uusia muuttajia Melbourneen

Aloittaja at, heinäkuu 16, 2004, 23:27

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

at

Hei,
ihan ensiksi: upea juttu tama dundernews, olen taalla vieraillut paivittain pian pari vuotta aina siita asti kun viisumianomus hyvaksyttiin ja etenkin nyt kun muutto vihdoin lahenee.  Kiitoksia kaikille sen yllapitajille, olen saanut taalta monia kullanarvoisia neuvoja ja muutenkin on ollut kiva lueskella kaikenmaailman Aussijuttuja, viisumiviidakosta pavlovan paistoon.

Me saimme skilled independent viisumin jo pari vuotta sitten ja olemme odotelleet oikeaa hetkea muutolle.  Nyt emme odota enaa vaan saavumme Melbourneen ensi kuun alussa.  Tosin ensi alkuun vain mina ja lapset jaamme paikanpaalle, perheen isa palaa kotiin kesaloman jalkeen viimeistelemaan opiskelu- ja tyojuttujansa.   Yritan tassa nyt jarjestella asioita siihen malliin, etta loytaisimme kalustetun vuokrakampan ja tietty koulun lapsille.  Olen kylla tutustunut Victorian koulusysteemiin ja tehnyt vertailuja eri koulujen valilla pc:n aaressa yokaudet seka haastatellut kaikki tuntemani Aussit.  Mutta josko taalla dundernewsin keskuudessa viela olisi joku jolla olisi kokemusta ja aikaa kertoa niista niin olisi tosi mielenkiitoista kuulla.  Minka alueen  government schoolia suosittelisit?  Asuinalueen valintahan riippuu paljolti koulun valinnasta?   Meilla on 6- ja 9-vuotiaat tyttaret, jotka ovat syntyneet ja asuneet ulkomailla koko ikansa ja paasseet jo kiinni englanninkielisen koulunkayntiinkin joten onneksi kieliongelmia ei pitaisi tulla vastaan. Mutta suuri muutoshan se kuitenkin on koko perheelle.

Ja toinen juttu, onko kellaan kokemusta household effectien toimittamisesta kahdessa osassa?  Aussien tulli antaa ohjeite first time moverseille mutta ei sitten muuta.  Olen kylla laittanut heille kyselyn mutten ole viela saanut vastausta.  Tarkoituksenani on tuoda jonkin verran tavaraa nyt ja loput vasta sitten kun isa muuttaa.  Joudunko maksamaan jotain ylimaaraisia tulli- tai veromaksuja jommasta kummasta?  Vai voinko tuoda tavarat omalla nimellani vaikka viisumin main applicant on mieheni?

Ja viela: mitka ovatkaan Melbournen Suomi-koulun yhteystiedot, sorry, en loyda hakulaatikolla..

AT

riaapa

Hei AT, ja tervetuloa Melbourneen koko perhe!

Noiden muiden kysymysten suhteen en valitettavasti osaa auttaa, mutta Melbournen Suomi-koulun yht.tiedot ovat Melbournen Suomi-seuran ohjelmakalenterin mukaan seuraavat:

143 Brown Street
Heidelberg 3085

contact: Lena Lindkvist
Tel: (03) 9457 2677
lenalin68xyz(a)yahoo.com.au (poista tuo xyz)
Riina

jounij

Minä olen lähettänyt/lähetyttänyt itselleni rahtitavaraa kolmeen eri otteeseen. Niistä ei ole mennyt muita maksuja kuin rahtikulut + kerran karanteenitarkastusmaksu. Toisin sanoen rahtitavaraa saa lähettää niin usein kuin haluaa. Jos lähetys sisältää alle vuoden ikäistä tavaraa, niin sellaisista saattaa joutua maksamaan tullimaksuja ja/tai arvonlisäveroa. Käytetyt yli vuoden ikäiset henk.koht. tavarat eivät aiheuta muita maksuja kuin rahtikustannukset + mahdolliset karanteenitarkistusmaksut.


Opastaa
Jouni
Canberra

arixmel

do diin,
sattu vaimo olemaan kerrankin samassa poydassa ja kysasin samantien koulusuosituksia...han oletti automaattisesti etta puhumme high schoolista...eli ala asteiden kohdalla ei ehka ole niin paljoa tuota asumispaikan valintaa koulun takia...eli useita hyvia loytyy ja sitten kun tietaa alueen niin sitten on helpompi tutkia koulutilanne...
no yksi hyva koulu mista meilla on kokemusta taalla kaupunkialueella on Carlton gardens, toinen maineeltaan hyva ilmeisesti on north fitzroy primary (kuullostaa rasisistiselta mutta vaimon kommetti oli etta there is not much of housing commission there,,,)

kouluun paaseesisalle vaikka ei asuisikaan ihan alueella,,,riipuen koulun oppilastilanteesta,,,eli jos tilaa on niin miksi ei...

taallaon muuten myynnissa semmoinen paksu kirja melbournen parhaat koulut..sita saa ilmeisesti lehtikioskeista, ja dymocksista
ari
north fitzroy primary
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Jouko

Mulla olisi myös muistikuva että pysyvästi maahan muuttavalla on mahdollisuus tuoda henkilökohtaisia tavaroita jotka ovat olleet yli vuoden omassa käytössä maahan kolmen vuoden aikana maahan saapumisesta ilman tullia. Tietysti kannattaa tarkistaa asia...

Samalla hipaisen hieman tuota koulun valintaa. Jos kyseessä on julkiset koulut, kannattaa ennen asunnon vuokrausta selvittää josko koulu johon aikoo lapsen/lapset laittaa ottaa oppilaita vierailta paikkakunnilta.

Olen kuullut (tosin täällä Brisbanessa) että, joihinkin kouluihin voi olla vaikea päästä muilta paikkakunnilta. Toisin tämä voi johtua tuosta arixmelin mainitsemasta oppilastilanteesta.

Mielestäni opettajien tason vaihtelee jostain syystä melkoisesti. Juttelin muutaman opettajan kanssa tässä taannoin ja ne olivat törmänneet kouluissaan tuoreisiin miesopettajiin jotka eivät osanneet kunnolla tavata??? Johtuu kuulema mies-opettaja pulasta, eli mies-opettajia otetaan kriterialla "kaikki kelpaa". Tosin henk. kohtaisesti en usko että on kovin yleistä...


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

mette

Catchment Area

Näissä(kin)tietenkin voi olla eroja  koulu-ja osavaltiokohtaisesti, mutta ainakin meidän lasten kouluissa on  policy ollut, että etusijalla ovat olleet aina ne oppilaat , jotka asuvat siinä koulun lähettyvillä, catchment area. Tuohan kuulostaa aivan järjelliseltä! Olisihan se  kohtuutonta, jos minun lapseni ei saisi paikkaa lähikoulusta, vaan joutuisi käymään koulunsa jossain kauempana vain sen takia , että hänen  paikkansa olisi annettu jollekin "ulkopaikkakuntaiselle".
Ikäväkseni opin, että vaikka asummekin tässä catchment -alueella se ei kuitenkaan takaa lapselleni pre-school paikkaa, vaan jopa vieraspaikkakuntalainen lapsi  jonossa aiemmin on etusijalla:?? Syyskuussa voin odotella  vastauksia ja jos siltä näyttää, ettei paikka avautuisi aion tulla taistelemaan. Olen oppinut,että asiat voi saada järjestymään, pitää vain jaksaa taistella. Viime vuonna  kahteen otteeseen taistelin, ensin vakuutusyhtiön sitten Centrelinkin kanssa tehden varmaan kymmeniä puheluita, mutta se kannatti molemmissa tapauksissa.
Juu, mutta palatakseni kouluaiheeseen, niin uskon , että se koulupaikka aukeaa,vaikka asuisi outside the catchment area, jos vaan  tilaa löytyy.

jounij

LainaaAlkuperäinen postittaja Jouko
Mulla olisi myös muistikuva että pysyvästi maahan muuttavalla on mahdollisuus tuoda henkilökohtaisia tavaroita jotka ovat olleet yli vuoden omassa käytössä maahan kolmen vuoden aikana maahan saapumisesta ilman tullia. Tietysti kannattaa tarkistaa asia...

Juu, asiat kannattaa toki tarkistaa, koska säännöksillä on toisinaan tapana muuttua. Joka tapauksessa minä lähetin viimeisimmän lähetykseni jo maassa kymmenen vuotta asuttuani. Kaikilla kerroilla on pitänyt käydä näyttämässä paperit tullissa, enkä ole huomannut mitään eroja eri tullauskertojen välillä.

Viimeksi lastissa oli mukana aimo läjä tuoretta suomalaista kirjallisuutta, minkä seikan myös mainitsin lähetysluettelossani. Tullihemmo laskeskeli, että siitä kirjalähetyksestä - alle vuoden ikäistä tavaraa kun olivat - pitäisi maksaa tullia joku $90, mutta hän vain leimasi paperin merkinnällä "tullia  ei peritä", koska kirjat eivät ole englanninkielisiä. Hän tosin tiedusteli, millaisesta kirjallisuudesta on kyse. Olisiko pelännyt maahan saapuvan jotain australialaisille liian vapaamielistä... :)

Karanteeniheppu lukaisi lähetysluettelon etsien itseään kiinnostavia tavaroita, muttei löytänyt, joten leima tuli sieltäkin suoraan. Kumpikaan ei kysellyt, kauanko olen maassa asunut. Se tosin näkyi passissani olevasta viisumista. En tiedä, katsoiko tullihemmo viisumia passin hänelle ojennettuani. Tullissa jouduin täyttämään jonkun lomakkeen, jossa oli maininta "unaccompanied luggage", mutta siinä kaikki.


Muistelee
Jouni
Canberra

Jaaks

Aivan Oikeassa olet Jouni :D

Ei siina ole sinansa mitaan aikarajaa omien tavaroiden tanne lahettamisessa jos pystyt todistamaan, etta ne ovat yli vuoden vanhoja ja ovat omistuksessasi.

Joudut juuri tayttamaan tuon "unaccompanied luggage declaration" ja ehka "For Home Consumption Declaration" myos.

Taman "Home Consumption Declaration" joudut tayttamaan esimerkiksi joka kerta kun tilaat jotain tavaraa ulkomailta esim ostaen netista jos sen arvo on yli $400.00 ja jalleen kerran tulli paattaa mahdollisista maksettavista veroista ym maksuista.

Jos tavarat ovat alle vuoden vanhoja voit silti tuoda ne, mutta sitten on tullin harkinnassa joudutko maksamaan GST (Goods and Services Tax) tai tullia ko tavaroista.

http://www.customs.gov.au/site/index.cfm?nav_id=670&area_id=5

Milka

At,

Minun ystavani olevat paljon samoilla linjoilla Arixmelin ja kanssa ja vaittavat etta ala-asteella ei koululla ole niin valia. Kaikissa kouluissa oppii. Secondary school onkin kuulemma sitten eri juttu.

Eras Aussiystavani on jo muuttanut Balwyn High Schoolin catchment alueelle asumaan etta saa sitten aikanaan lapsensa hanen mukaansa parhaaseen Victorian State High Schooliin.

Mutta kertokaa te viisaammat kuka ja miten sitten maaritellaan mika on kenenkin lapsen kannalta paras koulu?

:??:??:??:??

at

Hei taas,
ja kiitos kaikille neuvoista.  Vastasihan se tullilaitoskin. Laitan tahan tiedoksi muille tuleville muuttajille vahan viela lisatietoa:
 
Personal and household goods that you have owned and used overseas for
12 months or more may be imported Duty and Goods and Services Tax (GST)
free. (motor vehicles and parts, commercial goods, alcohol and tobacco
products are excluded).  
 
Personal and household effects owned for less than 12 months will be
subject to the normal rates of duty and GST.  Customs Duty varies
depending on the goods, the GST is 10%.  The purchase price will be
depreciated depending on the length of ownership and use, the
depreciation rates are,
 
20% for up to 3 months
40% for 3 to 6 months
60% for 6 to 12 months.  

Kouluasiatkin ovat edistyneet sen verran, etta olen ollut yhteydessa muutamiin public primary schooleihin ja sopinut tapaamisista sitten kun saavumme paikanpaalle.  Haasteena tuntuu olevan nyt lahinna oikean luokka-asteen loytaminen mutta eikohan siitakin selvita.  

Terveisin,
AT

riaapa

"(motor vehicles and parts, commercial goods, alcohol and tobacco products are excluded)."

Tuosta tulikin mieleeni... tapahtui tuttavapariskunnalle, jotka muuttivat muutama kuukausi sitten Irlannista tänne Melbourneen. Heillä oli muutama viinipullo, joilla oli heille ilmeisesti enemmän tunnearvoa kuin muuta arvoa, ja jotka he halusivat tuoda mukanaan Irlannista. Jostain "älynväläyksestä" johtuen he päättivät pakata nuo pullot muuttotavaroihinsa merirahtiin, sen sijaan että olisivat tuoneet ne matkatavaroissaan. No, heidän matkatavaransa olivat rinkoissa, joten ehkä he ajattelivat että pullot säilyvät paremmin ehjinä rahdissa. :??

Täällä päässä tulli lätkäisi tietenkin aika iloisen veron niille (alkoholituotteille), ja eikä siinä vielä kaikki... he olivat vakuutusta varten merkinneet viinipullojen hinnan vähän yläkanttiin, ja tuontivero laskettiin jonain prosenttimääränä tuosta heidän ilmoittamastaan viinin arvosta, eli kyse ei edes ollut mistään ihan pienestä summasta. Loppujen lopuksi he siis maksoivat noista kolmesta viinipullosta moninkertaisen hinnan. Nyt sopii vaan toivoa että viinin laatu on säilynyt, eikä ole vaikka korkkivikaa, se tästä enää puuttuisikin... :itke
Riina

Jaaks

Riina :D

Tulihan siita tuttaviesi viinista varmaan hieman arvokasta.  Muiden alkoholijuomien verot lasketaan litrojen perusteella, mutta viinit on edelleen (ainakin toistaiseksi) % verotuksella hinnan mukaan.
Toivottavasti on hyvaa viinia.

http://www.ato.com.au/large/content.asp?doc=/content/4085.htm&pc=001/005/013/001/011&mnu=6221&mfp=001/009&st=&cy=1

Viineista maksat WET (wine equalisation tax) joka on seuraavanlainen:
"The wine equalisation tax on wholesale sales is 29% of the selling price of the wine. The GST of 10% is then calculated on the price including the wine equalisation tax"

http://www.ato.com.au/businesses/content.asp?doc=/content/WineEqualisationTaxandBASWineRetailers.htm&page=1#H1