Kasvisten ja hedelmien hinta australiassa?

Aloittaja texxex, helmikuu 07, 2006, 18:47

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

texxex

Nyt alkaa jo terveys pettää alta, kun täällä suomen talvessa tuntuu tuo terveellinen ruoka olevan tähänaikaan vuodesta aivan hillittömän kallista..... ja vielä kun yrittää reissuun säästää on syömäpuoli jäänyt hiukas "rappiolle".. valaiskaapa paljonko normaalit kasvikset ja hedelmät ym vegetyyppinen ruoka sielläpäin oikein maksaa? Kuvittelisin että murto-osa täkäläisistä RIISTO hinnoista.

Nyt kyllä hiippailen apteekin kautta ostamassa monivitamiineja, suupielet halkeilee puutoksista niin että hirvittää!!

Timo

Tuo kuvitelma "murto-osan" on varmasti väärä. Eivät ne hedelmät ja vihannekset täälläkään ilmaisia ole. Hinta riippuu täälläkin sesongista, sääoloista, ostajan sijainnista, siitä, mistä ostaa  j.n.e.  Jotkut tuotteet saattavat olla jopa kalliinpia kuin Suomessa. Aika useat standardivihannekset ja hedelmät  ovat siinä kolmen ja viiden dollarin välillä kilo (eli oiskohan 2,5 - 4 ?). Esim. tomaatit olivat valintamyymälässä AUD 3.90, paremmat omenat 4.90 (halvimmat 3.20), valkokaali 2.90, selleri 3.90, porkkana 2.90.

Mitä sitten muuhun vegeruokaan tulee, soijamaito on siinä 2 - 2.80 taalaa litran ja merkeissä on todella valinnan varaa. Tofua, soijaproteiinia, tahinia, tempeä, hummusta, misoa ym. jalosteita on tarjolla runsaasti ehkä vähän edullisempaan hintaan kuin Suomessa. Niitä on enemmän täällä tarjolla kun käyttäjiäkin on enemmän, ts. aasialaisen ruokakulttuurin edustajia. Kokojyväjauhot ja suurimot kuuluvat erikoistuotteisiin ja niiden hinta terveyskaupoissa taitaa olla aika lähellä Suomen hintoja ellei ylikin, esim. täysjyväinen luomutattari taisi olla siinä 10 taalaa (6? kilo) . En kyllä ole ihan varma noista Suomen hinnoista kun en niitä enää seuraa.

Suoramyynneistä ja toreilta saa tietysti vähän edullisemmin, varsinkin jos sattuu asumaan niiden lähistöllä tai ne sattuvat muuten matkan varrelle.  Sesonkituotteita tietysti saa joskus jopa ilmaiseksi, varsinkin jos alueella on runsasta ylituotantoa niin kuin meillä päin joskus banaaneista ja mangoista.

Luomu tietysti on sitten hieman kalliimpaa, jos haluat ostaa kasviksesi mieluummin teurasjätteillä kuin kemikaaleilla lannoitettuna.

Vielä tietysti se, että omalla takapihalla voi kasvattaa jotakin ympäri vuoden, jos ei muuta niin yrttejä ainakin. Ja onhan noita hedelmäpuitakin monilla.

Eli eipä mielestäni mitään dramaattista eroa. Tietysti eri asia jos menee poimintatöihin niin saa kait syödä ilmaiseksi :D

Aikis

Mina yllatyin aluksi hedelmien ja vihannesten kalleudesta! Olin ehka texxexin lailla siina kuvitelmassa etta nehan on ilmasia taalla kun kerran itse tuotetaan ja etta nyt sitten meida pesue syo ittensa terveeksi ihan varastoonkin vitamiineja. No, on kylla syotykin kun ovat niin tuoreita ja hyvia jamonipuolisia, mutta ei ne kylla mitaan halpoja ole!

kravattimies

Brisbanen hintoja
Eight Miles Plains Shopping Centre Bellas Fruit Market
Southern Star lehtimainos 1.2.2006

makeat Stanthorpe persikat $1.49 kg
Lady Finger banaanit $1.99 kg
uuden sesongin Royal Gala omenat $1.49 kg
4 kg Victorian perunoita $5.99
uuden sesongin William päärynät $1.99 kg
keskiruskeat sipulit 59 centtiä kg (vain torstaina)
tuore zucchini $1.49 kg
3 kg:n pussi appelsiineja $2.99

kravattimies

Brisbane - jatkoa edelliseen mainokseen (uusi lehti tuli äsken)

Paljon samoja kuin edellä. Nämä uusia:
Stanthorpe nektariinit $1.99 kg (vain torstaina)
Pohjoisen Cavendish banaanit $1.49 kg (vain to)
Victorian tomaatit 49 centtiä (ei sanota määrää)
makeat Lockyer Valley porkkanat 59 centtiä kg (vain to)
tuore asparagus $2.99 nippu

Samassa lehdessä on juttu siitä, miten ruoan hinta vaihtelee. Brisbane Markets tukkutori makoisat omenat halpuivat 26 prosenttia viikon aikana, päärynät halpuivat 24 %, Cav banaanit kallistuivat 26%.

kravattimies

Tässä vielä texxexille tämän hetken kurssi

1 Australian dollari = 0.616332 euroa

http://www.xe.com/ucc/

vegaemilia

ei oikeastaan kuullosta edulliselta jos porkkanakilo on $2.90 (1,8e) ja suomessa k-kaupassa vastaava on 0,59e.

ps. mitä ihmettä sitten syön WH-vuotenani (lähtö 7.2.2007 :pepsodent) porkkana kun on pääasiallinen ravinnonlähteeni... :o  sitten kai poimitaan mangoja tienvarsi puista. . .

Timo

LainaaAlkuperäinen postittaja vegaemilia
ei oikeastaan kuullosta edulliselta jos porkkanakilo on $2.90 (1,8e) ja suomessa k-kaupassa vastaava on 0,59e.

ps. mitä ihmettä sitten syön WH-vuotenani (lähtö 7.2.2007 :pepsodent) porkkana kun on pääasiallinen ravinnonlähteeni... :o  sitten kai poimitaan mangoja tienvarsi puista. . .

Kuten tuosta Kravattimiehen viestistä käy ilmi, hinnat vaihtelevat aika tavalla. Tarjouksista saa edullisemmin. Taitaa tuo 2.90 olla   ihan huippuhintoja. Ei se ollutkaan mikään edullinen kauppa vaan pieni myymälä, joka sattuu olemaan työmatkani varrella.

Sen sijaan vuo Kravattimiehen hinnat taitavat puolestaan olla  pohjahintoja.

Tony

texxex ja vegaemilia:pepsodent, jos aiotte keskisen Australian halki matkata, niin reissatkaa mahdollisimman nopeasti tai varautukaa syömään muutakin kuin pelkkiä vihanneksia. Coober Pedyssä ja Alice Springsissä vihannesten ja hedelmien hinnat ovat "hivenen" kalliimpia kuin isoissa kaupungeissa ja rannikkoseudulla, jossa on pääosa viljelysmaista.  Joka tapauksessa hintahaitari on melkoinen riippuen siitä, mistä hedelmät ja vihannekset ostat ,ja onko kyseessä sesonkiaika.

Tästä samaisesta aiheesta taidettiin kirjoitella jo joskus aikaisemminkin.

:)Tony

eevis

Jep, vuoden vanhoja hintoja voi katsella FAQ:sta.
Dees - We will bloody bounce back!!!


zetax

Se on aika ihmeellistä kuinka Uuden-Seelannin kiiwit tai lammas on halvempaa Suomessa kuin siellä paikanpäällä:o

jounij

Olet juuri tutustunut vientitukien ihmeellisyyksiin, zetax!

Noh, Finlandia Vodka on Australiassa melkein puolet Alkon hinnasta. Oikeastaan niitä vodkapulloja kannattaisi kierrättää useampaan kertaan maapallon ympäri, jos se hinnan väheneminen jatkuisi samalla tahdilla!


Taloustieteilee
Jouni
Canberra

Tony

Ensi reissullani vuonna -84 ihmettelin, kuinka Valion Edamia pystyttiin myymään Australiassa puolta halvemmalla kuin Suomessa, ja tämä siis aikaan ennen "nöyryyttäviä" EU-tukiaisia. Eli osattiin sitä ennenkin hoitaa tukiaiset:D.

:)Tony

MH

Niin ja ennen Saksalaiset osti ylituotanto voit ja kananmunat suomesta sikahalvalla ja myivät ne tänne takaisin valmiina täytekakku pohjina.

kiiwien ja Lampaan pitääkin olla kalliimpaa uudessa-seelannissa onhan ne sentään tuoreita verrattuna näihin viikkokaupalla laivassa matkustaneisiin.

Emppu

Marjat on ihan erilailla hassun hintasia kuin Suomessa. Tuoreita mansikoita taalla saa paljon halvemmalla kuin Suomessa, mustikat taas on tolkuttoman kalliita. Myos pakastemarjat on yllattavan kalliita.

Mutta ai vitsi, etta rakastan Colesin irtolehtisalaattia! Jos haluaa salaattiin useaa eri lajia, niin ei tarvise ostaa montaa keraa ja repia lehtia ja antaa loppujen menna pilalle kun ei ehdi syomaan, vaan voi vaan kerata pussiin haluamansa maaran eri salaatteja, rukolaa ja babypinaattia ja kaikki on valmiiksi pienittyina. Nerokasta!

wendolene

Banaanipolitiikka harmittaa...

Vielakin saa maksaa jopa 14$ banskukilolta :( on jo niin ikava tuota kultaista herkkua! Poikakaverin aiti on onneksi sinnikas ja ostaa banaaneja aina kun loytaa 7-8 dollarin kilohintaan :peukkuy

Nyt meinaavat nostaa appelsiinienkin hintaa kylmien kelien takia :mad:

Jaaks

Wendolene,

Odota syyskuuhun kun uusi sato on valmis, niin saat varmaan alle $1/ kilo koska ylitarjonta tulee olemaan aivan valtava :pepsodent

viajera

Jos poimii hedelmia tai vihanneksia huomaa, etta hostelleissa voi saada ilmaiseksi monenlaisia kasviksia, riippuen tietysti alueesta ja vuodenajasta.  Nain oli ainakin oman kokemukseni mukaan. Yleensa farmeilta sai toiden loputtua poimia mukaan jotain syotavaa, ei sita kukaan ainakaan koskaan kieltanyt ja joskus painvastoin kehotettiin.

Monesti oli niin, etta joku toi hostellille meloneita, toinen paprikoita, parsaa, sipulia ja muut jotain muuta ja niita tarjottiin muille tai sitten vaihdettiin.Usein tarjolla olevista aineksista pelkastaan sai jo jonkunlaisen aterian. Tauoilla toissa pellonlaidassa halkaistiin meloneita, napsittiin viinirypaleita tai joskus syotiin jopa paprikoita, raakoja sellaisia. Lopettaessani omenanpoiminnan lahdin paikasta pois mukanani iso pussi pink ladyja, joita riitti melkein pariksi viikoksi. :D

riaapa

LainaaAlkuperäinen postittaja wendolene
Nyt meinaavat nostaa appelsiinienkin hintaa kylmien kelien takia :mad:

Moi wendolene,

Harmittaahan se kuluttajaa, mutta ei se herkkua ole sitrusfarmareillekaan kun halla vie sadon ja pahimmassa tapauksessa jopa vahingoittaa puita. :itke Puoliskon vanhemmilla on sitrus- & avokadofarmi Milduran lähellä, ja nämä poikkeuksellisen kylmät ilmat on todellakin aiheuttaneet siellä tappiota. Pitkään jatkuvat pakkaskelit on sen verran harvinaisia, ettei niitä vastaan voi edes vakuutusta ottaa. Maanviljelijät valvovat yöt kastelulaitteet päällä, toivossa että sen avulla saisi pidettyä lämpötilan plussan puolella. Kun maa alkaa olla niin veden peitossa ettei enää voi kastella, niin sitten yritetään muita keinoja, kuten heinäpaalien polttoa tuulen alapuolella, toivossa että savuvaippa suojaisi hedelmäpuita. Ja jossain vaiheessa joutuu vaan luovuttamaan ja toteamaan että tämä sato meni tappiolle. :itke

Tappiota syntyy tietysti siitä että sadon kasvattamiseksi on mennyt rahaa lannoitteisiin ym. ja sitten kun hallat on ohi, niin ne pilaantuneet hedelmät on poimittava puista pois, joka tarkoittaa palkkakuluja. Siinä ei paljon hymyilytä, kun liiketoiminta menee miinukselle.

Puoliskon vanhemmilla oli tulossa paras ikinä avokadosato (avokadojen kypsymistä saa odottaa lähes 12 kuukautta, ennen kuin ne ovat poimittavissa), mutta ne ovat kaikki pilalla. Ja seuraavaa satoa saa odottaa tosiaan noin vuoden verran. Heidän puunsa sentään näyttävät selvinneen (koputa puuta...); naapurilta kuolivat puutkin, kun olivat laaksossa ja vielä nuoria puita.

Että semmoista... Kannattaa muistaa, ettei ne maanviljelijät hintoja kiusakseen nosta, vaan kuten muussakin liiketoiminnassa, kysynnän ja tarjonnan lait toimivat.
Riina