMA (näin täti väitti) niitä olisi yhä saatavana. Ah, ihanaa kun saa vihdoin nukkua! :hahhaa

Ai niin ja Hanskie :D, muistelin kyllä näköjään näitä Lemminkäisiä kun palloista selitin, enpä enää väitäkään muistavani, että ne Väinämöiset olisivat tuota nykyistä pallomaisempia olleet. :)
Dees - We will bloody bounce back!!!


hanskie

Ihmisen muisti on hailyvainen  :confuse    Olisin melkein mennyt vannomaan etta muistin noiden kuplien nimen oikein.

Mutta hienoa tyota Eevis, paaset viela pitkalle tuollaisella perusteellisella periksiantamattomuudella.  :peukkuy
 
 Vainamoisen pompannapeiksi niita olen kaikille esitellyt, kun olen paistanut aina taikinan lopuista. Kiitos tuosta kuvasta, siina niita on mita mina olen tarkoittanut.  :god:  :roue
Hannu

Timo

Eevis :D  No, ei kyllä ilouutinen muuten kuin siinä mielessä, että ongelman ratkaisussa päästiin ansiostasi :god: eteen päin. Kyllä minäkin nyt nuo kuplat muistan. Tosin ostin niitä muistaakseni isossa muovipussissa enkä noissa pikku paketeissa, niin kuin palttoonnappejakin. Mutta että ei muka Joukahaisella mitään nimikkoleipiä ... vieläkin väittäisin, että kyllä jotain oli  :nuttu:  Oiskohan nuo Hanskien pompannapit ja ne Joukahaisen kikkareet olleet sitten jotain kiinalaisia piraattikopioita Mustamäen torilla :o
Ja vaikkei olisi ollutkaan niin sitten ne pitää keksiä. Ok. ryhdynpä tästä siis tuotekehittelypuuhiin ja luon ja rekisteröin Joukahaisen klunssinnupit. Sallittaneen hieman alatyylinen ilmaus ihan tasa-arvon nimissä kun on näissä leipäkeskusteluissa jo tissit ja vaghinatkin jo käytetty.

eevis

Hanskie :D Kukaan ei ole vielä koskaan puhunut noin kauniisti pakko-oireisesta häiriöstäni, niisk kiitos! :D:D:D

Timo :D Senkin sadisti! Nyt mä alan miettiä todennäköisesti olematonta Joukahaisen ..... jotain....  :?:?:? Hoh, näitä päiviä taas... :XXXX
Dees - We will bloody bounce back!!!


Marika

Hei, tietaako kukaan Scandinavian Bakeryn aukioloaikoja tai lahinna sita, onko se auki sunnuntaisin?

hanskie

Anna kaekkes, vua elä periks !    :hahhaa
Hannu

Petri

Etelä-Australiassa todellakin on varsin suuri saksalaisperäinen populaatio - jonka haaroja löytyy luoteis-Victoriastakin. Siellähän on aika monessa kylässä luterilainen kirkkokin!

Adelaidessa ruisleivän saanti ei ollut ollenkaan vaikeaa, kun siellä taannoin työasioin useaan kertaan.

EDIT
Mitähän taas tuli kirjoitettua? No, asiaa kai, mutta liittyy johonkin ikivanhaan. Nuo email-ilmoitukset toimivat oudosti...

Leokatti

Marika, näiden tietojen mukaan ei valitettavasti ole auki sunnuntaisin.
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Merja

Nonniin,
nyt on ensimmäinen ruisleipä väännetty!

Käytin hapankorppua juurena ja annoin juuren seistä n 2vrk.
Siitä tuli IHAN ruisleivän näköinen, tein miehen mummon vanhan keittokirjan mukaan, laitoin hiivaa hippusen leivontavaiheessa. Ja tein sen täysjyväruisjauhoista (rye meal).
Paitsi että unohdin suolan, joka on kohtalaisen oleellinen ingredientti.
Mutta mahtavalta maistui, tuhottiin miehen kanssa puolikas siltä istumalta, sanokaa mitä sanotte, mutta juuri uunista tulleena se on parasta!

:peukkuy:peukkuy:peukkuy:peukkuy:peukkuy:peukkuy

jauhopeukaloterveisin,
Merja

Jouko

Scandinavian Bakery Café
Shop 9 Springwood Plaza
3 Dennis Road (KFCn takana)
Springwood QLD 4127
Brisbane
Australia
Puh: 07 3208 1067
Fax: 3208 1067
Email: info@scandinavianbakery.com.au
Web: www.scandinavianbakery.com.au

Aukioloajat:
Maanantaista - Perjantaihin kello 8am - 5pm
Lauantaina kello 8am - 3pm

Sunnuntaista en tiedä kandee soittaa tohon numeroon...

T:Jouko


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

Timo

Onneksi olkoon Merja :peukkuy   Niin se kerho vain kasvaa, että paukkuu !  

En minäkään läheskään aina muista laitaa suolaa leipääni, eikä sen puute minua haittaa.   Ovatko nuo täysjyväruisjauhot juuri niitä, joita ostit 25 kilon säkissä vai joitakin muita?

Merja

Timo,
lampimana ei suolattomuus haittaa, mutta kylmana leipa ei maistu yhta hyvata vaikka onkin varmaan terveellisempaa.
Ne ovat juuri niita, todella rouheisen nakoisia, ehka jopa karkeampia kuin suomalaiset vastaavat.
Seuraavaksi aion keittaa ruispuuroa, kotona ruispuolukkapuuro oli herkkua, taalla pitaa keksia jotain hapanta tilalle...
Niin, ja sen jalkeen on vuorossa vaghinat:hahhaa

 Merja - jolla on liikaa vapaa-aikaa naemma...

mette

Onnittelut Merja, kyll sää vaan oot eri taitava! Täytyy kai munkin alkaa "riivaamaan", kun kaikki muutkin.

Täysjyväruisjauhot ovat muuten sitten erikseen (wholemeal rye flour tai wholegrain rye flour), jotka on karkeita jauhoja, joissa  kuoria ja ituja seassa. Niitä ei olla toistaiseksi onnistuttu bongaamaan, vaan tyytyväisiä ollaan kovasti tuosta rye meal, joka sekin viime vuoden löytö.

Hei, ja tuon ruispuolukkapuuron voisit valmistaa noista purkkikarpaloista. Onhan niissä molemmissa samanlainen hapan maku sekä kumpaistakin voi makeutettaessa käyttää niin makeissa kuin suolaisissakin ruuissa. Mielestäni karpaloita voi mainiosti käyttää mihin tahansa reseptiin korvaamaan puolukan tai vice versa.

Mitä tulee suolattomaan leipään (on joskus tullut ostettua), niin  aivan mautontahan se silloin on. Niin makuasia kuin onkin, mutta kyllä leivässä suolan pitää maistua.

Merja

Onko taalla karpaloita????:o:o:o

No sitten no worries, olen Suomessakin kayttanyt niita ja puolukoita ristiin, puolukat on kylla parempia... Hassua etta taalla on karplaoita muttei puolukoita, mista ne tulee?

Eiko tuo rye meal olekaan taysjyvajauhoa? Siinahan on kuorenkappaleita ja kaikkea? Mikahan sen kuitupitoisuus on? Mita se sitten on...:?

confused,
Merja

Leokatti

Merja, olisiko Amerikalla jotain tekemistä asian kanssa? "Karpalohilloa kalkkunan kera Thanksgiving illallisella" -tyyliin. Ja veikkaan, että voisivat tuoda marjatkin sieltä päin, jos ei sitten jostain Aasiasta. Mutta puolukkahilloahan saa Ikeasta, jos ei halua karpaloihin tyytyä.

Ainakin koiranruuassa puhuttaessa esimerkiksi chicken meal tarkoittaa kaikkea mitä kanasta jää jäljelle, kun parhaat palat, eli lihat, otetaan pois eli olisiko rye meal sitten kaikki mitä rukiista jää kun itse varsinainen jyvä poistetaan??? Täysi arvaus eli korjatkaa hyvät immeiset, jos on tietoa asiasta :D.
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Jaaks

Product Specification Sheet Rye Flour

Product Specification Sheet Rye Meal

Sanakirja erittelee Flour ja Meal näin:
Flour :
A fine, powdery foodstuff obtained by grinding and sifting the meal of a grain, especially wheat, used chiefly in baking.

Meal:
·  The edible whole or coarsely ground grains of a cereal grass.
·  A granular substance produced by grinding.

Georgk

Puolukoista,

Adelaiden keskustan lahella on pieni venalainen elintarvikeliike, jonne poikkesin kerran. Tarjonta ei muuten ollut niin tuttua etta uudestaan olisi tullut mentya, mutta pakastealtaasta loytyi ihan aitoja puolukoita. Yritan poiketa uudestaan ja tarkistaa maahantuojan tiedot, kun joskus cityyn ehdin. Luulisi noilla muitakin myyntipisteita olevan...
The ships hung in the sky in much the same way that bricks don\'t.