työttömyysvakuutus/ansiosidonnainen Australiassa?

Aloittaja fatamorgana, marraskuu 30, 2010, 17:58

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

fatamorgana

Halojaa taas,

Selvittelen kaikenlaista liittyen muuttoon ja työntekoon Australiassa ja nyt kysyttävänä seuraavaa:

1) Onko syytä liittyä ammattiliittoon Australiassa?

2) Tarkoitus EI ole tulla työttömäksi ausseihin, mutta miten työttömyyskorvaussysteemit määräytyvät siellä? Eli onko meikäläisten ansiosidonnaissysteemiä vastaavaa käytäntöä? Nopeasti ammattiliittojen sivuja luettuani en löytänyt mitään siihen viittaavaa - eli onko tosiaan olemassa vain newstart allowance valtion taholta, eikä yksityistyyppisiä työttömyysvakuutuksia?

3) Oletteko muut maksaneet ay-maksuja Suomeen myös Ausseihin muuton jälkeen, siltä varalta että joutuu työttömäksi ja muuttaa takaisin Suomeen? Vai onko vain rahanhukkaa? Tarkoitus on siis on tulla pysyvästi maahan, mutta hyvä kai ottaa selvää kaikista vaihtoehdoista...

Kiitos infosta!

Kottarainen

Mun eläkerahastosta (super fund) voi ruksia itselleen "työttömyysvakuutuksen", en tiedä paljonko lysti kustantaa.

eevis

Ammattiliitot eivät yleistäen ole Australiassa kovassa huudossa... yleensä jos ihmisiä kohdellaan "väärin" työpaikallaan, asia joko selvitetään keskenään työnantajan kanssa tai sitten työntekijä vain vaihtaa työpaikkaa... siis KÄRJISTÄEN ja raa'asti yleistäen sanottuna. :)

Centrelink maksaa kriteerit täyttäville työttömyysavustuksen tapaista (income support), lisää voit lukea Centrelinkin sivulta. Näihin sosiaaliturvajuttuihin vaan on yleensä juuri maahan PR-viisumillakin tulleilla parin vuoden karenssi, joten ensi alkuun näitä on turha turvakseen ajatella.

Kuten Kottarainen jo mainitsi, vakuutuksia työttömyyden varalle voi hankkia, niitä löytyy googlettamalla esim. "income protection", "unemployment insurance" tai "redundancy cover" tms. Tämä firma selittelee asiaa hiukan, kannattanee lukaista läpi.

Kannattanee myös kysyä, miten oma suomalainen ammattiliitto suhtautuu ulkomailla työskentelyyn koskien mahdollisia myöhempiä työttömyyskorvauksia.
Dees - We will bloody bounce back!!!


jounij

Tuo ns. ansiosidonnainen työttömyys ja työkyvyttömyysvakuutus on käsittääkseni lailla rajattu maksimissaan 80%:iin palkkatuloista. Eli joutuu joka tapauksessa kiristämään vyötä, jos vakuutukseen joutuu turvautumaan. Mutta joka tapauksessa sellaisen vakuutuksen pitäminen on mielestäni olennaista ainakin siitä lähtien, jos alkaa olla isompia määriä lainaa. Eläkerahaston kautta sellaisen vakuutuksen ottaminen tulee yleensä halvimmaksi, koska siellä vakuutusmaksu maksetaan 15%:lla verotettavasta eläkesäästöstä eikä täysin verotettavasta palkkatulosta.


Toteaa
Jouni
Canberra

Jaaks

Lainaus käyttäjältä: fatamorganaSelvittelen kaikenlaista liittyen muuttoon ja työntekoon Australiassa ja nyt kysyttävänä seuraavaa:

1)  Ei

2)  Ei ole yhtään mitään kuten Suomessa. On yksityisiä vakuutuksia ja kuten minulla Super maksaa 2 vuoden palkan loukkaantumis tai sairaus tapauksissa eikä maksa mitään extraa, mutta se onkin valtion Q-Super :)

3)  Ei, mutta olen kyllä itse asiassa vieläkin sekä Suomen, että Ruotsin merimiesliittojen ja - kassojen jäsen "maasta poissaolevana" ja jonkinlainen eläke kait on sieltäkin joskus tulossa  8)

ps.  Fatamorgana,
On tietysti "oikein" selvitellä mitä sosiaali etuja on uudessa mahdollisessa asuinmaassa tarjolla, mutta kuten Eevis jo kertoi, niin Australiassa ei ole yhtään mitään ensimmäiseen kahteen vuoteen.  Jopa sen kahden vuoden jälkeen sosiaali edut ovat todella minimaaliset, jos ansaitset yli minimipalkan.
Jos Austraaliaan tulosi on yhtään riippuvainen siitä mitä sosiaalietuja täällä saat, niin kannattako se ollenkaan ?

fatamorgana

Jaaks, olen hyvin tietoinen noista karensseista. Kuten viestissäni lukee, EN aio elää työttömänä/sosiaalietuuksien varassa. Mutta en näe mitään järkeä siinäkään, että ei ota selvää perusasioista, vaan lähtee ihan heinäsirkka-asenteella "ei mulle mitää koskaa satu". Mutta kiitos kaikille infonneille, tämän takia kannattaa kysyä täältä, heti löytyy paljon ja kattavasti vastauksia! Omaan muuttooni on vielä puoli vuotta aikaa, joten käytän ajan hyödyksi ottamalla selvää mahdollisimman monista asioista - vaikka ylllätyksiä tulee satavarmasti senkin jälkeen, nimim. ulkomailla ennenkin asuneena...

TeroH

Lainaus käyttäjältä: fatamorgana - marraskuu 30, 2010, 17:58
3) Oletteko muut maksaneet ay-maksuja Suomeen myös Ausseihin muuton jälkeen, siltä varalta että joutuu työttömäksi ja muuttaa takaisin Suomeen? Vai onko vain rahanhukkaa? Tarkoitus on siis on tulla pysyvästi maahan, mutta hyvä kai ottaa selvää kaikista vaihtoehdoista...

Ensimmäisen vuoden ajan kannattaa maksaa työttömyyskassamaksu (joka on siis eri asia kuin ay-jäsenmaksu) siltä varalta että sattuu palaamaan Suomeen vuoden sisällä.

"Kun henkilö on ollut työssä ns. kolmansissa maissa paikallisen työnantajan palveluksessa, hänen tulee Suomeen palattuaan tarkistaa, pidetäänkö häntä ulkomaan työskentelyn aikana Suomessa asuvana henkilönä. KELA tekee päätöksen siitä, pidetäänkö henkilöä Suomessa asuvana. Jos henkilön työskentely ulkomailla on kestänyt yli vuoden, ei häntä pääsääntöisesti pidetä Suomessa asuvana. Tällöin henkilö tulee oikeutetuksi työttömyyspäivärahaan vasta, kun hän on täyttänyt uudelleen työssäoloehdon. Jos taas henkilö Suomeen palatessaan saa KELA:n todistuksen siitä, että häntä pidetään edelleen Suomessa asuvana, kassa voi maksaa hänelle päivärahaa seuraavien edellytysten täyttyessä:

- työskentely ulkomailla kestänyt enintään vuoden
- henkilö on säilyttänyt kassajäsenyyden Suomessa
- henkilön työssäoloehto on täyttynyt ennen ulkomaille lähtöä"

Tuolta löytyy tarkemmat tiedot:
http://www.ytk.fi/default.aspx?id=287


Silppu

Lainaus käyttäjältä: TeroH - marraskuu 30, 2010, 22:43

Ensimmäisen vuoden ajan kannattaa maksaa työttömyyskassamaksu (joka on siis eri asia kuin ay-jäsenmaksu) siltä varalta että sattuu palaamaan Suomeen vuoden sisällä.

Ei välttämättä ihan näin. Tulee myös varmistaa, että työssäoloehto pysyy voimassa. Se katkeaa, jos sinulla ei ole osoittaa, että olet ollut töissä vähintään 6 vkoa viimeisen 6 kk:n aikana. Eli jos et saa töitä vaikkapa ensimmäisen 6kk:n aikana, niin työssäoloehtosi ei toteudu, ja oikeutesi suomalaiseen työttömyysturvaan katkeaa, vaikka olisitkin maksanut kassan jäsenmaksun. Poikkeuksena jos olet alle kouluikäisen lapsen vuoksi hoitovapaalla, jolloin kannattaa maksaa jäsenmaksu koko tuon ajan, muutoin vain 6kk - 1 vuoden ajan.