Matkavakuuksesta kysymys

Aloittaja jormak, toukokuu 03, 2005, 02:43

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

jormak

Vaimoni ja minä (54 ja 57 v.) aiomme viettää ensi vuoden Brisbanessa tyttären perheessä. Vakuutusyhtiöiden matkavakuutuksen tarjoukset maksavat maltaita. Selittäisikö joku lähemmin Medicaren, kiitos! Jorma

Jouko

Kelan tiedote asiasta:
Suomessa asuva henkilö saa ?välittömästi tarvitsemansa? sairaanhoitopalvelut (sairastumiseen tai tapaturmaan) oleskellessaan tilapäisesti Australiassa jotta pystyy palaamaan takaisin suomeen. Joissain tapauksissa voit tarvita lääkäriltä kirjallisen todistuksen siitä että hoito on ?välittömästi tarvittavaa?. Etuuksia saa esittämällä Suomen passin tai Kela-kortin. Sopimus ei koske opiskelijaviisumilla Australiassa oleskelevia.

Huomaa että tämä viesti voi vanhentua jonkin ajan päästä eli tarkista viimeisimmät tiedot aina aisianmukaisilta sivuilta. Samoin suosittelen matkavakuutuksen ottamista, jos se vain taloudellisesti on mahdollista.

Tarkempaa siitä, miten sairaanhoitopalveluja on saatavilla, löydät netistä http://www.medicare.gov.au/ tai sitten suoraan kysymymällä ?Medicare?-toimistoista.

Tässä muutamia yleisiä seikkoja jotka on jo muutamaan kertaa käsitelty tässä foorumissa. Mutta jos lisään tämän ketjun linkin tuonne FAQ puolelle niin voisi löytyä helpommin... Samoin jos huomaatte selviä asiavirheitä niin antakaa kuulua :sormetr

ILMOITTAUTUMINEN TERVEYDENHOIDON PIIRIIN ?Enrolling in Medicare?
Ennen kun voit saada sopimuksessa mainitut palvelut sinun tulee hakea medicare korttia Medicare toimistosta, toimistoja on 226. Kun haet korttia, esitä passisi ja viisumisi/ oleskelulupasi ja suomen kelakortti. Jos kortti myönnetään, se lähetetään sinulle postitse. Jos oleskelusi Australiassa kestää vain lyhyen aikaa, voi olla, että et saa korttia. ? Medicare?-toimisto neuvoo tällöin, miten menettelet.

LÄÄKÄRIPALVELUT
Voit kääntyä joko hallituksen terveyskeskuksien tai yksityisen lääkärin puoleen.
Potilas saa valita lääkärinsä. Hallitus määrää lääkärinpalkkioiden taksat, joista
Medicare korvaa yleensä 85 %. Useimmat lääkärit ovat yksityislääkäreitä. Yleislääkärin
lähete tarvitaan käyntiin erikoislääkärillä.

1) ?Bulk Billing? lääkäri ottaa tiedot Medicare -kortilta ja laskuttaa tiedoilla suoraan ?Medicare? -toimistoa, joka maksaa lääkärille korvauksen. Ei kuluja potilaalle

2) Ei "Bulk Billing Doctor" potilas maksaa laskun ja hakee korvausta ?Medicare? -toimistosta. Meidän "oma" lääkäri on veloittanut yleislääkärivastaanotosta siinä 40 ? 55 dollarin verran. Maksusta saa takaisin osan medicare toimistosta kuittin esittämällä.

SAIRAANHOITOPALVELUT
Esitä Suomenpassi / kelakortti tai Medicare- kortti sairaalaan tullessasi. Ylläpito ja lääkärinhoito julkisen sairaalan yleisessä maksuluokassa ns. julkisena potilaana (public patient) on maksutonta. Ne, jotka haluavat lisäpalvelua, esim. yksityispotilaana julkisessa sairaalassa/ hoitoa yksityissairaalassa, maksavat lisäkustannukset itse. Myös jos lääkäri
perii yli taksan, jäävät lisäkustannukset maksettavaksesi.

LÄÄKKEET
Järjestelmä korvaa myös osan lääkärin määräämien lääkkeiden kustannuksista. (ne jotka kuuluvat ?Pharmaceutical Benefits Scheme? puitteissa korvattavien lääkkeiden piiriin). Panadolit löytyvät ruokakaupoista muut lääkkeet haetaan liikkeistä joiden nimissä esiintyvät sanat, Chemist, Pharmacy, Drugstore jne..

AMBULANSSILLA AJELU
Queenslandissa kaikki asukkaat kuuluvat ambulanssi vakuutuksen piiriin. Asia kannattaa tarkistaa osavaltiokohtaisesti jos kyseistä yleistä järjestelmää ei ole kannattaa ottaa ambulanssi vakuutus sillä pienikin matka voi maksaa tähtitieteellisiä summia.

PALVELUT JOTKA EIVÄT KUULU MEDICAREN PIIRIIN
Sairaanhoidolliset tai sairaalapalvelut jotka eivät ole välittömästi tarpeellisia
Lääkkeet jotka eivät kuulu Pharmaceutical Benefit Scheme piiriin
Hammashoito ja kiropraktiset palvelut
Ennen maahan saapumista järjestetyt hoitopalvelut
Majoitus ja hoitopalvelut yksityis-sairaaloissa
Majoitus ja hoitopalvelut yksityispotilaana julkisissa sairaaloissa.

LISÄÄ TIETOA
http://www.medicareaustralia.gov.au/yourhealth/going_overseas/uk_sweden_finland_norway_netherlands_malta_italy.htm


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

jounij

LainaaAlkuperäinen postittaja Jouko
Samoin suosittelen matkavakuutuksen ottamista, jos se vain taloudellisesti on mahdollista.

Minä jopa kärjistäisin tätä Joukon suositusta ja sanoisin, että jos ei ole varaa matkavakuutukseen, niin silloin ei kannata myöskään matkustaa näin kauas. Tuo Medicare ei todellakaan kata kaikkea, ja matkalla pahasti sairastumalla saattaa kulua jopa kymmeniä tuhansia taaloja ylimääräisten maksujen kattamiseen. Vaikka sairastuessaan/loukkaantuessaan käyttäisikin pelkästään julkisia eli Medicaren (enimmäkseen) kattamia palveluja, niin pelkän ambulanssimatkan hinta usein - varsinkin syrjäseudulla - ylittää sen matkavakuutukseen käytetyn hinnan.

LainaaILMOITTAUTUMINEN TERVEYDENHOIDON PIIRIIN ?Enrolling in Medicare?
Ennen kun voit saada sopimuksessa mainitut palvelut sinun tulee hakea medicare korttia Medicare toimistosta, toimistoja on 226. Kun haet korttia, esitä passisi ja viisumisi/ oleskelulupasi ja suomen kelakortti. Jos kortti myönnetään, se lähetetään sinulle postitse. Jos oleskelusi Australiassa kestää vain lyhyen aikaa, voi olla, että et saa korttia. ? Medicare?-toimisto neuvoo tällöin, miten menettelet.

Eräs luonamme vieraillut turisti jouduttiin tässä taannoin viemään paikalliseen julkiseen sairaalaan. Mitään paikallista Medicare-korttia ei oltu hankittu eikä Medicare-toimistossa oltu muutenkaan vierailtu, mutta sairaalassa sisäänkirjoittautumispapruja täytellessä henkilökunta kuitenkin tiesi, että Suomella ja Australialla on tämä yhteistyösopimus, eivätkä he näin ollen edes yrittäneet esittää tästä sairaalakäynnistä mitään laskua. Eli tätä Medicare-korttia ilmankin näkyy ainakin valistuneemmissa sairaaloissa tulevan toimeen.


Kommentoi
Jouni
Canberra

Jouko

Tuosta kortin tarvitsemisesta meillä on samanlaisia kokemuksia kuin Jounilla, jouduimme viemään erään meillä vierailleen suomalaisen sairaalaan äkillisen sairaskohtauksen vuoksi. Eivät kyselleet kortteja olivat myös tietoisia tuosta vaihtosopimuksesta.


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

Tony

Kun olimme Adelaidessa puolitoista vuotta sitten, kävimme paikallisessa Medicare toimistossa kyselemässä kortteja, niin meille sanottiin, ettei kortteja anneta turisteille ilman syytä, vaan vasta sitten, kun sille on akuuttia tarvetta  :confuse  Kiireellisessä tapauksessa ei aina taida olla aikaa lähteä sairaalaan  
Medicare toimiston kautta. Joten hyvä tietää, ettei kyseistä korttia tarvitse edes hankkia saadakseen sairaalahoitoa.

 :)

ausseihin!

Voiko Medicare-korttia hakea, jos ei ole Kela-korttia? Olen näemmä hukannut mun ja lasten Kelakortit... Sillä, että kuuluuko niitä meillä enää ollakaan, kun emme kuulu enää Suomen sosiaaliturvan piiriin ???

Aikis

Jospa kuitenkin annoitkin ne paikallisen Kelan toimistoon siinä  >:D lähtöhässäkässä, etkä enää muista...

Meiltä muuten Medicaren virkailija kysyi ja suorastaan vaati suomalaisia kortteja pois otettavaksi, vaan mistäs annoit kun olivat ne jo Suomessa takavarikoineet. Uskoi lopulta, vaikka minun järkeni mukaan asian ei olisi hänelle pitänyt kuuluakaan.

Ja yleensähän kaikki (plus tietysti Kela itse) korostavat sitä, että Suomesta lähtiessään kortit jäävät kuivumaan Kelan hyllylle, joten ei sitä Australiassa tarvitse eikä saisikaan olla mukana - jos siis on yli vuoden viisumilla.

usia

Meilta ei ole kertaakaan vaadittu Kela korttia kun ollaan Medicare haettu. Temp visalla ollessa kaytiin vuoden valein uusimassa, kun ei saatu millaan lapi virkailijalle, etta pitaisi saada kerralla koko ajaksi. Onneksi toimisto on suhteellisen lahella, joten sama oli antaa asian olla ja kayda kerran vuodessa vierailulla. Eli luultavasti riippuu virkailijasta.

RUU

Medicarea ei tarvitse kiinnostaa Kela-kortti silla se ei sisalla informaatiota, mita he tarvitsevat Medicare-kortin myontamiseen. He tarkastavat passin ja viisumin, silla ne antavat kaksi oleellista tietoa: mika maa (eli on oikeus Reciprocaliin) ja viisumin voimassaoloaika ( = Medicare-kortin voimassaolo).

Medicaren webbi kertoo:
If you are a resident of the United Kingdom, Sweden, Finland, Norway or the Netherlands you are covered for the duration of your approved visit to Australia.
Usia, tama tarkoittaa etta teidan kuuluu saada kortti, joka expiroituu vasta viisumin umpeutuessa. Meillekin tuli ensin yhden vuoden kortti mutta kun kavin ilmoittamassa uuden osoitteen eri toimistossa, virkailija huomasi virheen ja korjasi voimassaoloajankin kuntoon.
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

ausseihin!

Kiitoksia vastauksista. Pitäisi käydä nyt kortit hakemassa, toimisto on tuossa kulmilla, mutta ei olla vain saatu aikaiseksi. Täytyykö kaikkien korttia hakevien olla läsnä hakemusta vietäessä?

RUU

Lainaus käyttäjältä: ausseihin! - syyskuu 18, 2008, 15:33
Täytyykö kaikkien korttia hakevien olla läsnä hakemusta vietäessä?
Ei tarvi olla läsnä mutta kaikki passit pitää olla mukana.
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Alamaa

Mahtaisiko löytyä haulla, en itse ainakaan löytänyt. Joten mietin wh-visalaisena, että miten on matkavakuutuksen ja kelan kanssa, kun matkavakuutukset eivät ilmaisesti ole voimassa jos ei ole suomen sos-turvan piirissä tai on muuten "resident" status, kuten yhden ulkolaisen vakuutuksen(AXA UK) ehdoissa oli excluding kohdassa. Pitääkö sitten maahan tultuaan täyttää jotkut oletus päivät ja osoite maistraatin sivuilla väliaikaisen muuton kohtaan? Sitten ei pitäisi olla pois suomen turvasta ainakaan, mutta miten se sitten suhtetutuu siihen "resident" statukseen jolla voi saada pienemmän veroprosentin, ja voiko sitä saada, ilman että menettää matkavakuutus turvansa?

RUU

Lainaus käyttäjältä: Alamaa - syyskuu 19, 2008, 00:41
mietin wh-visalaisena, että miten on matkavakuutuksen ja kelan kanssa, kun matkavakuutukset eivät ilmaisesti ole voimassa jos ei ole suomen sos-turvan piirissä tai on muuten "resident" status,

mutta miten se sitten suhtetutuu siihen "resident" statukseen jolla voi saada pienemmän veroprosentin, ja voiko sitä saada, ilman että menettää matkavakuutus turvansa?

Suomen sosiaaliturvaan kuulumisella ja Australian verotuksen resident-statuksella ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa (eivät ole riippuvaisia toisistaan).
WH:lla olet matkalla Australiassa max. vuoden. Ilmoita tällöin Suomeen, että olet poissa tilapäisesti, max 1 v ajan.
Australian verotuksessa saat resident-statuksen kun pystyt osoittamaan että olet asettunut asumaan johonkin paikkaan väh 6 kk ajaksi. Asunnon vuokrasopimus on oikein hyvä paperi tämän osoittamiseen. Tai sitten samaan osoitteeseen väh 6 kk aikana sinulle tulleita laskuja, tms.

*EDIT* 6 lokakuu 2013 vaihdettu viestissä esiintynyt käyttäjänimi uudeksi käyttäjän pyynnöstä. //ruu
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Aikis

Lainaus käyttäjältä: RUU - syyskuu 18, 2008, 08:11

Medicaren webbi kertoo:
If you are a resident of the United Kingdom, Sweden, Finland, Norway or the Netherlands you are covered for the duration of your approved visit to Australia.
Usia, tama tarkoittaa etta teidan kuuluu saada kortti, joka expiroituu vasta viisumin umpeutuessa. Meillekin tuli ensin yhden vuoden kortti mutta kun kavin ilmoittamassa uuden osoitteen eri toimistossa, virkailija huomasi virheen ja korjasi voimassaoloajankin kuntoon.

Eipä tienneet tätä virkailijat Sydneyn Medicaren eri (ainakaan kahdessa) toimistossakaan...eli joka vuosi käytiin uusimassa. Emmepä tosin tienneet itsekään vaan nöyrästi noudatimme ohjeita...

usia

Muistan RUUn aikaisemmin tanne kirjoittaneenkin, etta pitaisi Medicare kortti saada koko viisumin voimassaolon ajaksi ja sen innoittamana yritettiin saada itsellemmekin yli vuodeksi. Kun virkailija mielestaan oli oikeassa myontaessaan vain vuodeksi kerrallaan eika mieltaan suostunut muuttamaan, paadyttiin ottamaan kortti taas vuodeksi kerrallaan. Kuten sanoin, meilla ei ole niin kaukana toi toímisto, etteiko sita viitsinyt kayda uusimassa. 

Nyt on permanent residency ollut n vuoden. Nakojaan on Medicare kortti talla kertaa myonnetty 2 vuodeksi kerrallaan. Olisikohan sekin pitanyt sitten saada 5 vuodeksi, kun eikos se permanent pida uusia 5 vuoden valein jos ei meinaa passia hankkia?

jounij

Se täälläkin usein mainittu kuun asento, se kuun asento...

Jopa meillä maan kansalaisilla on medicare-kortissa joku määräaika, jonka jälkeen se pitää uusia. Olkoonkin, että uusi kortti muistaakseni tipahtaa postilaatikkoon automaattisesti hieman ennen edellisen vanhenemista. Sekin ottaa pattiin, että joka kerta Medicaresta korvauksia hakiessani kysytään, asunko vielä samassa osoitteessa.

Mitenkäs minä ossina sitten saisin ajokortin, joka olisi voimassa enemmän kuin 5 vuotta kerrallaan!?! On se niin väärin, että suomalainen ajokortti on voimassa 70 ikävuoteen saakka!!!


Kauheasti valittaa
Jouni
Canberra

Leokatti

Lainaus käyttäjältä: jounij - syyskuu 20, 2008, 00:45
Mitenkäs minä ossina sitten saisin ajokortin, joka olisi voimassa enemmän kuin 5 vuotta kerrallaan!?!

Muuttamalla Victoriaan, Jouni-rakas.  ;) Victoriassa ajokortti on voimassa 10 vuotta  :pepsodent
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.