Australian Viestitaulu

Viestitaulu => Elämää Australiassa => Asuminen - eläminen => Aiheen aloitti: somppu - lokakuu 09, 2003, 14:26

Otsikko: ruisleipaa australiasta?!?
Kirjoitti: somppu - lokakuu 09, 2003, 14:26
reilu kuukausi on nyt tullut palloiltua taalla ja ruisleipaa alkaa olla kova ikava. Tietaako kukaan saako australiasta mistaan ruisleipaa? ja missa sijaitsee merimieskirkko? :??

toiden etsintaa jatkaessa, sateisia terkkuja kaikille tannepain aikoville!
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - lokakuu 09, 2003, 14:46
Tuota... tämä Ossila on aika iso paikka. Etkä kertonut, missä päin olet!?

Suomalaisia (ruisleivän) leipureita on useita eri puolilla maata, mutta en tiedä kuinka monet heistä harjoittavat esimerkiksi postimyyntiä. Brisbanen liepeillä sijaitsevasta Scandinavian Bakerystä (kirjoita tämän fiman nimi tämän sivun yltä löytyvään hakutoimintoon, niin löydät myös firman yhteystiedot) on ainakin aiemmin saanut tilata suomalaisia tuotteita - leipä mukaan lukien - postitsekin. Sitten on monia paikallisia leipureita eri kaupungeissa, jotka aika ajoin leipovat ruisleipää myös myyntiin. Esimerkiksi eri seurakuntien (ja joskus Suomi-seurojen) muutaman kuukauden välein pidettävistä myyjäisistä saa aina ruisleipää.

Suomalaista merimieskirkkoa ei Australiassa ole toiminut vuosikymmeniin. Sen sijaan seurakuntatoiminta järjestyy paikallisissa suomenkielisissä seurakunnissa, jotka ovat joko Australian luterilaisen kirkon alaisia tai sitten itsenäisiä helluntaiseurakuntia. Edelleen tältä sivustolta löytyy kaikki haluamasi osoitetietous: aloita etusivulta  http://www.dundernews.com ja mene sieltä Suomi-seurojen tai Seurakuntien yhteystietoihin.


Opastaa
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - lokakuu 09, 2003, 18:55
Somppu

Ruisleipää saat hyvin varustetuista super-marketeista.
Leipää on kolmea eri laatua,
-Latvian style
-Schinkenbrot
-Rye bread
valmistaja on HELGA'S
 Suomalaisten keskuudessa on ruisleivän tekijöitä,kun törmäät suomalaiseen kysäise mistä saisi ruisleipää.
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - lokakuu 09, 2003, 20:44
Sekä Sydneyssä että täällä Townsvillessä olen ostanut ihan tavallisista kaupoista Riga Bakersin valmistamaa RIGA-leipää, jota sitäkin on kolmenlaista
- Sweet & sour  (makea vaalea ruislimppu)
- Schinkenbrot
- Black Rye
Näistä jälkimmäinen on suosikkini, tuhti hapan ruislimppu.

Sitten on joku ranskalainen leipuri paikkakunnalla, joka tekee hyvin pehmeitä ruisleipäsiä (litteitä sämpylöitä), jotka ovat uunituoreina ok mutta muuten vähän liian pehmeitä. Eivät tietysti täysrukiisia.

Sydneyssä muistan ostaneeni pienen leipomon eestiläistyylistä ruislimppua ainakin Hurstvillen juna-aseman luota.

Reikäleipää ei ole löytynyt eikä täysrukiista jälkiuunileipää.
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - lokakuu 09, 2003, 21:21
Timo :)

Täällä oli aiemmin myös Rigan valmistamaa nuo mainitsemasi leivät,mutta viime päivinä olen huomannut ne  Helgan valmistamiksi.Olisiko tapahtunut omistajavaihdos?

Parhaimmat leipäset olen leiponut ihan itse.Myllyltä saa oikeat jauhot eikä hintakaan pyörrytä 25 kilon säkki $25 .

Woolikselta ostettiin jokunen vuosi sitten Finnbreadia.
Otsikko:
Kirjoitti: Minna - lokakuu 09, 2003, 21:25
Ruisleipaa todellakin ikava vaikka on tullut hengailtua taalla downunderissa hieman yli viikko...no eipa voi habiteilleen mitaan.Suomessa en muuta tehnytkaan kun massytin ruisleipaa...:)

Taalla on vaan tullut mussutettua erilaisia paahtoleipia kun ei parempaakaan loydy!!:(

Taytyykin kayda tutustumassa markettien leipavalikoimaan hieman paremmin jos sielta sattuisi jonkun nakoista ruisleivan kaksosta loytymaan kun pitemman paalle tuo paahtoleivan mussuttaminen alkaa maistua puulta!!:(

Kiitoksia vinkeista...:god:
Otsikko:
Kirjoitti: Raiwå - lokakuu 09, 2003, 21:31
Minna :)

Mene Fox Studiolle käymään, siellä on keskiviikkoisin Country market, jossa on leipäkauppa.
Siellä myy yksi kiva setä ruisleipää.
Ja se ei häpeä ollenkaan Kotimaisten rinnalla.


:coolh

Ps: Country Markets on sellainen talon kokoinen alue, jotta ei pitäisi olla ongelmia sedän löytämisessä. :)
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - lokakuu 09, 2003, 21:52
Mette :D

Vaaleaan ruisleipaan kylla, mutta ei tummaan "hapan" ruisleipaan :P
Otsikko:
Kirjoitti: Raiwå - lokakuu 09, 2003, 22:05
Mette :)

Siis MacRuis ?

Olipahan ainutlaatuinen kokemus, eipä tarvi kuolla uteliaana :)


:coolh
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - lokakuu 09, 2003, 23:14
Urul :D

"Täällä oli aiemmin myös Rigan valmistamaa nuo mainitsemasi leivät,mutta viime päivinä olen huomannut ne  Helgan valmistamiksi.Olisiko tapahtunut omistajavaihdos? ".


Niin, tai olisko iso taas nielaissut pienen?
Meillä oli vielä tänään Rigaa, mutta täytyypä seurata tilannetta.


"Parhaimmat leipäset olen leiponut ihan itse.Myllyltä saa oikeat jauhot eikä hintakaan pyörrytä 25 kilon säkki $25 ."

No, eipä todellakaan pyörrytä. Kyllä minäkin leivon mieluiten leipäni itse. Ruisleipää en ole vielä kokeillut kun ei ole kunnon uunia.  Ei ole kuin onneton sähköhellan uuni. Parhaat leipäni eli ohra-tattaririeskat paistan titaanipaistinpannulla.

"Woolikselta ostettiin jokunen vuosi sitten Finnbreadia. "

Tänään yksi tuttava kertoi löytäneensä colesilta viime viikolla "suomalaista näkkileipää" en uskonut vaan sanoin, että wasaa se varmaan on :D
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - lokakuu 09, 2003, 23:55
Timo :)

Kyl maar täällä  kaupasta saa Vaasan pientä pyöreää.Saa myös hapankorppuja.
Otsikko:
Kirjoitti: Heidi - lokakuu 10, 2003, 09:00
Ystavani Milkan lahikaupasta loytyy hapankorppuja nimella Finncrisp, mina en tosin ole niita itse loytanut meilta pain mistaan, mutta kai niita pyytamalla saisi tilattua kauppaan kuin kauppaan. Toistaiseksi Milka on tavatessamme taydentanyt mun varastoja, ne ovat muuten todella ihanaa rouskuteltavaa! Olen muutaman kerran maistanut takalaista "ruisleipaa", joka ei kylla vetanyt vertoja suomalaiselle alkuunkaan. Taytyisi varmaan tutkia enemman tatakin asiaa, mutta jollain lailla olen jo tottunut paahtoleivan mussutukseen ja hapankorput auttaa, jos hampaiden tekee mieli jotain kovempaa. :D
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - lokakuu 10, 2003, 09:06
Urul :D
On kuulemma saanut meilläkin välillä, ja ilmeisestihän kysymys on siitä. että sitä on tullut taas kauppoihin. Meillä kun ei kaikkea saa aina edes tilaamalla. Rigaakin pitää metsästää. Minulle kyllä ainoa kunnon suomalainen näkkileipä on vähän kovempi kuin nuo pienet pyöreät ja hapankorput. Mun näkkileipäni olisi sitä isoa pyöreää ylhäisten leipää tai sitten linkosuon varrasleipää.

Tosiaankin, Rigan leipäpaketista löysin tarran, joka kertoo, että tuotemerkki loppuu 1.10.2003 ja sen jälkeen kehotetaan ostamaan Helgan vastaavia tuotteita.

Vehnäjauhoja on muuten noissa Rigan leivissäkin enemmän kuin ruisjauhoja, ja lisäaineitakin niissä on, joten ei se ihan täysrukiista maalaisleipää ole.

Täytyypä siis panna toivelistalle savusaunan ja arkkuavannon jatkoksi kunnon leivinuuni :D :D :D
Otsikko:
Kirjoitti: somppu - lokakuu 10, 2003, 10:47
Kiitos vastauksista :) Sydneyssa talla hetkella asustelen, mutta matka jatkuu kohta Melbourneen ja sielta ylos, eli kiinnostus oli ihan australian laajuista...

ja eikun kauppaan :)
Otsikko:
Kirjoitti: Zende - lokakuu 13, 2003, 15:14
Heidi,

Taalla Melbournessa seka hapankorppuja (Fincrisps) etta Vasan nakkileipaa saa Safewaysta, ainakin Smith Streetilta Fitzroysta.  Luulisin etta muistakin isommista marketeista cityssa naita loytyy.

Ikeasta Richmondista loytyy jos jonkinmoista korppua ja nakkaria, kekseja, puolukkahilloa, sinappisillia ja ah niin ihania Malacon salmiakkikaloja!!!  Kallen matitahnaakin saa (siitakin kai jotkut tykkaa), ja mustikkakiisseli jauhetta.

Koskas tulet kaupunkiin niin paastaan ostoksille? :)

Zende
Otsikko:
Kirjoitti: mette - lokakuu 13, 2003, 16:46
Ikealta saa myös ihanaa graavilohisalsaa(Druvan Gravlax-sås 200g) ja hinta siinä $3.50.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - lokakuu 13, 2003, 20:01
Mette :D

Paras graavilohihan tulee itse tekemalla :D  Meiltapain saa ainakin tuoretta Tassie Salmon $15.99/kilo :cool:
Tietysti kokonainen kala, mutta sehan onkin se hauskin osa tehda itse alusta asti :P:P

Finncrispiahan loytyy melkein joka kaupasta.  Ainakin taalla Manlyssa taytyy olla nopea, silla paikallinen kauppa saa vain laatikollisen (50 pakettia) kerrallaan ja ne menee samana paivana :??

Siita tulikin mieleeni Mette pieni mukava iltapala= paahdettu Finncrisp ja halstrattu Graavilohi :P:P  Oi jospa viela saisi korvasieni muhennosta paalle :o
Saahan sita, mutta nuo kuivatut "Morels" on sitten vahan pirun kalliita :(  Taitaa olla nykyaan jotain $1000/kilo, vaikka niissahan onkin enaan alle 10% painosta jaljella kuivauksen jalkeen, mutta silti :??
Otsikko:
Kirjoitti: mette - lokakuu 13, 2003, 20:29
Jaaks :D

Graavi lohi valmistetaan itse , mutta salsaa  mieluummin ostan varsinkin kun tuohon hintaan saa. Noin pientä määrää ei viitsi alkaa edes valmistamaan.
Sitä kun levittää ruisleivälle ja lohta ja tilliä päälle niin nam ja sitten sitä maailman suosituinta piristettä eli kahvia niin kovasti  maistuu shoppailujen jälkeen.
Otsikko: Riga - > Helga
Kirjoitti: Timo - lokakuu 13, 2003, 23:51
Urul :)
No, niin nyt ne tuli meillekin ne uudet Helgat eli entiset Rigat. Ensimmäinen tapaus täällä kun tuttu ja turvallinen tuote poistuu markkinoilta - tai ainakin vaihtaa valmistajaa ja ulkoasua.

Ensimmäisenä pääsi testiin Sweet & sour vaalea ruislimppu, se hapanimelä kuminalla maustettu. Jokseenkin samalta se maistuu, vaikka pussi onkin ihan erilainen ;)  Tuoteseloste kertoo vähän tarkemmin sisällöstä. Ruisjauhoa on 27%, loput vehnää ja ohraa. Uutena ainesosana on tiamiini eli B1-vitamiini, jota leipään on lisätty. Hintakin on noussut 40 centtiä, mutta on silti ihan kohtuullinen, $3.80.
Otsikko: Kunnon leipaa!
Kirjoitti: Cinttu - joulukuu 20, 2003, 11:10
Huh, elemani pelastui taas vahaksi aikaa! Oleillaan nyt Mildurassa ja taalta loytyi Woolworthsilta A-I-V-A-N hiton hyvaa ruisleipaa! :god:
Valmistaja on Rye Mill Bakery;  www.ryemillbakery.com.au  Nyt kylla pahasti nayttaa silta etta "levinneisyysalue" on ainoastaan aikalailla Etela-Australiassa, mut onnekseni on tanne Victorian puolellekkin jotain eksyny. Vollkorn Rye oli tama nimenomainen leipa jota ostin, ja suosittelen lampimasti kaikille koti-ikavan vaivaamille!:)
Otsikko:
Kirjoitti: Petri - joulukuu 26, 2003, 10:09
LainaaAlkuperäinen postittaja Zende
(Fincrisps) etta Vasan nakkileipaa saa Safewaysta, ainakin Smith Streetilta Fitzroysta.  
Zende

Sai, vaan ei saa enää. Uusi johto hävitti ne sortimentista. Mutta ei syytä huoleen -  ruishapanleipää saa alueelta seuraavasti:

Gertrude Street Organic Bakery
288 Gertrude St.
Fitzroy
Ph 9417 5998
Ennakkotilauksella keskiviikkoisin

Natural Tucker Bakery
809 Nicholson St.
North Carlton
Ph 9380 4293
Kaksi kertaa viikossa, en enää muista päiviä.

Viime mainitun leipää myydään joissakin ns. terveys- ja 'orgaanisissa' kaupoissa ja tilaamalla saanee ruisleivänkin.

Ei ne nyt ihan suomalaista leipää vastaa, mutta ovatpahan nyt jotain... Tarmokkaampi voi yrittää tehdä itse; ruisjauhojen saanti vaan on usein hiukka vaikeaa. Em. leipomon vieressä Gertrudella on orgaaninen ruokatavarakauppa, jolla on oikein hyvää, mutta kallista ($5/kilo), biodynaamista ruisjauhoa.

Jaa kuinka niin vaikeaa? No, Gertruden leipomo ei ainakaan  saa niin paljon kuin haluaisi, siksi tilauspohjainen ruisleipä.
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - joulukuu 28, 2003, 14:21
Petri,  "biodynaamista ruisjauhoa. "

Ihanko oikeasti väittävät, että se on biodynaamista , biodynamic ???

Biodynaaminenhan ei ole pelkästään organic (suomeksi luonnonmukainen eli LuoMu) vaan siinä on oikeiden luonnonmukaisten viljelymenetelmien (suljettu tilan oma ekosysteemi, oikeat luonnolliset preparaatit) lisäksi  mukana Rudolf Steinerin  mukaista henkisen kasvun filosofiaa.

:D  No, eipä sillä, että haluaisin liikaa niuhottaa käsitteistä, mutta  taitaa olla nuo jauhot kuitenkin LuoMua (organic) ?
Niin ovat minunkin käyttämäni Kialla Pure -ruisjauhot, joita on viime aikoina saanut Colesilta.  Ihan ruislimppua tai suosikkiani, kovaa jälkiuunileipää en tosin ole niistä tehnyt vaan käyttänyt  piirakankuoriin yhdessä ohran ja tattarin kanssa.
Otsikko:
Kirjoitti: MH - joulukuu 28, 2003, 19:07
euroopassa ainakin biodynaamisesssa tuotteessa käytetään demeter merkkiä joka ei ole sama kuin luomu vaikka aika moni demeter tuote ainakin suomessa on myös luomutuote tosin biodynaamisen tuotteen viljelijät käyttävät yleensä demeter merkkiä
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - joulukuu 28, 2003, 21:03
MH, kiitos vinkistä, Alustavasti asiaa webistä tutkttuani löysin tiedon, että on se demeter-standardi täälläkin käytössä. sitä valvoo Biodynamic Research Institute. Ja sitten on noita LuoMu-sertifikaatteja useitakin täällä.  Täytyypä lueskella esim. www.biodynamics.net.au/ (http://www.biodynamics.net.au/):sta alkaen ja sivistää itseään hieman lisää asiasta :D
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - joulukuu 28, 2003, 21:16
Timo :D

"demeter-standardi" :??

Paljonko maksaa :??

Tiedathan Timo, etta esimerkiksi se kuuluisa "Heart Foundation Red Tick" kevyisiin ja "rasvattomiin" tuotteisiin maksaa vain $ 50,000 / vuosi :??
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - joulukuu 28, 2003, 21:52
Jaaks :D
Niin ... että laskelmoitua rahastusta ja imogon kohotusta ovat nuo sertifikaatit.
No, niihän se varmaan onkin. :D

En ole vielä löytänyt BDRI:n omia web-sivuja. Sen sijaan yhteystiedot on Main Road, Powelltown VIC 3797, Ph: (03) 5966 7370 Fax: (03) 5966 7339 ,

Luomu-sertifikaatteja jakava nasaa (http://www.nasaa.com.au/) sen sijaan kertoo vähän enemmän omista hinnoistaan. mm. tuottajille on "$330 minimum levy (pro rata in first year of label use) and Accreditation Fee of $50 (GST free) payable by all licensees in July each year.", "Levy of 1% on gross income of organic sales in excess of $30,000 (if applicable) payable in January each year.", teollisuudelle ja kuljetukselle, käsittelijöille "Minimum Levy each July: $385 for all except Input Manufacturers who pay a Fixed Levy of $600 + $77 per product certified. Accreditation Fee $50 (GST free) payable by all licensees in July each year. Variable Levy (for Processors only) at 0.5% + GST on gross sales of certified product in excess of $70,000 per annum payable in January each year).
 Reinspection and associated costs.".

Ja totta kai noissakin on myös maksut jo  hakemusvaiheessa. Hyvin osaavat rahastaa :D
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - joulukuu 28, 2003, 22:27
Timo:D

Tosi hauska juttu tuo "BDRI", sehan on alunperin "Brick Development Research Institute; BDRI, Australia,  established 1969"

Muuten kylla siita "uudestakin" Biodynamic Research Institute loytyy tietoa :

http://www.aph.gov.au/house/committee/primind/gtinq/sub86e3.pdf

http://www.rirdc.gov.au/reports/org/02-45.pdf

http://www.nccnsw.org.au/member/tec/projects/tcye/detail/Agriculture/biodynam_49.html
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - joulukuu 28, 2003, 23:00
Kiitos Jaaks :D  
Ei noille ainakaan pelkkä raha riitä, vaan pitää olla myös oikeaa asennetta : "In order to achieve registration the farmer needs to demonstrate that their attitudes are in harmony with the biodynamic technique. For example, the farmer should possess a consciousness of Nature, soils, plants, animals, farming skill, consumer awareness". Ja hyvin selitetty tuossa viimeisessä linkissäsi ne muutkin vaatimukset.

Jos tuo Petrin löytämä jauho tosiaankin on demeter-sertifioitua biodynaamista, niin lienee kokeilemisen arvoista.
Otsikko:
Kirjoitti: MH - joulukuu 29, 2003, 02:14
Itse olen kaupitellut kahta eri pienen tuottajan tuotetta jotka ovat demeter merkittyjä että jos jollain on enemmän kiinnostusta vaatimuksista suomessa voin niitä kysellä kyseisiltä tuottajilta kunhan tuo vuosi on vaihtunut ja palataan "normaali" arkeen

Marko
Otsikko:
Kirjoitti: Petri - tammikuu 02, 2004, 15:16
LainaaOriginally posted by Timo
Ihanko oikeasti väittävät, että se on biodynaamista , biodynamic ???
 

Niin se pussi väitti. Itse nyt en suuresti biodynaamisuudesta perusta, mutta ei siitä - lisähintaa lukuunottamatta - haittaakaan ole. Muistaakseni ne olivat myös orgaanisia, mutta en ole varma: on ostettava sitä mitä saa ja näillä main ei ole juuri vaihtoehtoja.

Kunhan kauppa taas aukeaa, menenkin ostamaan lisää ja kerron tilanteen.
Otsikko: HELGA'S
Kirjoitti: sanna77 - tammikuu 05, 2004, 10:18
Lähetin sähköpostia Helga's firmalle kun en ole missään nähnyt heidän ruisleipäänsä täällä Melbournessa. He eivät kuulemma myy ruis tuotteita jälleenmyyjille ollenkaan tänne Victoriaan :( Olen löytänyt ruislimpun tapaista leipää Victoria marketilta, mutta se on suhteellisen tyyristä, 5 dollaria per leipä!
Onko jollain muita vinkkejä mistä saisin ostettua ruisleipää vaikka täältä Melbournen citystä tai lähimaastosta. Finncrispit tulle kyllä ostettua lähikaupasta, mutta ne eivät ihan tyydytä tuota ruisleivän himoa...

Kiitos taasen :god:
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - tammikuu 05, 2004, 11:02
Sanna77,

Brighton nyt ei ole ihan cityssa. Mutta sielta saa ruisleipaa leipomosta nimeltaan

Firebrand Sourdough Bakery Pty Ltd      
69 Glen Eira Rd Ripponlea 3185

Ruisleipaa saa ainoastaan tiistaisin ja kuulemma kaikki menee, joten sinne kannattaa suunnata aamupaivasta tai soittaa hyvissa ajoin etukateen ja varata leipa.
Otsikko:
Kirjoitti: Petri - tammikuu 05, 2004, 11:08
LainaaOriginally posted by sanna77
Onko jollain muita vinkkejä mistä saisin ostettua ruisleipää vaikka täältä Melbournen citystä tai lähimaastosta. Finncrispit tulle kyllä ostettua lähikaupasta, mutta ne eivät ihan tyydytä tuota ruisleivän himoa...

Tuossa juuri vähän ylempänä annoin kaksi paikkaa. Halpaa - kallista: no, hot bread shoppiin tai suurleipomoiden ns. leipiin verrattuna varmaankin kallista, mutta se on sitten toinen juttu. Ruisjauho on täällä kallista.

Sitäpaitsi, ei ruishapanleivän tekeminen kotonakaan ole suinkaan mahdotonta. Hapanjuuren voi tehdä jopa kuivahiivaherätteellä, 3-4 päivän kuluttua se on valmista ja ei kun leipomaan! Jogurttipohjainen on toinen (paremman makuinen ja 'oikeampi') mahdollisuus, mutta minun kokemukseni mukaan hiukan herkempi pilaantumaan aloitusvaiheessa.

"HAPAN RUISLEIPÄ HÄMÄLÄISEEN TAPAAN
Hapanjuuri
1-2 rkl luonnonjogurttia
2 dl vettä (kädenlämpöistä)
1,5 dl ruisjauhoja
Ainekset sekoitetaan ilmavasti. Juurivellikulho pidetään huoneenlämmössä liinan tai leivinpaperin alla piilossa . Sekoitetaan alkuvaiheessa, jotta kupliminen käynnistyy. Kun kupliminen tapahtuu itsestään, ei sekoiteta. Hapanjuuri on valmista 2-3 vrk kuluttua. Hajusta sen huomaa.
Taikinajuuri
300-500  g hapanjuurta (nyrkinkok.pala)
tai edellä neuvottu juurivelli
1 l kädenlämpöistä vettä
0,6 kg ruisjauhoja
Ainekset sekoitetaan ilmavasti. Hapatetaan 1/2vrk:sta 1 vrk
Taikinan valmistus
Juureen lisätään lämmin suolavesi:
1/2 l kädenlämmintä vettä 2 rkl merisuolaa
1,2 - 1,4 kg ruisjauhoja
Sekoitetaan ja vaivataan kunnolla. - Saa kohota liinalla peitettynä 1/2 - 1 vrk.

Taikinasta erotetaan nyrkinkokoinen pala  seuraavaa kertaa varten. Juuri säilyy n. 2 viikkoa. Pakastimessa pidempään.

Taikinasta tulee 4 limppua - nostetaan pellille. Saavat kohota liinan alla pari tuntia.
Limput pistellään haarukalla ja
paistetaan
ensin 225 asteessa  35' ja  
lopuksi 175 asteessa 60'.

Jälkikypsytystä varten limput kääritään pellavaliinoihin."

Kiertoilmauunissa lämpötilat 200° ja 150° tuntuvat sopivan. Taikinan (vaan ei juuren) hapatusta voi nopeuttaa jos uunissa on 'nostatuskaappilämpö' tai talvella jos laittaa taikinan lämmittimen viereen. Hmm - nythän Melbournessa saman saisi aikaan jos laittaisi taikinan ulos...

Kun hapanjuuren on kerran tehnyt, se säilyy loputtomiin ja vain paranee. Tätini hapanjuuri on aloitettu v. 1944 ja hänen limppunsa ovat Maailman Parasta Leipää. Sääli että en pääse Orivedelle kuin kerran 5 vuodessa enintään.
Otsikko:
Kirjoitti: sanna77 - tammikuu 05, 2004, 13:46
Sorry Petri olitkin kivasti laittanut pari paikkaa josta sitä ruisleipää saa :) ,   luin niin tohkeissani noita juttuja etten nähnyt nenääni pidemmälle :nuttu:

Kyllähän sitä ruisleipää saa todella itsekin tehtyä - sehän on vain viitsimisestä kiinni...
Otsikko:
Kirjoitti: Petri - tammikuu 05, 2004, 14:13
Vaiva on yllättävän pieni - menisikö tuommoiseen 2 leivän satsiin puolisen tuntia tai kolme varttia varsinaista työskentelyaikaa, jakautuen 5-10  minuutin rupeamiin. Eka kerta on hiukka työläämpi kun ei vielä oikein osaa.
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - tammikuu 08, 2004, 19:59
Petri, kuullostaapa aidolta tavaralta tuo ruisleipäsi. Pitääpä kokeilla, vaikka vieläkin elättelen vanhaa uskomustani, että ilman leivinuunia ei tule kunnon leipää. Verrattuna Helgan leipiin tuo maalaislimppu on tosiaan kuin eri planeetalta. Helgasssahan on ruista vain 20% jauhoista ja loput vehnää ja ohraa. Kohotteena on käytetty hiivaa ja ainakin black ryessa hapatteena etikkaa!  Taitaa olla vastaavia reseptejä monissa muissakin kaupan leivissä. Entä leipomot?  Onkohan  niillä, vaikkapa  Skandinavian bakerylla tuollaista täysrukiista ilman hiivaa kohotettua leipää?

Onko sulla, Petri, kokemusta ohuempien reikäleipien leipomisesta tuolla samalla reseptillä?  Onnistuisikohan vain lyhentämällä paistoaikaa ja kohottamalla hieman lämpötilaa ?  

Nyt kun ulkolämpötilat ovat lähellä 40 astetta tulee taas mieleen, että mustalla peltikatollahan voisi melkein paistaa leipää   :D :D
Otsikko:
Kirjoitti: Petri - tammikuu 08, 2004, 20:35
Hei Timo,

Ei ole tullut (vieläkään!) kokeiltua reikäleipiä. Logistiikka (leivinpöytä & uuni) ovat hiukan 'pelottaneet', ehkä turhaan. Mutta muuten, ihan tavalliset kaasu- ja sähköuunit ovat toimineet aivan mallikkaasti. Eipä taida tässä maassa olla helppoa löytää leivinuunimuuraria?

(Jos vapaaehtoinen kokeilija löytyy, voin järjestää leivinuunin piirustukset... jopa englanniksi käännettynä. Kyllähän arkkitehdin arkistossa kaikenlaista on!)
Otsikko: Melko puhtaita jauhoja pussissani oli
Kirjoitti: Petri - tammikuu 09, 2004, 22:04
Mainitsemani ruisjauho on biodynaamista, tuottajana/pakkaajana Eden Valley Biodynamic Farms. Serifioitu biodynaamiseksi, mutta orgaanisuus on vain firman oman vakuutuksen varassa (ei geenimodifiointia, keinolantaa jne.)
Otsikko: Melbournen ruisleivan ystavat Huomio!
Kirjoitti: Milka - helmikuu 05, 2004, 08:49
Loysin viime viikonloppuna Coles Supermarketista  melkein suomalaiselta maistuvaa ruisleipaa nimeltaan 'Country Life'.

:peukkuy:peukkuy:peukkuy
Otsikko:
Kirjoitti: sanna77 - helmikuu 06, 2004, 07:56
Kiitos Milka, pitääpäs ensi kerran kaupassa käydessä pitää silmät auki :D
Otsikko:
Kirjoitti: sanna77 - helmikuu 06, 2004, 07:58
Kiitos Milka, pitääpäs ensi kerran kaupassa käydessä pitää silmät auki :D

hups tulipahan ihan kahteen kertaan tuo viesti tuohon....:?? Vähän liian nopea tuo hiiri sormi näin perjantai aamuna....;)
Otsikko:
Kirjoitti: Zende - maaliskuu 01, 2004, 11:11
LainaaAlkuperäinen postittaja Petri
Ruishapanleipää saa alueelta seuraavasti:

Gertrude Street Organic Bakery
288 Gertrude St.
Fitzroy
Ph 9417 5998

Hei Petri, kiitos naista vinkeista, ellen ole jo kiitellyt.  Kun nahtavasti asutaan melkein toistemme naapurissa (mina Abbotsfordissa), haluaisitkos joskus tavata?  Yritin lahetta U2U viestia aikaisemmin, muttet ehka saanut sita.  Lahatappa minulle sellainen, mikali haluat ottaa yhteytta.

Zende
Otsikko:
Kirjoitti: Petri - maaliskuu 01, 2004, 11:46
Zende,

Enpäs ole tosiaankaan huomannut viestiäsi - anteeksi, naapuri! Vastaus on nyt matkalla.

Ruisleivän himoisille tiedoksi: mainitsemiani erittäin hyviä jauhoja saa myös 10 kilon pusseissa, hinta lienee aika lailla edullisempi (saan tietää keskiviikkona kuinka paljon...)

Olen tässä lisäksi oppinut, että kun lämpötila on yli 25°, hapatusajat täytyy pitää minimissä. Pari satsia homehtui.
Otsikko: jaha naapureita kaikki tyyni
Kirjoitti: arixmel - maaliskuu 02, 2004, 00:41
terve petri tuossa jo Zandelle kirjoittelin, asun itse Oxford streetilla eli siina smith  streetin vieressa ja kiven heiton paassa tuosta leipomosta, olen just nyt matkoilla tuonne heinakuuhun asti mutta kaydaan sitten vaikka naapureiden kesken oluella tahi kahvilla, nappaa mailia niin jutellaan lisaa arihaukkaathotmailcom
Otsikko: No sitä ruisleipää
Kirjoitti: ata - huhtikuu 14, 2004, 17:43
Heips,
itse ainakin löysimme iloksemme venäläisperäistä väestöä viliseviltä alueilta leipomoita/pullapuoteja, joista löytyi ihan suomalaistyyppistäkin RUISleipää. Melbournesta ainakin Balaclavan pääkadulta ihan juna-aseman vierestä lyötyi yksi. (ja tästähän on n. 4 vuotta...).

Ata
Otsikko:
Kirjoitti: McMaster - toukokuu 16, 2004, 10:36
Itselleni on tullut kuivattua varrasleipaa ja nakkileipaa postilla aidin lahettamana suomesta. Mutta kylla se pitaa loytaa joku kauppa taalta Adelaidestakin joka myisi tuota tuoretta RUISleipaa. Kylla lkaa niin kyllastynyt olemaan tahan paahtoleipa/muu pullamossoleipa tarjontaan jotta. Ei kunnon leipaa tahdo loytya mistaan. Esim kaura- ja ruispuikuloita on kylla ikava:(
Otsikko:
Kirjoitti: 1770 - toukokuu 17, 2004, 00:16
Siin? olisi nyt bisnesmahdollisuutta kun pist?isit oman leipomon pystyyn. Markkina-alueeksi sopisi Adelaiden lis?ksi koko Australia... postimyyntiruisleip??...:D
Otsikko:
Kirjoitti: aa12345 - toukokuu 23, 2004, 13:42
Heippa kaikki te ruisleipaa kaipaavat :)

Ja sinulle McMaster, jos loydat hyvaa ruisleipaa taalta Adelaidesta niin laitahan tiedot palstalle, etta paasen minakin sita ostamaan! Olen muuttanut Melbournesta Adelaideen hiljattain (terkut tutuille Melbournessa, esim. Milka&Heidi :XXXX , arvaatte varmaan kenelta!)
En ole loytanyt taalta mitaan hyvaa ruisleipaa, joten hiljattain toimme Sydneyn reissulta kolme limppua Realin tapaista leipaa, jotka ostimme Wahroongassa sijaitsevasta leipomosta. Kylla sita kaikkea tekeekin leivan eteen...:)

t.A
Otsikko:
Kirjoitti: Kati - toukokuu 24, 2004, 11:15
A, (McMaster ja muut suomalaiset Adelaidessa)

Vastasin jo toiseen viestiisi suomalaisista Adelaidessa.

Adelaidesta saa suomalaista ruisleipaa ainakin Central Market:lta, siella on useita leipomokojuja ja ruislimppua myydaan Berliner Brot nimella ainakin. Lisaksi David Jonesin (Rundle Mall) ruokaosastolta saa Vaasan&Vaasan nakkileipaa ja hapankorppua. Onnea metsastykseen!

Kati
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - heinäkuu 23, 2004, 14:41
Ruisleipää bongattu!! :eye:

Yllätyksekseni löysin tosi hyvää RUISleipää (eli ei sitä höttöstä "ruis"leipää, vaan aitoa kamaa) meidän lähimarketista, eli Errol Streetin IGAsta (North Melbourne). Se on luomua, joten hintaa tuolla 500 gramman paketilla on 3,45 AUD, mutta kyllä on hyvää! Heiltä löytyy muutamaa eri sorttia, joissain on enemmän jyviä, auringonkukan siemeniä ynnä muuta. Ulkonäöltään se vastaa Suomesta löytyvää Realia, eli kyseessä ei ole limppu, vaan suorakaiteen muotoista, valmiiksi siivutettua leipää. Pelottaa että milloin se loppuu, joten olen ostanut aina useamman paketin kerrallaan pakastimeen...

Onko päivitettyä tietoa mistä sitä Finncrispiä löytyy, kun en ole löytänyt ainakaan Carltonin Safewaysta enkä Sydney Roadin Colesista? Mielellään vähän lähempää kuin Milkan kulmilta... Tosin jos ei ala löytyä, niin pitää kai lähteä sinne "Viherkylän" suuntaan.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 23, 2004, 15:16
Riina :D

Meilla sita loytyy jopa paikallisesta kulmakaupasta :D  Kuten myoskin paikallisista Coles'n liikkeista.
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - heinäkuu 23, 2004, 15:21
Hmh... lucky you.

Minä olen aina yrittänyt muistaa etsiä Finncrispiä joka kaupassa missä olen käynyt, varsinkin noissa isommissa, mutta en ole onnistunut löytämään. Yksi paketti on kyllä kaapissa, jonka ostin Suomi-seuran juhannustansseissa, mutta pahoin pelkään että kun sen avaan niin se katoaa alta aikayksikön...

Riina.
Otsikko:
Kirjoitti: Petri - heinäkuu 23, 2004, 15:32
Vähäänpä sitä ollaan tyytyväisiä - niinkuin Vaasan 'hapankorppuihin.' Eh - vielä on puoli pakettia Suomesta postimyyntinä tulleita Oululaisen korppuja. Niitä kun oikean Emmentalin kanssa (Valion Mustaleimaista kun ei ole saanut kai 10 vuoteen) nakertaa...  Ja tuikku pakastekylmää Finlandiaa!

Ovat muuten olleet kova sana toimistomme neuvottelukahveilla, ilman votkaa tosin. Kaikki ensin oudoksuvat, mutta sitten ovat korput saaneet kyytiä. Hih - verovähennyskelpoisia korppuja!
Otsikko:
Kirjoitti: mette - heinäkuu 23, 2004, 15:41
Riaapa :D

Aidosta ruisleivästä  todella edullinen hinta!
Noissa kaupan ruisleivissä , kun ei  enää  ole ruisjauhoa kuin nimeksi, mutta silti myydään ruisjauhon nimellä?:o
Tämä  Choice-magaziinista , viime vuoden numerosta 6/04.
Buyer beware!
Some examples of standards that no longer exist include :
Wholemeal bread: the flour no longer has to be at least 90% wholemeal.
Rye bread: the flour doesn`t have to be at least   30% rye flour any more.www.choiceextra.com.au (http://www.choiceextra.com.au)
Otsikko: Finncrisp
Kirjoitti: arixmel - heinäkuu 23, 2004, 19:34
Riiapa,
itse olen ostanut aina finncrispit meyersin alakerran herkkumyymalasta,,,eli kun kavelykadulta meet sisaan niin heti vasemmalla,,,siella ne aina piilottelee ruottalaisten piparien sun muun valissa.
ari
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - heinäkuu 24, 2004, 10:05
Arixmel, KIITOS!!!!!!!! :god: :god: :god: :god: :god:

Olen nimittäin kovasti ihastunut hapankorppu-Philadelphia-yhdistelmään...
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - heinäkuu 24, 2004, 21:38
aargh, Ari... :itke

Löysin Finncrispin Meyersilta, mutta voih... :nuttu: se oli sitä pyöreää näkkileipää. Minä kun söin koulussa tarpeeksi näkkileipää koko loppuiäkseni. Hapankorput sen sijaan... :D enpä tajunnut tarkentaa että kaipaan nimenomaan Finncrispin HAPANKORPPUJA. No, sinnikäs metsästys jatkuu...

Riina.
Otsikko: hapankorppuja
Kirjoitti: arixmel - heinäkuu 25, 2004, 08:35
Riiapa,
ei tarvinnut tarkentaa, itsekin rakastan hapankorppuja ja automaatisesti oletin sinun puhuvan niista...eli kylla siella pitas niita olla,,,mie mee itte kattoo
ari
Otsikko: finncrispit
Kirjoitti: arixmel - heinäkuu 25, 2004, 12:51
no niin,,,no pikkuisen tarkennan ohjeita,,,eli ei tietenkaan kavelykadun sisaankaynnista,,joka vei sut parfuumiosastolle,,,no kumminkin loysit finncrispin nakkarit, eli loysit sen loundsale kadun meyer kaupan ja gourmee osaston, no siella se pitas olla...no ei se ollut silloin kun sa kavit,,,kavin siella juuri ja se mukava tytto lahti kaivamaan niita kellarista,,,ja lupas pistaa lisaa hyllyyn,,,normaali paikka hapankorpuille on siina nakkareiden lahella parin hyllyn paassa,,,iltapaivalla pitas olla valmiina jos ei ole niin kysase silta kassa tytolta.
onnea matkaan
ari
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - heinäkuu 25, 2004, 12:57
Ari, olet enkeli! :pyhimys

Jätin huomiotta ohjeesi kävelykadun sisäänkäynnistä, sillä olenhan vanha tuttu Meyerin gourmet-osaston kanssa. (Ne suklaat...)

Vaan nytpä tiedän seuraavalla kerralla vaatia niitä hapankorppuja. Kiitos kaunis! *niiaa*
Otsikko: kiitoksia kiitoksesta
Kirjoitti: arixmel - heinäkuu 26, 2004, 09:41
kiitoksia riiapa,
ah itse niin usein unohdan kiittaa ihmisia heidan huomaavaisuudestaan, unohtaen miten hyvaolo siita tulee kun joku on huomaavainen sinua kohtaan,,,ilman mitaan sen kummempaa syyta tekisi mieli halata koko maailmaa,,,
eli kiitoksia kaikille jotka eivat ole aiheuttaneet minulle mustaa silmaa kummempaa vahinkoa. toivottavasti teidan vikkonne alkaa yhta aurinkoisesti kuin minun :peukkuy:peukkuy:pyhimys:pyhimys
Otsikko:
Kirjoitti: sanna77 - heinäkuu 26, 2004, 10:11
Riina, minä tosiaan ostin finncrispejä paikallisesta Coles kaupasta kun me asuttiin St Kildassa, mutta täällä Kew:n Colesista en ole niitä vielä löytänyt. Pitäis ihan kysyä, että kuuluko ne kaikkien Colesien tuotevalikoimaan vai...:??  Ja tosiaan löysin samanlaista "REAL" tyyppistä ruisleipää meidän Safewaystä. Se kulkee nimellä Pumpernickel..ja löytyy International foods hyllystä.....En ole tarkistanut, että kuinka paljon siinä on itse ruista, mutta kaikesta huolimatta hyvältä maistuu :D

Ja tietty Vic marketilta löytyy ruislimpun tapaista n. $ 5/limppu :D
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - heinäkuu 26, 2004, 10:49
Sanna,

minä en ole uskaltanut noihin pumpernickeleihin koskea, kun jostain syystä yhdistän nimen imelään limppuun :??

Mette,

tuo ruisleipä jota mainostin: whole rye kernels & meal 47%, wholemeal rye flour 4%, sea salt, yeast, water added.
http://www.organicbynature.com.au
Otsikko:
Kirjoitti: mette - heinäkuu 26, 2004, 12:23
Pumpernickelit

En ole koskaan ostanut. Miksiköhän en? Eihän  tämä ole niitä leipiä , jotka pitkään säilyvät? Olen huomannut joidenkin noista saksalaistyylisistä leivistä olevan ns. "pitkän hyllyiän tuotteita".
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - heinäkuu 26, 2004, 12:43
Riina,

Mina ilmeisestikin olen loytanyt samat ihanat orgaaniset ruisleivat kuin sinakin. Saksalaista pumpernickel tyyppista leipaa, mutta ei lainkaan makeaa, vaan hyvinkin suomalaisen tyyppista.

Tuotteen nimi on Linseed ja niita nayttaa olevan montaa eri tyyppia.  Naita leipia saa ainakin meidan 'viherpipertajien' IGA supermarketista, jossa ne ovat Finncrispien vieresta. :hahhaa:hahhaa

Mette,

Minuakin vahan ihmetyttaa miten ne saavat nama leivat sailymaan, mutta tuoteselosteen mukaan ne eivat sisalla sailontaineita.

" Ingredients: Whole rye kernels & meal, linseed, sea salt, yeast, water"

Leipa on muuten parhaimmillaan Ikeasta ostetun gravlaxsas ja kylmasavustetun lohen kanssa... Taas tuli nalka :P
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 26, 2004, 13:14
Milka :D

Flaxseed eli Linseed on yksi luonnon omista ja parhaista sailonta aineista.  Se toimii mm "antioxidanttina", sisaltaa Omega3 oljyja ja paljon muuta.

Linseed oljy on jopa yksi parhaista kasittelyaineista tuoreelle puulle ja aikoinaan kaytettiin purjelaivojen pellava purjeiden kasittelyssa.

Tuollaisilla ominaisuuksilla varustetun viljan kanssa ei muita sailonta aineita tarvita.

Tassa vahan lisa faktaa:

Lignans A group of phytoestrogens widely distributed in oilseeds (of which linseed or flaxseed has the greatest concentration), cereal brans, seaweed, legumes, vegetables and fruits.


Phyto-chemicals. Biologically-active substances found in all plant foods (?phyto? means plant) which can function as antioxidants and help protect against many health problems. Includes the carotenoids, polyphenols, flavonoids, catechins, salicylates, isoflavonoids, lignans, indoles and isothiocyanates, triterpenoids and curcumin.

Phyto-oestrogens Substances present in plants with a chemical structure close to that of the human hormone oestrogen. Although not as strong, they are able to mimic the effect of human oestrogen and may protect against heart disease and cancer. They were also originally believed to help alleviate the symptoms of menopause but to date this has not been proven by clinical trials. The best-studied types are isoflavones, lignans and coumestrans.

http://www.foodwatch.com.au/nutritionatoz.html#l
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - heinäkuu 26, 2004, 14:01
Kiitos tiedosta, Jaaks! :D

Olenkin Milkan lailla ihmetellyt miten tuolla leivällä voi olla niin pitkä "hyllyikä", vaikka siinä ei ole mitään säilöntäaineita.

Milka,

samaa leipää kuulostaa olevan. :peukkuy :peukkuy Pitäisiköhän kysyä tuosta meidän lähi-IGAsta josko hekin saisivat finncrisp-hapankorppuja hyllyyn..? :)
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - heinäkuu 26, 2004, 14:54
Kiitosta kiitosta Jaaks,

Vihdoinkin loysin jotain mika on alyttoman hyvaa ja viela terveellista :god:
Otsikko:
Kirjoitti: mette - heinäkuu 26, 2004, 15:03
Onhan tuossa kerrassaan ihmettelemisen aihetta, kun leipä voi säilyä pitkiäkin aikoja , eikä muka säilöntäaineita :?? Minä itse kuitenkin tykkään ostaa leipäni tuoretuotteena. Ollessamme  Aldin avajaisissa tutkailin siellä tuollaista kestoleipää, kun huomasin muidenkin  niitä kärryihinsä laittavan. Päätös laittaa se leipä takaisin sinne , mistä otinkin oli nopeasti tehty huomatessani parasta ennen päivämäärän olevan ensi vuoden kesäkuulla...
Juuri lauantaina ostettiin Scandinavian leipomosta limppuja ja kotiin palattua oitis herkuteltiin gravlax-soosin kera. Kerran  tuli ostettua  heiltä isompi erä limppuja ja jätettyä liian monta huoneenlämpöön, joita ei sitten tullut syötyäkään kaikkia nopsaan tahtiin ja muutaman päivän kuluttua  huomasimmekin leivässä olevan homepeitteen. Oli ihan huojentavaa huomata  homeen ilmestyminen , tiedämme ainakin mitä syömme .
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - heinäkuu 26, 2004, 15:52
Mette,

Eiköhän tuo Linseed-leipäkin mene pilalle jos sen jättää pakkauksen avattuaan huoneenlämpöön liian pitkäksi aikaa... Onneksi ne tulevat pienissä pakkauksissa. Minulla ei kyllä ruisleipä ehdi homehtumaan, koska se on ainut leipä mitä syön. Eikä huoleta että mitä suuhuni pistän, koska leipä on kuitenkin luomua: ilman säilöntäaineita, eikä sisällysluettelossa ole ainuttakaan E-alkuista koodia.

Kukapa ei mieluummin ostaisi tuoretuotetta, mutta täällä ovat ruisleivän suhteen vaihtoehdot aika vähissä, paitsi jos lukee sen "höttöisen" leivän ruisleiväksi, jota täkäläiset "rye breadiksi" kutsuvat... Onneksi on suomalaisen kirkon myyjäiset tulossa, pitää sieltä ostaa pakastimeen täytettä. :D

Tuollainen Scandinavian Bakery olisi tännekin ihan tervetullut. Venäläisenkin leipomon ruisleipäkin kun on sitä "höttöstä".
Otsikko:
Kirjoitti: mette - heinäkuu 26, 2004, 18:47
Riina :D

Tuosta Linseed-leivän pilalle menemisestä ts.  homehtumisesta en osaa mennä mitään arvailemaan. Vaikka jos se kerran on luomuleipää, niin tottahan noin  luulisi. Meillä tuo homeen ilmestyminen tapahtui noin viikon kuluttua ostamisesta. Onhan yleisesti tiedossa miten  nykyään monet tuotteet ovat  niin  säilöntäaineilla kyllästettyjä, etteivät edes  enää homehdu.
Harvemmin meilläkään ruisleipä ehtii homehtumaan , sillä näin isossa perheessä syöjiä riittää. Mutta kerrankos noinkin voi käydä? Meidän perheessä kyllä syödään ihan tummaa ja vaaleata leipää . Näillä vuorotellen   ei  koskaan pääse kyllästymään  kumpaankaan makuun ja vaihtelun  ansiosta sitä   vaalean leivän jälkeen  ei väsy ylistämästä  ruisleivän ihanuutta ja toisina hetkinä tuoreen hiivaleivän makua ei tunnu mikään maailmassa voittavan. Meillä syödään   ja maistellaan  ihan kaiken maailman leipiä. Kulman takana  löytyy Brumby's.

Sitten viitaten , kun sanoit: "Kukapa ei mieluummin  ostaisi tuoretuotetta , mutta täällä ovat ruisleivän suhteen vaihtoehdot vähissä...." Ymmärsinkö oikein, että Linseed ei ole tuoretuote?
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - heinäkuu 26, 2004, 19:07
Niin, nämä on näitä makuasioita. Minä olen aina tykännyt ruisleivästä enemmän kuin vaaleasta leivästä, ja onhan se usein terveellisempääkin. En voi edes kuvitella kyllästyväni kunnon ruisleipään. Tuo on tuttua tuo suurperheen leivänkulutus. Tulen 6-henkisestä perheestä, ja kyllä sitä leipää kului aivan uskomattomat määrät, varsinkin kun me lapset oltiin pieniä. Äiti teki aina leivät itse: kerran kuussa 8 isoa ruisleipää (taikinanjuurimenetelmällä tietenkin) ja kerran viikossa 4 kauraista vuokaleipää. Enkä ole äitin leipää parempaa missään saanut...

Tuo Milkan ja minun löytämä leipä on tuollaista muoviin pakattua leipää jonka parasta ennen -päivämäärä on kuukausien päässä. Minä luulen että leivän hyvä kestävyys johtuu pakkauksesta (paksua muovia) ja jos Jaakkoa on uskominen, niin siitä linseedistä. Olen ollut kyllä erittäin tyytyväinen tuohon leipään. Lähimpänä "oikean" leivän makua mitä olen tähän mennessä täältä onnistunut löytämään. Voisihan sitä tietysti yrittää tehdä itsekin... vähän vaan mietityttää leivänpaisto sähköuunissa, ja kertokaahan viisaammat, miten aloitan taikinanjuuren? :?

Riina.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 26, 2004, 19:25
Riina :D

Usko pois vaan ja jos haluat lisaa "pelottavaa" tietoa, niin maailmasta loytyy paljon muitakin "luonnollisia" lisa-aineita joilla ei edes ole mitaan E-numeroa :o joten eivat ole luetteloitu mihinkaan kansainvalisiin listoihin.

Sitapaitsi muistaakseni Linseed on Aussien keksinto ja kaytetaan juuri pidentamaan leipien ja leivonnaisten "hylly ikaa".  Tuo Linseed on kehitetty Flaxseedista ja toisen siemen niista on keltainen tai toinen ruskea - en nyt muista kumpi oli kumpi, mutta kuitenkin. (loytyisi varmaan CSIRO sivuilta)

Ei se Linseed tee siita leivasta pahaa millaan tavalla, mutta se taytyy vain osata varastoida oikein.  Jos se paasee ilman kanssa kosketuksiin, niin aivan varmasti alkaa jossain vaiheessa pahentua kun Linseedin antioxidant kyvyt alkavat loppumaan.



LainaaTuosta Linseed-leivän pilalle menemisestä ts. homehtumisesta en osaa mennä mitään arvailemaan.Vaikka jos se kerran on luomuleipää,niin tottahan noin luulisi

Miten niin luomuleipaa :??

Eihan missaan kerrota kuinka ne viljat on kasitelty ja milla "luonnollisella" lisa-aineella :o
Antioxidants nimenomaan estaa homehtumisen, silla home tarvitsee happea elaakseen ja kasvaakseen.

Ps.
Sahko uuni on ihan hyva leivanpaistamiseen jos on yla-/ tai alalamposaato (mika taalla on harvinaista) tai sitten kiertoilmauuni.

Taikinanjuuren (siis Suomalaisen) aloittaminen ei juuri taalla maassa onnistu.  Meilla kun ei taalla ole niita samoja hapattavia aineita kun on "kotona Suomessa".

Paras juttu olisi, jos saat jonkun tuomaan sen suomesta   :eye: , mutta kannatta sitten olla tullissa hyvin varovainen.
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - heinäkuu 26, 2004, 19:34
Vanha biokemisti nikkaroi... :hahhaa Ei kannata sitten liikaa nappailla noita fytoestrogeeneja sisältäviä tuotteita, koska liikakäytöllä on sitten taas hormonitoimintaa häiritseviä vaikutuksia... ( vaikka http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=12456297 ) No joo, jätetään puoskaroinnit tähän, kukinhan tekee niin kuin itse parhaaksi näkee! :D Ja kaikki syötävähän on loppujen lopuksi suurina annoksina haitallista :?? :D
Otsikko:
Kirjoitti: mette - heinäkuu 26, 2004, 19:41
LainaaOriginally posted by Jaaks



Miten niin luomuleipaa :??

Eihan missaan kerrota kuinka ne viljat on kasitelty ja milla "luonnollisella" lisa-aineella :o
Antioxidants nimenomaan estaa homehtumisen, silla home tarvitsee happea elaakseen ja kasvaakseen. [/quote]

Jaaks :D

Myönnän , että minä saatoin keksiä sanan luomuleipä tuosta Linseed-leivästä, mutta oletin orgaanisen olevan jonkin sortin luomua Milkan kirjoittaesssa  ko. leivästä orgaanisena tuotteena ja Riinan antama linkki leipäkauppaan , joka organicbynature  :??

Oli sitten miten terveellistä tahansa ja vaikka miten paksuun muoviin pakattu, minä en nielaisisi palaakaan tuollaisesta leivästä joka säilyy  kuukausia :??
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - heinäkuu 26, 2004, 19:46
mette :D

Vielä epäilyttävämpiä on täällä Suomessa myytävät VUODEN säilyvyyden omaavat mikroateriat, joissa kypsennettyä lihaa ja riisiä ja kasviksia... :o :o En kyllä tajua miten sen tekevät, mutta en välttis söis niitä... :??

eevis
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 26, 2004, 19:48
Mette :D

Enpa laittaisi minakaan sita suuhuni.
Mieluimmin syon vaikka parissa paivassa pilaantuvaa leipaa, mutta se "Organic" tarkoittaa nykypaivana lahinna "Non GM" (Not Genetically Modified) :o

Ps.

Ala nyt Milka hataanny - on se varmaan ihan yhta terveellista kuin takalainen maitokin :D
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - heinäkuu 26, 2004, 19:58
Huolestuneena piti ihan ottaa leipapakkaus taas esille.

Linseed leipapakkauksessa vaitetaan leivan olevan Organic, No preservatives.
Leipa mita ilmeisemmin on valmistettu Saksassa ja sita tuo maahan firma nimeltaan Organic By Nature Pty Ltd.

Mina olen Meten tavoin luullut, etta organic tarkoittaa luomua??? :?:?:?:?

En muuten juo takalaista maitoakaan. Onko se jotenkin erilaista kuin suomalainen maito? Vai tarkoitatko Jaaks niita maitoja, jotka nayttavat sailyvan kuukausi tolkulla tavallisessa huoneen lammossa, jos ei pakkausta avata?
Otsikko:
Kirjoitti: mette - heinäkuu 26, 2004, 20:03
LainaaOriginally posted by Milka



Mina olen Meten tavoin luullut, etta organic tarkoittaa luomua??? :?:?:?:?


Milka :D
Eikö se sitten olekaan :??
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - heinäkuu 26, 2004, 20:15
Mette,

Jaakshan se tuossa ihmetteli etta miten niin luomua, kun puhuimme orgaanisesta leivasta. Tosin nyt minua on alkanut arveluttamaan koko leipa, mistas sen orgaanisuuden todellakaan tietaa.

Riina,

Taman viestiketjun ekasivulla Petri antoi ohjeet leivan juuren tekemiseen taalla. Ainakin han oli onnistunut, niin miksi et sinakin. Minulla on myos tuttavan tuttavia, jotka tekevat ruisleipaa. Voisin yrittaa kysella leivan juuren ohjetta heilta, jos sinua kiinnostaa.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 26, 2004, 20:24
Milka :D

Taalla voit ostaa maitoa jota mainostetaan "Organic", joka tarkoittaa, etta sita ei pastoroitu.

Milla sitten lehmat on syotetty on taas aivan eri asia :o
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - heinäkuu 26, 2004, 20:32
Millä sitten lehmät on syötetty on taas aivan eri asia....

Kaksitoista vuotta sitten eräs tuttumme Suomesta soitteli meille tänne Australiaan,oli noihin  aikoihin luomukursseilla.Kertoi meille silloin miten heille oli kurssilla opetettu ,että Australiassa syötetään lehmille niin paljon antibiootteja,etteivät kärpäsetkään niiten paskaläjissä elä :D
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 26, 2004, 20:42
Organic - Luomu ???

Australian standardien mukaan Organic =

Organic food
 Organic farming is the production of food without the use of synthetic chemicals (such as pesticides) or genetically modified (GM) components.

Mutta kaikki muu kay :o

http://www.betterhealthchannel.com.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Organic_food?OpenDocument

ja sitten Choice Magazine =

At the moment, the National Standard for Organic and Bio-Dynamic Produce, is only mandatory for the export of products labelled ?organic?, ?bio-dynamic? or ?biological?. Within Australia, the term ?organic? on its own is unregulated. But to get certification for organic or bio-dynamic products sold on the domestic market, they have to comply with the standard.
While the organics industry is keen to have the label ?organic? used only on certified organic products, the Australia and New Zealand Food Authority (ANZFA) has no plans at this point for regulation.

http://www.choice.com.au/viewArticle.aspx?id=101575&catId=100406&tid=100008&p=4
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - heinäkuu 26, 2004, 20:47
"...no plans at this point for regulation..." Eli minkä tahansa voi yrittää myydä luomuna... :?? Se siitä laadusta kai sitten... :?? No itse en ole luomua ostanut, mutta harmi niille jotka aatteen tai allergian tms. takia haluaisivat taattua luomukamaa.
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - heinäkuu 26, 2004, 21:02
:itke Minakin olen tosi pettynyt, silla olen alkanut katsoa mita suuhuni panen ja varsin usein ostankin organic-tuotteita, varsinkin kanaa. Mutta nythan se voi olla ihan mita sattuu, kun kukaan ei valvo nimenkayttoa. :??
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 26, 2004, 21:41
Tassa vahan Suomesta Elintarvikevirastosta =

http://www.elintarvikevirasto.fi/kuluttajalle/index.html?page=898

Loytyis kait niita epakohtia ja aukkoja siellakin, jos vaan viitsisi hakea :??

esim.
LainaaLuonnonmukaisesti kasvatetut eläimet ruokitaan pääasiassa luomurehulla

Mita on sitten se loppu osa rehusta ??? 51% on jo paa-asiassa ??  Kasvu - Hormooneja vai mita ???



and another one

LainaaLuomuruokaan liittyvät riskit ovat yleisesti ottaen samoja, kuin jotka liittyvät perinteisin menetelmin tuotettuun ruokaan. Joidenkin ominaisuuksien osalta jopa voidaan väittää, että riskit olisivat pienempiä. Tutkimustietoa aiheesta on kuitenkin sen verran vähän, että vielä ei voida varmasti sanoa, onko luomuruoka oleellisesti terveellisempää tai turvallisempaa kuin tavanomaisesti tuotettu ruoka.

:?? :?:?:?
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 26, 2004, 22:53
Milka :D

Siis tarkoitat ilmeisesti

Lainaafree range rather than caged (battery) chicken

Jos menet taalla ostamaan kanan ja sellainen hyvan kokoinen kana on jotain kokoa 12 - 14.

Mita luulet sen koon tarkoittavan ??

Se on sen kananpojan ika viikoissa :o

Eli n 1,5 kilon kana on suurinpiirtein kokoa 14 ja se tarkoittaa, etta se on 14 viikkoa vanha.

Miten luulet, etta se kasvoi niin isoksi noin lyhyessa ajassa :o  vaikka olikin "Free Range" ja myydaan ns "Organic" :??

Voin kylla kertoa jos haluat, mutta luulen etta tiedat jo vastauksen.
Otsikko:
Kirjoitti: mette - heinäkuu 27, 2004, 07:06
LainaaAlkuperäinen postittaja riaapa


 Eikä huoleta että mitä suuhuni pistän, koska leipä on kuitenkin luomua: ilman säilöntäaineita, eikä sisällysluettelossa ole ainuttakaan E-alkuista koodia.

 

Jaaks :D

Miten niin luomuleipää-kysymykseesi  vielä palatakseni...kiellän sittenkin sen olleen minä, joka mainitsi sanan luomu...
Otsikko:
Kirjoitti: mette - heinäkuu 27, 2004, 07:33
Organic milk

This has the same nutrition profile as its non-organic counterparts, but the milk's been obtained from cows on dairy farms that use organic practices.
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - heinäkuu 27, 2004, 09:07
Oho, minäkin olen ollut siinä (ilmeisessä) harhaluulossa että organic = luomu. Aika pettymys.

Sukulaiseni ovat Suomessa luomuviljelijöitä, ja kun he aloittivat sen vuosia sitten, niin heidän piti viljellä vuosikausia ilman kemikaaleja ennenkuin heidän tuotteensa hyväksyttiin "luomuksi", koska maan puhdistuminen kestää niin kauan. Heidän kokemuksistaan tiedän, että kyllä sitä ainakin Suomessa valvotaan. Harmi ettei täällä, sittenhän se on pelkkä markkinointikikka eikä muuta. :(

Eipä silti. Minulla on vain yksi elämä, josta aion nauttia täysillä. Ja tällä hetkellä nautin tästä ruisleivästä, olipa se sitten luomua tahi ei. Olkoon ihan miten pitkä hyllyikä tahansa. En usko että se silti juurikaan voi lyhentää elämääni, kun muuten elän niin terveellisesti. :hahhaa
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - heinäkuu 27, 2004, 11:21
No niin nyt loppui minun lyheksi jaanyt organic food intoilu, varsinkin Jaaksin kana vertauksen jalkeen. Olenkin joskus ihmetellyt miten ihmeessa Ausseissa kananrintafileet voivat olla niin valtavan suuria. Arvaan vastauksen. :o

Kuten Riinakin sanoi Suomessa on tosi pitka prosessi saada luomustatus tuotteilleen ja sita valvotaan tarkasti. Ilmeisesti taalla se onkin vain markkinointikikka. :itke
Otsikko:
Kirjoitti: mette - heinäkuu 27, 2004, 14:42
Minä taas en ymmärrä tuollaisia säilyvyyden edistämisaineita en alkuunkaan en leivässä,enkä leivonnaisissa. Mielestäni  ruuan säilytykseen   riittää vall an mainiosti pakastin. Eihän suositeltava pakastusaikakaan  leivälle ole kuin siinä 3-4kk.
Siinä mielessä geenimanipuloitu  ruoka pelottaa! Puheet, että voidaan saada ruoka säilymään vuositolkulla tuoreen vertaisena, hui!
Kaikkein mieluiten ostan leipäni paperipussiin käärittynä, vaikka ostan myös supermarketista (muovissa), joissa niissä viimeinen pvm aina neljän viiden päivän sisällä.

Valintojahan nämä ja kuluttaja on kuningas!

Ruokaahan ei saisi heittää menemään, mutta olemme useina jouluina niin  tehneet. Olemme näet  saaneet useana jouluna lahjaksi  kestokakkuja, niitä viski -ja hedelmäsellaisia, joita voi syödä vielä seuraavana joulunakin jos ei sinä vuonna jaksa tai ei voi... Olivatkohan nekin Saksassa valmistettuja, en ole aivan varma?
Olen aina tykännyt leipomisesta ja kuusitoistavuotiaana kielikurssilla Englannissa tein isäntäperheelleni suomalaista ruokaa , karjalanpiirakoita  ja leivonnaisia.
 

Terveellisesti myös elellen-parhaimmat anti-oxidantin lähteet vihannekset, hedelmät, viini ja tee ulottuvilla :hahhaa


Broilerikeskusteluun...
Joskus kauan sitten katselin ohjelman Suomessa broilerin lyhyestä  ja kivuliaasta elämästä, joka oli aika järkyttävää katseltavaa :(

ps.Täällä monet ovat todenneet heidän äitiensä tai mummujensa valmistaneen maailman parasta leipää , niin minustakin - äitini teki universumin parasta pullaa :P
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 27, 2004, 14:55
Jatkanpa tuosta Broilerista, vaikka meneekin hieman pieleen ruisleivasta :D

Tiesittekos taman ??


LainaaBroiler
Broiler ei suinkaan tarkoita lihotettua kanalintua, vaan paahdinta tai parilaa. Yhdysvaltain maatalousministeriön tuella tehdyn jalostustyön seurauksena alkoivat itärannikon siipikarjankasvattajat vuonna 1930 tuottaa eläintä nimeltään broiler chicken eli paahtokananpoika. Tämä nimitys on ammattikielessä ja valitettavasti myös tavallisessa kielessä meillä lyhentynyt muotoon broiler. Kunpa olisivat kasvattajat ja kauppiaat heti ottaneet käyttöön kunnon suomalaisen vastineen! Vaikkapa paahdikas olisi ollut ihan hyvä.



http://www.ruokasanastot.net/

:D
Otsikko:
Kirjoitti: Jouko - heinäkuu 27, 2004, 16:31
Otampa tähän osaa vaikka en ruuanlaitosta mitään tiedäkään... :XXXX

En tiedä onko nauttimieni luomuleipien hyvä maku kotoisin luomujauhoista vai maatalojen hyvistä leivinuuneista, ehkä molemmista. Mutta ilmoittaudun niiden vankkumattomaksi ystäväksi. nam nan en tiedä montaa parempaa juttua kuin luomuleipä, suklaa ja ?!

Kuten mettekin sanoi niin noiden supermarkettien leipien tuoteselosteet kannattaa lukea melko tarkkaan, sillä useat niistä sisältävät melko keljuja lyhenteitä. Ei sen puoleen että olisin mikään hirvee terveysintoilija, mutta kuitenkin koettelen vältellä noita ihan ilmeisempiä vipusia.

Samanlaisia dokumentteja on tullut myös täällä, ja itse asiassa juuri eilen oli joltain lintufarmilta kuvattu elämiä surkeassa kunnossa vaikka näytti olevan näitä vapaasti kasvatettuja. Noi kananpojat ovat niin älyttömän surkeessa jamassa kasvatettuja että se on ihan eläinrääkkäystä.

Tosin asia ei näytä kiinnostavan eläinsuojelusta vastuussa olevaa RSPCA eläinsuojeulu järjestöä. Järjestön liikemaailma kytköksistä oli paripäivää sitten hyvä dokkari ABC:llä.

Joo ne vetoo siihen että kun aletaan geenimuunteleen noita kasveja niin ei tarvitse käyttää myrkkyjä kun tuhoeläimet eivät niitä syö. Liekö ne sitten sen verran älykkäitä, mene ja tiedä?

Seuraavaksi varmaan tulee geenimuunneltuja kananpoikia jotka kasvatetaan jo valmiiksi viivakoodi paketissa ja niihin kasvaa vaan kaikki parhaat palat. Päätä ja jalkoja ei ole ja sisään menee letku josta niihin pumpataan ravintoliuosta. Aappuva!
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - heinäkuu 27, 2004, 16:38
Huh, Jouko, miten selkäpiitä värisyttävän kuvan loit... yäk!

Minua suorastaan ärsyttää, kun sitä haluaisi olla edes jollakin tapaa tiedostava kuluttaja, ja ostaa esimerkiksi free range- kananmunia, mutta sitten käy ilmi ettei niitä vapaita kanoja kohdellakaan juuri sen paremmin kuin niitä kanaparkoja tehokanaloissa. Omat lapsuusmuistot sukulaisten maatilalta kun ovat niin ruusuisia: kanat ja kukko juoksentelivat vapaana ja joka lehmällä oli nimi (eikä vaan numero) ja saivat kesät laiduntaa vapaasti pellolla... Ei nykypäivän tehotuotanto tuollaista arvosta. Kyllä tässä vähemmästäkin kyynistyy. :itke
Otsikko:
Kirjoitti: mette - heinäkuu 27, 2004, 16:56
Rakkaalla kanalla on monta nimeä

Kana ei ole pelkkä kana. Iästä ja painosta riippuen sitä kutsutaan monella eri nimellä. Tässä muutama yleinen nimitys.
Untuvikot ovat 5-6 viikon ikäisiä kananpoikia, jotka teurastetaan 300-500 gramman painoisina. Tavallinen broileri teurastetaan 8-10 viikon ikäisenä, kun se painaa 800-1150 grammaa. Pulardi eli salvukana teurastetaan jo 6-vikkoisena, jolloin se painaa 1200-2000 grammaa. Painoero johtuu erilaisesta rehusta. Merkittävä ero kanan ja muun siipikarjan lihan välillä on rasvapitoisuus. Raa'assa kalkkunanlihassa on 18 prosenttia rasvaa, kanassa 24, raa'assa hanhenlihassa 41 ja ankanlihassa  42.
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - heinäkuu 27, 2004, 17:02
Vapaana kasvanut kana = vapaa syömään kuolleet tai heikot lajitoverinsa...urgh! Tai näin joku joskus kertoili...hyi helkutti...
Joo ja noi Joukon mainitsemat jalattomat/päättömät kanat, niistä tuli mieleen että muistaakseni Jenkeissä kehiteltiin (hieman yllättävää että siellä...) 90-luvun puolivälissä jalattomia nautoja...että niinku ne roikkuis semmoisissa valjaissa ja vaan lihois... No voi olla että oli puppua, mutta hyi helkutti että on inhottava ajatus. Toivottavasti ei toteudu... Mä ainakin lupaan pyhästi, etten koskaan semmoista ala työkseni kehittää. :pyhimys
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - heinäkuu 27, 2004, 17:36
LainaaAlkuperäinen postittaja mette
Siinä mielessä geenimanipuloitu  ruoka pelottaa!Puheet,että voidaan saada ruoka säilymään vuositolkulla tuoreen vertaisena,hui!

Mitä pelkäämistä siinä? Ruokahan pilaantuu sen takia, että siihen iskee erilaiset hiivat, homeet ja bakteerit. Jos geenimanipulaatiolla saadaan kehiteltyä sellainen ruoka-aines, jolla on vastustuskyky näitä "pöpöjä" vastaan ja siten parannettua säilyvyyttä, niin ei tällainen geenimanipulaatio ainakaan minun mielestäni pahasta ole. Eikä minua pelottaisi syödä tällaisia tuotteita, kunhan niiden turvallisuus ihmisen elimistössä on vain testattu hyvin etukäteen.


Rohkea rokan syö, uhkarohkea koulun keiton
Otsikko:
Kirjoitti: mette - heinäkuu 27, 2004, 19:59
LainaaAlkuperäinen postittaja jounij


 Eikä minua pelottaisi syödä tällaisia tuotteita, kunhan niiden turvallisuus ihmisen elimistössä on vain testattu hyvin etukäteen.


Rohkea rokan syö, uhkarohkea koulun keiton



Jouni :D

Niinpä. Mitenköhän monien  vuosikymmenien päästä  voisimme  odotella  tuloksia geeniruuan turvallisuudesta?

Ja minä en ainakaan ole vapaaehtoinen antamaan elimistöäni koekaniiniksi tällaiseen ja jos vaan mahdollista , en aio koskaan laittaa geeniruokaa suuhuni.

Koska haluan puhdasta ja tuoretta ruokaa jatkossakin.
Otsikko:
Kirjoitti: Petri - heinäkuu 27, 2004, 23:21
LainaaOriginally posted by JaaksWhile the organics industry is keen to have the label ?organic? used only on certified organic products, the Australia and New Zealand Food Authority (ANZFA) has no plans at this point for regulation.

Jotkut ovat näemmä ymmärtäneet tämän hiukan väärin: sertifiodut orgaaniset tuotteet ovat ihan oikeasti orgaanisia ('luomua', juuri oppimaani uutta sanaa käyttääkseni.)

Siis jos paketin kyljessä on BFA:n sertifikaatti, asia on kunnossa.
 
Ks http://www.bfa.com.au/
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 27, 2004, 23:46
LainaaJotkut ovat näemmä ymmärtäneet tämän hiukan väärin: sertifiodut orgaaniset tuotteet ovat ihan oikeasti orgaanisia ('luomua', juuri oppimaani uutta sanaa käyttääkseni.)

Sertifioidut "by BFA" :?? siis farmareiden oma jarjesto ei mikan valtion valvoma instituutti.

Ettei vaan olisi vahan sama juttu kuin "Heart Foundation Red Tick", jonka saat maksamalla.

BFA:n sivuilta
LainaaThe early 1990s saw involvement from the federal Australian government following industry request to establish a national organic standard for production and marketing for export.

Mutta siltikaan ei ole viela Australian sisaista Standardia - ainoastaan vientiin tarkoitettu :o

Maybe a bit cynical, but....
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - heinäkuu 28, 2004, 00:05
LainaaAlkuperäinen postittaja mette
Ja minä en ainakaan ole vapaaehtoinen antamaan elimistöäni koekaniiniksi tällaiseen ja jos vaan mahdollista ,en aio koskaan laittaa geeniruokaa suuhuni.

Koska haluan puhdasta ja tuoretta ruokaa jatkossakin.

Minulla ei ole moista kammoa. En usko olevan kovinkaan vaikeaa todistaa geenimanipuloitujenkaan ruokien turvallisuutta ihmisen elimistössä. Kyllä ne ruuassa olevat solut ja niiden sisältämät geenit vatsahapoissa sulavat, niin kauan kuin eivät ole muuten myrkyllisiä. En myöskään näe, miten geenimanipuloitu ruoka olisi jollain tavalla epäpuhtaampaa kuin mikä hyvänsä muu ruoka.

Suurin vaara geenimanipuloiduissa kasveissa lienee siinä, miten ne reagoivat luonnossa kasvaessaan ympäristön kanssa. Jos ne pääsevät leviämään villinä luontoon ja osoittautuvatkin jotenkin harmillisiksi muille hyödyllisille tai muuten vain tarpeellisille luonnonvaraisille kasveille. Siinä sitä testausta tarvitaan.


Tieteeseen luottaen
Otsikko:
Kirjoitti: Petri - heinäkuu 28, 2004, 00:07
LainaaOriginally posted by Jaaks
LainaaSertifioidut "by BFA" :?? siis farmareiden oma jarjesto ei mikan valtion valvoma instituutti.

Ettei vaan olisi vahan sama juttu kuin "Heart Foundation Red Tick", jonka saat maksamalla.

Ei ole. BFA on useassa tapauksessa peruuttanut - pysyvästi tai väliaikaisesti - sertifiointeja, tietämäni mukaan hyvinkin vähäisistä 'rikkeistä'. Ikävimpiin tapauksiin kuuluu sellaisia, joissa naapurin lentoruiskutukset ovat aiheuttaneet sertifioinnin menetyksen.

Hakiessaan sertifiointia viljelijä sitoutuu mm. yllätystarkastusten sallimiseen; vaikka BFA:lla on (muistaakseni liikevaihtoon sidottu) lisenssimaksu, ei niitä tietenkään koko aikaa joka tilalla tehdä, mutta tehdään kuitenkin.

Et taida oikein uskoa liberalistien 'industry self-regulation' -mantraan? No, en minäkään 100%.
Otsikko:
Kirjoitti: Petri - heinäkuu 28, 2004, 01:29
LainaaOriginally posted by jounij
Tieteeseen luottaen

Teknokraattina en olisi ihan noin luottavainen.
Otsikko:
Kirjoitti: MH - heinäkuu 28, 2004, 04:57
Etsikää tuotteista DEMETER merkkiä joka on kansainvälinen biodynaamisen tuotteen merkki, voi löytyä helpommin NS. luomu on tietääkseni käytössä suomessa mutta muualla käytetään demeter merkkiä jota ei kyllä kaikki luomutuotteet saa. Biodynaamiseen viljelyyn kuuluu myöskin henkimaailman juttua mm. Steinerilaista ideologiaa löytyypä tuollainen järjestö australiastakin

 AUS-Biodynamic AgriCulture Australia Inc.

PO Box 54

AUS-NSW 2454 Bellingen

Puh 00 61 2 66 55 05 66

Fax: 00 61 2 66 55 0565

poss@midcoast.com.au


Suomessa: http://www.biodyn.fi
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 28, 2004, 08:50
Kiitos vaan lisatiedoista MH :D

Johan on tarinaa ja jopa Kreikkalaista mytologiaa mukana.

Demeter sivuilta lainaten:

LainaaBiodynaaminen viljely on pintaa syvemmältä tapahtuvaa sitoutumista luonnon ehdoilla toimimiseen. Biodynaamisen näkökulman mukaan ihminen voi tutkia ja hyödyntää luonnontieteellistä tietoa, jota tavanomainen tieteellinen maailmankuva ei vielä tunnista. Elämän ei katsota olevan selitettävissä pelkästään aineellisen tason tapahtumina.

Hyvin jalo ajattelutapa ja sitten viela jatkoa:

LainaaMaan viljavuus ja elintarvikkeiden korkea laatu ovat biodynaamisen viljelyn johtotähtiä.

Entas sitten kun maan viljavuus ei olekaan tarpeeksi hyva ?
Voisi kylla tulla melkoinen nalanhata koko maailmassa jos kaikki vaan yrittaisivat nailla biodynaamisilla keinoilla kasvattaa tuotteitaan.
Johan esim Ausseissa on ongelmia ajoittain joko kuivuuden, tulvien tai muiden luonnonoikkujen takia.

Ei siina paljon herra Steinerin hienot ajatukset auta kun ei ole viljaa mista leipoa leipaa - oli sitten luomua tai ei :o

Nama jutut alkavat jo menna sinne aatteelliselle puolelle ja niistahan ei kannata kinata, joten... I rest my case :D
Otsikko:
Kirjoitti: mette - heinäkuu 28, 2004, 14:59
LainaaAlkuperäinen postittaja jounij


Minulla ei ole moista kammoa. En usko olevan kovinkaan vaikeaa todistaa geenimanipuloitujenkaan ruokien turvallisuutta ihmisen elimistössä. Kyllä ne ruuassa olevat solut ja niiden sisältämät geenit vatsahapoissa sulavat, niin kauan kuin eivät ole muuten myrkyllisiä. En myöskään näe, miten geenimanipuloitu ruoka olisi jollain tavalla epäpuhtaampaa kuin mikä hyvänsä muu ruoka.

Tieteeseen luottaen

Mutta puhtaampaa ?



GM-terveysvaikutuksista ei tarpeeksi tietoa
http://www.bioturva.org/uutiset/bitu040709.txt

Riittäviä tutkimustuloksia ei  vielä ole geeniruuan turvallisuudesta, mutta geenitekniikalla tuotettujen elintarvikkeiden uskotaan aiheuttavan myös yliherkkyyttä...


Niin ja vastahan maailman ensimmäinen GM-eläin lopetettiin  :(
http://www.bioturva.org/uutiset/bitu040414.txt

http://www.bioturva.org/uutiset/index.html

Ruotsissa kauppoihin GM-olut
-Oluen raaka-aineena käytetään Monsanton tuholaishyönteisille kestäväksi geenimuunneltua MON810-maissilajiketta...


Toiset uskoo, että geeniruuasta tulee maailman pelastus. Suurimmat syyt nälänhätään ovat maailman poliittisissa ja taloudellisissa rakenteissa...ja mitkäs Afrikan maat ne kieltäytyivät ottamaan geeniruoka-avustusta vastaan...

Tavallisen perusruuan puhtauteen edelleen luottaen
Otsikko:
Kirjoitti: mette - heinäkuu 28, 2004, 15:32
LainaaAlkuperäinen postittaja jounij

Suurin vaara geenimanipuloiduissa kasveissa lienee siinä, miten ne reagoivat luonnossa kasvaessaan ympäristön kanssa. Jos ne pääsevät leviämään villinä luontoon ja osoittautuvatkin jotenkin harmillisiksi muille hyödyllisille tai muuten vain tarpeellisille luonnonvaraisille kasveille. Siinä sitä testausta tarvitaan.


Tieteeseen luottaen

Vaarat vaanii

Semmoisetkin tutkijat, jotka eivät suostu näkemään  geenimuunnelluissa kasveissa mitään terveyshaittoja suhtautuvat nöyremmin ympäristövaikutuksiin...

http://www.verkkotie.fi/Koulutie/Taustapak/11_99geeniruoka/geeni3.html
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - heinäkuu 28, 2004, 16:33
Olisikohan  syytä kuitenkin laittaa jäitä hattuun ?


Aamulehti -- MIELIPIDE

Geeniruuan riskit kannattaa ottaa todesta
Pe 15.8.1997 AL:n mielipidepalstalla kyseltiin geeniruoka-alalla aktiivisesti toimivan Monsanto-yhtymän toiminnan luonnetta. Yhdysvaltalainen Monsanto valmisti Vietnamin sodassa käytettyä agent orange -nimistä kasvimyrkkyä, jolla hävitettiin viidakkoa pois sotimisen tieltä. Yhtymä väitti, ettei ko. kasvimyrkky ole sotilaille vaarallinen. Eräs yhtymän tuote oli DDT, jonka myös väitettiin olevan ihmiselle vaaratonta. Nyt vuosikausia kestäneen jatkuvan käytön jälkeen me kaikki tiedämme totuuden olevan toisenlainen. Nyt yhtymä on valmistamassa geenimanipuloituja siemeniä, jotka kestävät paremmin yhtymän rikkaruohon torjunta-aineita. Esimerkkinä mainittakoon soijapapu, joka on manipuloitu kestämään paremmin yhtymän omaa roundup-myrkkyä. Pääliiketoimi on siis myrkkyjen myynnin lisääminen, ei kehitysmaiden nälänhädän poistaminen. Fairfield News -lehden mukaan yhtymä ostaa tällä hetkellä Yhdysvalloissa järjestelmällisesti siemenyrityksiä itselleen.

Kansainvälisillä yrityksillä on suurilla määrärahoilla varustetut, taitavat PR-osastot, jotka osaavat ohjailla sekä tiedemaailmaa että julkista keskustelua. Juuri äskettäin geenitekniikka-alan yritykset palkkasivat yhdessä maailman suurimman PR-toimiston muokkaamaan maailman kollektiivista tietoisuutta myönteisemmäksi geenitekniikan sovellutuksille. Taktiikkana on seuloa jokaisesta maasta geenitekniikkaan myönteisesti suhtautuvat toimittajat ja sitten syöttää heille myönteistä tietoa geenitekniikasta.

Geeniruoka on valtava maailmanlaajuinen liiketoimi, jossa koekaniineina käytetään koko maapallon väestöä. Liiketoimintaa ohjataan taitavasti jättiläismäisten yritysten kokoushuoneista. Yleistä mielipidettä, tiede- ja poliittista maailmaa muokataan voimakkaasti ja taitavasti monimutkaisen stipendi-, rahasto-, ja mediaverkoston kautta. Viattomia tutkijoita, politiikkoja sekä toimittajia näyttää Suomessakin riittävän. Onneksi sentään elintarviketeollisuutemme on heräämässä.

Timo Lahtinen, DI
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - heinäkuu 28, 2004, 17:22
Palataanpa sitten vaihteeksi taas varsinaiseen otsikkoon eli ruisleipaan.

Linseed leipa, mista Riina ja mina tuolla aiemmin puhuimme on tuotettu Saksassa ja siina on oheinen maininta

"Checked according to EEC regulation No. 2092/91 BCS OKO Guarantee DE-001 Organic Inspection Body."

Se kantaa siis jonkin nakoista EU:n luomu sertifikaattia. BFA:sta ei ainakaan pakkauksessa mainita halaistua sanaa
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 28, 2004, 18:40
Milka :D

BCS-OKO Guarantie GMBH on itsenainen saksalainen firma, joka tekee naita "luomutodistuksia".  Nayttaa kuitenkin toiminta olevan keskittynyt suurimmaksi osaksi Afrikan ja Etela-Amerikan kehitysmaihin :o

Tassa heidan sivut, mutta ainoastaan saksaksi.  Englanti ja Espanja on kuulemma tyonalla.

http://www.bcs-oeko.de/

Laita vaikka Google'n hakuun tuo firman nimi ja saat lukuisia esimerkkeja "todistuksista" , jotka eivat takaa yhtaan mitaan :o How strange :D
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - heinäkuu 28, 2004, 18:53
Jaaks,

Itsekin tein samanlaisen haun ja lueskellessani ko. firman internet-sivuja tulin myos siihen tulokseen, etta heidan sertifikaatilla voi heittaa vesilintua.

Luomuksi en siis leipaa kutsuisi. No hyvaa se silti on ja ei se varmaan ole sen vaarallisempaa kuin muukaan teollisesti valmistettu lisa-aineita sisaltava ruoka. :eye:
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 28, 2004, 19:03
Milka :D

Tassa "Choice Magazine" juttua "Organic Food"

http://www.choice.com.au/viewArticle.aspx?id=101575&catId=100406&tid=100008&p=1


LainaaOur article will shed some light on commonly held beliefs about organic food. It?ll also:
-Give you an overview of the major principles of organic farming.
-Discuss the current labelling requirements.
-Tell you what to look for when you buy organic.

Kannatta lukea :D
Otsikko:
Kirjoitti: mette - heinäkuu 28, 2004, 19:50
Plussan sivuilta klikatessa luomutietoa Euroopan maista , Organic -Europe, Organic Farming in Europe, Country Reports  &Germany , Standars and Certification niin vastaan tulee No. 2092/91

http://www.organic-europe.net/country_reports/germany/default.asp#6
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 28, 2004, 21:12
Mette :D

Ne on juuri niita Euro standardeja, jotka aikoinaan meinasi kieltaa Tervan kayton :o

Varmaan muistat kuinka siita juteltiin aikoinaan :D
Otsikko:
Kirjoitti: Kati - heinäkuu 29, 2004, 23:55
Hieman aiempaan palaten. Ei ne kaikki merkit yms. ole huijausta vaan ihan oikeasti auttavat kuluttajia valitsemaan esim. terveellisempiä tuotteita helposti ja nopeasti. Tässä Heart Foundationin sivuilta pätkä, Suomen vastaavalla Sydänmerkillä on aivan samat kriteerit. Ja se raha mitä näistä merkeistä täytyy maksaa menee ko. järjestöjen toimintaan ja tutkimukseen ja on vielä aika pieni summa.


The Tick is the Heart Foundation's guide to help people make healthy food choices quickly and easily. It also encourages food manufacturers to develop or modify food products that support the Heart Foundation's Guidelines for Tick Approval.

Tick approved products represent a healthier choice within a particular food category. In general, Tick approved foods are relatively lower in saturated fat, sodium and added sugar, and higher in dietary fibre.

All foods in the Tick program, without exception, must meet the Heart Foundation's Guidelines for Tick Approval. Food companies must have their products independently chemically analysed, and meet the nutrient criteria before they can use the Tick on their products. Random testing is also undertaken to ensure ongoing compliance with the strict nutrient criteria.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 30, 2004, 08:50
Heart Foundation Red Tick


LainaaThe National Heart Foundation "tick" is a symbol trusted by many consumers who consider it the mark of a quality food product....
 But as ACA reports, some nutritionists believe the tick of approval can be misleading and shoppers shouldn't dismiss goods that don?t carry it....

 "A product on the supermarket shelf right next door to an endorsed product could be just as good nutritionally. So it'll be low in fat, low in salt, high in fibre and if you grab the one with the endorsement, you could be missing out on a better product, a cheaper option...

the program is more about clever marketing than anything else

the marketers are sitting in their offices saying, 'We won't do this because we are being nice, we're going to do this so it gives us an edge on the food product next door to us on the shelf'

Kati :D
LainaaJa se raha mitä näistä merkeistä täytyy maksaa menee ko. järjestöjen toimintaan ja tutkimukseen ja on vielä aika pieni summa.
Kenelle pieni kenelle ei :??
:o

"So why then don't all companies use the tick? Well, the answer is quite simple ? money, and lots of it. A company pays up to $50,000 each year for the tick to appear on just one product line and it's Matt O'Neill's fear that consumers don't know how this tick system works"

"Look beyond the logo, it doesn't guarantee it's the best food for you. You've got to check the back of the pack, check the numbers and see if they add up," he advises.

http://aca.ninemsn.com.au/stories/1343.asp
Otsikko:
Kirjoitti: mette - heinäkuu 31, 2004, 16:40
LainaaAlkuperäinen postittaja Milka
Huolestuneena piti ihan ottaa leipapakkaus taas esille.  

Huolestuneena  täälläkin luettuani, että joissakin erissä Kellogg'sin muroja  ja White Wings-maissijauhoissa (joita meillä ruokakomerossa)  haitallisia  aineksia, jotka saattavat aiheuttaa vaaran kuluttajan terveydelle...esim. Kellogg's , product contains stainless steel wire from manufacturing process....Tarkastuksen jälkeen huojentunut olo, ei onneksi noita eriä meillä. Onneksi oli myös riisimurot originaalissa pakkauksessa, kun tavallisesti säilytetään niissä muovipakkauksissa. Onneksi....Taas opin jotain...


http://www.recalls.gov.au/
-food, consumer products, therapeutic goods etc...
Otsikko: syyta huoleen
Kirjoitti: arixmel - elokuu 01, 2004, 00:30
Mette,
ainakin nain miespuolisena olen aina hyvin epailevainen kellogsin murojen kohdalla,,,hahhaa:hahhaa..
miksiko...ja jostain turhanpainen fakta(?) paahan etta se olisi alunperin kehitetty jarruksi...eli jarruttamaan mieskuntoa lol
Otsikko: ruisleivän leipojia?
Kirjoitti: pohjomi - lokakuu 04, 2005, 20:28
Heippa,

leipooko täällä Melbournen alueella kukaan "sitä aitoa" ruisleipää? Täällä olisi yksi innokas käsi pystyssä tilaamassa itselle useampaa reikäleipää...
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - lokakuu 04, 2005, 23:10
Heippa,

en tiedä reikäleivän leipojia, mutta sitä saa kyllä ostettua yleensä Suomi-talon sekä suomalaisen kirkon myyjäisistä.

Jos ruislimppu kelpaa, niin "Phillippa's" leipomo leipoo ihan oikeanmakuista ja -koostumuksista ruisvuokaleipää (100% Rye Sourdough). Heillä on myymälä ainakin Armadalessa (1030 High Street) ja Richmondissa (57 Crown Street), mutta toimittavat leipää myös joihinkin supermarketteihin. Itse olen ostanut Leo's Supermarketista Heidelbergistä. Soittamalla varmasti selviäisi minne muualle he ruisleipää toimittavat: 9428 5363.
Otsikko:
Kirjoitti: pohjomi - lokakuu 05, 2005, 11:07
Moi Riina,

viitsisitkö vielä pistää mulle tuon Leo's supermarketin osoitteen Heidelbergissä. Asun tässä "nurkilla" ja ruisleipä hammasta kolottaa sen verta paljon, että kaasuttelen sinne heti osoitteen saatuani :D Kiitos!
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - lokakuu 08, 2005, 20:40
Tarkkaa osoitetta ei ole. Googlella voisi tietysti yrittää...

Sieltä se Heidelbergin keskustasta kuitenkin löytyy, Burgundy streetiltä, pari sataa metriä asemalta.

Lycka till!
Otsikko:
Kirjoitti: Lewi - lokakuu 24, 2005, 14:17
http://www.scandinavianbakery.com.au
Otsikko:
Kirjoitti: arixmel - elokuu 05, 2006, 07:51
ihan vain halusin nostaa taman ketjun esille, kun siella sivulla 2 on Pertrin ohje ruisleipaan ja juureen, on muuten kivan yksinkertainen, ja minukin juurellani nayttaisi olevan toivoa kunhan nyt nuo ilmat lampenisi,, eli samaan tapaan on tullut tehtya omakin juuri (tai siis yritettya),,ohje pitaa kylla printata ja naulata seinaan..
kiitoksia Pertri:god::god:
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 09, 2006, 09:01
Mites on, Ari, lähteneet juuret käymään?
Minä, kuten tuolla ruoka-aineita-ketjussa kehuin, ostin koemielessä Healthy Baker-nimisen brisbanelaisleipomon ruis-spelttileivän. Pussi mainosti valmistuksessa käytetyn asidophilus- ja bifidus-bakteereja. Panin torstai-iltana palasen tuota leipää vesilasiin (n. 3 dl vettä), peitin talouspaperilla ja jätin kaappiin happanemaan.  Lauantai-aamuna oli herkullinen hapan tuoksu lasissa ja vähän vaahtoa pinnalla. Kaadoin litkun isompaan astiaa, saviruukkuun, lisäsin litran verran vettä ja pari desiä ruisjauhoja. Taas kaappiin käymään.  Sunnuntaina oli jo täynnä elämää koko ruukku. Lisäsin taas vähän rusijauhoja ja jatkoin lisäämistä n. 6 tunnin välein. Niin hyväntuoksuinen soppa tuli, että päätin ottaa tuota juurta talteen eli lusikoin sitä vähän lasipurkkiin ja vettä päälle ja purkki jääkaappiin odottamaan seuraavaa kertaa.  Otin myös toisen annoksen juurta syrjään, lisäsin siihen vettä ja jauhoja ja annoin käydä koiraa varten. Bluey-koiralla kun pitää tappaa  pseudomonas-bakteeria korvista erittäin runsailla ja vahvoilla antibiooteilla, niin täytyy pitää suoliston bakteerikantaa yllä syöttämällä maitohapotettuja ruokia. Eläinlääkäri suositteli jugurttia, mutta minä kyllä pidän hapanleipätaikinaa parempana vaihtoehtona.
 Ovat muuten tuo asidofilus ja bifidus läsnä myös terveen ihmisen suolistossa ja kantaa pitää vahvistaa antibioottien jälkeen, samoin kuin esim. paaston.  Siitä voisi tietysti lähteä teoretisoimaan, että meillä jokaisella on takiniajuuriaineksia lähempänä kuin luulemmekaan, mutta olkoon tällä kertaa ...

No, takaisin siihen leipätaikinaan. Tiistai-iltana se olisi jo ollut leipomiskunnossa, mutta kun ei ollut aikaa leipoa. Pitää siis odottaa tähän iltaan. Ainakin tuoksusta ja mausta päätellen tulee todella herkullista.  Vahinko vain, ettei ole sitä kiviarinaa eikä tulitiiliäkään tähän hätään.
Otsikko: juuret kay
Kirjoitti: arixmel - elokuu 09, 2006, 13:09
Timo,
luulisin etta juuri kay? toissailtana laitoin sahkohuovan juuren ymparille, se pitaa juurta tuommoisena kaden lampoisena, samalla lisasin jotain hyppysellisen ruisjauhoja, no eilis aamuna yllatykseni oli suuri kun juoksin juurta katsomaan (innostus kuin lapsilla jouluaamuna,,,no melkein ) siina oli kuplia pinnalla.  en kehdannut viela eilen  kertoa koska kuplien muodostus on hidasta mutta niita tulee (yon aikana noin 10 neliosentilla)

juuri laitoin lisaa ruisjauhoja ja ripauksen vetta ja kunnon sekoitus. eli luulisin etta tama juuri kay, mutta itse odotan semmoista kunnon kaymista jossa se tulee purkista ulos jne...

hajuanalyysina sanoisin etta siina on semmoinen tosi miellyttava kirpeahko (onko tuo nyt sitruunaa??) hiukan etaisesti makea ja saman aikaisesti semmoine saunankiukaalle heitetyn oluen haju,,,jalkiruokamainen haju...miltas tama juuri kuullostaa kokeneemmista juuren valmistajista...???:god::god:
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 09, 2006, 13:32
LainaaAlkuperäinen postittaja arixmel
hajuanalyysina sanoisin etta siina on semmoinen tosi miellyttava kirpeahko (onko tuo nyt sitruunaa??) hiukan etaisesti makea ja saman aikaisesti semmoine saunankiukaalle heitetyn oluen haju,,,jalkiruokamainen haju...miltas tama juuri kuullostaa kokeneemmista juuren valmistajista...???:god::god:

No, siltähän :god::god:  tuo juuri kuullostaa. Alkaa varmaan mennä oikeaan suuntaan. Silloin kun homma menee pieleen, niin tuskin kukaan sitä pilaantuneen tai mätänevän juuren hajua Pavo Noposen tyyliin kuvailisi.
Lohtuna odotteluusi se, että varmaan tuossa syys-lokakuussa alkaa olemaan jo paremmat leipäkelit teilläkin :peukkuy
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 12, 2006, 13:06
Nyt ei kyllä maha mittään vaan on ihan pakko heruttaa:

katso kuva tästä (http://static.flickr.com/66/212901274_66642c88ea.jpg?v=0)

Tuli nimittäin niin mainiota ruisleipää tuolla Healthy Bakereilta pihistetyllä juurella ja Kiallan jauhoista ( 5 kg säkki 17$), etten olisi oskunut moiseen pystyväni: normaalipaksuisia reikäleipiä, pinnasta rapeita, sisältä pehmeitä ja lämpimiä.  Juuren otin edellisen satsin taikinasta keskiviikkona ja alustin taikinan perjantai-iltana. Leivoin lauantai-aamuna kiertoilmauunissa 225 asteessa ilman paistokiviä.  5 reikäleipää siitä tuli. Voitelin ne uunista ottaessa valkosipuli-oliiviöljy-seoksella. Se antaa niihin sellaisen mukavan italialaisen säväyksen. Tuo vihreä dippi on eräänlaista "tuore-vegemitea" eli murskattua kurkkua, persiljaa ja korinateria ravintohiivahiutaleiden, mison ja tahinin sekä sitruunamehun kera. Ja tuo punainen taas on itse käyttämääni punahapankaalia. Se onnistui mainiosti, joskaan ei ole vielä ihan kypsää. Panin sen alulle vasta 2 viikkoa sitten.


Eiku syömään  :P
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - elokuu 12, 2006, 14:54
Hyvältä näyttää Timo :peukkuy
Kyllä kannattaa vähän heruttaakin :XXXX
Otsikko:
Kirjoitti: Jouko - elokuu 12, 2006, 20:54
Perskules Timo pitää varmaan heti maanantaina polkaista Scandinavian bakerille, rupes vesi valuun suupielistä siihen malliin.:god:
Otsikko: tummat on leivat
Kirjoitti: arixmel - elokuu 13, 2006, 08:34
good on ya Timo
joo olisin voinut olla auttamassa noiden leipien uunista otossa (ja olisit sitten nahnyt minun juoksevan hippulat vinkuen leivat kainalossa)...

mulla on nyt siina vaiheessa etta nappasin semmoisen kilon lisaa jauhoja juureen ja vaibasin siita ison taikinapallon, nyt se on ollut vuorokauden hapattumassa,,, taidan antaa olla muutaman paivan lisaa,,,mites onko se parempi tehda reika leivaksi vai vuokalimpuksi,,,pelottaa etta nouseeko tuo taikina vai ei...:sormetr:sormetr
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - elokuu 13, 2006, 12:52
Okei Timo, kymmenen vuotta sitten viimeksi itse kokeilin leiväntekoa ja sen mentyä vähän niin ja näin ei himoja hapatukseen ole ollut. Nyt toi kuva kuitenkin sai meikäläisenkin koukkuun ja suunnistan pakkaseen tonkimaan esille viimeisen Scandinavian Bakeryltä tilaamani limpun. Siitä on tarkoitus pala ottaa ja yrittää... Uuni saattaa olla se, jossa mennään metsään mutta yrittänyttähän ei laiteta. Toisaalta kun asiaa ajattelee, niin tuollainen uuni, jossa vastus on pohjalla, periaatteessa vastaa kyllä aika hyvin vanhaa kunnon leivinuunia kun altapäinhän se lämpö niissäkin tulee :?. Peukut pystyyn, hyvät dunderilaiset :peukkuy.
Otsikko: leivat on leivottu
Kirjoitti: arixmel - elokuu 14, 2006, 16:37
Do niin,
nappasin ne leivat viimeinkin uunin ja muistin ottaa poiskin,,ensiksi pitaa mainita etta toissa paivana taikina oli noussut tosi kuohkeaksi, jolloin paatin laittaa lisaa jauhoja ja tyostaa sita lisaa no olisi pitanyt heittaa se silloin uuniin, eli toisen tyoston jalkeen ei noussut yhta kuohkeaksi, no kylla se hiukan nousi, (ensimmainen reikaleipa tuli syotya yksin kymmenessa minuutissa, pelkkaa voita kyytipoikana)

mutta tyytyvainen en siihen ollut, kuori oli tuommoista oululaise jalkiuunin ja ison ruislimpun sekoitusta, mutta sisalta oli hiukan liina tiivista, pehmeaa mutta tiivista, pitaisi saada kuplat isommiksi,,,melkein tuli jo mieleen huijaus soodalla...ei sita tuommoisena kehtaa vieraalle tarjota (niinkuin olisin muka jollekin sita vapaaehtoisesti antamassa heh heh)

Maku oli yllattavan hapan, eli tuommoinen hapankorppumaine, ensimmainen mielikuva tuli niista suomesta myytavista kuivatuista reikaleivan puolikkaista,,varrasleipiako ne oli, eli samanlainen maku. no nyt pitaa jaadyttaa juuri ja kuulostella kuukausi etta yot lampiaa ja ei tartte juurta lamposena pitaa.
Cheers
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 14, 2006, 16:46
:peukkuy Juu, Peukkuja vaan Katille  ja Arille ja kaikille muillekin kotileipureille ja -kokeille. On se hyvä, ettei leiväntekoperinne ja -taito maasta ihan katoa noiden vanhempien siirtolaisluokkien myötä.

Ja viime hetken vinkkejä:  peitä astia kunnolla, etteivät torakat ja muurhaiset pääse jaolle, muttei ilmatiiviisti kuitenkaan. Älä käytä alhaalta lämpiävässä uunissa uunin levyistä peltiä tai arinaa vaan anna kuuman ilman nousta myös ylös.  Se, että teetkö vuokaleipää vai reikäleipiä, on ainakin osittain makuasia. Minä pidän reikäleivistä siksi, että haluan paljon kovaa kuorta leipiini. Reikäleivät myöskin paistuvat paremmin kuin limppu, jos ovat nimittäin ohuempia. Jos jää leipä raa'aksi, sitä saa paranneltua tekemällä siitä paistettuja leipäkuutioita.

Olivat nuo leipäni lauantaina tuoreeltaan taivaallisen makuisia. Ja kaikkihan tietävät, että ruisleipää ei oikeastaan pitäisi syödä tuoreeltaan vaan sen pitäisi antaa jälkikypsyä vähintäänkin vuorokauden verran. Oli siinä perhesopu sitten koetuksella kun sisäinen luftwaffeni oikein intoutui. Ei ollut varmaankaan taikinakaan hapattunut tarpeeksi, sillä olen huomannut, että kunnolla hapatettu leipä aiheuttaa vähemmän oireita.
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 14, 2006, 16:54
Ari, Kyllä ne jotkut lisäävät hapanleipään myös hiivaa tuomaan ilmavuutta ja kuohkeutta. Toiset lisäävät myös vehnä- ja/tai ohrajauhoja.  Minä en, sillä minä pidän juuri kovasta ja tiiviistä leivästä.  Kuvauksesi mausta on aika paljon samaa kuin mulla.
Otsikko: reseptin muokkaus
Kirjoitti: arixmel - elokuu 14, 2006, 19:15
Timo,

minkas takia reikaleivassa on ne reiat, muistan jostain lapsuudesta nahneeni entisajan talojen kuvia joissa heilla oli ne leipa vartaat tahi jotkut seipaat tuvan katossa roikkumassa,,,minkalaista leipaa ne niissa sitten roikotti,,,meinaan jos minun leipani sinne laittais pariksi paivaksi roikkumaan niin siita sais myotya paloja Berliinin muurina Ebay:ssa...jos ne palat siita leivasta sais lohkottua.

Joo kylla se reikaleivan runsaampi pinta-ala on hyva meille kuoren ystaville (olen ihan omiaan tanne kun tykkaan myos paikallisesti paistetusta pihvista, eli kaanna sata kertaa etta se on kunnolla kuivaa,,vaikka itse kannan viela pari kertaa ja jatan siihen etta tulis jerkya :))

ajattelin muokata tuota reseptia silla tavalla etta seuraavaksi tempasen juureen puoli kiloa ruista ja puoli kiloa wholemeal jauhoja,,onkos nuo nyt kokojyvasta jauhettuja,  niitten saatavuus kun on hyva ja niiden rakenne on mielenkiintoisempi kuin normaalien siivottujen jauhojen,,,tjaa vois kokeilla nostattaa niita,,,sitten kun paasen sinne asti niin kerron milta maistuu. ja kuinka rakenne muuttuul. ai niin hauskin paiva pojan elamassa oli kun han tempasi purkin papuja aamupalaksi,,,:P
:)
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 14, 2006, 19:44
Ari, Vastauksena leivän reikäihmettelyysi, nousee mieleen 70-luvun vasemmistorunoutta: "niin kauan kun leivästä jää reikä leipojan käteen / jääköön rakkaudesta puhuminen pastorien houreeksi.". Eli se ois se reikä niin kuin sen leipurin palkka :D No, kaikkihan tiedämme, että nykyään työläisillä menee paljon tuota paremmin.  Minä olen leivän historiasta oppinut sen, että ennen vanhaan Suomessa noudatettiin kahta leipäperinnettä: itäistä ja läntistä. Idässä leivottiin leipää vähintään kerran viikossa, ja ne olivat joko limppuja tai sitten piirakoita. Lännessä sen sijaan leivottiin vain muutama kerta vuodessa, ja se oli juuri tuota reikäleipää. Leivät laitettin, niin kuin kerrot, vartaisiin ja vartaat ripustettin tuvan kattoon. Leipä tosiaankin kovettui ajan kuluessa, mutta ennen syöntiä se liotettiin, joko maidossa tai oluessa, ja taidettiinpa ainakin jossain päin tehdä jopa keitoksi asti.

Joo, kokeile vaan noita kokojyvävehnäjauhoja leipääsi. Mutta pistä sekaan myös vähän ohraa. Tulee kiva säväys. Ja, kuten olen aiemmin mainostanut, maukkaampaa kuin tavallinen vehnä on intialainen atta (Aasia-kaupasta nimellä atta flour (joka on itse asiassa vehnää, melkein kokojyväistä tai sitten spelttiä.  Lisää vinkkejä saat tuolta hapanleipäsivustolta. Siellä oli mm. käytetty punaviiniä taikinan nesteenä.  
Ai niin, itse unohdin kertoa, että omassa leivässä oli hieman pellavansiemeniä. Ne parantavat leivän säilyvyyttä.
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - elokuu 14, 2006, 23:00
Kääk! Mitään ei ole lasissa tapahtunut. Tai siis leipä on pehmennyt ja osa makaa pohjalla, osa pinnalla ja vesi on hyvin tummaa. Tuoksuu kyllä ihan hyvälle mutta näinköhän tuo lähtee happanemaan??? :confuse Sellaisen jutun huomasin, että kun tuota SB:n limppua söin soodaveden kera niin kielellä se melkein kupli. Osaako joku tieteellisen selityksen tuolle ilmiölle? Ja niin siis en syönyt tuota juuren tekelettä vaan ihan sitä loppulimppua...
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - elokuu 15, 2006, 00:43
vielä kerran kemiasta ennenkuin teen metsurilupauksen... :)

Leokatti :), syitä kuplinnalle on useitakin: soodaveden hiilihappo tai oikeammin siitä nopeasti muodostuva hiilidioksidi on lämpimässä suussa vähemmän liukoista kuin jääkaapissa ja muutenkin viileässä, joten se muodostaa kuplia (= hiilidioksidia). Tästä syystähän limppari tms. kuohuu lämpimänä avattuna enemmän kuin kylmänä. Lisäksi soodavedessä oleva hiilihappo hajoaa happamassa (oletan leivän olleen hapanlimppua?) helpommin taas hiilidioksidiksi ja vedeksi => enemmän kuplia. Myöskin jos leivän leivonnassa on käytetty soodaa, siitä tulee taas suuhun karbonaattia, joka muodostaa soodavedessä happamissa oloissa taas lisää hiilihappoa, josta lisää hiilidioksidia jne. Eli luulisin kyseessä olevan summa summarum yhteisvaikutuksen näistä kaikista. Ja jos haluat vielä lisää kuplia, pitäisi toimia niin, että syöt leivän kuumana, ja hapansillin kera. :)
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - elokuu 15, 2006, 09:52
Hi hi :P:P, arvaapa ketä ajattelin, kun kysymyksen kirjoitin...:pepsodent. Tuota minä vähän ittekin sottailin, että olisivatko lisänneet soodaa leipään. Tänäkään aamuna lasissa ei näy vaahtoa :(. Hieman happamelle se tuoksahtaa, siis ei pahalle mutta niinkuin siellä muka olisi jotain tapahtumassa. Kuinkahan monta päivää tuota uskaltaa seisottaa ennen kuin viskaa vesilintua (alkoi viimein sataa, joten sorsia uiskentelee pihanurmikolla)? Timo, Ari! Apua!!
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 15, 2006, 10:20
Kati, Kyllä sitä uskaltaa viikon-parikin seisottaa sitä juurta.  Jos se happamalle tuoksahtaa, niin käyminen on alkanut. Sekoittele välillä esim. syömäpuikolla. En tiedä, onko taikauskoa, mutta olen oppinut, että metallisilla välineillä ei saisi sekoittaa mitään käymistuotteita. Jos huomenna ei ole tapahtunut mitään muutosta, mutta juuri on edelleenkin hyvän tuoksuinen, voit laittaa sen isompaan astiaan ja lisätä vähän vettä sekä ruisjauhoja. Aluksi ehkä desilitran verran ja katsoa, mitä tapahtuu.  Saattaa olla, että tuossa Skandileipomon leivässä ei ollut elävää juurta lainkaan, vaan bakteerit tulevat ilmasta?  

Enpä ole kuullutkaan, että limppua syödään suolaveden kera. Ilmeisesti happamuuden neutraloimiseksi niin tehdään ?

Ja yksi vinkki vielä valmiita leipiä varten. Nehän kannattaa laittaa pehmenemään pellava- hamppu- tai puuvillakankaan sisään. Minä laitan ne puhtaaseen leivinliinaan tai täkäläiseen vanukkaan teossa käytettyyn kankaaseen ja sitten vielä sen ympärille muutaman liinan lisää, ja muovipussin päälle, jos haluaa vielä pehmeämmäksi. Ja sitten niiden pitää siellä liinojen sisässä muhia ... niin kauan kuin hermot kestää odottaa.

J.K. Siis soodaveden piti sanomani eikä suolaveden ...
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - elokuu 15, 2006, 10:46
Kiitos Timo. Leivinliina-asia on hoidossa - ja hyvässä sellaisessa!! Karjalaisen mestarikokkimummoni kuoltua sain Suomesta perintöpaketin, joka sisälsi mm. mummon pellavaisen leivinliinan. Toivoa sopii, että siitä joku taika tarttuu jälkipolveenkin :sormetr.

Täytyy varmaan käydä ostamassa uusia ruisjauhoja. Kävin ruokakomerolla tutkiskelemassa säkkiä ja hupsheijaa - se on 3 vuotta vanha. Ihan äsken ei karjalanpiirakoita ole siis leivottu...:eye:

Edit: Niin se soodaveden juonti limpun kanssa oli ihan vahinkolaukaus. Mielenkiintoinen kokemus sinänsä...
Otsikko:
Kirjoitti: sanni - elokuu 15, 2006, 16:42
No niin, epidemia leviaa...

Luulen, etta se oli toi Timon laittama kuva, minka vuoksi tassakin huushollissa on ruisleipa aluillaan eka kertaa!
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - elokuu 15, 2006, 17:06
Lisäsin tänäaamuna noin desin noita vanhoja jauhoja, kun uusia en vielä ole ehtinyt hakemaan ja jo kävi hirveä kuhina lasissa. Nyt se kuplii iloisesti eli happanee happanee...

Mistä Sanni teit juuren?
Otsikko:
Kirjoitti: sanni - elokuu 15, 2006, 17:16
Oon jo joskus aikaisemmin mainostanut meidan lahikadun venalaista Golden Rye Bakerya, eli heidan leivastaan nappasin palan ja laitoin veteen. Kokeilu alkoi siis vasta tanaan lounasaikaan, joten jatkosta en viela tieda...

Loysin muuten kivan sivustonkin kaikille fanaatikoille: www.ruisleipa.net ja siella mainostettiin kirjaa  ?Ruis ? suomalaisten salainen ase? (Atena 2004). Kirjan on kirjoittanut Ulla Rauramo. Sivuilla on myos pari reseptia.
Otsikko:
Kirjoitti: Merja - elokuu 15, 2006, 18:09
Täytyy nyt vähän liittyä keskusteluun sen verran että hapanleivän teossahan ei yleensä lisätä mitään bakteereja juureen. Kun hapanleipä paistetaan, uunissa takuulla kuolee bakteerit (siellä on aika kuuma), mutta idea vanhan hapanleivän lisäämisessä on, että se tekee alkuliemeen sopivan pH:n (eli happamuuden), jolloin kaikkialla ympärillämme hengailevat bakteerit, joilla on tendenssiä kasvaa happamissa olosuhteissa - eli yleensä maitohappobakteerit - saavat oivat kasvuolosuhteet. Kaikkialla ympärillämme elää myös hiivoja, joista jotkut lajikkeet diggaavat happamia olosuhteita, nämä alkavat myös kasvaa liemessä. Kun liemi on kunnolla hapanta ja sokeritonta, esim. homeet eivät niin viihdy siinä.

Eli liemeen voidaan lisätä mitä tahansa hapanta leipää, hapankorppukin käy. Mikäli se on valmistettu ilman sokeria ja se on kunnolla hapanta. Hapattaminen epäonnistuu helpoimmin kun lisää vain ruisjauhoja ja vettä, mutta periaatteessa siitä voi aloittaa.

biokemiallista tietämystään jakaa elintarvikekemiaakin opiskellut,
Merja:D
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 15, 2006, 19:44
Kiitos Merjalle lisävalaisusta. Olenkin joskus tuota ihmetellyt, miten ne maitohappobakteerit voivat selvitä hengissä uunissa.  

Ja mukava, että leipäkerhoon liittyy uusia jäseniä. Nyt meitä onkin kohta maan joka kolkalta. Sydney tosin puuttuu vielä.

Minä sain tänään postissa pussillisen reissumiestä. Olin pyytänyt sitä Suomesta ihan vertaillakseni omia leipiäni siihen sekä Oululaisen jälkiuunileipään. Täytyypä sanoa, että reissumies oli aika pettymys. Ei se maistu niin rukiiselta kuin minun leipäni tai jälkiuunileipä. Lisäksi se on niin tavattoman suolaista. Samalla tuli vilkaistua reissumiehen ainesosaluettelo. Leivontaan käytetty aineksina täysjyväruista 47% (jauhoja ja rouhetta), vettä, vehnäjauhoja, vehnälesettä, ruismallasta, perunahiutaleita, hiivaa ja suolaa.   Eli siinä vinkkinä Arille: laitapa vehnäjauhoja, hiivaa ja perunaa  leipääsi.
Otsikko: reissumies
Kirjoitti: arixmel - elokuu 16, 2006, 08:03
Timo
mielenkiintoisia ainesosia tuossa reissumiehessa.

tuota mallasta, se maltaan maku kehittyy ilmeisesti noilla kotitekoisilla juurilla itsekin, meinaan kun oma on aina tuoksunut jollekin oluen tapaiselle,,tuommoista rouhettua ruisjauhoa kun sais,,,pitas varmaan omat rukiit kasvattaa.
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 16, 2006, 08:54
Ari,
Nuo mun aiemmin esittelemät idätetyt ja jauhetut rukiinjyvät korvaavat mielestäni tuon rouheen ja osittain maltaatkin. Maltaathan ovat juuri idätettyjä jyviä, jotka on idätyksen jälkeen imellytetty ja kuivattu.  Olen joskus muinaisuudessa kyllä harrastanut oluenpanoakin, ja kotikaljan. Niitä molempia voi tehdä myös rukiista. Katslepa seuraavaksi siellä kotiolutosastolla löytyykö mitään otsikoilla  rye beer  tai roggenbier. Saattaa nimittäin löytyä ruisoluen valmistuspaketti, josta voit sitten ottaa vähän mäskiä leipäänkin, vaikkapa oluenpanon jälkeen jos et ennen raski.

Tuo Sannin löytämä ruisleipa.net "Ruisveljet" on muuten ihan oiva sivusto. Sieltä löytyy muitakin rukiin käyttökohteita ihan punamultamaalista alkaen (oiskin ihan kiva maalata talonsa itse tehdyllä ruisvellillä, ois siinä naapureilla naurussa pitelemistä. Meillä kun on kivitalo.). Sitten mämmit, kotikaljat, kukot ja rättänä eli mustikalla täytetty ruis-ohrakuorinen kukko. Sitä pitää tehdä joskus. Syön jo nyt aika usein ruisleipää mustikkahillon kanssa - ja erikoisuutena sekoitan siihen sesaminsiementahnaa.  

Ja kun ei mustikoita ole tarpeeksi mustikkakukkoon, voisi vähän soveltaa ja tehdäkin ruis-ohrakuorinen mangokukko kunhan sesonkin tässä parin kuukauden päästä alkaa.  Vinkkinä vain muillekin nuo kukot ja ruiskuoressa paistaminen. Melkein mitä tahansa uunissa laitettavaa kiinteätä ruokaa voi paistaa ruiskuoressa.
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - elokuu 16, 2006, 13:47
Timo prrrk... meikäläisen dieetti menee räppänästä pihalle noilla puheilla. Mustikkakukkoa.... :itke:itke:itke. Mulla on ohjekin tuohon jossain vaikka eihän se ihmeellistä ohjetta kaipaa.

Kippasin illalla juurentekeleeni kulhoon ja lisäsin vettä ja jauhoja. Löysin kipolle hyvän paikan mikron päältä, jääkaapin vierestä. Molemmat, varsinkin jääkaappi kun hurraa koko ajan, tuottavat miellyttävän lämmön joka myös on tasainen ja nyt taikinanalkuni tuoksuu niin mahtavalle, että hammasta purren vältin kiusausta tökätä sormeni siihen ja maistaa. Nam!
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 16, 2006, 14:13
Kati,  Ei se ruisleipä tai mustikkakukko lihota lainkaan kunhan vain et pane päälle voita, kermaa, juustoa etkä mitään rasvaista. Eikä mustikkakukon kanssa sitten ehdottomasti mitään jäätelöitä tai kermavaahtoja. Juu, helppo sanoa, tiedän.

Ei kait ne mikrouunin säteet tapa maitohappobakteereja?

Lisää itsekuriharjoituksia luvassa sitten paistamisen jälkeen. Kuten muistat, tuoretta ruisleipää ei voi syödä, vaan sen jälkikypsymistä pitää odottaa vuorokausi,  piiiiiiiiiitkä vuorokausi :D
Otsikko: itsekuria
Kirjoitti: arixmel - elokuu 17, 2006, 07:39
Tuoretta ruisleipaa ei voi syoda,,,
kylla voi ja taytyykin..eli makuasia, itse muistan jo poikana oppineeni milloin kjauppoihin tuli uunituoreet ruisleivat..jam
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 17, 2006, 10:20
Joo, Ari, mä vaan nyt vähän Katia kiusoittelin, vaikka onkin tuossa jutussa totta toinen puoli. Jotkut nimittäin sanovat, ettei todellakaan saisi syödä leipomatuoreena, vaan leipien pitäisi kunnolla jäähtyä ensin   Muistan kyllä itsekin lapsuudesta kun lähikauppaan tuli ruisleipää. Linja-auto jätti pysäkillemme ison leipäpaketin, jonka kauppias sitten haki kärryillä. Monesti koulukyytiä odotellessa haisteltiin sitä ruisleipäpakettia, jonka  edellinen auto oli pysäkille jättänyt. Niin kilttejä oltiin, ettei kukaan uskaltanut ottaa leipämaistiaisia omin luvin :hahhaa
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - elokuu 17, 2006, 10:35
Paistoinpa illalla leivät... voi jummi mitkä tuoksut! Itsekuria harrastin kaksi ja puoli tuntia uunistaoton jälkeen ja sitten revin villashaalin ja pellavaliinan sivuun ja annoin periksi... Kyllä siitä ihan ruisleivän makuista tuli, eikä liian tiivistäkään. Nyt joutuu itsekuri tosi koetukselle kun se tuolta ruokakaapista huutelee... kääk!  Vähän kauemmin olisivat saaneet olla uunissa, keskusta on vähän liian pehmyt. Taidan viikonloppuna väsätä uuden limpun ja hienosäätää paistoaikaa. Nyt olivat 40 minuuttia noin 290 asteessa. Yön yli pellavaliinan ja villashaalin sisässä ja tänäaamuna vielä sen verran lämpimät että voi suli... NAM!
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 17, 2006, 12:10
Kati, eiks oo kuvia :? :P

Sanoin varmaan jo, mutta toistetaan. Jos on leipä liian raakaa sisältä,  voit kuutioida sen tai siivuttaa kuten ranskalaiset perunat ja paistaa pannulla valkosipulivoissa (tai kasvisöljyssä).
Niitä kuutioita voi sitten laittaa vaikka salaattiin tai syödä sellaisenaan.  Meneepä sujuvasti taas tuonne venäläisen ruokaperinteen puolelle eli yksiin tuon toisen ketjun kanssa.

Mulla on viimeiset viipaleet lauantaina leivotusta viiden limpun satsista menossa. Pitää leipoa uusi satsi ainakin ennen kuin kuin talteen ottamani juuri pilaantuu eli parin-kolmen viikon sisään ehkä.
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - elokuu 17, 2006, 13:46
Sori Timo, en ole jaksanut paneutua noihin kuva-asioihin enkä edes tiedä, minne ne vois lykätä netissä...:sorry

En taida kuitenkaan paistella noista kuutioita, kun näköjään menee ihan leipänäkin. Tein ainoastaan kaksi pientä limppua (sellasia DD-kupin kokoisia - heh - niistä tuli ihan tekorintojen näköisetkin kun ei ne laskeneetkaan lieriöistä leivän näköiseksi - senkään takia niistä ei kuvia ilkeä levitellä. Syyttävät vielä limppupornosta :hahhaa). Yksi "tisu" on jo tuhottu :D.
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 17, 2006, 14:13
Vai semmoisia teillä :hahhaa

Teemaa jatkaakseni, voisin "laittaa silikonit" eli alkaa paistamaan leipäni nissä punaisissa silikonivuo'issa.

Limppuporno voisi olla kyllä ihan mukava bisnesidea toteutettavaksi. Ehkä nuo maalaiskylien perusaussi-aikamiespojat saisi siitä hyvinkin innostumaan. :hahhaa

Ja korjaus edelliseen viestiin. Eihän mulla tietystikään ollut viiden limpun vaan viiden reikäleivän satsi.
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - elokuu 17, 2006, 15:34
:hahhaa:god: Kiitos nauruista!
Otsikko: leipakuutiot
Kirjoitti: arixmel - elokuu 18, 2006, 06:42
Timo,
tuosta sinun hiukan raaaksi jaaneen leivan paistamis ideasta tuli illalla mieleen niiden uunijatkokasittely,
eli laitoin illalla uunissa illallista ja minulla oli yksi limpullinen suikaloitua, aavistuksen keskelta raakaa limppua,,,ah niista suikalaeista tulee hyvia ranskalaisten perunoiden yms. lisukkeita...ja jaatyneena sama "kypsennysaika".
jam:P
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 18, 2006, 08:26
Joo, Ari, hyvä idea. Parempi kuin upporasvassa paistaminen, ainakin vyötärövaikutusten suhteen. Minä olen lisännyt ruisleipäkuutioita tai mainitsemiasi suikaleita aika moniinkin ruokiin,  mm. vokkipaistettuihin vihanneksiin. Ja sitten kookoskermaa päälle :P
Otsikko:
Kirjoitti: Merja - elokuu 23, 2006, 19:50
Pakko minunkin on sitten sitä ruisleipää ruveta vääntämään kun kaikki muutkin :roue

Käytiin nääs Scandinavian Bakery Cafeessa ja täytyy sanoa että heidän ruisleipänsä ei kolahtanut. Täytyy tehrä itte. Arin hippimarkkinaruisleipä oli parempaa, missäs sen ostitkaan? Täytyy kunnon tutkijana laittaa juuri nousemaan sekä hapankorpuista että SBC:n leivästä, voi sitten tehdä vertailevaa tutkimusta (tai heittää toisen pois).

Täytyy vaan löytää ruisjauhoja jostain...:eye:

Merja - tuleva jauhopeukalo
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - elokuu 23, 2006, 21:07
Hiano homma Merja :peukkuy. Et ole tarpeeksi kauan kärsinyt ruisleivän puutteesta kun SBC:n leipä ei vielä kelpaa :roue. Olihan se meilläkin vähän tiivistä, mutta rauhoitti oireet. Ja täytyy sanoa, että mahtava juuri siitä tuli!! Pyöräytin eilen yhden limpun opetellen uunini ominaisuuksia. Tällä kertaa limppu oli uunissa noin 65 minuuttia 290 asteessa. Sisältä on nyt minulle sopivaa (pehmeätä) mutta kuoresta tuli vähän liiankin rapea. Eli kannattaisiko laskea asteita ja lisätä aikaa uunissa vai mitäpä muut leiväntekijät suosittelevat? Ai niin, ja laitoin tällä kerralla myös pari desiä vehnäjauhoja sekaan kevennykseksi.

Onnea Merjan juurelle!
Otsikko: Pehmea kuorista
Kirjoitti: hanskie - elokuu 23, 2006, 21:30
limppua ja/tai reikaleipaa saa, kun peittaa leivat paistamisen jalkeen liinalla ja paallimmaiseksi vaikka pari puhdasta muovikassia tiiviisti ymparille ja antaa muhia puolisen tuntia ........ silti sen jalkeen leipa on viela sopivan lamminta voin ja kylman maidon kera. Se kuori sitten kovettuu taas uudestaan itsestaan,  jos leipa vaan sailyy pitempia aikoja syomatta
:confuse
Otsikko: Northeby st
Kirjoitti: arixmel - elokuu 24, 2006, 07:16
Merja,
Leipa oli Northeby St (windsor, just kaupungin pohjois puolella) markkinoilta (lauantaisin 06-10 aamulla).

sielta loytyy myos ruisjauhoja 1kg pusseissa vahan alle 4 taalaa pussi,,,muussa tapauksessa Colesista loytyy keltapunaisia Kiallan pusseja.

tadaa
Otsikko:
Kirjoitti: Merja - elokuu 24, 2006, 08:49
LainaaAlkuperäinen postittaja Leokatti
 Et ole tarpeeksi kauan kärsinyt ruisleivän puutteesta kun SBC:n leipä ei vielä kelpaa :roue.  

Osuit Kati varmaan ihan ytimeen :D

Ei se pahaa ollut, mutta kun suussa on viela suomiruisleivalle herkistyneita makureseptoreita niin vaikea on sulattaa kopioita. Ja toisaalta, kun nain sen Timon kuvan omista leivistaan niin... No, sanotaan ettei ne niin herkullisilta SBC:ssa nayttaneet.

Mutta SBC:n lihapiirakat oli namia!!!!!

Kiitti Ari, ihmettelin muuten Wooliksessa etta ei ruisjauhoja missaan, mutta pitaa pistaa mies tanaan asialle. Colesissa oli muuten mansikat halpoja, 375g oli alle 3$.

Merja

ps. kuuntelin aamulla lenkilla Mamban 'Viela on kesaa jaljella' ja piti poistaa toi talvinen QLD, viela on kesaa jaljella 10kk. Jep jep.:XXXX:XXXX:XXXX
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 24, 2006, 09:25
On tullut jo aikaisemmin sanottua, mutta menköön nyt uusiksi, ettei ruisjauhoja kannata etsiä tavallisista valintamyymälöistä. Nuo Kiallan punakeltaisessa muovipussissa myytävät jauhot eivät ole hyviä, lienevätkö enemmän puurojauhoja kuitenkin. Ja hintavia ovat myöskin kun pitää puolen kilon pusseissa ostaa.

Suosittelen, Merja, että pistät ukon mieluummin käymään terveyskaupassa "Health food store" ja ostamaan sieltä 5 kilon pussin Kiallan ruisjauhoja. Ne sopivat leivän tekoon paremmin.

Ja vinkkinä brisbanelaisille,  Finnfest 2006-ketjussa (http://www.dundernews.com/viestitaulu/viewthread.php?tid=3146) Urul mainostaa Finlandia-kylässä vietettävää tilaisuutta, jossa myydään ruisleipää. Samalla voisitte kysyä mieheltä, miltä myllyltä hän ostaa käyttämänsä ruisjauhot. Hän on niitä aiemmin täällä kehunut. Saa varmasti takuulla tuoreempia jauhoja kuin kaupoista.

Kati, noista lämpötiloista. Kuullostaa aika korkealta tuo 290 astetta.  Minä säädän kiertoilmauunini ensin maksimiin eli tuonne n. 300-asteeseen, mutta pudotan lämmön n. 10 minuutin jälkeen 225 - 240:een.  Eivätpä ole uuneissa nuo lämpötilat kovin tarkkoja, joten kokeilemalla selviää paras tulos.  Käsittääkseni kuitenkin sääntö on se, että mitä kauemmin paistaa sen kovempia tulee.  Minä itse käytän tuota hanskien mainitsemaa jälkikypsytystä ja pehmennystä liinan alla. Myöskin  oliiviöljyllä voitelen heti uunista otettua.
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - elokuu 24, 2006, 14:01
Minä laitoin sen kyllä puuvillaliinan (sen perintöliinan) sisään ja käärin villashaaliin sekä vielä sen päälle paksun muovipussin (Myerin pussi) ja oli yön yli muhimassa (aamulla vielä niin lämmin, että voi suli), mutta siitä huolimatta kuori muistuttaa ennemminkin kalakukon kuorta (nam!) kuin ruisleipää. Noin niin kuin koostumukseltaan, maku on kyllä eri. Tavasin jostain että asteita pitäisi olla 300, mutta olisinko missannut tuon lämmön alentamisen... Öljyn käyttöä haluaisin välttää ylimääräisen energian takia...

No, uutta putkeen taas ensi viikolla - kyllä se sieltä löytynee. Kiitoksia Hannu ja Timo.

Lisäys: minä löydän ruisjauhot leivontaan erikoistuneista liikkeistä, paikallinen nimeltään You Can Bake It (http://www.bakeit.com.au/index.htm).
Otsikko:
Kirjoitti: RUU - elokuu 24, 2006, 21:46
LainaaAlkuperäinen postittaja Timo
ettei ruisjauhoja kannata etsiä tavallisista valintamyymälöistä. Nuo Kiallan punakeltaisessa muovipussissa myytävät jauhot eivät ole hyviä

Ei meille nyt tietenkään mitään huonoja jauhoja kotiin eksynyt! Älkää nyt unta nähkö, että meidän standardilähiön standardi-Colesissa olisi ollut muuta kuin vehnäjauhoja. :o
Ei ollut maissia, ei riisiä, eikä tietenkään ruistakaan (tai sitten en tajunnut niitä jauho- ja terveyshyllyiltä). Että ei tarvinnut shopata puurojauhoja. IMHO, huonoa valikoimasuunnittelua mutta kai menee vielä pari vuosikymmentä ennen kuin standardilähiön standardiaussi osaa kysellä rukiin perään. :eureka
Harmi, kun ei ollut aikaa jäädä marisemaan asiasta kaupan vetäjälle. Hiukan oli yksipuolisesti täytetty ne lukuisat hyllymetrit... :nuttu:
Otsikko: Pompannappien
Kirjoitti: hanskie - elokuu 24, 2006, 22:20
paistolampotila oli sinulla Kati! 290 C+ on liian korkea lampotila leivanpaistolle. Mutta jos haluat tehda Pompannappeja, niin se on hyva kuumuus.     :confuse     Pompannapit ovat eraanlainen muunnos hapankorpuista ja joita teki aikoinaan Tampereella Linkosuon leipomo.

Nysetulee meinaa Resetti :
 
Leivo hapanleipataikina hieman normaalia sitkoisemmaksi ja nostata. Knog down ja kauli kaksi noin 1-2 millia vahvaa samansuuruista taikinalevya. Jauhota toinen levy kevyesti paalta ja nosta toinen levy sen paalle.
Painele juomalasilla, kupilla, mukilla tms. levysta pyoreita kiekkoja ja aseta uunipellille.Tarkista vain etta kiekon reunat ovat liittyneet hyvin yhteen.   Uudelleen nousemista ei tarvitse odottaa, vaan heita suoraan erittain kuumaan uuniin noin (290-300) 5-10 minuuttia. Kiekot turpoavat puolipalloiksi kovassa lammossa ja samalla kovettuvat. Ole tarkkana etteivat pala. Uunista ulos ja ala peita millaan vaan jata sellaisenaan ehka puoleksi tunniksi kun ovat jaahtyneet, nääs.

Lopuksi taytyy muistaa  yksi Manselainen perusasia: Mustamakkara on ainu koormettiruoka maailmassa, jota voi syora pipo paassa.   :hahhaa
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - elokuu 24, 2006, 23:20
Meilla Hameen takamailla sanotaan etta leivanreikia...

Olette te paakarit ihailtavaa sakkia! Ihan tuoksuu tanne asti ihana rukiin tuoksu.
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - elokuu 25, 2006, 02:09
Hanskie :D

Vai tamperelaisviritystä pompannapit? Äiti aikanaan ajoi pompannapilla... nääs pikku-fiiatilla... :) Linkosuo tekee muuten vieläkin noita Väinämöisen palttoonnappeja (http://www.linkosuo.fi/leipomo_kuivatleivat.html), tosi herkkuja ovatkin! :peukkuy Kakrusta asti niitä on rouskutettu Turussakin. :) Herkullisia reseptejä pompannappeja kokeileville löytyy myös Linkosuon sivuilta (http://www.linkosuo.fi/leipomo_reseptit_palttoo.html). Ai että kun alkoikin tehdä mieli...mmm vuohenjuustolla gratinoituina... :P
Otsikko: Pompannapeista
Kirjoitti: hanskie - elokuu 27, 2006, 15:29
puhun edelleen.   :pepsodent     Eevis kiitos vain linkistasi Linkosuolle, mutta nuo Vainamoisen Palttoonnapit eivat ole samoja mita mina tarkoitin ja olen joskus paistellut kotona. Nama Vainamoiset nakyvat olevan pienia latyskoita pyoreita leipia, kun taas Pompannapit olivat tuollaisia kananmunan kokoisia puff-leipia.

Eipa nayta olevan enaan Linkosuon tuoteesittelyssa. Vanhemmat Tamperelaiset varmaan muistavat, mista puhun. :eye:    :confuse  :itke

Niin taikka Timo, kun paranee flunsasta  ja palaa keskusteluun,  niin ehka Manselaisena tietaa ton, naas.

Se on Moro!!!!!!
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - elokuu 28, 2006, 21:42
Hanskie :D

Ei kyllä ne Väinämöisen palttoonnapit on ihan sellaisia myös kananmunankokoisia (onttoja) täyspalloja, kun pompannapit on puolipalloja. Sitten vaan halkaisee sen Väinämöisen napin niin on kaks puolpalloa, joihin voi tunkea täytteet. Nam. :P Mutta napeista ei käy kiisteleminen, yks tykkää palttoosta, toinen pompasta. :)Lapsuudesta muistan, että oli vielä lisäksi Joukahaisen "jotkut", millään ei tuu mieleen, mitä asusteita ne olisivat olleet... mutta ne oli muistaakseni lituskaisia? :eye:
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 29, 2006, 08:40
Täytyy tuottaa, Hanskie, pettymys monessa suhteessa. En ole manselainen enkä edes hämäläinen muuta kuin entisen (karjalaisen) sukunimeni puolesta. Palttoonnapeista on kyllä jokin hämärä mielikuva, muttei niin selkeää kuin Eeviksellä. Palttoonnappeja tuli joskus syötyä, mutta useammin noita Linkosuon varrasleipää ja nokkosvarrasleipää. Edelleenkin ne ovat siellä suosikkileipieni listan kärkipäässä.  Minäkin muistan Joukahaisen ... jotakin, mutta en muista mitä :nuttu:
Otsikko: kalevala leipia
Kirjoitti: arixmel - elokuu 29, 2006, 16:34
en kylla muista yhtaan kalevala aiheista leivan nimea mutta olen tainnut maistaa. tuo linkosuon nimen kuuleminen alkoi soittamaan kelloja, niittenhan tekemia ne minunkin syomat varrasleivat olivat,,,ja siita sitten tanaan mietiskelin etta tama tassakin palstalla kehityksen alla ollut juuri ja siita tulleet leivat muistuttavat eniten noita linkosuon tuotteita, eli ilmeisesti "normaali" ruisleivassa ei ole yhta hapan taikina vaan se on hiukan miedompaa tavaraa, normaali leivassa happamuuden taisi juuri maistaa kuoresta,

onpa taas tullut opittua paljon tuosta jalkikypsytyksesta,,,pahus kun jai meidan mummon pellavaliinat evakko reesta,, tallako kaikki on karjalasta : }
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - elokuu 29, 2006, 17:08
Hanskie :D Tarkistin vielä, ja järkytykseni oli suuri, kun huomasin, että ne ovat todella muuttaneet niitten palttoonnappien muodon lituskaksi!!! Ja asiakaspalautetta lähtee... Mitäs siitä etten ole n. 20 vuoteen niitä tässä välissä syönyt...mutta nyt haluan, ja kunnon pyöreitä! :D
Otsikko: ..
Kirjoitti: hanskie - elokuu 29, 2006, 17:39
Timo, Sorry mutta jostakin syysta vasemmassa aivolohkossani oli muistin hiven, etta olet Tampereelta kotoisin.  :god:  Mutta eipa kai tuossa haittoja syntynyt. Leivastahan tassa on puhe.   :pepsodent

Eevis,  :P  "pompan tai palttoon" ........ se on vain kosmetiikkaa silla perusaine on sama. Kateeksi kay kun sinun on niin helppoa vaan kavella kauppaan ja ostaa niita, kun meidan taas taytyy niita itse tehda . Kylla se on vaarin niin.....:itke

Moro taas......on kiire!!!!!!!!!!
Otsikko: maailman paras ruisleipa
Kirjoitti: arixmel - elokuu 30, 2006, 19:19
tai ainakin wooloowinin...eli paadyin taas leipomaan, ja aiempien suunnitelmien mukaan otin aiemmin tehdyn juuren ja sekoitin siihen puolet ruisjauhoja ja puolet colesin kokojyva (self raising) jauhoja...taman tein eilen ja nappasin sen samantien limpun muotoon (se Merjan laittama limpun kuva kummitteli mielessa) seka toisen reikaleivan muotoon (unohdin reian tosin)

no annoin olla vuorokauden kylmassa uunissa hapattumassa kunnes tanaan kypsytin kiertoilma uunissa 220 asteessa jotain 40 minuuttia, (ajasta niin tieda, mutta kauniin ruskeaksi ja sitten unohdin 5 minuuttia paalle)

leivat olivat nousseet noin 30-40 % alkuperaisestaan. limppu suhteessa enemman.

jonka jalkeen kaaraisin ensin valkoiseen Fitness Firstin "leivonta liinaan" ja sitten kuin kuumaa perunaa heitellen isoon pyyhkeeseen jonka jalkeen muovipussiin ja yritin unohtaa ne sinne..no parin tunnin jalkeen oli pakko repia ne sielta pussista,,,aivan mahtavan makuista , ulkokuori semmoinen parimillinen (limpussa hiukan ohuempi) ihanasti leukaperia tyollistava hiukan happamahko pirtean kevat aamun makuinen ja sisalta luonnon sienen kuohkea ja aivan sen oman opitun ruisleivan makuvaatimuksen mukainen. rukiinen ja pehmoine syksyisen rapu illan lampoinen..voila olen tyytyvainen itseeni...

eli itselle ohjeena teen myos seuraavalla kerralla jugurtin ja ruisleivan avulla juuren ja lisaan kokojyva jauhoja puolet lopputuotteeseen,,,ja se jalki kypsytys,,,mahtuiskohan viela suikale,,,hmmm...

(pirtea kevat aamu makuna tarkoitaa taustalla havaittavaa  teravyytta, syksyinen rapu ilta taasen pehmeytta ehka viittauksena kermamainen leppea,,,Toim huom.)
:peukkuy:peukkuy:sormetr:pepsodent
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 31, 2006, 09:38
Onnittelut oman juttusi löytämisestä, Ari !  Joku voisi sanoa, että eihän tuo enää ole aitoa ruisleipää, ja lisäksi saattaisi kummastella noiden itskohoavien juahojen käyttöä eli leivän kohottamista leivinjauheella (ruokasoodalla yms. kemikaaleilla). Mutta mikäs siinä, tärkeintä on se, että itse tykkää - ja perhe mahdollisesti.  Itse olen mieltynyt noihin täysrukiisiin tönkköleipiini, mutta voisi joskus kokeilla tehdä pehmeämpää ja kuohkeampaa niin kelpaisi puolisollekin.

Joko muuten oot, Ari, kokeillut noita Merjan jauhoja?  Toivottavasti edes suunnittlet niiden hankkimista, niin saataisiin kuulla lausuntosi  niistä.

Noista liinoista. Lieneekö mitään todellista eroa siinä, käyttääkö pellava- puuvilla vai hamppukankaisia liinoja? tai kenties peräti tekokuituja?  Itsellä on intialaisia puuvillaliinoja ja yksi Suomesta saatu pellavainen, mutta pitää hankkia lisää.  Löytyykö tästä maasta mistään pellavaisia, joita ei ole värjätty?
Otsikko: seuraava aamu
Kirjoitti: arixmel - elokuu 31, 2006, 11:46
Timo,
edit: unohdin mainita etta omat maku tahi muuta aistit ei osaa sanoa eroa suomalaisen vaalean (eli vaaleampi kuin oululaisen jalkiuuni leipa varina beige?) paikallisen 100%??ruis (sattu olemaan vertailu suikale pakkasessa) ja oman 50/50 jauhoisen ruisleivan koostumuksessa. joko omat makuaistit ovat tuhoutuneet vegimitin avulla tai suomessa normaali ruisleipa on vehnalla jatkettua ja taalla se tehdaan kirkkain silmin sanoen sen olevan taytta tavaraa,,,tai se on vain minun aistit...)

ja ai niin lituskaiseen (siihen reiattomaan reikaleipaan) tulee enemman makua.

suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, nyt leivat ovat yon vanhoja, ja kuori maistuu jalkiuunileivalta (olen syonyt niin paljon etta on huono omatunto) ja sisalta yha pehmea, rakenne enemman semmoinen huokoinen kuin tiivis, eli huokoiset on kuten paahtoleivassa (omassa rukiisessa huokoset oli pienempia).

itse leivan maku on kuten suomalaisen ruisleivan (muistista) kuten myos vari, poikkeuksena jalkiuuni leipa joka on tummempaa
onneksi perhe ei ole niin hulluna tahan. (ei saa edes toita tehtya, kirjoitan leipa toisessa kadessa:)
kumarrus ja kiitos  kaikille vinkkinsa jakaneille
Otsikko: Laiskiaisen juureton versio
Kirjoitti: Tuipa - syyskuu 01, 2006, 17:36
En ole viela tohtinut leipoa oikeaa juurellista leipaa, mutta loysin maukkaan laiska-version; hyva jauhomix leipakoneeseen. Eli Laucke firman, german grain mix. Oli todella maukasta koneleivaksi!
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - syyskuu 04, 2006, 22:58
Do diin. Alkoi juuri pitää sellaista elämää, että pakko oli pyöräyttää limppu. Paistolämpötilat alkavat pikkuhiljaa löytymään (kiitos pojat). Leipä on vielä kääreissään kypsymässä, mutta leikkasin siitä pienen palan ja näyttäisi olevan melko lailla nappiin. Lisäsin sellerinsiemeniä kun kaapissa sattui olemaan, mutta niitä en suosittele - tuli vähän oudon makuinen leipä... :peukkua
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - syyskuu 07, 2006, 01:40
Timo :D Koska tiedän, että sinäkin olet viettänyt unettomia öitä (http://www.addis-welt.de/smilie/smilie/mix/aloneinthedark.gif):D miettien pääsi puhki Joukahaisen........... jotain... niin ilouutisia: ei ne olleetkaan mitään Joukahaisen jutskia, vaan Lemminkäisen Kuplia (http://www.linkosuo.net/thumbs/tlk.jpg)!!! Sellaisia onttoja palloja tosiaan, ja paketti on just se sama jonka näkömuistilla lapsuudesta muistin! Kyselin kaikilta sukulaisilta, tutuilta ja vierailtakin, muttei kukaan muistanut (pikkuveli totesi, että ei kiinnosta, olkoon #@%& vaikka Joukahaisen Jätekorput! :D), ja sain muutkin tuskaisina muistelemaan asiaa yöt ympäri. :hahhaa Laitoin aikoja sitten jo Linkosuon asiakaspalveluun meiliä, mutta hieman yllättävästi ei vastausta. No tänään sain vihdoin soitettua sinne heidän aukioloaikanaan, ja siellä kiltti täti kertoi, että joku muu oli kysynyt samaa asiaa eilen... :eye: Ja sitten kertoi tuon Lemminkäisen Kuplat. :) Vaikkeivat löydy Linkosuon sivuilta enää tuotteena vaan pelkkänä arkistokuvana, niin KUULEMMA (näin täti väitti) niitä olisi yhä saatavana. Ah, ihanaa kun saa vihdoin nukkua! :hahhaa

Ai niin ja Hanskie :D, muistelin kyllä näköjään näitä Lemminkäisiä kun palloista selitin, enpä enää väitäkään muistavani, että ne Väinämöiset olisivat tuota nykyistä pallomaisempia olleet. :)
Otsikko: ..
Kirjoitti: hanskie - syyskuu 07, 2006, 05:46
Ihmisen muisti on hailyvainen  :confuse    Olisin melkein mennyt vannomaan etta muistin noiden kuplien nimen oikein.

Mutta hienoa tyota Eevis, paaset viela pitkalle tuollaisella perusteellisella periksiantamattomuudella.  :peukkuy
 
 Vainamoisen pompannapeiksi niita olen kaikille esitellyt, kun olen paistanut aina taikinan lopuista. Kiitos tuosta kuvasta, siina niita on mita mina olen tarkoittanut.  :god:  :roue
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - syyskuu 07, 2006, 11:04
Eevis :D  No, ei kyllä ilouutinen muuten kuin siinä mielessä, että ongelman ratkaisussa päästiin ansiostasi :god: eteen päin. Kyllä minäkin nyt nuo kuplat muistan. Tosin ostin niitä muistaakseni isossa muovipussissa enkä noissa pikku paketeissa, niin kuin palttoonnappejakin. Mutta että ei muka Joukahaisella mitään nimikkoleipiä ... vieläkin väittäisin, että kyllä jotain oli  :nuttu:  Oiskohan nuo Hanskien pompannapit ja ne Joukahaisen kikkareet olleet sitten jotain kiinalaisia piraattikopioita Mustamäen torilla :o
Ja vaikkei olisi ollutkaan niin sitten ne pitää keksiä. Ok. ryhdynpä tästä siis tuotekehittelypuuhiin ja luon ja rekisteröin Joukahaisen klunssinnupit. Sallittaneen hieman alatyylinen ilmaus ihan tasa-arvon nimissä kun on näissä leipäkeskusteluissa jo tissit ja vaghinatkin jo käytetty.
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - syyskuu 07, 2006, 19:15
Hanskie :D Kukaan ei ole vielä koskaan puhunut noin kauniisti pakko-oireisesta häiriöstäni, niisk kiitos! :D:D:D

Timo :D Senkin sadisti! Nyt mä alan miettiä todennäköisesti olematonta Joukahaisen ..... jotain....  :?:?:? Hoh, näitä päiviä taas... :XXXX
Otsikko:
Kirjoitti: Marika - syyskuu 07, 2006, 21:36
Hei, tietaako kukaan Scandinavian Bakeryn aukioloaikoja tai lahinna sita, onko se auki sunnuntaisin?
Otsikko: Eevis
Kirjoitti: hanskie - syyskuu 07, 2006, 22:06
Anna kaekkes, vua elä periks !    :hahhaa
Otsikko:
Kirjoitti: Petri - syyskuu 07, 2006, 22:10
Etelä-Australiassa todellakin on varsin suuri saksalaisperäinen populaatio - jonka haaroja löytyy luoteis-Victoriastakin. Siellähän on aika monessa kylässä luterilainen kirkkokin!

Adelaidessa ruisleivän saanti ei ollut ollenkaan vaikeaa, kun siellä taannoin työasioin useaan kertaan.

EDIT
Mitähän taas tuli kirjoitettua? No, asiaa kai, mutta liittyy johonkin ikivanhaan. Nuo email-ilmoitukset toimivat oudosti...
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - syyskuu 08, 2006, 10:56
Marika, näiden (http://www.yourrestaurants.com.au/guide/?action=venue&venue_url=scandinavian_bakery_cafe) tietojen mukaan ei valitettavasti ole auki sunnuntaisin.
Otsikko:
Kirjoitti: Merja - syyskuu 13, 2006, 05:49
Nonniin,
nyt on ensimmäinen ruisleipä väännetty!

Käytin hapankorppua juurena ja annoin juuren seistä n 2vrk.
Siitä tuli IHAN ruisleivän näköinen, tein miehen mummon vanhan keittokirjan mukaan, laitoin hiivaa hippusen leivontavaiheessa. Ja tein sen täysjyväruisjauhoista (rye meal).
Paitsi että unohdin suolan, joka on kohtalaisen oleellinen ingredientti.
Mutta mahtavalta maistui, tuhottiin miehen kanssa puolikas siltä istumalta, sanokaa mitä sanotte, mutta juuri uunista tulleena se on parasta!

:peukkuy:peukkuy:peukkuy:peukkuy:peukkuy:peukkuy

jauhopeukaloterveisin,
Merja
Otsikko:
Kirjoitti: Jouko - syyskuu 13, 2006, 07:18
Scandinavian Bakery Café
Shop 9 Springwood Plaza
3 Dennis Road (KFCn takana)
Springwood QLD 4127
Brisbane
Australia
Puh: 07 3208 1067
Fax: 3208 1067
Email: info@scandinavianbakery.com.au
Web: www.scandinavianbakery.com.au

Aukioloajat:
Maanantaista - Perjantaihin kello 8am - 5pm
Lauantaina kello 8am - 3pm

Sunnuntaista en tiedä kandee soittaa tohon numeroon...

T:Jouko
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - syyskuu 13, 2006, 07:26
Onneksi olkoon Merja :peukkuy   Niin se kerho vain kasvaa, että paukkuu !  

En minäkään läheskään aina muista laitaa suolaa leipääni, eikä sen puute minua haittaa.   Ovatko nuo täysjyväruisjauhot juuri niitä, joita ostit 25 kilon säkissä vai joitakin muita?
Otsikko:
Kirjoitti: Merja - syyskuu 13, 2006, 08:11
Timo,
lampimana ei suolattomuus haittaa, mutta kylmana leipa ei maistu yhta hyvata vaikka onkin varmaan terveellisempaa.
Ne ovat juuri niita, todella rouheisen nakoisia, ehka jopa karkeampia kuin suomalaiset vastaavat.
Seuraavaksi aion keittaa ruispuuroa, kotona ruispuolukkapuuro oli herkkua, taalla pitaa keksia jotain hapanta tilalle...
Niin, ja sen jalkeen on vuorossa vaghinat:hahhaa

 Merja - jolla on liikaa vapaa-aikaa naemma...
Otsikko:
Kirjoitti: mette - syyskuu 13, 2006, 11:17
Onnittelut Merja, kyll sää vaan oot eri taitava! Täytyy kai munkin alkaa "riivaamaan", kun kaikki muutkin.

Täysjyväruisjauhot ovat muuten sitten erikseen (wholemeal rye flour tai wholegrain rye flour), jotka on karkeita jauhoja, joissa  kuoria ja ituja seassa. Niitä ei olla toistaiseksi onnistuttu bongaamaan, vaan tyytyväisiä ollaan kovasti tuosta rye meal, joka sekin viime vuoden löytö.

Hei, ja tuon ruispuolukkapuuron voisit valmistaa noista purkkikarpaloista. Onhan niissä molemmissa samanlainen hapan maku sekä kumpaistakin voi makeutettaessa käyttää niin makeissa kuin suolaisissakin ruuissa. Mielestäni karpaloita voi mainiosti käyttää mihin tahansa reseptiin korvaamaan puolukan tai vice versa.

Mitä tulee suolattomaan leipään (on joskus tullut ostettua), niin  aivan mautontahan se silloin on. Niin makuasia kuin onkin, mutta kyllä leivässä suolan pitää maistua.
Otsikko:
Kirjoitti: Merja - syyskuu 13, 2006, 14:49
Onko taalla karpaloita????:o:o:o

No sitten no worries, olen Suomessakin kayttanyt niita ja puolukoita ristiin, puolukat on kylla parempia... Hassua etta taalla on karplaoita muttei puolukoita, mista ne tulee?

Eiko tuo rye meal olekaan taysjyvajauhoa? Siinahan on kuorenkappaleita ja kaikkea? Mikahan sen kuitupitoisuus on? Mita se sitten on...:?

confused,
Merja
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - syyskuu 13, 2006, 15:23
Merja, olisiko Amerikalla jotain tekemistä asian kanssa? "Karpalohilloa kalkkunan kera Thanksgiving illallisella" -tyyliin. Ja veikkaan, että voisivat tuoda marjatkin sieltä päin, jos ei sitten jostain Aasiasta. Mutta puolukkahilloahan saa Ikeasta, jos ei halua karpaloihin tyytyä.

Ainakin koiranruuassa puhuttaessa esimerkiksi chicken meal tarkoittaa kaikkea mitä kanasta jää jäljelle, kun parhaat palat, eli lihat, otetaan pois eli olisiko rye meal sitten kaikki mitä rukiista jää kun itse varsinainen jyvä poistetaan??? Täysi arvaus eli korjatkaa hyvät immeiset, jos on tietoa asiasta :D.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - syyskuu 13, 2006, 15:31
Product Specification Sheet Rye Flour (http://www.byfordflour.com.au/Specifications/6526.htm)

Product Specification Sheet Rye Meal (http://www.byfordflour.com.au/Specifications/6520.htm)

Sanakirja erittelee Flour ja Meal näin:
Flour :
A fine, powdery foodstuff obtained by grinding and sifting the meal of a grain, especially wheat, used chiefly in baking.

Meal:
·  The edible whole or coarsely ground grains of a cereal grass.
·  A granular substance produced by grinding.
Otsikko:
Kirjoitti: Georgk - syyskuu 13, 2006, 16:26
Puolukoista,

Adelaiden keskustan lahella on pieni venalainen elintarvikeliike, jonne poikkesin kerran. Tarjonta ei muuten ollut niin tuttua etta uudestaan olisi tullut mentya, mutta pakastealtaasta loytyi ihan aitoja puolukoita. Yritan poiketa uudestaan ja tarkistaa maahantuojan tiedot, kun joskus cityyn ehdin. Luulisi noilla muitakin myyntipisteita olevan...
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - syyskuu 13, 2006, 16:39
Jo vain Merja, karpaloita, mitapa ei Aussilandiassa olisi...

Supparin mehuhyllysta loydat pullean pullon oikein hyvaa cranberry juicea, josta tuolla toisaalla suunniteltua vispipuuroa myos voit kokeilla, tai sit sita ruis'puolukka'puuroa. Onhan siina tietty sokeria ja muita mommoja jo valmiiksi, mutta loytyy kuitenkin seka classic etta light vaihtoehto.

Itse lipittelin sita pitaakseni aineenvaihduntaelimieni happamuusasteen sopivana, mutta siita sitten (sokerista) kylla muodostui liikaa hiivaa...eli suo siella vetela taalla kun paikat rupeaa kulumaan.

Kuten Kati  mainitisi, puolukkahilloa on yleensa Ikean hyllyssa, ja sitten karpalohilloa loytyy myos supermarketeista. Ei nyt ehka ihan 'oikeaoppista' mutta menettelee.

Sivumennen sanoen, loysin juuri paikallisen hoteeli Hiltonin aulakaupasta erittain hyvaa dark rye leipaa!!! Paiva pelastettu. Siis kun minusta ei ole leipuriksi...Ihailen vaan teita muita!
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - syyskuu 13, 2006, 17:02
Jaaks, he he he! Ei siis ihan osunut arvaus oikeaan. Tosin ihmettelin sitä, että sama teksti oli sekä flour että meal kohdissa. Tuotteen väri taisi olla jotakuinkin ainoa ero.

Aikis, Supparin hyllystä taitaa mummomehun sijaan löytyä kuitenkin cranberry juicea... :P:roue
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - syyskuu 13, 2006, 17:30
Kiitos vaan Leokatti huomautuksesta...mutta eiks kaikki mehut ole vahan mummomaisia...Ainakin minulla tulee Someronmummu mieleen aina kun naen oikein punaista ja paksua mehua...Siitapa tulee myos mieleen, etta MANSIKKAmehua emme valmiina Sydneysta loytaneet!
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - syyskuu 13, 2006, 17:41
Joo mainostukseksi menee, mutta Oceanspray on maailman parasta karpalomehua!!! :peukkuy (Hei, Manic Street Preachers teki siitä biisinkin (http://www.lyricsfreak.com/m/manic+street+preachers/ocean+spray_20087659.html)) Että sitä TAIVASTA kun Ausseissa sai sitä niissä 2 tai 3 litran isoissa pulloissa! Ja hinta sama kuin täällä Suomessa pulittaa litran hikisestä tölkistä!

Ikean puolukkamehu oli minulle täysi pettymys, se on pilattu lisäämällä puolet tilavuudesta sokeria! Liian makeaa, kun pitää happamesta. :confuse
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - syyskuu 13, 2006, 17:45
 NORDIC FUSION (http://www.nordicfusion.com.au/shop/advanced_search_result.php?keywords=lingonberry&x=5&y=8) Sydneyssä mainostaa Puolukkahilloa ja mehua.

Shop 1
2 Wentworth St
Manly NSW 2095
Ph: +61 2 997 660 33 Fax: +61 2 997 660 11

ja

PALETTO PROJECTS  (http://www.paletto.com.au/foodstuff.html) myöskin Sydneyn alueella mainostaa jopa pakastettuja puolukoita
19 Merville Street
Rhodes NSW 2138
Australia
Phone: 612 974 33306
Fax: 612 974 33385
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - syyskuu 13, 2006, 18:23
Meilla on perheen toinen puolikas ihastunut kaikkeen suomalaiseen ruokaan ja kerran Ikeasta tullessaan toi minulle tuliaisiksi puolukkahillopurkin. Han tietysti tuijotti ilmeitani ja odotti minulta haltioituneita kiitoksia. :god:

Oli minulla kylla tekemista etta sain vedettya hymyn kasvoille silla mina olen lapsuudesta asti inhonnut puolukkahilloa. :peukkua

Mutta silti pisteet miehelle aloitteellisuudesta ja kauniista ajatuksesta... :peukkuy

Meilla on se hillo vielakin kaapissa, ei nimittain maistunut miehellenikaan. :(
Otsikko:
Kirjoitti: mette - syyskuu 13, 2006, 19:18
Lainaa Alkuperainen postittaja Merja

Eiko tuo rye meal olekaan taysjyvajauhoa? Siinahan on kuorenkappaleita ja kaikkea? Mikahan sen kuitupitoisuus on? Mita se sitten on?

No, ainakan  meidän mielestämme ei ole.  Sitä vain, että jos olisi täysrukiista, niin olettaisihan  sen silloin olevan pussiin präntätyn? Onhan siellä nyt jotain seassa, mutta aika huomaamattomia ne sattumat kuitenkin ovat. Mitä jauhoa se  sitten tarkalleen on, en osaa sen paremmin sanoa. Meistä kuitenkin erityisen hyvää ruisjauhoa. Ja kuitupitoisuus on  16.7g.

Seuraavassa hiukan tietoa eri ruisjauhoista;

Depending on the rate of grinding, rye flour can be divided into four categories. The coarsest is wholemeal rye flour, which is ground so that husks and germs are not separated. If the rye grains are milled finer and the husks are partly separated we get rye meal. About one-fourth of the husks and germs of the raw material are preserved in the latter. After separating more husks and germs from the meal, we get dehulled rye meal, in which germs and husks make up approximately one-sixth of the volume. The finest is bolted rye flour comprising husks only about 3%. Fine rye bread is made from sifted rye flour.
Otsikko:
Kirjoitti: Merja - syyskuu 13, 2006, 19:23
Jaaksin 'tuoteselosteen' mukaan kyllä on täysjyväjauhoa, siis valmistettu from whole rye grain... vai ymmärränkö väärin? Sen mukaan on siis kyseessä täysjyvätuotteet, jotka on jauhettu eri karkeuteen. Näin minä sen käsitän.

mette - vain täysjyväjauholla voi olla noin korkea kuitupitoisuus, suomalaisessa täysjyväruisjauhossa on max kuitupitoisuus 14%. Luulenpa että tuossa on mukana leseitä, joita ei yleensä ole missään jauhoissa. Mika on tietty hyvä juttu :peukkuy
Jauhot ovat IHANIA, kiitos vaan vinkistä!!!!

aikis, mehutko mummomaisia?????????:mad: :hahhaa
Jumankekka minä olen joka ikinen vuosi jo kymmenen vuoden ajan tehnyt mehuja talven varalle enkä ole tuntenut oloani mummomaiseksi - siis pahemmin :hahhaa

Ja mikä vapaus täällä kun ei tarvitse koko mökin satoa säilöä kellariin :peukkuy:peukkuy:peukkuy:peukkuy

Merja - gourmetherkuttelee sinihomejuustokuorrutetulla ruisleivällä ja valkkarilla :XXXX
Otsikko:
Kirjoitti: mette - syyskuu 13, 2006, 19:41
LainaaAlkuperäinen postittaja eevis
Joo mainostukseksi menee, mutta Oceanspray on maailman parasta karpalomehua!!!

Ikean puolukkamehu oli minulle täysi pettymys, se on pilattu lisäämällä puolet tilavuudesta sokeria! Liian makeaa, kun pitää happamesta. :confuse

Erittäin samaa mieltä kanssasi, eevis :peukkuy Minustakin se on maailman parasta karpalomehua. Eilen viimeksi ystäväni sitä minulle tarjoili, nam. Sitä en tiennytkään, että sisältäisi paljon sokeria? Eihän sitä edes miellä makeaksi.
Samaan syssyyn vielä, että minusta nämä aussien cranberrysaucet'kin ovat todellakin hyviä. Hyvä lisuke monen ruuan kanssa esim. kaalilaatikon ynnä monen muun.

Ollaan kuultu tuosta Ikean puolukkamehusta, että on kovin makeaa. Taitavat ruotsalaiset tykätä hieman makeammista mauista kuin me suomalaiset. On se Ikean puolukkahillokin turhan makeaa.
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - syyskuu 13, 2006, 19:49
Milka, voi sita sun ukkoasi...eihan se voinut tietaa...ihan liikkista! 10 points.

Merja - se on vaan hyvaa harjoittelua, mummu sinustakin varmaan joskus tulee. Ala luovuta.

Mette, taalla singaporelaisessa Oceanspray putelissa nayttaa olevan 33g puolessatoista litrassa sokeria - onko se paljon tai vahan...riippuu...ainakin ikealaiseen verrattuna ehka ei.

Jaaks, kiitos vinkeista Sydneyn suuntaan. Tuli vahan myohaan tuo tieto noista pakastepuolukoista, niita olisin kaivannutkin joskus. Tuo Nordic Fusion (ruotsalais-norjalainen omistus) kayttaa murkinoillaan samaa maahantuojaa kuin Ikea, eli siis samat hillot.
Otsikko:
Kirjoitti: mette - syyskuu 13, 2006, 20:54
LainaaAlkuperäinen postittaja Merja
Jaaksin 'tuoteselosteen' mukaan kyllä on täysjyväjauhoa, siis valmistettu from whole rye grain... vai ymmärränkö väärin? Sen mukaan on siis kyseessä täysjyvätuotteet, jotka on jauhettu eri karkeuteen. Näin minä sen käsitän.

 

Merja, minä se taidan olla ymmärtänyt nyt aivan väärin...Ties mitä luomujauhoja onkaan meillä kaapissa. Siis toivottavasti eivät nuo viljelijät käyttäisi mitään myrkkyjä...Nyt kyllä alkoi tosissaan kiinnostaa ruisjauhon koostumus.Mietin, että  oliko Suomessa ostamamme ruisjauhot  täysrukiista valmistettuja vai eikö?
Otsikko:
Kirjoitti: Merja - syyskuu 14, 2006, 08:10
mette,
taalta (http://www.leipatiedotus.fi/default.aspx?path=4;175;205;255) loytyy suomalaisen jauhon maaritelma.
Eli sihtiruisjauhot ovat vain enemman sisaosaa, kuten valkoiset vehnajauhotkin. Oli jauho sitten taysjyvaa tai enemman sisaosaa (vahemman ravinto- ja kuiturikasta), sita voidaan jauhaa moneen eri karkeusasteeseen.  Uskon etta meidan jauhomme on karkeaksi jauhettua taysjyvajauhoa, jossa on hippunen lisaleseita mukana kun kuitupitoisuus on noin korkea (tai sitten se on mittausvirhe :roue).
Miten vaan, hyvaa jauhoa yhtakaikki!:peukkuy

Merja
Otsikko:
Kirjoitti: Merja - lokakuu 08, 2006, 07:19
Kaikki ruisleivän vääntäjät,
kokeilkaa uutta aluevaltausta. Teimme eilen vaghinoita ja täytyy sanoa että oli lähes orgastinen elämys saada KUNNON itsetehtyjä karjalanpiirakoita suoraan uunista. Parempaa kuin ruisleipä, sen sanon heti! Rypyttely onnistui jopa 6-vuotiailta (niistä tuli kyllä aika neitseellisiä), joten vaikeaa se ei todellakaan ole. Nyt vaan uunit kuumiksi :pepsodent:pepsodent

suosittelee,:peukkuy:peukkuy:peukkuy
Merja
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - lokakuu 08, 2006, 11:19
Juu, eipä se vaikeaa ole piirakoiden vääntäminen. Eikä ole hidastakaan, jos kuoren teossa on apuna pastakone ja pari-kolme tekijää. Vai, että parempia kuin ruisleivät?   No, minusta nuo kaksi asiaa eivät ole verrannolliset keskemään. Molempia teen silloin tällöin. Nyt kun mangokausi on kohta ovella, ajattelin kokeilla jo pitkään päässäni pyörinyttä ideaa eli tehdä mangopiirakoita. Näin teoreettisesti ajatellen tuore, pihkainen mango tuntuisi sopivan aika hyvin rapeaan ruis-ohrakuoreen.


Minä tein eilen ruispohjaisia hapanlimppuja vähän totutusta poikkeavaan tapaan. Noin neljäsosa kuiva-aineesta oli maitohappokäyneitä ja murskattuja rukiin ja tattarin ituja, neljäsosa liotettuja ja käyneitä ruissuurimoita ( kibble rye) soijajauhoja, tummia riisijauhoja ja ohrajauhoja. Noin puolet sitten ruisjauhoja (olivat nimittäin lopussa, siksi piti jatkaa muilla jauhoilla). Lauantai-aamuna oli juuri käynyt. Ennen kuin lisäsin jauhot, ripottelin velliin pari pussia kuivahiivaa. En liottanut tuota pikahiivaa  40-asteiseen veteen, vaan kokeillakseni ihan normaalilämpöiseen (ehkä +25).  Jätin taikinan vielä normaalia löysemmäksikin.  Annoin taikinan seistä ja toivoin, että iltapäivää kohti kohoava lämpö saisi hiivan aktivoitumaan. Niinpä siinä kävikin. Noin kuuden tunnin kuluttua taikina melkeinpä pulppuili. Vielä hiivan ollessa aktiivinen, muotoilin nejä pitkulaista limppua ja annoin kohota lämpimässä liinan alla n. 30 minuuttia. Kohoaminen jatkui vielä uunissakin, jopa vähän liikaakin.  Tuli todella jänniä leipiä. Kuva tässä (http://static.flickr.com/110/263417941_17f2efe479.jpg?v=0).  Kuvassa näkyvät käyttämäni paistokivet, eli savilaatat, jotka ostin Bunningsilta alle vitosella kappale.  Ne ovat siis päällystämätöntä ja käsittelemätöntä poltettua savea.  Huomaa, että paistokivien pitää olla pienempiä kuin uuni, niin, että sen sivuille jää tilaa ilman liikkua. Kiertoilmauunin pohjalla on vielä paistinpannullinen vettä tuomassa  kosteutta.

Leivät ovat saman aikaan sekä tanakoita että  pehmeitä, eivät kuitenkaan  höttöisiä. Kuori on kovahko, mutta varsin ohut. Leivän sisällä on hampaissa mukavasti rouskuvia sattumia eli noita ruissuurimoita ja idunkuoria (nuo mustat pilkut ovat tummia tattarinkuoria).  Nyt toisena päivänä leipä on parempaa kuin eilen. Erityisen rapeaa (mutta ei kovaa) siitä tulee grillattuna.
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - lokakuu 08, 2006, 15:37
Kylläpä näyttää ihan ammattilaisen tekemiltä nuo Timon leivät! :peukkuy :god:
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - lokakuu 08, 2006, 20:40
NAM, voi hitto nyt kyllä heti Kotikontuun katsomaan, oisko tuoreita ruisleipiä! Pakko saada tuoretta leipää noitten kuvien jälkeen! :D:P 10 pistettä, Timo! :god:

Edit: Kotikontuun voi aina luottaa, aamulla leivottua, joten ei enää uuninlämmintä, eikä vastaa tietty itsetehtyä, mutta onneksi minulla on mikro ja hyvä mielikuvitus! :D
Otsikko:
Kirjoitti: Katja. - marraskuu 27, 2006, 13:34
Loysin sattumalta Malenyn luontaistuotekaupasta hapanjuurella tehtya ruisleipaa. Vaaleahkoa oli suomalaiseen limppuun verrattuna, mutta ai etta miten makoisaa!

Taytyy sanoa etta olin hyvin onnellinen seuraavat paivat. =)
Otsikko:
Kirjoitti: Merja - marraskuu 28, 2006, 20:02
Ja muuten ihan Wooliesista löytyy Helga's Black Rye, joka on ihan happamattoman ruislimpun makuista. Ainakin parempaa kuin täkäläiset pullamössöleivät.:peukkuy

Merja
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - marraskuu 28, 2006, 20:55
Etenkin paahdettuna auttaa pahimmas häräs.

Olenko muuten aiemmin maininnut että varsinkin näin jälkikäteen  on kummasteltu yleisellä tasolla tuota ossilan leivän laatua - jopa täällä ylempänä on parempaa, makoisampaa ja vähemmän suolaistakin.

Ja kuinkahan montaa sorttia ja leipuria mekin ehdittiin kokeilla...Loppujen lopuksi syötiin tuota mainittua Waasan näkkäriä jos reissumies oli pakastimesta loppu.

Merja muuten, mitenkäs sun leipomisprojektit on mallillaan?
Otsikko:
Kirjoitti: akt - marraskuu 29, 2006, 10:58
Jouluostoksille Ikeaan menevat:  kannattaa katsoa ruokaosastollekin.  Vahan aikaa sitten loysimme sielta Finaxin valmistamaan ruisleipamiksia.  Se on pakattu 750 g pahvitolkkiin ja siihen lisataan vain vesi ja sekoitetaan ja kaadetaan vuokaan kohoamaan ja sitten uuniin.  Siina on jopa rukiinen hapanjuuri.  Muuten leipa on ihan ok ja mukavan siemeninen (auringonkukan- ja pellavansiemenia) mutta ei tietenkaan mikaan Oulaisen veroinen.

Samasta hyllysta loysimme myos saman firman Lingonbrod miksia, joka on kuivatuilla puolukoilla hoystetty hiivaleipa. Taman leivonta on viela kokeilematta.

Iloisia leipomahetkia.
Otsikko: Akt
Kirjoitti: hanskie - marraskuu 30, 2006, 18:36
voitko ystavallisesti katsoa sen Lingonbroadin maahantuojan ja yhteystiedot ja vaikka kirjoittaa talle sivulle ylos. :god: :XXXX :god:
Otsikko: Lingonbrod
Kirjoitti: akt - marraskuu 30, 2006, 19:17
Hanskie,

maahantuoja on:
Viking Imports
43 Antoine Street
Rydalmere NSW 2116

valmistaja on:
Finax Ab Sverige
email: info@finax.se
www.finax.se

valmistusmaa on kuitenkin Tanska.

Terv. Akt
Otsikko: Atk
Kirjoitti: hanskie - joulukuu 01, 2006, 16:50
kiitos tiedosta. Tuo mahantuontifirma oli jossakin aivoni takalohkossa hamarassa muistissa, mutta nyt sain sen tarkkalleen. Nimittain se tama sama firma tuo silleja tanne ja niita tarvitsen varsingin nyt Jouluna.  :peukkuy  :XXXX  :pepsodent
Otsikko:
Kirjoitti: McMaster - joulukuu 05, 2006, 21:13
Ei nyt oikeen ruisleipiin liity tämä viesti, mut ajattelin nyt kun noista mehuista juttelitte, niin on nuo äitit kans ihan "hulluja". Omani kun asuilee Suomessa ja tykkää kasvatella marjoja sun muita, niin meni sitten laittamaan postissa tulemaan melki litran kototekoista mustaherukkamehua, ja toisen litran punasta viinimarja mehua, postimaksut jo pelkästään yli 50 euroa :taala, hulluja nuo äidit :)
Oli se kyllä sitten hyvääkin sitä ei käy kieltäminen:god:
Otsikko:
Kirjoitti: Katja. - joulukuu 07, 2006, 12:05
Meidan aiti laittoi kuivattuja puolukoita, tulli otti ne pois tietenkin. Melkein joka kerralla on paketti avattu ja jotain poistettu, seka tilalle jatetty tiedote asiasta.

Viimeisin paketti jai kokonaisuudessa tulliin, siina oli 4 metria aitoa pellavakangasta ja tuubi bepanthen-salvaa. =( Pellavasta oli tarkoitus ommella pyyhkeita lahjaksi taalla asuville sukulaisille.
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - joulukuu 07, 2006, 12:32
Katja, selvisikö sinulle syy tähän viimeisen paketin 'panttaukseen'??? Bepantheniahan myydään ihan samalla nimellä Australiassakin, oliko pellava sitten liian luonnonmukaista? Että oli vaara että sen mukana tulee jotain ötököitä? Vai liian paljon, että jos kaupallisiin tarkoituksiin...
Otsikko:
Kirjoitti: Katja. - joulukuu 07, 2006, 13:11
LainaaAlkuperäinen postittaja aikaihminen
Katja, selvisikö sinulle syy tähän viimeisen paketin 'panttaukseen'??? Bepantheniahan myydään ihan samalla nimellä Australiassakin, oliko pellava sitten liian luonnonmukaista? Että oli vaara että sen mukana tulee jotain ötököitä? Vai liian paljon, että jos kaupallisiin tarkoituksiin...

Ei ole selvitysta paketista kuulunut, piti olla perilla taalla jo marraskuun alussa. Voi olla etta kangas oli liian luonnonmukaista, aitin mukaan haisi koko paketti heinalle, ja epailikin etta meneko lapi. Kangas oli valkaisematonta ja varjaamatonta. Tuo maara ei mielestani kaupallisiin tarkoituksiin riittaisi.

En usko etta otokoita olisi kuitenkaan, mutta mietin etta voisiko se olla kuitenkin yha jossain karanteenissa tullissa, koska en ole saanut niilta edes kirjetta missa kertovat etta ovat sen takavarikoineet.
Otsikko:
Kirjoitti: ninnuli - helmikuu 05, 2007, 19:16
heip!

sattuisiko jollain olemaan tiedossa, mistä sais ruisleipää perthissä?

kiitos:god:
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - helmikuu 05, 2007, 19:32
Ninnuli,

Varmaan tosi tyhma kysymys silla oletkin varmaan kokeillut sita keskustan kivaa ruotsalaista leipomoa? Niillako ei ole ruisleipaa? :?
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - helmikuu 05, 2007, 19:37
Ninnuli, lyhyesti ja ytimekkäästi sekä hieman tylysti: et mistään :itke. Jos et siis ala itse leipomaan. Scandinavian leipomosta Brisbanesta voit tilata. Tulee nopsaan perille eikä maksanut liian paljon ainakaan minun mielestäni. Käytä hakulaatikkoa, sieltä löytyvät yhteystiedot.

Milka, eivät osaa Ruotsissa tehdä kunnon hapanta leipää myöskään joten epäilen, että ruotsalaisesta leipomostakaan löytyisi. Jos olen väärässä, niin korjatkaa hyvät immeiset!!!
Otsikko:
Kirjoitti: RUU - helmikuu 05, 2007, 21:22
Ninnuli, jos pidät Realista, saatat saada lohtua, jos löydät kaupasta (Woolies, tms) Euroopasta (Hollanti?) tuotettuja pieniä tiiliskiviä, joista voi koitta irroitella siivuja.
Meillä on juuri menossa Bürgen (http://www.burgen.com.au) Mixed Grain, joka käytännössä on vehnä- & ruissekaleipää mutta mielestäni ihan kelvollinen korvike.
Bürgen mainostaa pussissa olevansa osa George Weston Foods Ltd -konsernia, joten jotain kanavia luulisi löytyvän siellä lännessäkin. Bürgenin asiakaspalvelun puh 1800 645 515.

Meillä löytyy IGAssa suomalaisia FinnCrisp-hapankorppuja (ja liitulakujakin :pepsodent ). Mites niiden laita olisi?

Meikäläinen muuten taiteili skandit tähän aussi-koneeseenkin. Retee! :coolh
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - helmikuu 06, 2007, 04:24
LainaaAlkuperäinen postittaja Leokatti
Ninnuli, lyhyesti ja ytimekkäästi sekä hieman tylysti: et mistään :itke. Jos et siis ala itse leipomaan.

Mitenkäs, Kati, kävi tuon Yallingup-leipomon (http://www.margaret-river-online.com.au/woodfired/index.htm) kanssa? Saitko niihin koskaan yhteyttä? Löytyikö Perthistä heidän aidossa kiviuunissa paistettua ruishapanleipäänsä?  (Viittaan tässä tuonne Ruoka-aineita Ossilan kaupoissa-ketjuun, jossa oli puhetta myöskin ruisleivästä).

Ja oletko, tai onko joku muu, todellakin kysynyt kaikki pienet terveys- ja luomukaupat, josko niillä olisi ruishapanleipää?

Kyllä minusta sitä ruotsalaistakin leipomoa kannattaa kokeilla eikä tyrmätä sitä pelkän ennakkokäsityksen perusteella.
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - helmikuu 06, 2007, 10:02
Timo, leipomosta ei tullut sähköpostiin vastausta, enkä ole ehtinyt Freoon tutkailemaan markkinoitakaan. Aloin leipomaan ruisleivän itse ja siitä on tullut ihan hyvä "korvike", siten ei ole ollut tarvetta etsiä ostoleipiä.

Ennakkokäsityksestä ei ollut kyse vaan täällä asuvan ruotsalaisen ystäväni mukaan hekin Ruotsissa etsivät käsiinsä Suomesta tuotua ruisleipää. Ruottalainen limppu ei kuulema ole yhtä hyvää eikä edes aitoa hapanleipää :confuse.
Otsikko:
Kirjoitti: iluvatar - helmikuu 06, 2007, 18:37
Hei täällähän on aika paljon ruisleipää :o light rye kyl useessa luki mut mä alan maisteleen mikä ois paras. Colesilla ku kävin tänää ekaa kertaa ihan ite ruokaostoksilla nii tälläsen asian havaitsin.. Jes. Mä en oo kyl ihan tummimmista ruisleivistä erityisesti välittäny mut noi vaaleemmat on hyviä, mut osaaks joku sanoo jonku mikä ois lähimpänä sellasta hapan limppua? Varmaan lukee täs keskustelus mut en jaksa lukee läpi... Anteeksi laiskuus.
Otsikko:
Kirjoitti: ninnuli - helmikuu 08, 2007, 23:10
en ole edes sitä ruotsalaista leipomoa tarkastanut - missäs se tarkalleen ottaen sijaitsee? kaipailen sellaista ihan tummaa ruista, eli bürgenit ei ole sinne päinkään... oma jauhopeukalo on sen verran keskellä kämmentä etten ainakaan vielä ala itse hommaan. plus että meidän kämpän keittiö on lähes kokkauskelvoton, ts. mikro toimii ja osa liedestä mutta uuni ei, joten kaupasta pitäisi luksus löytää...

kiitos monista laittamistanne vinkeistä!:god:
Otsikko:
Kirjoitti: zetax - helmikuu 09, 2007, 20:44
Ilmeisesti kyseessä on tuon hotellin yhteydessä oleva leipomo? Osoite: 97 Murray St
Muistan hyvin tuon katukuvasta (http://cdn.tripadvisor.com/Images-b1384676S-I_enjoyed_my_stay_here.jpg) monine ruotsinlippuineen
Otsikko: Vs: ruisleipaa australiasta?!?
Kirjoitti: Timo - helmikuu 11, 2007, 17:02
Jaa, oliko se sittenkin tuo Miss Maud-hotelli, jota minäkin katselin kun yritin perthiläistä ruotsalaista leipomoa hakea netistä. Näyttää kuitenkin sivujen perusteella olevan vähän enemmän konditoria kuin leipomo, mutta ainahan kysyä kannattaa. Niillä on useampiakin liikkeitä ympäri Petriä.  lista tässä.

Mutta edelleen kyllä intän tuon Yallingupin puolesta. Niillähän oli puhelinnumerokin tuolla veppisivulla, ja Katin mukaan joku annetuista jälleenmyyjien osoitteista oli Perthissä. Otapas, ninnuli,ja tarkista asia :D


Ja sitten nuo ituhippien touhut eli terveyskaupat. Niistä joitakin löytyy mm. täältä. Ainakin tuo Earth Market väittää leipää myyvänsä. Ja terveysleivät eivät kyllä yleensä mitään pelkkää vehnää sisällä, harvoin ne kyllä ovat ihan täysrukiisiakaan, mutta ainakin puolirukiisia ja aidosti hapatettuja. Toinen puoli niissä voi olla esim. spelttiä, joka antaa leivälle tuhdimman olemuksen ja maun.

Apropos, eli mitenkään ruisleipään enää liittymättä: vain tuosta yllä antamastani kasvisravintola/terveyskauppalistasta. Satuinpa huomaamaan siellä Singaporen aikaisen suosikkiravintolani eli Annalakshmin, ei-kaupallisen intialaisen kasvisravintolan, jossa annoksilla ei ole lainkaan hintoja, vaan maksu suoritetaan omantunnon mukaan. Ainakin Singaporen ravintola oli todella upeasti sisutettu (intialaisittain tietty), ruoka todella hyvää. Näin siis Annalakshmi Singaporessa. Perthissä en ole käynyt, mutta jos joskus eksyn, täytyy ehdottomasti yrittää katsastaa tuo paikka.
Otsikko: Vs: ruisleipaa australiasta?!?
Kirjoitti: Leokatti - lokakuu 25, 2012, 07:07
Morjens! On niin monta vuotta siitä kun viimeksi ruisleipää leivoin, että piti tulla tänne verestämään muistia  :D.

Juuri happanemassa  ;).
Otsikko: Vs: ruisleipaa australiasta?!?
Kirjoitti: iluvatar - lokakuu 25, 2012, 09:42
Capalabassa on sellanen kauppa ku grandma's pantry, niillä on online kauppakin http://grandmaspantryonline.com.au/ sieltä saa valmiita mixejä ruisleipää ja ruisjauhoja eri tummuuksissa. En ole vielä kokeillut mut meinasin kokeilla niiden sour dough mixiä jossainn vaiheessa.
Otsikko: Vs: ruisleipaa australiasta?!?
Kirjoitti: RUU - lokakuu 25, 2012, 21:00
Lainaus käyttäjältä: iluvatar - lokakuu 25, 2012, 09:42
Capalabassa on sellanen kauppa ku grandma's pantry
Toi oli loistava vinkki, kiitos!  :peukkuy Tuosta tulee mentyä usein ohi, joten pitää joskus huomata tehdä matka sopivaan aikaan ja jarruttaa kohdalla.
Muille loistava syy käydä Brisbane Baysidella.  :coolh

Leokatille tervetuloa maisemiin! Mukava nähdä.
Otsikko: Vs: ruisleipaa australiasta?!?
Kirjoitti: Leokatti - lokakuu 26, 2012, 06:12
Kiitos RUU. Pikkuhiljaa hiipui tämä netissä roikkuminen, kun ei työn puolesta enää tarvinnut. Mitäs täällä on tapahtunut? Ymmärsinkö oikein, että Jouko on palannut Suomeen?

Juuri edelleen happanemassa. Kylmä Ballarat vissiin hidastaa...
Otsikko: Vs: ruisleipaa australiasta?!?
Kirjoitti: RUU - lokakuu 26, 2012, 15:46
Leokatti, Jouko on tukevasti Brisbanessa. He kävivät nätin puoliskon kanssa pitkällä ja loistavalla matkalla Suomessa - valokuvat Facebookissa olivat kadehdittavia...  :XXXX
Meistä takavuosien kanta-asiakkaista vain muutama pyörii täällä, kuten Jouni aina hyvine neuvoineen ja huomioineen. Itsellänikin tahti on hiipunut melkoisesti. Mutta paikan ovat vallanneet uudet innokkaat ja tietäväiset, joten kaikki hyvin ja foorumin maine kunnossa.  :coolh
Otsikko: Vs: ruisleipaa australiasta?!?
Kirjoitti: jounij - lokakuu 26, 2012, 23:23
Eipä täällä minuakaan niin usein näe kuin "ennen vanhaan"...

Jouko taisi hiljattaisella Suomen kouluoloihin viitanneella viestillään viitata 1990-luvulle, kun hän perheineen kävi asumassa jonkin aikaa Suomessa.

Niin että sitä ruisleipää... Enpä ole aikoihin syönyt. Viimeksi taisin Kanadassa väliaikaisesti asuessani kokeilla sikäläistä ruisleipää.


Topikkia raiteilleen yrittää palauttaa

Otsikko: Vs: ruisleipaa australiasta?!?
Kirjoitti: Timo - lokakuu 27, 2012, 20:29
Tuleepa tänne joskus vielä eksyttyä lähinnä silloin kun tulee mieleen joku asia, joka täällä on sanottu vuosia sitten. Menipä tuossa muutama kukausi sitten rikki 10 vuotta tämän foorumin jäsenenä ja ihan kohta tulee 10 vuotta täyteen maassa.

Enpä ole ruisleipää leiponut moneen vuoteen minäkään, vaikka nyt kylmemmässä ilmastossa asuvana olisi mahdollisuudet onnistua käyttämisessä paremmin kuin siellä tropiikissa. Muutama todella hyvä satsi tuli kuitenkin leivottua nimenomaan rukiin ituja käyttäen. Kävin se minäkin Suomessa vajaan 10 vuoden tauon jälkeen viime touko-kesäkuussa. Ja ruisleipää tuli syötyä aika urakalla: sekä "puhdasta" Oululaisen jälkiuunileipää että perunalla pehmennettyä Vaasan ruispalaa. Voisi täälläkin tosiaan kokeilla perunan lisäämistä taikinaan. Oli se Suomen ruisleipä erilaista kuin täällä itse leivottu: suli helpommin, joten "persmusiikkia" tuli paljon vähemmän kuin täkäläisellä.
No, tuli samalla solmittua uusi, positiivisempi suhde Suomeen, joten taidan piipahtaa ensi vuonna uudestaan, joten ei tarvitse täällä yrittää väkisin väkertää korvikkeita. Kyllähän sitä vuoden verran voi ihan hyvin ilman olla.

P.S. Tähän aiheeseen liittymättä hämmästelin eniten sitä, miten paljon kasvissyöjä- ja vegaaniystävällisemmäksi Suomi oli muuttunut kymmenessä vuodessa.

Otsikko: Vs: ruisleipaa australiasta?!?
Kirjoitti: Leokatti - lokakuu 28, 2012, 06:41
Vuosittain on minunkin tullut Suomessa käytyä ja sillä kai se leivänteko jäi. Nyt vaan tuli mieleen ja päätin kokeilla. Paistoin eilen pienen leivän ja se oli pieni fiasko. Juuri kaipaa vähän työstämistä...

Kiva nähdä Timoakin. Mikäs teidät tropiikista sai lähtemään?
Otsikko: Vs: ruisleipaa australiasta?!?
Kirjoitti: vuokko - marraskuu 04, 2012, 19:11
Hei
Minä leivon hapanleipää ja voin laittaa pikana postissa on seuraavana päivänä sinulla ,jos asut jossain muuallakun sydneyssä,olen lähettänyt muillekkin Australiassa ,sekä karjalanpiirakoita ja pullia myös.
minun puhelin numero on 042 9073274  Vuokko
Toivottavsti saan palvella sinua
Otsikko: Vs: ruisleipaa australiasta?!?
Kirjoitti: Leokatti - marraskuu 05, 2012, 17:03
Lainaus käyttäjältä: vuokko - marraskuu 04, 2012, 19:11

pikana postissa on seuraavana päivänä sinulla ,jos asut jossain muuallakun sydneyssä

Niinhän ne lupaa... Valitettavasti Ballarattiin ei saa mitään "pikana". Mutta kiitos, jos tiukka paikka tulee, otan yhteyttä.  ;)
Otsikko: Vs: ruisleipaa australiasta?!?
Kirjoitti: vuokko - marraskuu 08, 2012, 09:34
Hei
miten niin ei kulje pikana ?? Eikös se ole kuitenkin siinä Melbournen lähellä oleva paikka

Vuokko
Otsikko: Vs: ruisleipaa australiasta?!?
Kirjoitti: Leokatti - marraskuu 08, 2012, 10:26
Reilut 100 km on välimatkaa, mutta jos luet Postin pienen printin, luvataan 2-3 pv toimitusaika ja käytännössä se meille (kun ei asuta Ballaratin keskustassa) sen 3 pv on ollut.
Otsikko: Vs: ruisleipaa australiasta?!?
Kirjoitti: vuokko - marraskuu 09, 2012, 04:24
Ok ,eipä sitten paljoo kannata pikana laittaa :) pitääkin kattoo tarkasti seuraavan kerran kun laittaa pikana. Kiitos Kati tiedosta
Otsikko: Vs: ruisleipaa australiasta?!?
Kirjoitti: jounij - marraskuu 12, 2012, 07:09
Pikaposti toimii suurten kaupunkien välillä oikein hyvin. Pikapostikuorissa on lueteltu ne postikoodit, joiden välillä posti toimii "pikana". Muihinkin osoitteisiin ne pyritään toimittamaan nopeammin kuin tavallinen posti ("expedited"), mutta tähän posti ei anna takuita. Niiden lueteltujen postikoodien välillä on käsittääkseni sellainen takuu, että jos pikaposti ei mene luvatussa ajassa perille, lähettäjä voi pyytää rahansa takaisin.


Lukemisiaan muistelee
Otsikko: Vs: ruisleipaa australiasta?!?
Kirjoitti: vuokko - joulukuu 07, 2012, 12:45
nostan taas leivontajutun esiin . Jos joku haluaa jouluksi leivonnaisia niin tilauksia vaan tännepäin ,siis muutakin kun hapanleipää  :) Puustit ,karjalanpiirakat ,kakut ,piparit ym,ym
Vuokko     042 9073274 tai koti 0296816739
Asun Sydneyssä,mut posti ainakin tähän lähialueelle kulkee
Otsikko: Vs: ruisleipaa australiasta?!?
Kirjoitti: Jouko - joulukuu 08, 2012, 08:24
Joo ei tässä ole suomessa tullut käytyä kymmeneen vuoteen enen viime kesä muutaman viikon lomaa.

Ihan vinkkinä, kannattaa pistää tilaukseen vaikka duunipaikan osoite ettei jää leivonnaiset örkkien syötäväksi jos paketti jätetään oven taakse.
?
Otsikko: Vs: ruisleipaa australiasta?!?
Kirjoitti: Timo - joulukuu 17, 2012, 01:37
Lainaus käyttäjältä: Leokatti - lokakuu 28, 2012, 06:41
Kiva nähdä Timoakin. Mikäs teidät tropiikista sai lähtemään?

Kiitti Kati, samoin!  No, musta tuli Australian kansalainen, sen jälkeen sinkku, sitten kulkuri ... nyt lorvin täällä Taivanissa, just eilen käytiin Jukan (yksi meistä "vanhoista" foorumilaisista) kanssa patikoimassa vuoristossa.  Jottei kuulumisten vaihto menisi näin satunnaiseksi, voit etsiä mut esim. Facebookista nimellä Tim Sippala :)
Niin joo, ja tammikuussa tuun taas Australiaan, suunnitelmien mukaan Sydneyyn lämmittelemään ennen kevään Suomen- ja Euroopan-matkaa.
Otsikko: Vs: ruisleipaa australiasta?!?
Kirjoitti: Kveeni - syyskuu 25, 2013, 12:42
Emäntä yllätti ja teki kalakukkoa ja se leipä siinä oli ihan ruisleivän makuista vaikkei sitä oltu mihinkään juureen tehty. Ruisjauhoja täällä kyllä saa vaikka Colesta joten siitä vaan liottelemaan ja leipomaan, reseptejä kyllä löytyy netistä.

Leipominen sinänsä on haastavaa kesäisin erityisesti joulun tienoilla jolloin kaikki leivonnaiset tuntuu vähän lässähtävän kuumuudessa, meillä kun ei ole ilmastointia (eikä tule). Toisaalta taikinat turpoaa silloin komeasti.