Irukandji

Aloittaja Lomalainen, elokuu 26, 2007, 00:59

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Lomalainen

Katselin juuri Suomen TV 1:n dokumentin irukandjista, pienen pienestä tappajameduusasta, jonka myrkky on sata kertaa kobran myrkkyä vahvempaa!


20.8. Prisma: Tappajameduusa (Killer Jellyfish /Parthenon)

Australian suuri valliriutta on sukeltajien ja uimareiden paratiisi. Alueen tulevaisuus on kuitenkin vaarassa, sillä uimarit ovat alkaneet saada omituisia kohtauksia. He kärsivät sietämättömistä kivuista, pahoinvoinnista ja hikoilusta. Jopa kuolemantapauksia on sattunut.

Aluksi syyksi epäiltiin sukeltajantautia. Pian selvisi kuitenkin, että kyse onkin huomattavasti salakavalammasta ongelmasta – meduusoista. Rannikko on täynnä meduusoja ja suuri osa niistä on täysin vaarattomia. Lähes koripallonkokoinen ja pitkät lonkerot kasvattava kuutiomeduusa (Box Jellyfish) on kuitenkin poikkeus. Sen lonkeroiden pistot aiheuttavat vakavia oireita. Tutkijat ja rantojen omistajat suojasivat rantoja verkoilla, että ikävä tunkeutuja ei pääsisi aiheuttamaan vahinkoa. Ongelmat eivät kuitenkaan loppuneet siihen.

Kookkaalla kuutiomeduusalla onkin pieni, vielä myrkyllisempi sukulaislaji nimeltään irukandji. Sen myrkky on sata kertaa tehokkaampaa kuin kobran myrkky ja se on ainoastaan peukalonkynnenkokoinen. Pieni koko tekee irukandji-meduusasta äärimäisen vaikeasti paikannettavan. Tutkijoiden onkin turvauduttava päättelyyn – he lähtevät etsimään tappajaa sieltä, mistä löytyy sen saalis ja saaliin käyttämää ravinto, tietty pikkukala ja erityistä planktonia.

Uusinta YLE Teemalla 23.8. klo 21.

Irukandji-meduusasta

http://www.barrierreefaustralia.com/the-great-barrier-reef/irukandji.htm
http://www.australianfauna.com/irukandji.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Irukandji_jellyfish


Löysin muitakin mukavia otuksia tuolta barrierreefiltä, kuten Blue Ring Octopus, Cone Shells, Box Jelly Fish, Lion Fish, Stone Fish. Ja näiden lisäksi tietysti ne perinteiset hait ja krokot. Vedet on aikalailla täynnä vaaroja ja maissa hämpyt ja käärmeet.

http://www.barrierreefaustralia.com/the-great-barrier-reef/coneshells.htm

Tuo Irukandi on melkoisen petollinen pienen kokonsa ja voimakkaan myrkkynsä vuoksi. Paratiisissa on käärmeitä.



Jouko

Kysehän ei ole ihan uudesta asiasta, Irukandji on tunnettu jo 60 luvun puolivälistä saakka. En nähnyt koko dokkaria joten oletan että se käsitteli juuri tuota aikaa.

Mistään katastrofista ei suinkaan ole kyse, vaikka Iruknadjin johdosta sairaalaan joutuneiden ihmisten määrä on meriveden lämpenemisen takia lisääntynyt kolminkertaiseksi, aiempiin vuosiin nähden.

Ilman mitään liioittelemista täytyy kuitenkin todeta että, vaarahan on ihan todellinen, eikä aivan pohjoisessa suositella sadeaikaan uimista tietyissä paikoissa ilman sukkahousuvarustusta. Ohjelmaahan pitää aina hieman tramatisoida. 

Hyvää tietoa tästä elämöisestä löytyy täältä.

http://www.marine-medic.com.au/pages/medical/irukandji.asp


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

Lomalainen

Itse asiassa dokumentti käsitteli sekä tuota menneisyyttä, että ihan nykyaikaa.

Prisman dokumentissa sanottiin, että aina Fraser Islandille saakka Irukandjia on löydetty.

Lomalainen

Niin, ja piti vielä mainitsemani, että irukandjia esiintyy laajalti aina Intiaa ja Thaimaata myöten. Syy, miksi laji on ollut "piilossa", johtuu asiantuntijoiden mukaan siitä, että Irukandjin pistoa ei juuri tunne. Pistokohdan löytäminen on vaikeata. Kyseessä on myös erittäin pieni eläin: kynnen kokoinen. Selittämättömät uimarikuolemat Aasiassa ovat olleet vain selittämättömiä kuolemia ja laitettu X-mappiin.

Australia on siis maa jossa Irukandji on löydetty, mutta sitä on lajalti muuallakin tyynellämerellä kääntöpiirien välissä aina Afrikan rantoja myöten. Ei voida siis vetää sellaista johtopäätöstä, että vain Australiassa on Irukandjivaara. Kyse on pikemminkin siitä, että esim Thaimaassa Irukandjin pistoksen saanut turisti vain hukkuu uintimatkalla. Australiassa tilanne tunnistetaan nopeasti, mikä näkyy näennäisesti suurempina Irukandjitilastoina. Jostain syystä Irukandjia ei ole Hawailla (vaikka siis muualla tyynellämerellä on), mutta muita meduusoja kylläkin. Hawaiílainen rantavalvoja sanoi dokumentissa, että yhden päivän aikana hän sai tiedon yli 800 meduusanpistoksesta! (Ei irukandji)

Tuo Blue Ring Octopus sai omat karvani pystyyn: sen myrkky lamaa elimistön lihakset, myös hengityksen. Lisäksi myrkky aiheuttaa pupillien valojäykkyyden ja laajenemisen. Ainoa tapa selvitä hengissä on se, että joku sivullinen ymmärtää antaa tekohengitystä siihen asti, että lääkintähenkilöstö saapuu paikalle. Hengityskoneessa pidetään niin kauan että myrkky hajoaa elimistössä. Tajunta saattaa säilyä koko ajan, vaikka sivulliset saattavat sanoa, että kuolleelta näyttää!

Henk. koht. voisi olla ihan kivaakin sukellella noiden ölliäisten joukossa tiivistetyssä sukelluspuvussa. Kauniitahan nuo mustekalatkin ovat. Luin jostain, että Aasiassa niitä on myyty lemmikeiksi, eikä omistajat välttämättä ole tienneet kuinka vaarallinen lemmikki Blue Ring Octopus on. Kuolemantapauksia on ollut.


P.S. Tutkijat selvittävät, miksi Hawailla irukandjia ei ole, sieltä saattaa löytyä vastaus ongelmaan. Toisaalta, voidaan miettiä, onko ihmisellä oikeutta tappaa sukupuuttoon kokonaista meduusalajia, vaikkakin tappavaa.

tinakenkatytto

Hui.. Olen kyllä tiennyt että kaikenmaailman olioita siellä on, mutta nuo kuulostaa kyllä jo aika pelottavilta. Vaikka eihän ne tahallaan kimppuun käy, ahdistettuna vaan yleensä mistä syntyy kierre kun ihminen ei välttämättä tajua ahdistelevansa niitä. Mutta on nuo myös mielenkiintoisia otuksia, kaikki tommoset vaaralliset. Ainakin turvallisesti lasin takaa tai kotisohvalta katsottuna  ;)

dinkum

Lainaus käyttäjältä: Lomalainen - elokuu 27, 2007, 00:07
Niin, ja piti vielä mainitsemani, että irukandjia esiintyy laajalti aina Intiaa ja Thaimaata myöten. Syy, miksi laji on ollut "piilossa", johtuu asiantuntijoiden mukaan siitä, että Irukandjin pistoa ei juuri tunne. Pistokohdan löytäminen on vaikeata. Kyseessä on myös erittäin pieni eläin: kynnen kokoinen. Selittämättömät uimarikuolemat Aasiassa ovat olleet vain selittämättömiä kuolemia ja laitettu X-mappiin.

Australia on siis maa jossa Irukandji on löydetty, mutta sitä on lajalti muuallakin tyynellämerellä kääntöpiirien välissä aina Afrikan rantoja myöten. Ei voida siis vetää sellaista johtopäätöstä, että vain Australiassa on Irukandjivaara. Kyse on pikemminkin siitä, että esim Thaimaassa Irukandjin pistoksen saanut turisti vain hukkuu uintimatkalla.

Näinhän se on ei näitä virallisesti ole kuin Australiassa:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2181977.ab

Ajautunut varmaan Australiasta  >:D

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2182842.ab


Hannu "Outback Hill"
Dinkum Huckleberry
Turku

jossuv

huh. kuulostaa iljettävältä eliöltä. Onko tota Jellyfishiä ja Irukandjia ja muita myrkyllisiä meduusoita ihan ympäri Austraaliaa??? Uimarantoja tietysti suljetaan jos niitä esiintyy??

Kuulostaa pelottavalta, koska muutenkin olen arka meren suhteen vaikka kauheesti tykkäisin siellä pulikoida.
-Jossu

Jouko

Pistetään asiaan hieman perspektiiviä, Alkoholiin liittyvien kuolemien kokonaismäärän Suomessa on arvioitu olevan vuodessa noin 3 000 eli noin 6 % kaikista kuolemantapauksista, ja tähän sensaatiomaiseen Irukandjiin kuolee Australiassa vain pari henkilöä vuodessa. Enemmän porukkaa kuolee omaan sänkyyn jne..

Uiminen meressä onnistuu erinomaisesti hengenpelastajien vartioimalla uimarannalla punaisten ja keltaisten lippujen välissä.

http://www.goldcoast.com.au/holiday/beach-safety-gold-coast.html

http://www.goldcoastinformation.com.au/information/gold-coast/local-information/safety-information.html


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

dinkum

Oikea perspektiivin valinta ja suhteellisuuden tajun säilyttäminen on näiden "vähemmän kivojen otusten" kuten myrkkykäärmeiden, myrkkyhämähäkkien, kuutiomeduusat, irukandji, krokotiilit ja mitä kaikkia niitä nyt Australiassa onkaan kohdalla vaikeaa, mutta kuitenkin ainoa mahdollisuus. Kotiin jääminen ja sisälle lukittautuminenkaan ei nimittäin ole 100%:n turvallista. Aika usea kuolee omaan sänkyynsä.

Meduusoita tai maneetteja (engl. jellyfish) on maailman merissä monenlaisia vaarattomista tappavan vaarallisiin ja jo Tanskasta löytyy ikäviä allergisia reaktioita aiheuttavia. Älä siis koske, jos et tunne, koska et voi olla varma myrkyttymyydestä.

Jos Suomessa uskallat Juhannuksena liikkua maanteillä tai vesillä niin uskon, että mahdollisuutesi kuolla ovat silloin paljon isommat ja otat isomman riskin kuin Queenslandin rantavesissä  liikkuessasi.

Kyllä Australiassakin kuten Suomessa liikenne, tulipalot ja muut ihmiset aiheuttavat paljon enemmän kuolemia kuin nämä kaikki kamalat otukset.
Hannu "Outback Hill"
Dinkum Huckleberry
Turku

Haagalainen

Lainaus käyttäjältä: dinkum - huhtikuu 05, 2008, 19:26
Kyllä Australiassakin kuten Suomessa liikenne, tulipalot ja muut ihmiset aiheuttavat paljon enemmän kuolemia kuin nämä kaikki kamalat otukset.

Aika paljon enemmänkin. 1616 kuollutta Australian liikenteessä v. 2007, ja luku on aika lähellä Länsi-Euroopan keskiarvoa liikenteessä kuolleet per 100 000 asukasta.
http://www.caradvice.com.au/9032/2007-australian-road-toll/

Montako uimassakäyntikertaa on vuodessa Australian rannoilla? 50...100 miljoonaa? Irukandji on mielenkiintoinen otus, mutta sen pisto on yksi maailman harvinaisimpia tapoja aiheuttaa kuolema.