Australian Viestitaulu

Viestitaulu => Elämää Australiassa => Työelämä - työnteko => Aiheen aloitti: Loppakorva - heinäkuu 15, 2011, 17:24

Otsikko: ABN viisumista riippumatta?
Kirjoitti: Loppakorva - heinäkuu 15, 2011, 17:24
Heippa,

Kyselisin hieman tuosta ABN numerosta. Voiko kuka tahansa henkilo hakea ABN numeroa, viisumista riippumatta? Itsellani siis spouse visa, ei viela permanent residency.

Mulle tarjottiin toita lastenhoitajana taalla Queenslandissa ja tyonantaja pyytaa nyt hakemaan ABN-numeroa jotta han voi hakea child care benefitseja. Kauanko siina menee etta hakemus menee lapi? Onko hankala projekti?

Luin jostain etta ABN numeron saaminen merkitsee ties mita extra huolia kuten vakuutukset, elakkeet, verot sun muut. Eiko todellakaan ole mitaan helpompaa tapaa tyoskennella lastenhoitajana (nanny)?

Kyselee, Loppis
Otsikko: Vs: ABN viisumista riippumatta?
Kirjoitti: Milka - heinäkuu 17, 2011, 17:13
Loppakorva,

ABN saa kuka tahansa, joka on oikeutettu tyoskentelemaan Australiassa eika se ole viisumityyppiin sidottu.

ABN voi hakea electronisesti ATO:n webbisivuilta. Hakemuksen kasittely voi kestaa niinkin kauan kuin 28 paivaa, mutta voi tulla todella nopeastikin.

On ehka helpointa selittaa etta jos tyoskentet 'kayttaen' ABN sina toimit itsenaisena yrittajana, et siis ole tyonantajan palkkalistoilla. Sina laskutat (tax invoice) perhetta jossa olet toissa ja todellakin sinulla tulee olla oma vakuutus (public liability and indemnity insurance) ja maksat itse verosi verottajalla (PAYG, 'pay as you go'), sama koskee elakemaksuja (superannuation), nekin pitaa maksaa itse.

Varsinkin tahdentaisin etta vakuutuksen ottamisen tarkeytta, silla jos jotain sattuu lapsille tai perheen omaisuudelle sinun tekeman virheen vuoksi vakuutuksesi korvaa vahingot, muuten perhe saattaa hakea korvausta sinulta henkilokohtaisesti oikeusteitse. Saattaa kuulostaa hatavarjelun liioittelulta,  :o  silla todennakoisestihan mitaan ei tule sattumaan, mutta jokaisen kannattaa itse miettia millaisen riskin haluaa ottaa.

Helpompi tie sinulle on etta perhe suostuu palkkaamaan sinut tyontekijana (ei yrittajana) silloin heidan taytyy ottaa vakuutus, joka kattaa sinut ja maksaa sinulle palkan lisaksi superannuation seka tilittaa verot puolestasi verottajalle.  En valitettavasti osaa sanoa miten yleista tallainen kaytanto on lastenhoitopiireissa, vai tyoskentelevatko kaikki ABN:n kautta.
Otsikko: Vs: ABN viisumista riippumatta?
Kirjoitti: Loppakorva - heinäkuu 21, 2011, 08:23
Kkiitos Milka vastauksesta! Kuten arvelinkin, tuo kuullostaa mielestani vahan liian vaativaltai projektilta tassa vaiheessa joten paatin luopua kyseisesta tyopaikkatarjouksesta.