Urheilulajeista

Aloittaja Heidi, huhtikuu 29, 2003, 08:59

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

kravattimies

Brisbanessa alkoi pitkään odotettu krikettimaaottelusarja "The Ashes" (Tuhkat) Australian ja Englannin välillä tänä aamuna kello 10. Australia voitti kolikonheiton ja päätti mennä lyömään. Sää oli loistava - taivaalla ei näkynyt pilveäkään. Aamupäivän lämpötila vaihteli 29 ja 32 asteen välillä. Tunnin pelin jälkeen pidettiin juomatauko ja tunti sen jälkeen pelaajat poistuivat lounaalle.

Krikettipallossa on korotettu "päiväntasaaja". Sen ansiosta pallo saattaa pompata arvaamattomasti. Englantilainen pelaaja oli keskittynyt pallonheittoon viimeiset vuodet, mutta hänen syöttämänsä ensimmäisen maaottelun ensimmäisen pelin ensimmäinen pallo sai yleisön naurahtamaan, kun pallo kimposi maasta lähes suorassa kulmassa sivulle!

Jotta lyöjä erottaisi helpommin häntä kohti heitetyn krikettipallon, areenan reunalla oleva valtavan kokoinen yksivärinen taustalevy siirretään paikoilleen lyöjän näkökenttään. Taustalevyn takana olevien katsojien joukossa oli tänään eräs kainalosauvainen. Muiden mukana hän siirtyi sivuttain levyn takaa esille, tosin paljon hitaampaa vauhtia kuin muut. Tilanteen muututtua kentällä levyn paikkaa piti muuttaa. Näin käy, kun lyöjän tai heittäjän kätisyys vaihtuu. Aika pian kainalosauvainen henkilö antoi periksi eikä enää siirtynyt toiseen paikkaan. Hän saattoi tyytyä seuraamaan peliä kentän isolta videolta ja kuunnella selostusta radiosta!

Krikettikenttä on Brisbanessa Wooloongabban kaupunginosassa. Se tunnetaan ympäri krikettiä pelaavan maailman nimellä The Gabba.

http://www.thegabba.org.au/

Maailman huipulla kriketissä ovat Australia, Englanti, Etelä-Afrikka, Intia, Uusi Seelanti, Länsi-Intia (Pohjois- ja Etelä-Amerikan välisiltä saarilta koottu joukkue), Pakistan, Sri Lanka, Zimbabwe ja Bangladesh.

Suomi on noussut kriketissä Euroopan kolmannelle tasolle voitettuaan Euroopan neljännen tason.

http://www.cricketfinland.com/FCA/koulukriketti.pdf

Netistä löytyi suomeksi kysymys, mutta ei vastausta: Millä seitsemällä tavalla kriketissä voi palaa?

Milka

Tunnustan heti etten ole paassyt kriketin makuun laisinkaan. Miten joku jaksaa seurata pelia, jossa samaa pelia pelataan nelja paivaa eika sittenkaan valttamatta saada voittajaa selville? :?

eevis

Heh no mä en silloin jaksanut oikein seurata, mutta tuon Kravattimiehen hyvän selostuksen jälkeen heräsi lievä kiinnostus, että olisi kiva mennä katsomaan sitä yleisöä krikettimatsiin. eikös koko peli muutenkin ole aikas paljon tuota ilmapiiriä ja oheistapahtumaa, välillä sitten katsahdetaan kentälle? :) no, toivottavasti Aussit tänä vuonna saa Ashesin takaisin kotiin, ois ikävä ajatella kaikkia niitä entisiä miestyökavereita taas itkemässä tappiota... :D
Dees - We will bloody bounce back!!!


hanskie

Hannu

kravattimies

Brisbanessa pelatun krikettimaaottelun ensimmäisen päivän sanottiin olleen menestys huolimatta protesteista uusia turvallisuusjärjestelyjä kohtaan. Muun muassa selkäreput oli kielletty. Maksullinen säilytys oli järjestetty stadionin ulkopuolelle. Monet katsojat eivät ehtineet istumapaikoilleen ensimmäiseen palloon mennessä, mutta kaikilta porteilta jonot olivat kadonneet kello 10.10, huolimatta siitä, että vain puolet katsomosta oli täynnä puoli kymmeneltä. Yleisöä oli maksimimäärä reilut 39000. (Jalkapallossa sopii 42000, kun ei ole kriketissä tarvittavaa taustaskriiniä.) Neljäkymmentä ihmistä poistettiin huonon käyttäytymisen vuoksi, kaksi pidätettiin ja yksi henkilö pidätettiin huumerikkomuksesta. Yksi 40:stä oli englantilaisten kannattajien Barmy Armyn trumpetinsoittaja, joka heitettiin ulos, koska hän oli salaa tuonut mukanaan trumpetin, stadionin säännöissä kielletyn tavaran. Tasaväkinen krikettiottelu voi kestää jopa viisi päivää. Jos Australia on yhtä ylivoimainen kuin eilen, Brisbanessa voidaan selvitä kolmessa päivässä. Viimeisten 30 vuoden ajan televiokanava 9 on kehitellyt varsinkin kriketin televioinnin aivan omaan luokkaansa maailmassa. Nyt oli otettu käyttöön uusi vempain, lämpökamera. Sen ottama kuva on mustavalkoinen negatiivi; valkoisena näkyvät kohdat esim. mailassa ja lyöjän varustuksessa, joihin pallo on osunut. Kolmannella erotuomarilla tosin on oikeus katsoa vain hidastukset. Radion puolella kriketissä ABC:n selostajat ovat vuosikausia olleet suosikkejani. Krikettiähän on niin leppoisaa vauhtia menevää urheilua, että suurin osa selostuksesta ei ole itse asiaa, vaan kaikkea muuta hauskaa juttelua selostajien kesken. Eilisen Australian ylivoiman tuottama lause herätti hilpeyttä muissa kommentoijissa: (asiallisella urheiluäänellä) Nyt ne naulaa uuden tiilen seinään.

The Ashes Tour käsittää viisi peliä eri puolilla Australiaa.

Brisbane 23-27.11.2006
Adelaide 1-5.12.2006
Perth 14-18.12.2006
Melbourne 26-30.12.2006
Sydney 2-6.1.2007

Petri

LainaaThe Ashes Tour käsittää viisi peliä eri puolilla Australiaa.

Jos Douglas Adamsiin on uskomista, Ashes on aika merkityksellinen juttu. Koko universumi melkein tuhoutui Krikkit-planeetan asukkaiden toimesta.

eevis

hanskie :D juu toivotaan toki, että Barmy Army saa olla siinä itkijän roolissa sarjan päätyttyä :D (ovat näköjään valloittaneet Pig N' Whistlen itselleen Brissystä) Go Aussies! :XXXX
Dees - We will bloody bounce back!!!


kravattimies

LainaaNetistä löytyi suomeksi kysymys, mutta ei vastausta: Millä seitsemällä tavalla kriketissä voi palaa?


Näyttää siltä, että kriketin säännöissä palamistapoja on yksitoista!

1. Retired - Loukkantumaton pelaaja poistuu luvatta kentältä

2. Bowled - Lyöjälle heitetty pallo hajottaa hilan

3. Timed out - Uusi pelaaja ei tule kentällä säädetyssä ajassa (ei ole koskaan tapahtunut kv. kriketissä)

4. Caught - Pelaaja lyö kopin

5. Handled the ball - Pelaajan käsi käy palloon

6. Hit the ball twice - Pelaaja lyö palloa kahdesti (ei ole koskaan tapahtunut kv. kriketissä)

7. Hit wicket - Lyöjä hajottaa hilan

8. Leg before wicket (LBW) - Pelaajan jalka tai muu kehon osa estää pallon osumisen hilaan

9. Obstructing the field - Pelaaja estää vastapelaajan etenemisen

10. Run out - Juokseva pelaaja tai tämän pitämä maila eivät ole ehtineet koskettaa ruutua, ennen kuin pallo rikkoo hilan

11. Stumped - Lyöntiä yrittänyt pelaaja on heilahtanut ulos ruudusta, samalla kun hilavahti hajottaa hilan pallolla


Mielenkiintoinen yksityiskohta, että tasapelejäkin on enemmän kuin yksi: "draw" ja "tie".

Jos ottelulle varattu aika loppuu ennen kuin kumpikaan puoli on ehtinyt voittaa, silloin tasapeli on "draw".

Jos kaikki mailamiehet viimeisenä lyövästä joukkueesta ovat pois pelistä ja pisteet ovat tasan, niin tasapeli on "tie".

kravattimies

Eilisestä asti suurena uutisena ollut erään kriketinpelaajan eläkkeelle jääminen. Nimittäin australialainen miljonääri Shane Warne lopettaa kansainvälisen pelaamisen siihen, kun krikettimaaottelusarja Australian ja Englannin välillä päättyy tammikuussa. Vielä on matsit Melbournessa ja Sydneyssä. Australia on Englannin tavoittamattomissa johtaen jo 3-0. Näin Warne on saavuttanut päämääränsä voittaa Tuhkat takaisin Australiaan. Tuhkat (The Ashes) on palkintopokaalin nimi. Australia oli pitänyt sitä 18 vuotta yhteen menoon, kunnes Englanti voitti sen viime kerralla. Warnen seuraava tavoite on voittaa takaisin oma vaimonsa.

Shane Warnen nimi liitetään rohkeisiin tekstiviesteihin monien kauniiden naisten kanssa. Tämän aamuisen lehden pilapiirroksessa Nokian ylimääräinen johtokunnan kokous on koolla Suomessa. Lehteä lukeva herrasmies valittelee sitä, ettei toista Warnen kaltaista hyvää asiakasta koskaan tule uudelleen.

(maalaa)
http://www.theaustralian.news.com.au/photogallery/0,9493,^^24636,00.html

Kalakukko

Kuningas Jalkapallo!

Puhutaan nyt siis soccerista, footyt sun muut kummajaiset jätetään nyt huomioimatta. ;)

Pienen provon jälkeen itse asiaan: Australiassa alkoi ilmeisesti melkoinen jalkapallobuumi MM-kisojen jälkeen, vaikka kysyisen kamppailun voiton veikin maailman ylivoimaisesti vastenmielisin joukkue. Mikäs on tilanne nykyään, vieläkö ausseja kiinnostaa maailman paras urheilulaji? Australian liiga on lukemani mukaan ollut käynnissä parin vuoden ajan ja katsojakeskiarvot kestävät kansainväliset vertailun, vaikkei huippumaiden lukemiin vielä ylletäkään. FC Sydney oli kuulemani mukaan melkoisessa liekissä viime kaudella, sillä mestaruus meni itärannikon helmelle.

Kiinnostaako paikallisia eurooppalainen jalkapallo? Lähinnä huolehdin siitä, missä ihmeessä näkee tämän kauden Mestareiden liigan ratkaisupelit, kun ei tuo aikaerokaan näytä suosivan. Löytyykö Australiasta muita hulluja, jotka haluavat nähdä esimerkiksi Mestareiden liigan loppuottelun? Jotenkin on sellainen kutina, että tänä vuonna Real Madrid voittaa loppuottelussa Manchester Unitedin maalein 16-0. ;)